10.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Alergia la alcool: se poate întâmpla? De ce ar trebui să excludeți orice băutură

Date:

Share post:

Alergia la alcool este o problemă rar întâlnită, dar care poate pune în pericol viața. Chiar dacă alcoolul etilic în sine este rar cauza, anumiți compuși sau impurități prezenți în băuturi pot provoca reacții alergice severe. De aceea, este important să știți cum să recunoașteți simptomele alergiei la alcool și cum să vă protejați sănătatea prin evitarea ingredientelor periculoase.

zonia.ro

Deși rare, medicii înregistrează alergii la alcool la adulți, iar de multe ori vinovatul nu este alcoolul etilic în sine, ci anumite impurități sau compuși care sunt prezenți într-o anumită băutură. În acest caz, va trebui să renunțați la alcool.

Simptomele mahmurelii pot fi percepute ca o răsplată neschimbată pentru o petrecere zgomotoasă, dar, de fapt, acestea pot fi rezultatul unei reacții alergice la ingredientele alcoolului. Așadar, cum vă puteți da seama dacă sunteți cu adevărat alergic la alcool sau dacă suferiți doar de o mahmureală obișnuită?

Alergia la alcool la adulți

Dimineața de după o petrecere cu alcool, chiar dacă nu s-a băut prea mult, poate fi foarte stresantă. Se poate simți greață, persoana suferă de o durere de cap severă. Este posibil ca persoana să fi băut prea mult și să sufere acum de o mahmureală matinală, dar este posibil ca aceasta să fie și alergică la alcool. Nu toată lumea s-a gândit vreodată la această posibilitate.

organicsfood.ro

Simptomele mahmurelii pot fi percepute ca fiind consecințele unor libații imediate, dar ele pot fi, de fapt, rezultatul unei reacții alergice la ingredientele alcoolului. De altfel, alergiile la alcool, deși rare, pot fi fatale. Cu toate acestea, este mai frecvent ca oamenii să experimenteze simptome de intoleranță la alcool din cauza diferitelor ingrediente ale alcoolului.

Prin natura sa, alergia la alcool nu este o reacție toxică, ci o reacție imunitară la alcool, mai exact la etanol. Alergiile la alcool sunt destul de rare, dar pot fi mortale. Efectele alcoolului asupra organismului ca antidepresiv pentru sistemul nervos central pot fi cu greu numite benefice.

Alergia la alcool: se poate întâmpla? De ce ar trebui să excludeți orice băutură Alcool

Pe lângă afectarea fizică și psihică, înroșirea pielii, greața și durerile de cap – reacția tipică a organismului la consumul de alcool – simptome similare îi determină pe mulți medici să diagnosticheze greșit alergia la alcool, mai degrabă decât intoleranța la componentele alcoolului.

Dar ce cauzează alergiile la alcool și cum pot fi deosebite de alte reacții? Persoanele cu alergii la alcool au o reacție după doar 1 mililitru de alcool pur sau o înghițitură de vin sau bere (aproximativ 10 mililitri). De ce unii oameni au reacții alergice la alcool când organismul lor produce în mod natural cantități mici de alcool, cercetătorii nu știu încă. Cu toate acestea, în unele cazuri, reacțiile severe la alcool sunt confundate cu alergii, atunci când vinovat este limfomul Hodgkin, un cancer al ganglionilor limfatici.

Alte alimente care pot provoca alergii la alcool:

murăturile cu alcool sau oțet;

piure de roșii;

fructe prea coapte care au suferit fermentație;

sirop de tuse;

CITEȘTE ȘI
Sindromul Kabuki: simptome, cauze si tratament

apă de gură.

Cum se manifestă alergia la alcool la adulți

Este posibil să aveți o reacție alergică la băuturile alcoolice, dar alcoolul în sine nu este, de obicei, cauza reacției. Mai degrabă, ingredientele, cum ar fi dioxidul de sulf, drojdia și aditivii, sunt cele care provoacă de fapt reacția alergică și vă fac să vă simțiți rău.

Alergia la alcool: se poate întâmpla? De ce ar trebui să excludeți orice băutură Alcool

Ingredientele din alcool care pot provoca o reacție

Pentru a determina dacă un ingredient din alcool vă face rău, verificați întotdeauna eticheta. Totuși, rețineți că este posibil ca unele ingrediente să nu fie listate.

Glutenul. Acesta se găsește în orzul maltezat, care este folosit pentru a face bere. Unele beri conțin, de asemenea, grâu. Băuturile distilate (condensate și evaporate) comune care sunt uneori fabricate din grâu, secară și orz includ vodca, whisky, gin și bourbon. Pe măsură ce consumul de produse fără gluten a crescut în ultimii 10 ani, mulți producători au început să producă băuturi alcoolice care nu conțin grâu și orz. Băuturile alcoolice obișnuite fără gluten includ cidrul, vinul, sake și majoritatea rachiurilor.

Histaminele. Histamina este produsă de bacteriile și drojdiile din alcool și poate provoca o reacție alergică la unele persoane. Se găsește în multe băuturi alcoolice, în special în vinul roșu, care este bogat în histamină.

Strugurii. Unele proteine din struguri, deși rare, pot provoca o reacție după consumul de vin, șampanie, armagnac, coniac, vermut, porto, martini preamestecate, wine coolers și unele vodci premium.

Alergia la alcool: se poate întâmpla? De ce ar trebui să excludeți orice băutură Alcool

Drojdia. Drojdia poate provoca o reacție alergică, chiar dacă se găsește în cantități mici în băuturile alcoolice. Tipul de drojdie utilizat pentru fermentarea băuturilor alcoolice este o ciupercă unicelulară cunoscută sub numele de drojdie de bere. Deoarece au existat puține alergii la drojdie și la băuturile alcoolice distilate,Ar trebui să vă consultați alergologul dacă sunteți alergic la drojdie, dar doriți totuși să o consumați.

Agenți de fermentare. Aceștia sunt folosiți pentru a îndepărta particulele fine din vin. Aceștia pot include proteine din ouă, lapte sau pește.

Metabisulfit de sodiu, cunoscut sub numele de aditivi 220 și 221, dioxid de sulf sau sulfiți. Dioxidul de sulf sau sulfiții sunt prezenți în mod natural în producția de alcool și pot provoca o reacție alergică atunci când oamenii consumă alcool. Vinul și unele beri de casă pot conține metabisulfit de sodiu sau dioxid de sulf.

Zece la sută dintre astmatici reacționează la sulfiții din băuturile alcoolice. La persoanele sensibile, sulfiții pot declanșa crize de astm sau chiar șoc anafilactic. Din acest motiv, legile de etichetare din multe țări impun ca orice aliment sau băutură cu o concentrație de sulfiți mai mare de 10 părți pe milion (ppm) să fie menționată pe etichetă cu mențiunea “conține sulfiți”.

organicsfood.ro

Nuci. Unele tipuri de bourbon și whisky sunt fermentate în butoaie de stejar (sau alt lemn), ceea ce poate provoca o reacție. Multe distilate și extracte conțin, de asemenea, nuci.

Simptomele alergiilor la alcool includ:

  • Erupție cutanată
  • Dificultăți de respirație
  • Dureri de stomac sau crampe
  • Anafilaxie (inclusiv puls rapid, slab și greață).
Alergia la alcool: se poate întâmpla? De ce ar trebui să excludeți orice băutură Alcool

Reacțiile la diferite ingrediente din băuturile alcoolice provoacă o varietate de simptome, inclusiv următoarele:

  • O persoană cu o alergie la sulfiți poate dezvolta urticarie sau anafilaxie.
  • O persoană cu o alergie la histamină poate prezenta umflături și congestie nazală.
  • Alcoolul cu conținut ridicat de sulfați poate crește simptomele astmatice la persoanele cu astm.
  • Alcoolul poate crește reacția la alergiile alimentare.
CITEȘTE ȘI
Beneficiile și riscurile înlocuitorilor de zahăr: Cum poți înlocui zahărul obișnuit?

Alte simptome asociate cu ingredientele din băuturile alcoolice pot include:

  • Dureri de cap
  • Congestie nazală, inclusiv curgerea sau înfundarea nasului.
  • Greață
  • Arsuri la stomac
  • Bătăi rapide ale inimii.

Principala diferență între alergiile la alcool și intoleranța la alcool este reacția pe care o provoacă fiecare. Alergiile la alcool sunt cauzate de sistemul imunitar, în timp ce intoleranța este cauzată de o reacție a sistemului digestiv. De obicei, intoleranța la alcool este o reacție la unul dintre ingredientele din alcool, nu neapărat la etanolul în sine.

Simptomele intoleranței la alcool includ:

  • Înroșirea, albăstrirea feței;
  • Urticarie;
  • Dureri de cap;
  • Creșterea ritmului cardiac;
  • Tensiune arterială scăzută;
  • Curgere sau înfundare a nasului;
  • Greață sau vărsături;
  • Diaree;
  • Exacerbarea astmului.
Alergia la alcool: se poate întâmpla? De ce ar trebui să excludeți orice băutură Alcool

Persoanele de origine asiatică sunt mai predispuse la simptome de intoleranță la alcool din cauza unei anumite variante genetice rezultate în urma domesticirii orezului în sudul Chinei cu secole în urmă.

O enzimă cunoscută sub numele de aldehidă dehidrogenază (ALDH2) este responsabilă pentru transformarea etanolului în acid acetic (principalul compus al oțetului) în ficat. Persoanele de origine asiatică pot avea o variantă mai puțin activă a ALDH2, ceea ce face dificilă digerarea corectă a alcoolului. Se știe că deficitul de ALDH2 este o cauză frecventă a intoleranței la alcool.

Cum se tratează alergiile la alcool la adulți

Medicii pot diagnostica alergiile pe baza producerii de anticorpi. Anticorpii, cunoscuți sub numele de imunoglobulină E (IgE), provoacă o reacție alergică în organism, însoțită de simptomele comune ale unei reacții alergice. În plus, testele cutanate și de sânge măsoară răspunsul sistemului imunitar la anumite substanțe.

Diagnostic

Persoanele cu alergii adevărate la alcool pot avea simptome de crampe la stomac, dificultăți de respirație, vărsături și dificultăți de respirație chiar și atunci când consumă cantități mici de alcool.

Persoanele care cred că au avut o reacție la alcool ar trebui să consulte imediat un alergolog și să fie testate pentru alergii la ingredientele din alcool.

Metode actuale

La fel cum nu există un leac real pentru alergiile la polen sau la alimente, nu există un leac pentru alergiile la alcool. De fapt, tratamentul pentru alergiile la alcool se va concentra în primul rând pe orice simptome existente (de exemplu, ameliorarea erupțiilor cutanate cu cremă topică). În plus, o persoană ar trebui să evite complet alcoolul, astfel încât să nu sufere de simptomele unei reacții alergice și de posibila amenințare cu moartea.

Pentru cei care sunt alergici la un anumit ingredient din alcool, trecerea la o altă băutură poate fi de ajutor. De exemplu, vodca de cartofi este cel mai hipoalergenic alcool. Antihistaminicele pot fi, de asemenea, utile pentru simptomele minore de alergie la unele persoane. Unele persoane nefericite vor trebui să renunțe la alcool pe termen nelimitat. Cu toate acestea, există o singură modalitate de a ști cu siguranță – vizitați alergologul local și faceți-vă un test.

Prevenirea alergiilor la alcool la adulți la domiciliu

Baza prevenirii alergiilor la alcool este refuzul complet al băuturilor calde.

Ce fel de alcool provoacă alergii? Și poate exista chiar o alergie la alcool?

Compoziția unei băuturi alcoolice include alcoolul etilic și alte componente ale băuturii (ierburi, conservanți, coloranți, salicilați, histamină, dioxid de sulf, sulfiți, hamei, drojdie, grâu, mere, fructe și așa mai departe).

O reacție alergică adevărată la alcoolul etilic nu se întâlnește aproape niciodată, dar reacțiile la alte componente ale unei băuturi alcoolice sunt frecvente și sunt asociate atât cu o alergie adevărată (de exemplu, în cazul sensibilizării la polen, pacienții reacționează la vermut, lichioruri), cât și cu o intoleranță alimentară la histamină și la alți conservanți din băutură.

Alergia la alcool: se poate întâmpla? De ce ar trebui să excludeți orice băutură Alcool

Pot exista complicații în cazul alergiilor la alcool

De fapt, orice băutură alcoolică poate provoca potențial reacții alergice: congestie nazală, mâncărimi ale ochilor, strănut, lăcrimare, urticarie, tuse, dificultăți de respirație, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, umflături ale feței, limbii, laringelui, dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, până la pierderea cunoștinței.

CITEȘTE ȘI
Alcoolul: cât de sănătos este, de fapt?

În plus, doza care poate provoca simptomatologie va depinde atât de caracteristicile pacientului, cât și de băutura în sine, adică berea de la diferiți producători va provoca reacții diferite la același pacient.

De obicei, pacienții alergici discută întotdeauna utilizarea produselor alcoolice cu un alergolog și nu există o recomandare unică, unică, potrivită pentru toți. Totul depinde de tipul de alergie pe care o are pacientul și de calitatea produsului.

Este periculos să luați medicamente pentru alcool pentru alergii la alcool.

organicsfood.ro

Recent, s-a descoperit că produsele de degradare ale etanolului (acetaldehida și acidul acetic) dau, de asemenea, rezultate pozitive la testele de alergie. Sensibilizarea la acidul acetic poate duce la urticarie după consumul de alcool. În prezența unei astfel de sensibilizări (deși extrem de rare), nu se recomandă utilizarea medicamentelor pe bază de alcool.

Citește și asta…

Alergia la alcool: se poate întâmpla? De ce ar trebui să excludeți orice băutură Alcool

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Cum să te vindeci de arsuri la stomac cu ușurință și fără medicamente

Cum sa te vindeci de arsuri la stomac cu ușurință și fără medicamente. Cum să faci ajustări ale stilului de viață pentru a te ajuta

De ce mușchii maimuțelor cresc fără antrenament sau dietă proteică? Putem face și noi la fel?

Vrei să afli de ce maimuțele sunt atât de puternice? Descoperă acum secretele genetice care stau în spatele forței lor remarcabile și cum ne diferă de ele!

Cum să slăbești sănătos – Ghid complet pentru a pierde în greutate fără a-ți afecta sănătatea

Află sfaturile complete despre cum poți slăbi în mod sănătos, prin alimentație echilibrată, activitate fizică și evitarea dietelor severe care pun în pericol sănătatea.

Cine nu ar trebui să bea lapte: Situațiile în care va provoca rău

Laptele este o sursă importantă de nutrienți în dieta zilnică, dar nu toată lumea îl tolerează la fel de bine. Există situații în care consumul de lapte poate provoca disconfort sau chiar efecte negative asupra sănătății. Înțelegerea contraindicațiilor legate de lapte este esențială pentru a preveni complicații.

Ce este sciatica? Boala de care suferă Mike Tyson

Sciatica: Tot ce trebuie să știți despre boala nervoasă Fostul boxer american Mike Tyson suferă de Ce este sciatica?...

Ce carne este mai sănătoasă: pui, curcan, iepure sau vită

Puiul, iepurele, curcanul sau carnea de vită este o dezbatere permanentă între cei care țin dietă și cei care slăbesc. Unii cântă ode la pui, alții creează imnuri pentru curcan. Dar care este mai bună?

Este normală o scurgere apoasă în timpul sarcinii?

Deși acest lucru nu este neobișnuit, fii atent la orice modificări care ar putea pune în pericol sarcina. O...

De la istorie la beneficii: 7 Secrete uimitoare ale lintei

Lintea, recunoscută pentru beneficiile saleremarcabile, a fost apreciată încă din antichitate. Bogată în proteine și nutrienți, această leguminoasă este un must-have în alimentația modernă.