1.6 C
București
vineri, decembrie 8, 2023

12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred

Date:

Share post:

Cine a descoperit America, a căzut un măr peste Newton, a fost Einstein un elev prost și ce este Pluto acum? Am decis să ne jucăm de-a “Legendbusters” și să demontăm miturile bine-cunoscute în care toată lumea crede dintr-un motiv sau altul. Acum puteți distinge cu ușurință adevărul de ficțiune.

zonia.ro

Doar anumite părți ale limbii răspund la anumite gusturi

O concepție greșită comună este aceea că anumite alimente pot fi gustate în anumite părți ale limbii (partea din spate a limbii, de exemplu, este responsabilă pentru amărăciune).

Omul de știință David Hening a ajuns la concluzia, la începutul secolului XX, că, deși anumite zone ale limbii reacționează în ritmuri diferite, toate au aceeași sensibilitate gustativă. Acest lucru a fost confirmat ulterior de alte studii.

12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred
Doar anumite părți ale limbii răspund la anumite gusturi

Cameleonii își schimbă culoarea pentru a se camufla

Arme și lacuri de unghii poartă numele cameleonilor, actorii sunt comparați cu ei și lăudați pentru deghizările lor uimitoare – în general, aceste șopârle sunt de mult timp bine stabilite în lumea culturii pop.

organicsfood.ro

Mult timp s-a crezut că își schimbă culoarea și se contopesc cu mediul înconjurător pentru a se camufla și a se adăposti de dușmani, dar se știe că reîncarnările permit cameleonilor să-și mențină temperatura corpului și să comunice cu congenerii.

De altfel, au un concurent demn de luat în seamă în ceea ce privește camuflajul – sepiile, care se pricep la fel de bine la acest lucru, dar, din anumite motive, nimic nu este numit după ele.

Orice mâncare scăpată pe podea este supusă “regulii celor 5 secunde”

Dacă ați scăpat vreodată o bucată de ceva comestibil pe jos, este foarte probabil să o ridicați repede, să o scuturați și să o puneți în gură. Acest lucru este cunoscut sub numele de “regula celor 5 secunde” – se crede că, în acest timp, bacteriile nu au timp să ocupe alimentele și că acestea rămân sigure.

Oamenii de știință au dovedit că aceasta este doar o altă concepție greșită (cine s-ar îndoi de ea!): germenii vor ataca imediat bucățile de mâncare imediat ce ating podeaua. Așa că amintește-ți de îndemnul din copilărie și nu pune mizerie în gură.

CITEȘTE ȘI
10 Curiozități uimitoare despre Piramida lui Keops
12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred
12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred. Orice mâncare scăpată pe podea este supusă “regulii celor 5 secunde”

America a fost descoperită de Columb

Este puțin probabil ca dezbaterea despre cine a descoperit America și cum ar fi putut fi descoperită dacă indienii trăiau deja acolo să se încheie vreodată.

Există însă un fapt istoric pe care, nu se știe de ce, toată lumea îl uită: cu cinci secole înaintea lui Columb, navigatorul scandinav Leif Eriksson cel norocos a ajuns pe țărmul continentului.

În jurul anului 1000, vikingul și însoțitorii săi au ajuns pe coasta actualei Canade și au explorat-o. Mai multe așezări au fost stabilite acolo pentru perioada de iernare.

Când Leif s-a întors acasă, fratele său trebuia să continue explorarea noilor ținuturi, dar a fost mult mai puțin norocos: a fost ucis într-una dintre încăierările cu băștinașii.

Rolul lui Columb este important și din alte motive: din momentul în care a ajuns pe țărmurile americane, a început colonizarea și exterminarea triburilor indigene.

Între 2 și 100 de milioane de oameni au căzut victime ale catastrofei demografice indiene, din cauza măcelului și a bolilor aduse din Europa.

Cămilele stochează apa în cocoașă

Probabil că ați auzit că cocoașele cămilelor sunt concepute pentru a stoca apă. Este folosită ca sursă de energie atunci când se călătorește pe distanțe lungi – o cămilă poate rezista aproximativ 3 săptămâni fără hrană.

12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred
12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred. Cămilele stochează apa în cocoașă

Înclinați-vă capul pe spate pentru a opri sângerarea nazală

Când eram copii, am fost învățați să ne înclinăm capul pe spate pentru a scăpa de o hemoragie nazală, dar medicii spun că nu este cea mai bună soluție. În schimb, înclinați-vă capul înainte și strângeți cu degetele zona de sub sept, pentru a împiedica sângele să se scurgă pe gât și să ajungă în stomac.

Einstein a fost groaznic la școală

Nu – Einstein a fost întotdeauna un elev bun. Viitorul laureat al Premiului Nobel a început școala la vârsta de 6,5 ani și, deși primii săi profesori nu au văzut în el niciun geniu, Albert a obținut constant numai note bune.

La 11 ani, Einstein citea cărți de fizică, în timp ce la 13 ani admira Critica rațiunii pure a lui Kant. Ideea că omul de știință nu era bun la matematică la o vârstă fragedă provine de la un examen de admitere ratat la Politehnica din Zurich: la acea vreme, Einstein încă nu se descurca bine la limba franceză, la care trebuia să răspundă.

S-a descurcat de minune la matematică, dar s-a împiedicat la secțiunile de lingvistică, botanică și zoologie.

Deși problemele cu franceza erau încă evidente, Einstein a fost admis automat la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich. Cunoașteți povestea de succes ulterioară.

CITEȘTE ȘI
5 Lucruri despre guma de mestecat pe care nu le știai

Liliecii sunt orbi

Există o expresie engleză “(as) blind as a bat” – “orb ca un liliac”, totul pentru că mulți oameni cred că tovarășii de arme ai lui Batman nu văd nimic.

Acesta este un alt mit: mulți lilieci sunt de multe ori mai vizibili decât oamenii. Pe lângă vedere, au ecolocație și sunt capabili să localizeze obiectele care le reflectă semnalele – acest lucru îi ajută pe lilieci să navigheze în întuneric și să găsească hrană.

12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred
12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred. Liliecii sunt orbi

Un măr a căzut în capul lui Newton

Povestea unui măr care cade pe capul unui om de știință și care ajută la descoperirea gravitației este cu siguranță un basm. Nu, mărul a căzut, dar nu pe Newton însuși, ci aproape de el.

Aceste evenimente sunt menționate în jurnalul personal al omului de știință. În mod surprinzător, Isaac însuși a promovat legenda fructului care l-a lovit direct în cap, povestind această versiune tuturor – se pare, doar pentru a se distra.

Oamenii folosesc doar 10% din capacitatea creierului

Încă nu este clar de unde provine legenda – zicala a fost atribuită multor personalități celebre, inclusiv lui Albert Einstein, și fără nicio dovadă. Dar oamenii de știință au repetat de sute de ori că această afirmație este doar una dintre erori.

organicsfood.ro

Scanările creierului, inclusiv scanările RMN, au arătat: activitatea sa este observată chiar și în timpul somnului.

Diferite părți ale creierului îndeplinesc funcții diferite – nu au fost găsite zone inactive, iar zonele devin mute doar ca urmare a leziunilor și traumelor. Deci, scuză-mă, dar creierul tău lucrează la viteză maximă.

12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred
12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred. Oamenii folosesc doar 10% din capacitatea creierului

Picăturile de ploaie au forma unor lacrimi

Datorită desenelor, suntem obișnuiți să credem că picăturile de ploaie au forma unor lacrimi, cu partea de jos rotunjită și partea de sus ascuțită.

In realitate, acestea sunt bile cu baza aplatizată. Ochiul uman nu este capabil să distingă forma reală din cauza vitezei mari de cădere și, prin urmare, picăturile de ploaie ne apar ca fiind alungite și alungite.

Pluto nu mai este considerată o planetă

Pluto, descoperită în 1930, a fost mult timp considerată a noua planetă a sistemului solar. Dar astronomii au avut parte de o surpriză: regiunea din jurul planetei, cunoscută sub numele de Centura Kuiper, adăpostea tot mai multe obiecte de mari dimensiuni.

În 2005, Michael Brown, profesor de astronomie planetară la California Institute of Technology, și echipa sa au făcut o descoperire care a schimbat totul: obiectul 2003 UB313, redenumit ulterior Eris, a fost găsit dincolo de orbita lui Pluto.

CITEȘTE ȘI
Curiozități despre animalele domestice. Le cunoașteți?

Masa sa este cu aproximativ 25% mai mare decât cea a lui Pluto, iar după această descoperire oamenii de știință au fost nevoiți să se întrebe: ce ar trebui, de fapt, să fie numită planetă?

La cea de-a XXVI-a Adunare Generală a Uniunii Astronomice Internaționale, s-a luat o decizie dificilă și, la vremea respectivă, controversată: Pluto a trecut în categoria planetelor pitice.

Ea îndeplinește cele trei criterii importante pentru a fi “planetară”: orbitează în jurul Soarelui, are suficientă masă pentru a fi sferică și are sateliți, dar nu este un satelit al nimănui altcuiva.

Dar cel de-al patrulea criteriu nu funcționează: pentru a reveni pe lista planetelor cu drepturi depline, Pluto trebuie să elibereze spațiu în jurul său, fie absorbind obiectele din jurul său, fie împingându-le afară prin gravitația sa.

Este posibil ca în cele din urmă să reușească să facă acest lucru, dar nu este exclus ca noua planetă să fie Erida.

12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred
12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred

Citește și asta…

12 Mituri vechi pe care mulți oameni încă le mai cred Curiozități
viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Cum să combini culorile ca un profesionist: 7 reguli de bază și exemple practice

Cum să combini culorile în mod armonios și expresiv pentru orice ocazie, fie că este vorba de vestimentație, design interior sau grafică. Învață teoria culorilor, cercurile cromatice și schemele de culori și află cum să le adaptezi la sezon și tendințe. Intră acum și citește!

Orașul Wittenoom este cel mai periculos loc din Australia

Orașul Wittenoom, o dată prosper și înfloritor, a devenit un pustiu periculos din cauza exploatării azbestului albastru. Acum șters de pe hărți, acest loc ascunde povești tulburătoare și risc major de sănătate, fiind catalogat ca cel mai contaminat loc din emisfera sudică.

12 Cele mai frumoase campusuri universitare din SUA: campusuri pe care nu vei vrea să le părăsești

Fascinat de universitățile americane? Descoperă campusurile care te vor lăsa fără cuvinte și te vor transporta în lumea academică de elita a SUA.

Cum a reușit El Salvador să scape de criminalitate și să oprească crimele zilnice?

Descoperă cum El Salvador a reușit să iasă din umbra crimei în doar 8 ani, devenind un exemplu de succes în combaterea criminalității și promovând dezvoltarea.

Este adevărat că faraonii egipteni se căsătoreau cu frații, surorile și copiii lor?

Misterul din spatele tradiției faraonilor egipteni de a se căsători cu membrii propriilor familii. Cum a influențat această practică istoria și cultura Egiptului antic?"

Cât timp trăiește corpul uman și părțile sale după moarte? Explicații științifice

Misterul vieții după moarte prin prisma științei: de la creier la organele interne, află cât timp persistă viața în diferite părți ale corpului uman după ce inima se oprește.

6 Actrițe care au mințit în legătură cu vârsta lor pentru a obține un rol

Hollywood-ul este exemplul perfect al modului în care societatea are o opinie distorsionată asupra îmbătrânirii femeilor. Aceste șase actrițe au mințit despre vârsta lor pentru a obține roluri.

Mituri și adevăruri despre Japonia care te vor surprinde

Mituri și adevăruri despre Japonia care te vor surprinde - o abordare inedită a culturii nipone. Veți descoperi informații uimitoare despre tradiții, mod de viață și istorie. Intră în misterul Japoniei