Am auzit cu toții opinia că o carte sau alta nu este potrivită pentru adaptare. Ceea ce face ca adaptarea să fie imposibilă este o chestiune de nuanță, dar există două motive evidente: amploarea și complexitatea transmiterii sensului.
Cărțile, în special cele care fac parte dintr-o serie, pot avea mii de pagini, în timp ce filmele durează doar câteva ore, iar emisiunile TV câteva sezoane. Cele mai multe pur și simplu nu au suficient timp pentru a se transforma în povești fascinante pe marele ecran.
Mai jos sunt zece filme și seriale TV care au adaptat cu succes cărți complexe.
Conținut articol
The Sandman (Omul nisipului)
IMDb: 7,7

Iubitul roman grafic al lui Neil Gaiman și-a găsit în sfârșit locul în cinematografie datorită unei adaptări de la Netflix. Sandman se concentrează asupra lui Morpheus, care evită un secol de închisoare și încearcă să restabilească echilibrul pe tărâmul viselor.
Primul sezon adaptează două volume ale benzii desenate. Imaginile sălbatice ale lui Gaiman din materialul sursă sunt recreate cu un angajament intuitiv față de scenele gotice și fantastice care fac ca povestea să funcționeze așa cum trebuie.
Game of Thrones
IMDb: 9,2

Privind retrospectiv, A Song of Ice and Fire (Cântec de gheață și foc) a lui George R.R. Martin a fost sursa perfectă pentru această adaptare, dar inițial se părea că seria nu va fi lansată niciodată.
Game of Thrones este o poveste fantastică a cărei acțiune se petrece în Westeros, unde mai multe case își dispută puterea asupra Tronului de Fier.
La fel ca în cărți, Game of Thrones se concentrează pe zeci de personaje diferite, cu același număr de povești. Dimensiunea poveștii pare să o împiedice să lucreze pe ecran, neavând suficient timp pentru a-l dedica tuturor personajelor diferite.
Cu toate acestea, serialul a dovedit în cele din urmă că acest punct de vedere s-a înșelat, creând un spectacol care se întinde pe diferite continente, scurtând povești care la început par dezarticulate, dar care în cele din urmă sunt toate legate între ele.
Nicio listă de adaptări cinematografice ale cărților nu ar fi completă fără Game of Thrones, chiar dacă finalul serialului nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.
Portocala mecanică (A Clockwork Orange) (1971)
IMDb: 8,3

Romanul din 1962 al lui Anthony Burgess părea prea violent pentru marele ecran. Povestea îl urmărește pe Alex (Malcolm McDowell), liderul unei bande brutale, prin numeroasele lor atacuri asupra diferitelor persoane. Prins la locul uneia dintre crimele sale, Alex este supus unui experiment care se spune că suprimă comportamentul agresiv.
Kubrick transpune pe ecran Portocala mecanică, limitând violența din roman și concentrându-se mai mult pe sistemele de corupție care duc la violență. Strălucirea acestei adaptări vine din abilitatea lui Kubrick de a face ca limbajul argotic și violența excesivă din carte să funcționeze pentru un public mai larg.
Dune (2021)
IMDb: 8.0

Pentru o lungă perioadă de timp, părea că toate adaptările lui “Dune” erau sortite eșecului. Adaptările lui David Lynch și Syfy păreau plate. Lynch a încercat să încadreze prea mult material într-un film de două ore, în timp ce Syfy, dimpotrivă, a întins materialul.
Denis Villeneuve face o punte între cele două adaptări, împărțind cartea în două filme. Dune se concentrează asupra lui Paul Atreides (Timothée Chalamet), membru al unei case nobile care duce un război pentru cea mai valoroasă resursă a galaxiei pe planeta deșertică Arrakis.
Prin intermediul unui design și al unei cinematografii frumoase, al unui tempo dinamic și al înțelegerii materialului sursă, Villeneuve transmite amploarea și importanța poveștii epice a lui Dune.
IT (2017)
IMDb: 7,3

La fel ca și adaptarea lui Villeneuve pentru Dune, filmul It din 2017 împarte povestea în două.
Intriga se învârte în jurul clovnului Pennywise (Bill Skarsgard) și a încercărilor sale de a ataca un grup de copii.
Această adaptare se bazează pe capacitatea de a-l face pe Pennywise terifiant. Mentalitatea de blockbuster a permis ca elementele fantastice ale clovnului să se manifeste, permițându-i să crească în mărime, să apară în imagini și să se joace cu cele mai mari temeri ale tale.
Interpretarea lui Skarsgard îi dă viață lui Pennywise, dar întreaga distribuție este cea care permite filmului să strălucească. Adaptarea preia toate părțile cele mai bune ale romanului lui Stephen King, eliminând în același timp unele aspecte problematice, aducând această poveste terifiantă la viață pe marele ecran.
No Country for Old Men (2007)
IMDb: 8,2

Structura aparent necentrată a filmului “No Country for Old Men” a dat impresia că filmul nu va funcționa pe marele ecran, dar în mâinile fraților Coen, povestea a reușit să înflorească. Filmul spune povestea lui Anton Chigur (Javier Bardem) și a vânătorii sale după un cowboy care a dat peste două milioane de dolari din cartel.
“Old Men Have No Place Here” nu se limitează la un singur unghi, ceea ce îl face o provocare unică pentru un film de două ore. Imaginea trece prin mai multe puncte de vedere diferite, fără a permite niciodată ca acestea să depășească narațiunea. Deși unii au crezut că această structură neconvențională va fi în defavoarea lui “Old Men Have No Place Here” pe marele ecran, frații Coen au risipit aceste îndoieli.
Roata timpului (2021)
IMDb: 7,1

The Wheel of Time are loc într-o lume în care doar femeile au voie să folosească magia.
Moraine (Rosamund Pike) este o puternică Ise Sedai care dă peste cinci tineri săteni, dintre care unul ar putea fi legendarul “dragon reînviat”. Roata Timpului s-a confruntat cu aceeași problemă ca și Game of Thrones – cum puteau să încapă paisprezece romane într-un singur serial de televiziune?
Teleadaptarea rezolvă această problemă folosind fire din cărțile ulterioare la începutul poveștii și concentrându-se pe mai multe personaje. Spre deosebire de prima carte, Moraine este folosită ca un personaj care poate ajuta la transmiterea impulsului narațiunii. Primul sezon a fost un punct de plecare excelent pentru adaptare.
Car Crash (1996)
IMDb: 6,4

După un accident de mașină, Vaughn încearcă să își întinerisească viața sexuală cu soția sa cu ajutorul energiei obținute în urma accidentelor de mașină. Da, ați citit bine. Părea puțin probabil ca filmul Car Crash din 1996 să funcționeze pe marele ecran din cauza complotului său provocator, dar filmul se bazează pe materialul sursă pentru a crea o experiență inconfortabilă și care induce dialoguri. Filmul a devenit un cult în anii care au trecut de la prima sa lansare, datorită adaptării neapologetice a cărții.
Cloud Atlas (2012)
IMDb: 7,4

Romanul “Atlasul norilor” este alcătuit din șase povești separate, ceea ce a făcut din el o sarcină unică pentru adaptarea cinematografică a soților Wachowski. Poveștile sunt prea scurte pentru a funcționa ca niște episoade întregi de o oră și poate prea dense pentru a încăpea în cincisprezece minute de ecran.
Familia Wachowski a făcut ca structura să funcționeze pe marele ecran prin combinarea a șase povești diferite, spre deosebire de roman, care le spune pe fiecare dintre ele separat.
Rezultatul este o legătură mai emoțională cu fiecare dintre povești, deoarece toate poveștile se dezvoltă și dispar în același timp. În schimb, structura cărții evidențiază o imagine mai amplă a fiecăreia dintre ele. Atlasul norilor este un exemplu perfect al motivelor pentru care experimentarea poate fi utilă atunci când se adaptează texte complexe.
Lolita (1962)
IMDb: 7,5

Al doilea film al lui Kubrick de pe această listă, Lolita dezvăluie perspectiva tulburătoare a unui prădător sexual.
În adaptarea romanului, Kubrick a fost nevoit să elimine aproape toate scenele sexuale explicite din poveste. În film, cele mai tulburătoare momente fie apar în afara ecranului, fie sunt modificate radical. Cu toate acestea, Kubrick poate totuși să folosească subtextul în avantajul său, deoarece filmul nu romanțează niciodată răul făcut Lolitei.
Citește și asta…
- Top 10 cele mai bune filme biografice din 2023 pe care trebuie să le veziAm adunat pentru voi top 10 cele mai bune filme biografice care vor apărea în 2023. Veți găsi aici poveștile inspirate ale unor personalități precum creatorul bombei atomice Oppenheimer, astronauți NASA, antreprenori și sportivi legendari.
- Oscar 2024: 10 actori și actrițe care ar putea obține nominalizăriCea de-a 96-a ediție a Premiilor Academiei de Arte și Științe Cinematografice este programată pentru 10 martie 2024, iar nominalizările… Citește mai multe: Oscar 2024: 10 actori și actrițe care ar putea obține nominalizări
- Cele mai tari filme cu supereroi: Iron Man, X-Men, Spider-Man și alteleCele mai tari filme cu supereroi care te vor ține cu sufletul la gură – o listă completă cu filme ca Iron Man, Batman, X-Men, Deadpool, Gardienii Galaxiei și altele. Vei găsi aici cele mai captivante povești pline de acțiune și efecte speciale care au cucerit box office-ul.
- Family Cinema: 3 filme de urmarit cu familia in weekendDescoperiți cele mai bune 3 filme de familie care vă vor face weekend-ul de neuitat! Râdeți, emoționați-vă și trăiți aventuri incredibile alături de aceste povești de cinema.
- Cele mai tari thrillere noi care te vor face să uiți de somn. Pregătește-te pentru nopți albe!Dacă ești un pasionat al filmelor cu acțiune fierbinte, atmosferă sufocantă și răsturnări de situație la tot pasul, ai nimerit la țanc! Am pregătit pentru tine o selecție cu cele mai tari thrillere noi care îți vor face adrenalina să curgă și inima să bată nebunește.