Când ne uităm la copiii noștri, putem dezvolta o mai bună înțelegere a cine sunt ei și cum văd ei lumea. Iată 12 sfaturi pe care să le folosească părinții atunci când își observă și își ascultă copiii.
A fi părinte vine cu multe dificultăți. Cu toții suntem de acord că aduce cu siguranță un număr mai mare de satisfacții, dar nu putem nega că este cu adevărat obositor și uneori obositor la nivel fizic, dar și și mai ales la nivel mental și spiritual. Tocmai această pregătire mentală o găsim în metoda Montessori.
De fapt, este o sursă de reflecții importante care scot la lumină problemele copilăriei cuiva și ne oferă posibilitatea de a ne cuceri spiritele, mai degrabă decât să declanșeze aceeași dinamică pe care ni-au aplicat-o părinții noștri.
Așa că… să ne deschidem mințile, să renunțăm la prejudecățile învechite și afective și să lăsăm instinctul și dragostea pentru copiii noștri să ne copleșească. Și de ce să nu folosești doar metoda copilului?
Cum să vă urmăriți copilul
Observați copilul în întregime și în detaliu. Observați nou-născutul și manifestările lui tăcute, ascultați strigătele lui, care variază în funcție de nevoie;
Observați copilul de 12/15 luni încercând să se forțeze să meargă, stând drept, fără mânere, dându-și toată concentrarea în mișcarea mâinilor și a corpului în slujba minții absorbante; la vârsta de 18/24 de luni, când încearcă să vorbească, să intre în lumea comunicării verbale, care îi îndreaptă atenția către limbă cu un efort cu adevărat admirabil și furia care se naște atunci când nu se poate face înțeles; începutul conștientizării de a fi o persoană independentă, cu un caracter propriu în pregătire, care caută o ieșire din lumină pe la vârsta de 3 ani și se exprimă în crize puternice de țipete, momente grele de „răzvrătire” care zguduie sufletul copilului.
Dar și doar pentru a vedea ce îi stârnește interesul, ce obiecte îi atrag atenția, ce formă au, care este scopul lor principal, ce folos le face copilul etc.

Pe scurt, Observarea copiilor tăi este baza pentru a-i ajuta, dar și pentru a te ajuta pe tine însuți.
Pentru a atinge pregătirea spirituală trebuie să fii „în știință”: adică cineva trebuie să ne arate defectele. Acest lucru nu înseamnă să lupți spre perfecțiune, fără slăbiciuni, deoarece acestea sunt o sursă de bogății uriașe precum sentimentul de empatie pentru ceilalți.
„Păcatul de moarte care ne stăpânește și ne împiedică să înțelegem copilul este mânia.
Și întrucât un păcat nu vine niciodată singur, ci aduce cu el și alții, un alt păcat este asociat cu mânianobil în aparență, dar diavolesc în realitate: Mândria.
Tendințele noastre rele pot fi corectate în două moduri: unul intern, care este lupta individului împotriva propriilor neajunsuri, care sunt clar vizibile, și unul extern, care este o rezistență externă la manifestările tendințelor noastre rele.
Când devine necesar să ne corectăm comportamentul, o cerere în apărarea demnității noastre lumești ne face să pretindem că am ales inevitabilul. Mica simulare de a spune „nu-mi plac” despre lucrurile pe care nu le putem obține este una dintre cele mai comune.
Ne ascundem greșelile sub pretenții de îndatoriri înalte și inevitabile, iar cu cât forțele externe reacţionează mai slab la greşelile noastre, cu atât ne va fi mai ușor să organizăm simulările de apărare.
Ne apărăm greșelile: și suntem gata să le apărăm cu măști pe care le numim „necesitate”, „datorie”, etc… și încet ne convingem de un adevăr pe care conștiința noastră l-a recunoscut ca fiind fals și pe care îl obține în fiecare zi. mai greu de reparat.
Ne confruntăm cu creaturi care nu se pot apăra și nu ne înțeleg și care acceptă tot ce li se spune. Nu doar că acceptă insulte, ci chiar se simt vinovați pentru tot ceea ce îi acuzăm.
Educatorul trebuie să se gândească cu atenție la impactul acestei situații asupra vieții copilului. Acesta din urmă nu înțelege nedreptatea din punct de vedere intelectual, ci o simte în spirit și este deprimat și deformat. Timiditatea, minciunile, crizele de furie, plânsul fără motiv aparent, insomniile, fricile excesive reprezintă o stare defensivă inconștientă a copilului însuși, a cărui inteligență nu poate determina cauza principală, în relațiile cu adulții.
Alungarea din inimă a mâniei și mândriei care duc la tiranie: aceasta este pregătirea interioară: punctul de plecare și scopul” (Maria Montessori, Secretul copilăriei).
Cuvintele Mariei Montessori din „Secretul copilăriei” au scopul de a ne pune pe gânduri mult timp și de a fi un punct de plecare pentru a urma un drum al autocunoașterii, o condiție esențială pentru schimbare.
În fața unui capriciu aparent neîntemeiat, să ne punem într-o stare de ascultare și să încercăm să înțelegem ce îl determină pe copil să se comporte și ce fel de reacții ne provoacă.
De foarte multe ori acestea sunt reacții inconștiente pe care copilul le efectuează pentru a atrage atenția părinților care ar fi fost nerăbdători să aibă o discuție; sau el încearcă să răspundă unui timp sensibil care se manifestă.
De exemplu, îmi amintesc o anecdotă pe care Maria Montessori a povestit-o despre un copil de un an și jumătate. În peștera lui Nero din Napoli, a traversat-o cu un grup mic, printre care se afla o tânără cu mantie și copilul în brațe. La un moment dat, ea și-a scos cu căldură haina și și-a pus-o pe braț. Copilul a început să plângă.
Mama lui a încercat în zadar să-l liniștească. Toată lumea a oferit apoi diverse ajutoare, dar copilul nu s-a oprit din plâns. Când ghidul a intervenit și a luat copilul în brațe, acesta s-a zvârcolit violent. În acest moment, Maria Montessori s-a gândit că există o motivație psihologică și i-a cerut mamei să încerce să-și pună haina la loc. Femeia a fost de acord. Copilul s-a liniştit imediat. După emoție a spus: „To palda”, ceea ce însemna „Paletotul pe umeri”. Simțul lui de ordine nu a fost respectat și a dus la un conflict foarte violent.
Nu putem înțelege întotdeauna motivul a ceea ce mișcă sufletul copilului, dar putem observa dezvoltarea acestuia, putem asculta senzațiile pe care le evocă în noi și să fim atenți la mediu.
OBSERVAȚIA și ASCULTAREA stau la baza unei bune relatii, nu doar intre adulti si copii ci, intr-un mod mai general.
Sfaturi pentru observarea și ascultarea copiilor noștri

- 1. Nu luați locul copilului în nicio sarcină mică, ci răspundeți strigătului tăcut al copilului: AJUTĂ-MĂ SĂ FAC !
- 2. Păstrează-ți vocea joasă și calmă.
- 3. Implicați copilul în activitățile zilnice (a face patul, a așeza masa, a pune lucrurile jos, a găti împreună); il va ajuta sa-si asume responsabilitatea si sa-si joace rolul in cadrul nucleului familial, ținând cont de nevoile fiecăruia.
- 4. Nu-l opriți atunci când ia inițiativa și lăsați-i libertatea de a încerca, de a experimenta, dă-i posibilitatea de a greși și de a se corecta pentru a-și perfecționa capacitatea de a judeca.
- 5. Fă-l conștient de talentele sale celebrând realizările sale.
- 6. Faceți conștientizarea că poate acționa singur să prospere încurajându-i curiozitatea și curajul de a încerca.
- 7. Fă-l să înțeleagă că greșeala este o oportunitate minunată.
- 8. Permiteți-i să implementeze libera alegere, va fi un copil lipsit de condiționări și un adult responsabil.
- 9. Ține-ne așteptările și aspirațiile departe de copil, care are nevoie să se simtă liber să se exprime cu convingerea absolută că va fi mereu și cu siguranță iubit.
- 10. Alungă recompensele și pedepsele pentru că nu duc la înțelegerea a ceea ce este bine și a ceea ce este greșit, ci creează o marionetă incapabilă de autoevaluare, efectuând acțiuni cu unicul scop de a fi răsplătit devin fără să tragă nicio plăcere din aceasta.
Dar respectă regulile: puține și clare, dar nu transcendabile: nu folosiți materialul incorect, nu vă răniți pe voi sau pe alții.
Libertatea nu înseamnă anarhie și ar trebui să se țină cont de asta!
- 11. Amintește-ți că simțirea dragostei pe pielea ta și în aer este fundamentul unei vieți fericite și împlinite.
- 12. Toți părinții ar trebui să încerce să facă pace cu copilul lor interior, să se ierte și să se nască din nou, să revină în joc pentru că viața este o oportunitate minunată de a greși și de a învăța!
Vă doresc o observație bună și o ascultare bună a copiilor voștri și a dumneavoastră!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Citește și asta…
- De ce ar trebui să păstrăm vie tradiția ciorapilor de CrăciunTradiția ciorapilor de Crăciun aduce magie și bucurie în fiecare casă. Explorați semnificația profundă și cum să vă implicați familia în această practică îndrăgită.
- Obiecte care blochează prosperitatea financiară și atrag sărăcia în casăDescoperă obiectele care atrag sărăcia în casă și blochează fluxul financiar. De la lucrurile vechi și stricate la simboluri negative și portofele goale, află cum să atragi prosperitatea în viața ta.
- Psihologii au dezvăluit care sunt cele 5 răni emoționale care ne împiedică să ne trăim viața în linișteCele 5 răni emoționale profunde dezvăluite de psihologi! Acest articol de specialitate îți oferă o înțelegere aprofundată asupra traumelor care ne împiedică să trăim o viață liniștită și împlinită. Învață cum să te eliberezi de durerile care țin de respingere, abandon, umilință, trădare și nedreptate!
- 6 Semne că universul încearcă să te avertizeze în legătură cu cevaDescoperă 6 semne prin care universul încearcă să îți transmită mesaje. Coincidențele neobișnuite, vocea interioară sau simbolurile recurente pot fi avertismente importante. Află mai multe în acest articol!
- Cel mai schimbător semn zodiacal, potrivit astrologieiGemenii, cunoscuți pentru ambiguitate și inconstantă, domină astrologia cu dualitatea lor. Guvernați de Mercur, acești nativi se adaptează ușor și fascinează prin energia lor schimbătoare.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.