1.6 C
București
vineri, decembrie 8, 2023

Arahnofobia: de ce se tem oamenii atât de mult de păianjeni

Date:

Share post:

Arahnofobia este un tip de tulburare de anxietate în care persoana are o frică irațională de păianjeni. Ei pot experimenta atacuri de panică, greață și alte simptome atunci când se confruntă cu un păianjen.

zonia.ro

Aflați despre acest tip de fobie și cum să scăpați de ea. Oamenii de știință au identificat cele mai urâte trăsături ale acestor artropode.

De unde vine arahnofobia

Arahnofobia este o frică irațională puternică de păianjeni. Aceasta afectează (M. Zvaríková, P. Prokop, M. Zvarík. What Makes Spiders Frightening and Disgusting to People? / Frontiers in Ecology and Evolution), între 2,7 și 9,7% din populația lumii. Problema poate apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea începe în timpul copilăriei sau adolescenței.

Oamenii de știință încă nu știu de ce păianjenii sunt atât de neplăcuți de oameni. De exemplu, viespile sau fluturii nu sunt atât de respingătoare.

organicsfood.ro

Cea mai frecventă teorie este (M. Zvaríková, P. Prokop, M. Zvarík. What Makes Spiders Frightening and Disgusting to People? / Frontiers in Ecology and Evolution), că această frică este benefică din punct de vedere evolutiv: strămoșii noștri au învățat să reacționeze acut la creaturile potențial periculoase, ceea ce i-a ajutat să supraviețuiască.

Cu toate acestea, reacțiile la păianjeni și, de exemplu, la șerpi sunt diferite. Atât oamenii, cât și alte primate observă reptilele mult mai repede decât artropodele. Mai mult, multe specii de păianjeni nu reprezintă deloc o amenințare pentru mamifere.

O lucrare științifică a remarcat (B. K. Wiederhold. S. Bouchard. Advances in Virtual Reality and Anxiety Disorders), că oamenii se tem de aceste creaturi nu atât pentru că le pun în pericol viața sau sănătatea, cât mai degrabă din cauza unui puternic sentiment de dezgust.

De exemplu, majoritatea persoanelor care au observat o tarantulă în cușcă călcând pe un creion au refuzat ulterior (Woody, S. R., McLean, C., & Klassen, T. Disgust as a motivator of avoidance of spiders / Journal of Anxiety Disorders) să ia acest instrument în mână. Și doar 25% dintre persoanele cu arahnofobie au fost de acord (Mulkens, S. A. N., de Jong, P. J., & Merckelbach, H. (1996). Disgustul și fobia față de păianjeni/ Journal of Abnormal Psychology,) să mănânce biscuiți cu păianjeni care se târăsc în jurul lor, spre deosebire de 71% dintre cei care nu se temeau de aceste creaturi.

CITEȘTE ȘI
Ce pot face părinții cu privire la temerile legate de înțepăturile de ace?

În cadrul unui experiment, oamenii de știință au decis (M. Zvaríková, P. Prokop, M. Zvarík. What Makes Spiders Frightening and Disgusting to People? / Frontiers in Ecology and Evolution) sa verifice ce pare atât de dezgustător la păianjeni. Cercetătorii au luat o imagine a unui artropod și au mărit diferitele părți ale corpului acestuia cu ajutorul Photoshop.

Apoi, imaginile au fost prezentate participanților la experiment. Aceștia au fost rugați să aprecieze ce păianjeni li se par cei mai dezgustători.

Ca urmare, cea mai dezgustătoare parte a animalului este considerată a fi abdomenul. Oamenii de știință au presupus că acest lucru se datorează asemănării cu insectele hematofage, care pot răni cu adevărat.

De asemenea, înfricoșătoare și dezgustătoare sunt cele cu chelicere mari. Poate pentru că aceste apendice bucale par a fi arme potențial periculoase pentru artropode.

Al treilea cel mai dezgustător a fost un păianjen păros. Iar femeilor nu le-a plăcut mai mult decât bărbaților. Oamenii de știință au sugerat că părul de pe corp poate fi asociat automat cu paraziții și bolile.

Așadar, oamenilor în general nu le place cum arată păianjenii. Cu toate acestea, este posibil ca unii oameni să nu le acorde atenție, în timp ce alții intră în panică. Poate că motivele pentru acest lucru se află în modul în care funcționează creierul.

Arahnofobia: de ce se tem oamenii atât de mult de păianjeni Frică

De ce unii oameni se tem de păianjeni mai mult decât alții?

Atunci când o persoană se sperie, se activează (J. Hinze, A. Röder, N. Menzie. Fobia de păianjen: Rețele neuronale care informează diagnosticul și psihoterapia cognitiv-comportamentală (bazată pe realitate virtuală / realitatea augmentată) – o revizuire narativă / Frontiere în psihiatrie) structurile cerebrale “rețelele de frică”:

  • Amigdala. Această parte a sistemului limbic înregistrează stimulii de care merită să ne fie frică și sună alarma atunci când aceștia apar.
  • Cortexul cingular anterior (ACC) – responsabil pentru controlul comportamentului impulsiv și al emoțiilor neplăcute.
  • Lobul insular, sau insulița, generează sentimente de dezgust și trimite semnale despre acestea către amigdala.
CITEȘTE ȘI
Un robot aleargă 100 de metri în 24,73 secunde, stabilind un nou record mondial

Cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă de fobii au un nivel crescut (Schienle A, Schafer A, Walter B. Activarea creierului de fobii de păianjen față de imagini relevante pentru tulburare, în general dezgust și frică care induc imagini / scrisori de neuroștiință) de activitate amigdală. Amigdala devine mai activă, nu numai ca răspuns la vederea păianjenilor, ci și ca răspuns la alți stimuli înfricoșători sau stresanți.

Mai mult, la cei cu fobii observate subțierea cortexului cingular drept, care ajută la controlul emoțiilor negative și al afectării.

Acest lucru îi determină pe oameni să supraestimeze posibilitatea de a întâlni un stimul înfricoșător, precum și să exagereze (P. Muris, J. Huijding, B. Mayer. Frica de păianjen și prejudecata de covariație la copii și adolescenți / Cercetare și terapie comportamentală).

Deoarece fobiile față de animale (inclusiv față de păianjeni) sunt moștenite (Van Houtem CMHH, Laine ML, Boomsma DI. A review and meta-analysis of the heritability of specific phobia subtypes and corresponding fears / Journal of anxiety disorders) în 45% din cazuri, caracteristicile cerebrale sunt probabil relevante. Acestea fiind spuse, nici factorii de mediu nu pot fi excluși.

De exemplu, dacă părinților tăi le era foarte frică de păianjeni, este posibil să fi moștenit această trăsătură de la ei. Dar și un incident înfricoșător din copilărie poate juca un rol.

Cum să știi dacă ai arahnofobie

Nu toate temerile au nevoie de tratament. Dacă vă simțiți dezgustat la vederea unui păianjen, dar puteți face față situației – de exemplu, să alungați creatura cu un mop, atunci sunteți în regulă.

Dacă intri în stupoare sau în panică, transpiri, tremuri și gâfâi, simți că inima e pe cale să-ți sară din piept, iar stomacul se răsucește de groază, ar trebui să fii precaut.

Arahnofobia se referă la o frică intensă care nu corespunde amenințării reale și care durează mai mult de șase luni, îți tulbură viața, îți consumă toate gândurile și te face să refuzi să faci orice de teamă să nu întâlnești un păianjen sau să nu dai peste o pânză de păianjen.

Dacă acest lucru vă este familiar, merită să consultați un psihoterapeut.

organicsfood.ro
CITEȘTE ȘI
Mecanismul care permite cancerului de piele să facă metastaze în creier

Este posibil să se facă față cu arachnofobia

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) este considerată un tratament eficient pentru arahnofobie. Aceasta implică discutarea simptomelor, gândurilor și sentimentelor, explorarea cauzelor și manifestărilor fobiei, reevaluarea evenimentelor și schimbarea tiparelor de gândire cu unele mai pozitive.

Într-un experiment, femeile cu arahnofobie au început să vadă imaginile cu păianjeni într-o lumină pozitivă după CBT. Ele asociază acum artropodele cu sentimentele plăcute pe care le-au experimentat în timpul terapiei, iar efectul a persistat la șase luni după ce tratamentul s-a încheiat.

Terapia de expunere – o metodă prin care o persoană este expusă la un stimul înfricoșător, dar o face treptat și într-un mediu confortabil – funcționează bine și în cazul arahnofobiei. Expunerea poate include vizualizarea de imagini cu păianjeni sau observarea unui specimen viu într-un borcan, precum și utilizarea realității virtuale.

TCC și expunerea sunt deosebit de eficiente atunci când sunt asociate. Prima ajută la înțelegerea motivelor fricii, iar cea de-a doua ajută la eliminarea sentimentului în sine și a răspunsului automat de tipul “lovește sau fugi”.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

5 Mituri științifice false pe care toată lumea le știe

Este posibil să fi auzit aceste mituri înainte, dar ele nu sunt adevărate. Aflați ce se întâmplă cu adevărat cu știința din spatele acestor concepții greșite comune.

Ce pot face părinții cu privire la temerile legate de înțepăturile de ace?

Temerile legate de înțepăturile cu ace sunt frecvente la copii. Părinții îi pot ajuta asigurându-și copilul că va fi protejat, învățându-l metode de adaptare și împiedicând ca frica să devină prea extremă. Iată câteva soluții care vă pot ajuta dacă copilul dumneavoastră le are.

Artemis I: A început marea repetiție pentru întoarcerea NASA pe Lună

Planul NASA pentru o prezență umană permanentă pe Lună a intrat pe ultima sută de metri cu misiunea...

Furtuni Magnetice Solare: Risc și Reacție Terestră

Soarele influențează dramatic Pământul prin furtuni magnetice intense. Aflați cum ne afectează viața și cum putem răspunde acestor fenomene cosmice. Urmăriți progresele științifice și sfaturi de protecție în articolul nostru detaliat.

De ce este cerul nopții negru dacă universul este infinit?

Cerul nopții negru într-un univers infinit reprezintă un paradox fascinant. Aflați cum vârsta universului și expansiunea cosmică explică acest mister, și de ce galaxiile îndepărtate joacă un rol crucial.

Cât de departe de Pământ pot călători oamenii în spațiu?

Descoperă limitările și posibilitățile călătoriilor spațiale umane. Explorăm distanțele maxime, tehnologiile necesare și provocările unice ale spațiului cosmic.

NASA anulează lansarea rachetei Artemis I către Lună pe 27 septembrie din cauza unei furtuni tropicale

Mult așteptata lansare a rachetei Artemis 1 de la NASA a fost anulată din nou din cauza unei...

10 Fapte interesante despre Albert Einstein

Chiar și cei care sunt departe de lumea fizicii au auzit de Albert Einstein. Iată 10 fapte interesante despre Albert Einstein