Durerile intense în partea inferioară a abdomenului, o creștere aparent inutilă a temperaturii, absența menstruației pot fi semne de anexită (inflamația apendicelor și a trompelor uterine), care poate duce la infertilitate dacă nu este tratată.

Dar nu intrați imediat în panică. Astăzi, anexita poate fi tratată cu succes cu medicamente. Principalul lucru este să nu amâni mersul la medic.
Anexita este periculoasă prin faptul că, în absența tratamentului, organele sistemului reproducător sunt saturate cu produse de bacterii, ceea ce duce la aderențe și la obstrucția trompelor uterine. Rezultatul acestor procese patologice este infertilitatea.
Conținut articol
Cauzele anexitei
Principala cauză a inflamației ovarelor și trompelor uterine este reprezentată de agenții patogeni: streptococi, gonococi, chlamydia, micoplasme etc. Acestea invadează sistemul reproducător în cazul unor factori favorabili.
- Răceală
- Imunitate scăzută
- Relații sexuale neprotejate (infecții cu transmitere sexuală)
- Avort nereușit
- Implantarea nereușită a DIU
Din motivele menționate mai sus, vă recomandăm să vă încredințați sănătatea unor specialiști calificați și de încredere și să evitați relațiile sexuale neprotejate.
Simptomele inflamației ovariene

De multe ori, o femeie nu își dă seama că suferă de inflamație ovariana decât atunci când are simptome vizibile:
- Febră de până la 38-39*C, frisoane
- Crampe ovariene, care se pot răspândi în spate
- Lipsa menstruației sau, dimpotrivă, menstruații abundente însoțite de dureri puternice
- Durere în timpul urinării
- Durere în timpul actului sexual
- Scurgere neobișnuită, gălbuie, cu miros neplăcut
- Slăbiciune generală, oboseală rapidă, amețeli
Dacă aveți mai mult de un simptom neplăcut, trebuie să consultați imediat un medic. Nu are rost să așteptați ca inflamația să dispară de la sine. Din păcate, cu cât așteptați mai mult, cu atât crește riscul ca sistemul reproducător să fie infectat de organisme patogene. Anexita avansată este mult mai dificil de tratat.
Diagnosticul și tratamentul inflamației ovarelor
Anexita poate fi acută sau cronică, unilaterală sau bilaterală. Dar, indiferent de tipul de boală, este nevoie de examinare, ceea ce va permite medicului să diagnosticheze cu exactitate și să prescrie cel mai eficient tratament.

Metodele clasice de diagnosticare a anexitei sunt:
- Examinarea de către un ginecolog
- Ecografie superficială și transvaginală
- Un test de sânge pentru a determina viteza de sedimentare
- Probă bacteriană pentru tipul de bacterii care provoacă inflamația
În unele cazuri, pot fi necesare raze X pentru a arăta permeabilitatea trompelor uterine și o laparoscopie pentru o examinare pelviană completă.
Nu merită să prescrieți singuri teste și tratamente. Acest lucru ar trebui să fie făcut de către ginecologul dumneavoastră.
Tratamentul anexitei include:
- Terapia antibacteriană (prescrisă după identificarea exactă a tipului de bacterie care a cauzat inflamația)
- Complex probiotic și prebiotic pentru refacerea florei intestinale și vaginale
- Medicamente antiinflamatorii
Medicul poate prescrie, de asemenea, agenți imunomodulatori și antifungici, dacă este necesar.
Tratamentul depinde de gravitatea bolii. În cazurile grave, când sunt afectate trompele uterine și corpul uterin, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
Unde să mergem pentru anexită
Tratamentul bolilor ovarelor și ale sistemului reproducător al femeilor este responsabilitatea ginecologului.
Întrebări frecvente
Ce cauzează inflamarea ovarelor?
Boala inflamatorie pelvină (BIP) este o infecție a organelor reproductive feminine. Cel mai adesea apare atunci când bacteriile transmise pe cale sexuală se răspândesc din vagin în uter, trompele uterine sau ovare. Semnele și simptomele bolii inflamatorii pelviene pot fi subtile sau ușoare.
Care sunt simptomele ovarelor inflamate?
În mod obișnuit, dacă ovarele tale sunt mărite sau umflate, ai putea observa unele dintre următoarele:
Durere sau durere în partea inferioară a abdomenului.
Febră ușoară.
Modificări neintenționate ale greutății corporale, cum ar fi creșterea sau pierderea rapidă.
Durere sau disconfort în timpul actului sexual sau în timpul ciclului menstrual.
Când ar trebui să mă îngrijorez în legătură cu durerile ovariene?
Este posibil să aveți nevoie de asistență medicală imediată dacă aveți un debut brusc de dureri în partea inferioară a abdomenului sau simptome severe suplimentare.
Aceste simptome pot fi semnul unor chisturi ovariene mari, al unor chisturi rupte sau chiar al unui ovar răsucit. Mergeți la medic cât mai curând posibil în cazul unei dureri severe sau bruște.
Surse:
- Dalloul, M., Sherer, D.M., Gorelick, C., Serur, E., Zinn, H., Sanmugarajah, J., … Abulafia, O. (2007, January 24). Transient bilateral ovarian enlargement associated with large retroperitoneal lymphoma. Obstetrics & Gynaecology, 29(2), 236–238
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/uog.3920 - Huang, C., Hong, M.-K., & Ding, D.-C. (2017, July–September). A review of ovary torsion. Tzu Chi Medical Journal, 29(3), 143–147
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5615993/ - Lynn, K. N., Steinkeler, J. A., Wilkins-Haug, L. E., & Benson, C. B. (2013, July 1). Hyperreactio luteinalis (enlarged ovaries) during the second and third trimesters of pregnancy. Journal of Ultrasound in Medicine, 32(7), 1285–1289
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.7863/ultra.32.7.1285 - Ovarian cancer. (n.d.)
http://www.healthywomen.org/condition/ovarian-cancer - Polycystic ovary syndrome. (2018, May 22)
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome - Tests for ovarian cancer. (2018, April 11)
https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.