Mulți oameni se confruntă cu o oboseală constantă. Dr. Sharon Bergquist de la Emory University School of Medicine spune că până la o treime din toți pacienții se plâng de oboseală. Uneori, oboseala este normală, dar alteori poate fi un motiv serios de îngrijorare.
Iată câțiva factori care pot cauza oboseala cronică
Conținut articol
Nutriție slabă
Alimentele vă transformă corpul în energie, motiv pentru care o dietă sănătoasă și echilibrată este atât de importantă pentru bunăstarea dumneavoastră. Dacă organismul tău nu primește nutrienții de care are nevoie, nu va avea energia necesară pentru a lucra.
Dacă vă simțiți constant obosit, uitați-vă la ceea ce mâncați. Dacă dieta dvs. include mai multe dulciuri și mâncare de tip fast-food decât fructe și legume proaspete, acesta ar putea fi motivul pentru o concentrare slabă.
“Aveți nevoie de fitonutrienți, precum și de proteine slabe, cereale integrale și o varietate de uleiuri sănătoase, cum ar fi nucile și semințele, pentru a funcționa bine”, spune Dr. Bergquist.
Deficiențele de vitamine și minerale pot duce la oboseală. Potrivit lui Bergquist, persoanele cu deficit de vitamina B12, care ajută la funcționarea creierului și a sistemului nervos, se confruntă adesea cu slăbiciune și oboseală. Iar un nivel scăzut de vitamina D poate provoca letargie.
Depresie sau anxietate
Tulburările psihice, cum ar fi depresia și anxietatea, pot provoca emoții precum tristețea și neliniștea. Acestea fiind spuse, Dr. David Spiegel de la Centrul pentru Studiul Stresului și Sănătății de la Universitatea Stanford crede că acestea pot afecta și organismul.
“Persoanele depresive au mai puțină energie din cauza tulburărilor de somn, a lipsei de exerciții fizice și a unei reticențe generale de a face ceva”, spune el. – ‘Persoanele cu anxietate cheltuiesc o mulțime de energie pentru a-și face griji: adăugați la aceasta energia reală necesară pentru a face lucrurile, și veți ajunge la o cheltuială uriașă.
Stresul cronic este adesea legat de niveluri crescute cronice de cortizol. Și aceasta poate provoca oboseală constantă. “De obicei, stresul sever crește tensiunea arterială și accelerează ritmul cardiac”, spune Spiegel. – În cazul stresului cronic, te confrunți cu epuizarea, deoarece corpul tău eliberează mai mult cortizol și, după un timp, rămâi fără resurse.”
Un stil de viață sedentar
Dr. Joseph Feuerstein, de la Centrul Medical Stamford din Connecticut, spune că exercițiile fizice au nevoie de mișcare. El sfătuiește să faceți stretching timp de 30 de minute în fiecare zi – exercițiile fizice sunt bune pentru inimă și plămâni, ceea ce facilitează îndeplinirea ulterioară a sarcinilor dificile.
“Corpul uman are nevoie de mișcare regulată”, spune el. – Numai atunci va funcționa corect.

Prea multă mișcare
Încălzirea prea frecventă și prea intensă scade forța și provoacă oboseală. “Este bine să fii activ din punct de vedere fizic, dar corpul are o limită”, spune Spiegel. – “Când îți epuizezi rezervele de glucoză și de alți nutrienți care dau energie mușchilor, corpul tău va începe să producă mai mult acid lactic, ceea ce face ca mușchii să te doară.
Dacă vă simțiți obosit – din cauza unui program de lucru solicitant sau a unei activități fizice intense – încercați să vă odihniți în loc să vă supuneți mai mult la efort.
Probleme tiroidiene
Glanda tiroidă produce hormoni care furnizează energie pentru celule și reglează funcțiile organismului, cum ar fi metabolismul și tensiunea arterială. Oboseala este unul dintre cele mai clare semne ale unei probleme tiroidiene. Alte semne includ creșterea inexplicabilă în greutate, căderea părului, unghiile fragile, durerile musculare și sensibilitatea la frig.
Luarea de medicamente
Multe medicamente provoacă efecte secundare, cum ar fi oboseala și somnolența. Potrivit lui Bergquist, destul de des pacienții nu realizează că suferă de oboseală cronică deoarece iau zilnic pastile pentru alergii sau insomnie.
Spiegel a sugerat că sedativele, precum și alcoolul și marijuana, pot avea același efect. Acestea din urmă îi înveselesc pe oameni, dar aceștia se simt mai obosiți mai târziu.
Lipsa de somn
Foerstein spune că adulții ar trebui să aibă între șase și zece ore de somn pe noapte. Fundația Națională a Somnului, pe de altă parte, recomandă între șapte și nouă ore de somn. Dar ceea ce contează nu este cantitatea, ci calitatea somnului. Dacă vă treziți adesea noaptea și aveți probleme în a adormi, este probabil să nu vă odihniți bine și să vă simțiți obosit.
“Dormi o treime din viață”, spune Foerstein. – Dacă nu dormi bine, toate elementele importante din corpul tău vor scădea.”
Anemie
Fierul este un element important necesar pentru producerea celulelor sanguine. Aceste celule sunt cele care ajută la furnizarea de oxigen întregului organism. Dacă aveți un deficit de fier, este posibil să vă simțiți slab și obosit.

Deshidratare
Înainte de a vă turna o a doua ceașcă de cafea pentru prânz, gândiți-vă la câtă apă ați băut astăzi. Menținerea echilibrului hidric este la fel de importantă ca și alimentația. “Pierderea chiar și a unu sau două procente din greutatea ta prin lichide poate afecta modul în care te simți”, spune Bergquist.
Apa transferă substanțele nutritive către celule, așa că, dacă nu aveți suficientă apă, toate celulele dvs. vor încetini. Nu așteptați până când vă este sete; senzația de sete este un semn de deshidratare.
De obicei, medicii recomandă să calculați cantitatea ideală de apă de care aveți nevoie în funcție de greutate, dar Bergquist spune că cel mai bine este să fiți atenți la culoarea urinei. Dacă este ușoară, aportul de apă este bun.
Probleme de zahăr din sânge
Potrivit lui Bergquist, sensibilitatea scăzută la insulină este destul de frecventă. Chiar dacă o persoană nu suferă de diabet, ea poate avea probleme cu nivelul de zahăr din sânge – de exemplu, nivelul de zahăr din sânge poate crește și scădea brusc după masă. Aceste fluctuații pot provoca senzații de oboseală și slăbiciune.
Capacitatea de a procesa zahărul este cel mai adesea afectată de alimentație, de exemplu, de consumul de carbohidrați rafinați. Cu toate acestea, merită totuși să vă faceți un control medical pentru diabet, pentru orice eventualitate.
Probleme de sănătate ascunse
O schimbare simplă a stilului de viață, cum ar fi dormitul suficient, mișcarea mai des sau ajustarea dietei, va fi cea mai bună metodă de a combate oboseala. Dar, în unele cazuri, oboseala cronică poate fi un semn al altor probleme.
Dacă vă simțiți în continuare obosit chiar și după toate aceste schimbări sau dacă starea dumneavoastră se înrăutățește, ar trebui să vă adresați medicului. Este posibil să aveți sindromul oboselii cronice.
“Uneori, oboseala este de scurtă durată și poate fi gestionată. Dar, dacă a devenit cronică și nu se duce nicăieri, trebuie să consultați un medic pentru a elimina posibilitatea de a se întâmpla ce este mai rău”, spune Bergqvist.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.