Editorul grafic Adobe Photoshop este un program care a devenit la fel de standard pentru un designer precum Microsoft Excel este pentru un contabil. Nu că nu există deloc ceva care să le înlocuiască, dar totuși este ceva greșit in această afirmație…poate există totuși…
Și, cu toate acestea, dacă trebuie să-l înlocuiești, cu ce?

Nici un editor grafic nu are aceeași funcționalitate și nu există nimic care ar putea depăși istoria dezvoltării sale din 1987.
În plus, a dat naștere la mai multe generații de designeri care au petrecut ani de zile stăpânind programul și nu doresc să petreacă mai mulți ani de recalificare.
Cu toate acestea, Adobe, după ce a trecut la un model de licență pe bază de abonament, a pus o mină de teren puternică – de îndată ce un utilizator nu poate plăti pentru următoarea lună de abonament, programul lor “se transformă într-un dovleac”.
Acest lucru a oferit companiei un aflux de noi utilizatori legali, deoarece licențele perpetue erau prea scumpe pentru utilizarea non-corporativă, iar un abonament lunar este tras de orice liber profesionist.
Daca n-o puteți face însă, puteți căuta alternative.
Care sunt acestea?

Conținut articol
Optiuni pentru desktop
În ciuda dominației totale a industriei pachetelor grafice de către Adobe, există și alte companii cu editori grafici relativ puternici.
Cheia existenței lor este că nu toată lumea are nevoie de un program atât de puternic ca Photoshop.
Chiar și în mediul profesional puțini oameni folosesc toate caracteristicile editorului, iar în aplicația “domestică” nu este deloc la îndemână – este un instrument foarte complicat și consumator de resurse, care necesită un calculator puternic și o pregătire serioasă din partea utilizatorului.
Printre alternative se pot specifica în primul rând Corel Photo-Paint, inclus în CorelDRAW Graphics Suite (editor de grafică raster de la rivalul de la Adobe), și Affinity Photo (editor profesional comercial profesional raster-vector de la Serif), care se poziționează ca un concurent direct al Photoshop.
Cu toate acestea, ar trebui să se plătească destul de mult pentru CorelDRAW Graphics Suite, iar produsele Affinity, deși sunt oferite pentru numai 4990 de ruble pentru Windows sau Mac sau 1790 de ruble pentru iPad, “nu sunt disponibile pentru achiziționare în regiunea dvs.
Ei bine, dacă producătorii de software grafic nu ne vor banii, să ne întoarcem la opțiunile gratuite.
GIMP
GNU Image Manipulation Program (GIMP) este un editor de imagini cross-platform disponibil pentru Linux, macOS, Windows și alte sisteme de operare
Este gratuit și freeware și a fost mult timp poziționat ca fiind “Photoshop pentru Linux”.
GIMP oferă instrumentele de care aveți nevoie pentru a prelucra imagini la nivel profesional, are o mulțime de posibilități de personalizare și o bibliotecă nelimitată de plug-in-uri de la terți. La fel ca și Adobe, are propriul său mediu – de asemenea, gratuit și liber.
Acestea sunt programe compatibile, cum ar fi Scribus (un program de machetare), Inkscape (un editor vectorial) și convertorul de culori pe lot SwatchBooker.
GIMP este un instrument profesional serios, deși inferior în funcționalitate lui Photoshop (este inferior din toate punctele de vedere), dar care acoperă majoritatea nevoilor a 90% dintre designeri. Are un singur dezavantaj – dacă sunteți obișnuiți cu Photoshop, atunci literalmente totul vă va deranja. Până când vă veți obișnui cu el, principala dumneavoastră emoție va fi dorința de a găsi dezvoltatorii, de a le rupe brațele, de a le scoate ochii și apoi de a-i întreba: “Ați făcut totul greșit intenționat, ca în Photoshop?
Dar, se spune că, dacă treci de această perioadă, de acolo devine mai ușor. Și dacă începi imediat cu GIMP, s-ar putea chiar să-ți placă.
Pixlr E
Editor cu caracteristici convențional profesionale (care amintește de versiunea Adobe Photoshop de la sfârșitul anilor ’90). Are atât o versiune online care rulează într-un browser, cât și o versiune locală pentru Windows.
- Se concentrează mai mult pe utilizatorul casnic decât pe designer, așa că există o mulțime de instrumente de tipul “fă frumos dintr-un singur clic”.
De exemplu, există “trucuri” intuitive de editare a fotografiilor bazate pe inteligență artificială, care pot tăia o imagine din fundal și suprapune un fundal amuzant din presetări, precum și adăuga efecte artistice la fotografii. Per total, oferă “dezlănțuie adevăratul tău potențial creativ cu un singur clic”
Cu toate acestea, editorul acceptă majoritatea tipurilor de imagini, cum ar fi PSD (Photoshop), PXD, JPEG, PNG și știe să lucreze cu straturi.
Versiunea gratuită este destul de funcțională, versiunea “premium” se diferențiază de aceasta doar printr-un număr mai mare de șabloane și presetări, deși costă 4,90 dolari pe lună.
Potrivit pentru uz casnic.
Paint.NET
Paint.NET este un editor gratuit de grafică rasterizată pentru Windows, bazat pe .NET Framework.
Programul pare simplu, dar poate face mai mult decât pare. Puteți crea straturi, le puteți comuta și lucra cu ele, există o anulare a editării pas cu pas, există suport pentru plug-in-uri și există instrumente de desen.
- Cu toate acestea, este un program pentru procesarea fotografiilor de amatori: decupare, redimensionare, eliminarea ochilor roșii, ascuțire, strălucire, reducere a zgomotului.
Programul este susținut în mod activ de către dezvoltatori. Aproape în fiecare lună iese o actualizare pentru el.
Krita
Krita este un editor grafic, dar nu pentru a lucra cu imagini gata făcute, ci pentru a desena.
- O variantă pentru artiștii digitali.
Conține peste 100 de pensule cu diferite efecte: acuarelă, blender, pastel, markere și altele. Puteți să vă creați propriile pensule sau să importați presetări. Există o funcție de stabilizare, care vă permite să neteziți neregulile apărute din cauza tremurului mâinii.
Programul este multiplatformă (Windows – Linux – macOS) și gratuit, interfața este foarte asemănătoare cu cea a Photoshop, deși cu o oarecare înclinație spre instrumentele pentru desen. Puteți lucra cu text, ceea ce va fi pe placul artiștilor de benzi desenate.

Instrumente online
Browserele au devenit acum atât de cool încât sunt gata să înlocuiască Photoshop pentru noi.
Alertă de spoiler – înlocuirea este condiționată, ceea ce este evident pentru oricine a văzut ce resurse necesită programul original. Evident, sistemul nu va da atât de mult unui browser.
Cu toate acestea, există o serie de echivalenți online care nu numai că copiază cu succes interfața Photoshop, dar o înlocuiesc cu o parte semnificativă a funcționalității.
Photopea
Photopea este un editor grafic gratuit care funcționează într-un browser. Photopea dispune de funcțiile de bază ale Photoshop: de la măști de strat și filtre până la efecte și distorsionarea imaginii.
De asemenea, utilizatorii pot încărca un fișier PSD creat în Photoshop și pot continua să îl editeze.
Toate funcțiile de bază sunt disponibile, aproape totul este în limba rusă, dar există și unele instrumente în limba engleză. Puține fonturi chirilice și nu toate sunt afișate în mod adecvat, dar interfața este similară și puteți lucra.
Există o grămadă de clone care copiază literalmente motorul Photopea și nu diferă de el, inclusiv în runet.
Sumopaint
Sumopaint – analog de destul de înaltă calitate al Photoshop, cu un set mare de instrumente dintre cele mai populare, dar nu o copie a acestuia.
Gratuit, dar oferă obsesiv un abonament, fără de care fișierul nu poate fi salvat într-un strat, ci poate fi exportat doar în format png, jpeg sau gif.
- Cu toate acestea, este un instrument foarte funcțional, care acoperă aproximativ 80 la sută din sarcinile designerului și funcționează pe orice dispozitiv capabil să ruleze un browser.
Există versiuni desktop pentru Windows, iOS și Linux în plan plătit, dar dacă poți plăti cu dolari, mai bine plătești pentru Photoshop, nu?

Concluzii
Dintre toate alternativele, niciuna nu este o alternativă completă la Photoshop. Nu există și este puțin probabil să apară în curând.
Singurul substitut mai mult sau mai puțin complet este GIMP, care, cu excepția interfeței sale monstruoase, este un software destul de “ecosistemic” pentru pregătirea printurilor.
Restul acționează fie pentru o “fotografie pentru rețelele sociale”, fie ca o “soluție rapidă pentru o machetă simplă pe drum, de pe computerul altcuiva”.
Dacă sunteți un grafician profesionist, aveți grijă de Adobe Creative Suite!
Citește și asta…
- Gestionarea eficientă a business-ului în 2024 cu un software ERPMaximizarea eficienței afacerii tale în 2024 este crucială. Află cum un sistem ERP poate transforma operațiunile zilnice, reducând costurile și îmbunătățind satisfacția clienților. Explorează avantajele unui software ERP integrat.
- Cum să elimini zgârieturile de pe ecranul telefonului tau pentru totdeaunaZgârieturi pe ecranul telefonului? Află cum să le elimini rapid și eficient cu soluții simple, accesibile acasă. Citește acum pentru metode practice!
- Cum să-ți crești audiența pe YouTube în 2023: sfaturi și tactici eficienteDacă vrei să-ți dezvolți propriul canal YouTube în 2023, iată câteva tactici dovedite pentru a-ți crește audiența. Alege un domeniu de nișă, optimizează canalul, creează conținut valoros, interacționează cu spectatorii și promovează-ți videoclipurile. Analizează datele pentru a-ți optimiza strategia.
- Răcește și Protejează: Husa Inovatoare cu Răcire Lichidă pentru Huawei Mate X5!Descoperă husa unică și inovatoare pentru smartphone-ul pliabil Huawei Mate X5, cu sistem intern de răcire cu lichid și protecție optimă.
- Căștile care îți vor schimba experiența muzicală. Samsung a lansat Galaxy Buds FE la doar 99$. Iată de ce trebuie să le ai!Samsung a lansat oficial căștile wireless Galaxy Buds FE, cu un design ergonomic și funcții avansate. Descoperă sunetul puternic și clar al acestor căști, disponibile la un preț accesibil.
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.