Când cineva trece printr-o perioadă dificilă, sprijinul tău poate face toată diferența. Iată 7 moduri prin care poți fi acolo pentru ei. Contează nu numai ceea ce faci, ci și ceea ce încerci să nu faci.
Conținut articol
1. Fiind acolo pentru tine
Se poate crea impresia eronată că toată lumea este dornică să ajute pe cineva care se află în dificultate. Dar adesea se întâmplă contrariul, mulți se distanțează în acest moment. Acest lucru nu îi face oribili – mai degrabă sunt oameni obișnuiți care reacționează la situație în moduri diferite.
În primul rând, unii pur și simplu nu-și pot gestiona propriile emoții și nu se pot prăbuși din cauza suferinței altcuiva. În al doilea rând, susținerea cuiva necesită o anumită doză de curaj.
În timp ce trece prin etapele de doliu, se poate plânge mult, se poate enerva – poate fi extrem de distructiv.
Dacă aveți puterea și dorința de a sprijini pe cineva, spuneți-i că sunteți alături de el și că îi veți da o mână de ajutor în diverse chestiuni, în orice moment.
Nu trebuie să fiți în preajmă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, mai ales că persoana respectivă poate dori să fie singură. Dar încercați să răspundeți prompt la apeluri și mesaje și să răspundeți la solicitări. Reamintiți-vă periodic, astfel încât persoana pe care o cunoașteți să nu creadă că vorbele dvs. au fost doar o politețe.
2. Oferiți asistență concretă
Există multe moduri de a vă arăta disponibilitatea de a vă face viața mai ușoară. De exemplu, întrebând: “Pot să vă ajut?” Acest lucru are sens, pentru că cine altcineva în afară de el ar ști de ce are nevoie.
Dar există o problemă: a da sarcini oamenilor este o muncă managerială pentru care este posibil ca persoana respectivă să nu aibă energia necesară.
Există momente în care este atât de consumat de durere sau devastat încât nu este capabil să evalueze situația în ansamblu în acest moment și să calculeze acțiunile cu mai mulți pași înainte. Și probabil că ești capabil să faci asta.
Deci, fiți mai specific, cum ar fi: “Să sun la cantine și să aflu unde putem organiza priveghiul. Important este să nu impui ajutorul, ci să îl oferi.
3. Ajutor în viața de zi cu zi
O persoană aflată într-o situație dificilă nu are adesea puterea de a face lucruri simple. De exemplu, el poate sta mult timp fără să mănânce deloc, pentru că trebuie să pregătească ceva. Dacă are tendința de a se înfrupta din probleme, este sigur că nu va devora cele mai sănătoase alimente.
Bineînțeles că nu va muri de foame, dar se va simți probabil mai rău. Așadar, este o idee bună să urmăriți această parte a vieții sale. Poate că supa și cotletele nu-i vor vindeca rana din suflet. Dar va face procesul puțin mai ușor.
La fel se întâmplă și în celelalte sfere ale vieții. Să speli pe jos, să cumperi șampon, să arunci gunoiul – aceste acțiuni sunt puțin eroice, dar sunt foarte importante.
4. Ascultare
A lăsa pe cineva să își împărtășească sentimentele și gândurile este o modalitate foarte dificilă de a-l sprijini. Pentru că se simte că trebuie să răspunzi într-un fel, să dai sfaturi, să oferi sprijin într-un fel sau altul. Dar acest lucru este adesea inutil. Simplul fapt de a lăsa persoana să vorbească – fără a o judeca, fără a o evalua – este foarte mult.
5. Ajutați financiar
Este foarte simplu, banii rezolvă multe probleme. Poate că, în acest caz, poate ajuta și pe cineva aflat în nevoie. De exemplu, poate ajuta la cumpărarea de medicamente.
6. Nu agravați suferința
Nu este întotdeauna ușor de controlat dacă ești aproape de o persoană aflată în dificultate. Este posibil ca propriile noastre apărări psihologice să fie la mijloc. De exemplu, dacă cineva a fost victima unei infracțiuni, veți dori imediat să dați vina pe el.
Dacă credeți că el s-a comportat greșit, este mai ușor să vă convingeți că acest lucru nu vi se va întâmpla niciodată. Dar toate acestea nu au nimic de-a face cu situația. Este destul de greu pentru persoana în cauză; nu trebuie să i-o faci și mai grea.
Nu devalorizați durerea
Se pare că, în acest fel, persoana va înțelege că a suferit în zadar și că viața ei se va îmbunătăți. Dar nu este cazul. Nu se va simți mai puțin trist pentru că mama lui are 80 de ani și “a trăit destul”, dar copilul lui “nici măcar nu s-a născut”, pentru că a pierdut sarcina. Este o tragedie pentru el, o poate retrăi.
Nu oferiți sfaturi și evaluări retrospective
Puteți să vă bateți joc cât vreți de “dacă s-ar fi dus mai devreme la doctor”, “dacă ar fi închis aragazul înainte de a pleca”, “dacă nu ar fi purtat o fustă scurtă, nu s-ar fi întâmplat nimic”. Numai că nu schimbă nimic și nu face viața persoanei mai ușoară.
Nu-ți pune grijile tale înaintea durerii altuia
Atunci când o persoană dragă are probleme, este logic să fim foarte îngrijorați pentru ea sau pentru el. Principalul lucru este să nu se confunde cine are cu adevărat nevoie de ajutor. În caz contrar, există riscul de a face schimb de locuri, iar el te va consola ca să nu-ți faci prea multe griji, îți va ascunde informații și așa mai departe.
Nu învinovățiți persoana pentru că nu a făcut doliul cum trebuie
Unii oameni cred că a face lucrurile în mod corect poate face lucrurile mai ușoare. Iar acest lucru se referă adesea la un anumit set de acțiuni rituale care variază de la o cultură la alta. Adică, nu prea au sens practic. Și nu există un mod corect de a face față durerii, totul este individual.
7. Să-i spunem persoanei că viața ei merge mai departe
Acesta este un caz în care ar trebui să ajuți prin fapte și nu prin cuvinte. Puteți spune oricât de mult doriți că ar trebui să vă continuați viața, deși acest lucru nu vă va ușura situația. Mai ales dacă vă continuați viața și îi permiteți persoanei să se complacă în propria durere.
Evident, o persoană aflată în dificultate nu va putea să se prefacă că nu s-a întâmplat nimic. Dar nu trebuie să îl excludeți din rutina dvs. pe această bază. De exemplu, dacă obișnuiați să mergeți la cinema o sâmbătă din două, propuneți-i să îl scoateți la un film. Acesta poate refuza sau poate fi de acord. Este mult mai rău dacă continuați să faceți tot ceea ce ați făcut înainte, dar fără el.
Citește și asta…
- De ce ar trebui să păstrăm vie tradiția ciorapilor de CrăciunTradiția ciorapilor de Crăciun aduce magie și bucurie în fiecare casă. Explorați semnificația profundă și cum să vă implicați familia în această practică îndrăgită.
- Obiecte care blochează prosperitatea financiară și atrag sărăcia în casăDescoperă obiectele care atrag sărăcia în casă și blochează fluxul financiar. De la lucrurile vechi și stricate la simboluri negative și portofele goale, află cum să atragi prosperitatea în viața ta.
- Psihologii au dezvăluit care sunt cele 5 răni emoționale care ne împiedică să ne trăim viața în linișteCele 5 răni emoționale profunde dezvăluite de psihologi! Acest articol de specialitate îți oferă o înțelegere aprofundată asupra traumelor care ne împiedică să trăim o viață liniștită și împlinită. Învață cum să te eliberezi de durerile care țin de respingere, abandon, umilință, trădare și nedreptate!
- 6 Semne că universul încearcă să te avertizeze în legătură cu cevaDescoperă 6 semne prin care universul încearcă să îți transmită mesaje. Coincidențele neobișnuite, vocea interioară sau simbolurile recurente pot fi avertismente importante. Află mai multe în acest articol!
- Cel mai schimbător semn zodiacal, potrivit astrologieiGemenii, cunoscuți pentru ambiguitate și inconstantă, domină astrologia cu dualitatea lor. Guvernați de Mercur, acești nativi se adaptează ușor și fascinează prin energia lor schimbătoare.