Avionul este cel mai sigur mijloc de transport, care devine din ce în ce mai bun în fiecare an. În timpul unui zbor, mulți pasageri pot observa câteva detalii interesante care nu pot fi explicate pe cont propriu. Am adunat câteva date interesante despre avioane pe care poate nu le știați.
Conținut articol
Gaura din fereastră
Toți cei care au stat vreodată la baza unui hublou au observat o mică gaură în el. De cele mai multe ori, mulți oameni intră în panică, deoarece această gaură mică nu pare foarte sigură, mai ales când, la altitudine mare, sticla din jurul ei începe să înghețe. De fapt, dimpotrivă, gaura mică este cheia siguranței ferestrei.
Presiunea atmosferică din cabina de pilotaj a unui avion este diferită de cea de afară, deoarece oamenii trebuie să se afle într-un aer mai comprimat, cu niveluri acceptabile de oxigen, în timp ce la altitudine mare aerul este mai puțin comprimat și nu există suficient oxigen în aer.
Din cauza diferenței mari de presiune, hublourile sunt supuse la o presiune mare, motiv pentru care sunt formate din trei straturi de sticlă. Stratul interior previne deteriorarea celorlalte două straturi, stratul din mijloc conține chiar gaura, adică orificiul de evacuare, care ajută la echilibrarea presiunii aerului, iar stratul exterior rezistă la cea mai mare parte a presiunii. Prin urmare, este necesar să reziste la presiune chiar și în cazul în care sticla exterioară sau interioară este deteriorată.
De asemenea, previne aburirea geamurilor, astfel încât să puteți face fotografii frumoase cu norii de sus.
Evacuarea toaletei

Există multe concepții greșite cu privire la soarta unei toalete cu apă trasă. Și pe bună dreptate: sunetele cu care se întâmplă de obicei nu pot să nu sugereze că un portal acolo jos se deschide undeva și totul cade la cineva aflat mult mai jos, într-o grădină de trandafiri.
De fapt, căderea de la o asemenea înălțime poate fi extrem de periculoasă și poate ucide, așa că totul cade într-o fosă septică în interiorul avionului.
Sticla de apă

Sunt oameni care iau doar lucrurile de care au nevoie pentru câteva zile, documente și un laptop, și sunt cei care merg cu trenul de o zi la Londra și împachetează ouă fierte, pui și mandarine. Și, bineînțeles, câteva sticle de apă, care le sunt cu siguranță luate la controlul de securitate. Este o triplă rușine pentru că la aeroport apa este adesea scumpă și nu întotdeauna gustoasă, iar aerul din avion este incredibil de uscat și ți-e sete mult mai mult decât de obicei.
De fapt, apa este luată de la toată lumea pentru siguranța lor. Adevărul este că unii explozibili nu pot fi deosebiți de apă prin vedere, iar excepțiile care vă permit să transportați recipiente cu lichide de maximum 100 de mililitri nu sunt deloc crude.
Din fericire, multe aeroporturi permit transportul apei de către pasagerii cu copii mici, numai că acestea sunt examinate cu atenție înainte de a le permite accesul. Pentru noi, ceilalți, există un mic truc: aveți la dumneavoastră o sticlă de apă goală și umpleți-o după controlul de securitate cu apă de la o fântână – astfel de fântâni apar din ce în ce mai des în aeroporturile din întreaga lume.
Centurile de siguranță

Centurile de siguranță, atât în mașini, cât și în avioane, au salvat deja un număr enorm de vieți. Și este greu să nu subliniem faptul că centurile de siguranță ale avioanelor sunt diferite de cele ale mașinilor: avioanele nu au o parte care să țină corpul unei persoane în diagonală.
Centurile de siguranță au apărut cam în același timp cu aviația civilă, dar au fost utilizate pe scară largă abia după anii 1930. Mașinile merg înainte, înapoi și în lateral, astfel încât centura diagonală este necesară pentru a menține corpul în timpul frânării bruște, în timp ce centurile de siguranță pentru avioane sunt necesare din cauza mișcărilor în sus și în jos, astfel încât centura diagonală este inutilă în acest caz.
Piloții solicită adesea centura de siguranță nu numai în timpul decolării sau aterizării, ci și în caz de vânt puternic, furtuni sau turbulențe. Și cu siguranță nu ar trebui să neglijați aceste reguli: golurile de aer pot fi adesea foarte mari.
Tije în aripi
Adesea, cei care au stat la fereastra din jumătatea din spate a avionului au observat tije ciudate care ies din marginea de fugă a aripilor. Unii oameni cred că sunt antene sau senzori, dar este mai simplu de atât: sunt siguranțe statice, dispozitive care disipă încărcăturile statice în timpul zborului, de exemplu fulgere, rezultate din frecarea cu particulele atmosferice la trecerea prin nori sau nori. De obicei, există mai multe fitiluri, iar înlocuirea lor este ieftină și nu este dificilă.
Wi-fi la bord

Cu ajutorul Wi-Fi este posibil să stați pe rețelele sociale, să discutați despre afaceri și să vă uitați la serialul preferat la bord. Din fericire, în ultimii ani, apare din ce în ce mai des în aeronave.
Pentru a funcționa, avioanele au receptoare speciale conectate la serverul de la sol, care recepționează semnalul prin intermediul unor antene speciale și îl transmit către router. Pasagerii sunt conectați la router.
În prezent, există trei tipuri de conexiuni, care variază în ceea ce privește viteza și calitatea transferului de date, dar recent unele avioane au fost echipate cu receptoare hibride care permit comutarea între diferite servere și oferă pasagerilor acces neîntrerupt la internet.

Software-ul aeronavei este o parte vitală a funcționalității aeronavei, astfel încât o modalitate fiabilă de stocare a tuturor datelor este deosebit de importantă.
În prezent, există o mulțime de modalități moderne de stocare, dar în 2020, unele Boeing 747 zburau cu doar opt dischete. Da, acele dischete de la începutul anilor 1970, care par să fi căzut în uitare acum câteva decenii.
Și ce lucruri interesante știi sau vrei să știi despre avioane?
Citește și asta…
- 5 Cele mai scumpe case din lume: Te-ai muta în ele?Luxul imobiliar atinge noi culmi cu cele mai scumpe case ale lumii. Află cum arată și cine sunt proprietarii acestor reședințe de neimaginat, de la vilele franceze istorice la casele moderne high-tech. Fii pe fază pentru a descoperi luxul și eleganța la superlativ!
- Top 5 cele mai vechi restaurante din lume: deschise – și în activitate de zeci de aniCele mai vechi restaurante din lume îmbină tradiția culinară cu istoria, oferind o experiență gastronomică unică. Află despre Sobrino de Botín, St. Peter Stiftskulinarium și altele, și lasă-te inspirat să explorezi bucătăriile lor ancestrale.
- 5 Dintre cele mai frumoase drumuri din lume: un răsfăț atât pentru ochiCele mai frumoase drumuri din lume te așteaptă să descoperi peisaje de vis și rute captivante. De la Transfăgărășan la Great Ocean Road, experimentează o călătorie vizuală și culturală de neuitat. Citește acum pentru a afla mai multe despre aceste destinații extraordinare!
- De ce apare amnezia de travaliu? Ce experimentează bebelușul? Fapte surprinzătoare despre naștereNașterea aduce schimbări neobișnuite în organism, precum halucinații și furnicături. Durata travaliului diferă în funcție de sexul copilului. Aflați care sunt cele mai uimitoare lucruri despre naștere.
- Lucruri uimitoare despre caracatițe. Au sânge albastru, 3 inimi și pot merge pe uscatExplorați lumea fascinantă a caracatițelor cu sânge albastru și trei inimi. Aflați cum aceste creaturi marine demonstrează o inteligență remarcabilă și abilități unice de supraviețuire. Citiți acum pentru a descoperi secretele lor!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.