1.6 C
București
vineri, decembrie 8, 2023

7 fraze importante pe care să le spui mai des copiilor tăi

Date:

Share post:

Să știi ce să spui și când să spui nu vine de la sine pentru majoritatea părinților. Dar a spune lucrurile potrivite la momentul potrivit poate avea un impact enorm asupra atitudinii și comportamentului copilului tău

zonia.ro

MIF a publicat o carte scrisă de Sherry Campbell, un expert în psihologie clinică. Autoarea cărții “Rudele toxice” ne spune cum să avem grijă de propria siguranță emoțională în relațiile cu cei dragi. Publicăm un fragment din capitolul cinci, care conține fraze utile pentru a-i ajuta pe copii să devină adulți sănătoși.

1. Te iubesc

7 fraze importante pe care să le spui mai des copiilor tăi Copii
7 fraze importante pe care să le spui mai des copiilor tăi

Părinții le pot oferi copiilor lor prea multe lucruri materiale: haine, jucării, cărți și așa mai departe. Dar nu există “prea multă dragoste”. Dacă le spunem copiilor noștri că îi iubim și o facem cât mai des posibil, ei se vor simți cu adevărat iubiți.

Expresia “Te iubesc” le oferă copiilor curajul, încrederea și sprijinul de care au nevoie după ce au făcut greșeli. Aceste trei cuvinte simple pot vindeca rănile și îi pot face să se simtă cu adevărat bine. Îi face pe copii să simtă că părinții lor sunt fanii lor, într-un sens bun. Că mama și tata sunt acolo pentru ei și că îi iubesc cu adevărat.

organicsfood.ro

Gândiți-vă la asta: cum învață copiii să se iubească pe ei înșiși? Aceasta se face prin exemplul părinților.

Atunci când le spunem copiilor noștri că îi iubim și ne susținem cuvintele prin fapte, le insuflăm dragostea pentru ei înșiși și pentru ceilalți.

Spunând “Te iubesc” alungă teama și le oferă copiilor încrederea și sentimentul de siguranță care îi susțin pe tot parcursul vieții.

2. Sunt mândru de tine

Copiii au nevoie de sprijin și aprobare absolută pentru a-și dezvolta o stimă de sine sănătoasă. Ei au mare nevoie de ea. Părinții sunt primele persoane pe care copiii vor să le impresioneze. Aproape tot ceea ce fac copiii, fac pentru a obține dragostea și acceptarea noastră.

Da, mulți părinți le spun copiilor lor că sunt mândri de ei, dar ceea ce contează este cantitatea, calitatea și sinceritatea acestor cuvinte. La fel și îmbrățișările, dragostea și faptul de a fi alături de copiii lor.

Este posibil ca noi, părinții, să nu fim întotdeauna de acord cu ceea ce fac copiii. Cu toate acestea, ar trebui să-i lăudăm pentru că au dus la bun sfârșit cea mai dificilă sarcină dintre toate – călătoria spre independență.

3. M-am înșelat, îmi pare rău, ai avut dreptate

7 fraze importante pe care să le spui mai des copiilor tăi Copii
7 fraze importante pe care să le spui mai des copiilor tăi

Ar trebui să fim suficient de deschiși și încrezători pentru a ne recunoaște greșelile în fața copiilor noștri. În acest fel arătăm că și noi suntem oameni și că nu suntem perfecți. Ar trebui să le compătimim dacă au fost răniți de greșeala noastră.

CITEȘTE ȘI
7 Reguli nespuse ale femeilor în relații. Este ceva ce bărbații nu trebuie să știe!

Atunci când suntem sinceri și umili cu copiii noștri, le arătăm că perfecțiunea nu poate fi atinsă – nici pentru ei, nici pentru noi. Pentru a ne recunoaște propria imperfecțiune, părinții trebuie să fie sinceri.

Dacă ne acceptăm responsabilitatea pentru propriile greșeli, îi ajutăm pe copii să aibă curajul de a-și recunoaște și accepta propriile imperfecțiuni. În acest fel, copiii învață să atingă un echilibru în loc să fie perfecționiști.

Acceptarea responsabilității pentru greșelile lor creează o atmosferă de toleranță și deschidere. Ulterior, această atmosferă devine fundația pe care copiii noștri învață să construiască toate relațiile lor viitoare.

4. Te iert – nu trebuie să fii perfect

Nici unul dintre noi nu este perfect. Nu există părinți perfecți. Cu toții spunem lucruri greșite și facem lucruri pe care nu ar trebui să le facem. Cu toții pierdem timpul, ne încălcăm promisiunile, uităm lucruri importante și facem o mulțime de alte greșeli.

Niciunul dintre noi nu se ridică pe deplin la înălțimea așteptărilor puse în noi – inclusiv a noastră.

Ar trebui să ținem cont de toate acestea atunci când ne creștem copiii, pentru ca și ei să poată fi oameni obișnuiți. Nimănui, indiferent de vârstă, nu-i place să i se reamintească alegerile proaste sau greșelile făcute. Iar dacă sunt pedepsiți la nesfârșit pentru această greșeală, umiliți în fața celorlalți sau frecați de ea, este pur și simplu îngrozitor.

Noi, părinții, trebuie să găsim un echilibru: copiii trebuie să înțeleagă consecințele acțiunilor lor și trebuie să ne amintim că și copiii au sentimente.

Sarcinile noastre sunt de a-i face să știe că sunt demni de iubire în ciuda greșelilor lor, de a alege măsurile disciplinare potrivite și de a-i ierta pe copii dacă fac greșeli.

5. Sunt aici cu tine și te ascult

7 fraze importante pe care să le spui mai des copiilor tăi Copii
7 fraze importante pe care să le spui mai des copiilor tăi

Este foarte important să îi ascultăm pe copii pentru ca ei să înțeleagă că suntem interesați de ceea ce au de spus. Ascultându-i, putem arunca o privire în lumea lor interioară și putem avea o conversație plăcută pentru amândoi, în care atât părintele, cât și copilul se simt valorizați.

Pentru a evita neînțelegerile, este util să repetăm ceea ce am auzit de la copil și să ne asigurăm că am înțeles corect. Il putem încuraja, îndruma și lăuda pe copil. O conexiune negativă apare atunci când nu se simte important, deoarece a fi ascultat este o parte importantă a sentimentului de apreciere.

Cum putem să ne cunoaștem copiii și să fim aproape de ei dacă nu-i ascultăm niciodată? Dacă ne certăm cu ei și vorbim tot timpul doar despre noi înșine?

CITEȘTE ȘI
Copiii petrec mai puțin de o oră pe zi făcând activități fizice, arată un sondaj

Copiii noștri sunt diferiți de noi și, în loc să le spunem ce să facă și cine să fie, merită să îi ascultăm mai întâi și să le dăm sfaturi mai târziu (dacă este nevoie). Acest lucru îi va ajuta pe copii să învețe să rezolve probleme și să ia singuri decizii bune.

Eu însămi am fost crescută de mama mea, care îmi vorbea doar mie și nu mie, care mă învăța și foarte rar îmi asculta nevoile și sentimentele. Vreau să subliniez din nou: este extrem de important să vă ascultați copiii.

6. Este responsabilitatea ta

Responsabilitatea personală este o parte importantă a maturizării. Atunci când copiii noștri iau o decizie – fie ea înțeleaptă sau nu – consecințele acesteia devin o lecție pentru ei. Dacă părinții dezvoltă responsabilitatea copilului lor, acesta va învăța această lecție.

Copiii învață rapid care acțiuni aduc un rezultat pozitiv și care aduc un rezultat negativ dacă trebuie să își asume responsabilitatea personală pentru aceste acțiuni.

organicsfood.ro

Cu toate acestea, dacă îi facem de rușine și îi umilim pe copii sau dacă nu facem nimic, nu îi învățăm responsabilitatea. Antrenându-i să ia decizii bune, copiii vor lua inevitabil decizii proaste.

Principalul lucru este să nu-i privăm de această oportunitate, pentru că această experiență îi va ajuta să se dezvolte.

Părinții sunt necesari pentru a-și învăța copiii, pentru a interveni atunci când situația o cere și pentru a-i ajuta să meargă mai departe în viitor.

Atunci când îi încurajăm pe copii să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor, le transmitem un “mesaj” clar: cred că ești capabil să faci ceea ce este necesar. Fără o înțelegere a propriei responsabilități, copiii nu vor fi capabili să își gestioneze viața.

7. Ai ceea ce îți trebuie pentru a reuși

Copiii înțeleg destul de devreme conceptul de succes ca rezultat direct al efortului și al determinării. O stimă de sine sănătoasă este un bastion care îi protejează pe copii de dificultățile lumii.

Ar trebui să ne creștem copiii astfel încât să fie conștienți de punctele lor forte și de slăbiciunile lor și să se iubească pe ei înșiși. Astfel, copiilor noștri le va fi mai ușor să facă față conflictelor și să reziste negativității.

Convingerea că copiii noștri au tot ceea ce le trebuie pentru a reuși îi ajută să fie mai optimiști cu privire la viață și la ceea ce îi așteaptă.

Unul dintre cele mai importante daruri pe care le oferim copiilor noștri este credința noastră în ei.

Ar trebui să le încurajăm eforturile, să sărbătorim realizările și să îi sprijinim după eșecuri. Trebuie să le explicăm copiilor noștri că eșecul este o parte inerentă a vieții și că, uneori, dificultățile îi ajută să obțină noi succese.

CITEȘTE ȘI
8 Lucruri mici care contează mult pentru copiii tăi

Eșecul îi învață pe copii să înțeleagă care a fost eșecul, după care pot încerca din nou. Învățând să găsească calea spre triumfuri prin înfrângeri, ei vor deschide calea spre o viață fericită.

Dragostea și disciplina ar trebui să fie forțele călăuzitoare în creșterea copiilor. Disciplina și umilința nu merg mână în mână. Dacă distrugi stima de sine a unui copil, el va trebui să se confrunte cu consecințele toată viața.

Aveți grijă: când copiii cresc, va fi mult mai greu să le schimbați propriile atitudini. De aceea, ar trebui să începeți să construiți stima de sine a copiilor cât mai devreme posibil și să faceți acest lucru în mod constant și sincer.

Atunci când copiii noștri încearcă, eșuează, încearcă din nou, eșuează din nou și apoi reușesc, ei își fac o idee aproximativă despre abilitățile lor. În același timp, imaginea lor de sine este, de asemenea, modelată de interacțiunile cu noi și cu ceilalți.

Cu cât aceste interacțiuni sunt mai încurajatoare și mai pozitive, cu atât copiii noștri devin mai rezilienți și mai încrezători.

Cartea “Rudele toxice” îi va ajuta să înțeleagă relațiile dificile cu cei dragi. Cu ajutorul acestuia, veți învăța cum să delimitați limitele personale, cum să ripostați cu respect și cum să comunicați corect în cadrul familiei.

Citește și asta…

7 fraze importante pe care să le spui mai des copiilor tăi Copii
viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

5 Lucruri pe care să nu le spui unui bărbat la prima întâlnire

Prima întâlnire este mare lucru! Este prima dată când vei întâlni pe cineva și vei decide dacă vrei să-l vezi din nou. Așa că nu spune aceste 5 lucruri unui bărbat la prima ta întâlnire.

Test de sarcină cu sare: sunt rezultatele exacte?

Există mai multe teste de sarcină de casă disponibile, fiecare cu diferite grade de precizie. Mai multe femei...

70 replici de agățat atât de amuzante, încât sigur vei obține un zâmbet

Atunci când căutați o relație - sau doar vedeți pe cineva pe care vă cu adevărat doriți să...

Cauzele singurătății la bărbați. De ce aleg unii bărbați sa fie singuri?

Singurătatea este un fenomen psihologic și social complex care poate afecta pe oricine. Cauzele singurătății la bărbați se pot datora mai multor factori. Hai sa vedem cauzele singurătății la bărbați. De ce aleg unii bărbați sa fie singuri?

Cine suferă mai puțin intr-o despărțire, bărbatul sau femeia?

Unii oameni cred că femeile suferă mai mult la o despărțire, în timp ce alții cred că bărbații suferă mai mult. Dar există un adevăr în asta? Haideți sa vedem!

Cât de dureroasă este nașterea? 10 opțiuni naturale pentru ameliorarea durerii

Nașterea este un maraton, nu un sprint. Durerea și disconfortul din timpul procesului sunt inevitabile. Dar nu trebuie să suferim singuri prin asta. Există multe modalități naturale de a calma durerea în timpul nașterii și de a face procesul mai suportabil.

3 Povești de la bărbați despre cum i-a schimbat paternitatea

Am discutat cu tați de diferite vârste și profesii despre experiențele lor de paternitate. Am aflat ce s-a...

Cum se îndrăgostește o femeie? Mecanica de îndrăgostire a unei femei.

Acest articol explorează mecanica de îndrăgostire a unei femei - cum gândește ea, ce simte și ce îi trezește sentimentele. Odată ce înțelegem mai bine modul în care se comportă o femeie atunci când se îndrăgostește, putem începe să ne dezvoltăm propriile relații și să ne bucurăm de dragostea reciprocă pe care o simțim.