Ce proprietăți benefice și dăunătoare au napii pentru organism? Napii sunt o sursă de oligoelemente și metale rare: cupru, fier, mangan, zinc, iod și multe altele. Există mai mult fosfor în napi decât în ridichi și ridichi, iar sulful, esențial pentru purificarea sângelui și dizolvarea pietrelor la rinichi și vezică, nu se găsește în asemenea cantități în nicio altă legumă populară.
Napii conțin un antibiotic natural care inhibă dezvoltarea unor ciuperci. Napii sunt, de asemenea, bogați în vitaminele E, H și K.
Conținut articol
Proprietăți utile pentru napi
Vă permite să vă mențineți o greutate sănătoasă. Napii sunt o legumă rădăcinoasă bogată în fibre, despre care știm cu toții că este esențială pentru menținerea unui sistem digestiv sănătos. Fibrele alimentare nu numai că ajută la o digestie rapidă, dar mențin stabil nivelul de zahăr din sânge.
Fibrele din napi susțin procesele metabolice sănătoase. În plus, fibrele insolubile au capacitatea de a absorbi diverse toxine acumulate în organism și de a elimina rapid substanțele nocive.
Benefic pentru funcția cardiacă. Studiile științifice din ultimii ani au stabilit că această legumă rădăcină are proprietăți benefice pentru sistemul cardiovascular.
Printre acestea se numără capacitatea de a reduce tensiunea arterială și de a preveni formarea excesivă de trombocite. Potasiul din legume ajută, de asemenea, la relaxarea vaselor de sânge și scăderea ușoară a tensiunii arteriale.
Recomandat pentru buna funcționare a ficatului
Napul activează activitatea ficatului și secreția de bilă, ceea ce previne formarea calculilor biliari. Susține activarea peristaltismului intestinal și previne stagnarea nutrienților. Ajută la reducerea nivelului de colesterol, care la rândul său previne ateroscleroza.
Un antibiotic natural. Napii conțin lizozimă, o substanță cu o activitate antimicrobiană foarte puternică. Napii sunt un antibiotic natural. Pot preveni semnele diferitelor boli, în special ale pielii și ale membranelor mucoase.
Sprijin versatil pentru sănătate.
Sucul de napi este adesea folosit pentru tuse, dureri de gât și pentru refacerea vocii stinse. Sucul ameliorează simptomele astmului, îmbunătățește somnul și calmează bătăile inimii.
Napii fierți se macină până la obținerea unei pulpe și se aplică pe locurile dureroase pentru gută. Chiar și durerile de dinți erau ameliorate de decoctul de napi.
Un decoct din această rădăcină de legume îmbunătățește somnul, calmează bătăile inimii, are un efect laxativ și ajută în caz de astm și bronșită.
Pentru a pregăti un decoct, veți avea nevoie de una până la două linguri de rădăcini de napi tocate. Se toarnă 200 ml de apă clocotită, se fierbe timp de 15 minute și se strecoară. Luați un sfert de cană de lichid de patru ori pe zi sau o cană înainte de culcare.
Sunt utili bulbii de napi?
Bulbii de napi sunt unul dintre cei mai puțin calorici napi. Acesta conține doar 22 kcal la 100 g. Este o sursă valoroasă de vitamina K: 100 g conțin 186% din doza zilnică recomandată.
Această vitamină joacă un rol important în întărirea oaselor prin stimularea activității celulelor osoase tinere (osteoblaste). În plus, acesta protejează țesutul nervos din creier împotriva deteriorării și previne astfel dezvoltarea bolii Alzheimer.
Napii și cotoarele lor sunt bogați în antioxidanți care protejează organismul de radicalii liberi, prevenind astfel dezvoltarea aterosclerozei și distrugerea vaselor de sânge.
Frunzele de napi sunt, de asemenea, bogate în glucozinolați. Acestea sunt compuși care conțin sulf, care au proprietăți anticancerigene, precum și de protecție împotriva ciupercilor, bacteriilor și de prevenire a inflamațiilor.
Frunzele de nap, ca și napul în sine, sunt, de asemenea, o sursă bogată de vitaminele A, C și acid folic. Frunzele de napi conțin cantități mari de calciu, cupru, fier, magneziu, magneziu, mangan, seleniu și zinc. Consumul regulat al acestei legume este eficient în prevenirea osteoporozei, artritei, anemiei și a bolilor cardiovasculare.
Proprietăți periculoase ale napilor și contraindicații
Merită să limitați utilizarea napilor dacă sunteți predispus la reacții alergice, dacă aveți aciditate crescută a stomacului, gastrită exacerbată, colită, ulcer gastric și duodenal, forme complicate de diabet, hipotensiune cronică, afecțiuni renale și hepatice grave, tendință la flatulență.
Napul nu trebuie administrat copiilor cu vârsta sub doi ani.
Utilizările medicinale ale napilor
Napii sunt folosiți pe scară largă în medicina populară. Veți găsi o mulțime de rețete pentru aproape orice ocazie. Vă rugăm să rețineți că aceste remedii trebuie folosite numai la sfatul medicului și ca terapie de susținere, nu ca tratament principal.
- Sucul proaspăt stors se bea ca un reconstituant, diuretic și expectorant. Un amestec 1:1 de suc proaspăt stors și miere lichidă este adesea recomandat pentru tusea uscată severă.
- Pentru a îmbunătăți peristaltismul intestinal, radeți napii, stoarceți sucul și beți o jumătate de pahar înainte de mese.
- În cazul durerilor articulare, leguma fiartă se frământă și amestecul se aplică ca o compresă pe locul dureros.
- Gargara cu un decoct de tătăneasă poate reduce durerile de dinți și inflamațiile gingivale, iar infuziile sunt băbești pentru bolile sistemului genito-urinar.
- Unguentele din nap și untură de gâscă sunt folosite pentru tratarea arsurilor și a degerăturilor. Un decoct preparat din tulpinile plantei este, de asemenea, considerat un remediu excelent pentru insomnie.
Cum să alegeți și să depozitați corect napii?
Alegeți napi care sunt fermi și grei, netezi, fără crăpături sau defecte. Evitați napii care sunt prea mari, deoarece vor fi fibroși și amari la gust. Se preferă legumele cu un diametru de cel mult 7 cm. În cazul în care napii sunt vânduți cu frunze, acestea trebuie să fie de culoare verde închis și crocante.
Majoritatea soiurilor de napi au pulpa albă. Dacă tăiați un nap și acesta este galben, probabil că ați cumpărat un rutabaga. Sunt asemănătoare cu napii, dar mai mari, mai rotunde, mai dense și mai dulci.
În general, soiurile de napi timpurii se recoltează la maturitate și se consumă în stare proaspătă în timpul verii. Soiurile târzii sunt selectate pentru depozitare.
Condițiile optime de păstrare a napilor proaspeți sunt destul de stricte: un loc răcoros și uscat, cu o temperatură de cel mult 4 grade și o umiditate de cel mult 90%. Dacă napii sunt expuși la lumina soarelui, se vor ofili și vor putrezi dacă umiditatea este ridicată.
În condiții adecvate, napii se păstrează proaspeți timp de cel mult 10-14 zile, dacă sunt soiuri târzii. În condiții de refrigerare, cultura de rădăcini va trăi până la 30 de zile, iar în congelator până la 200 de zile.
Înainte de a le plasa în compartimentul pentru legume, acestia trebuie spălati, uscati și înveliti într-un material de protecție (folie alimentară, pungă, ziar sau hârtie). Acest mod de împachetare va împiedica putregaiul să se răspândească la întreaga cultură, chiar dacă una dintre legume rădăcinoase începe să se strice.
Pentru a prelungi durata de valabilitate a legumei rădăcinoase, cel mai bine este să o plasați într-o pivniță sau într-o cutie întunecată pe un balcon închis. Cu un ambalaj adecvat și un control adecvat al temperaturii, napii își vor păstra proprietățile utile și pot fi depozitați până la 5-6 luni.
Rețete de napi
Napi prăjiți cu ceapă

Ingrediente:
- napi – 500 g,
- ceapă – 150 g,
- ulei vegetal – 2-3 linguri,
- unt – 10 g,
- sare, piper după gust.
Preparare
Se decojesc napii și se taie în cuburi medii. Se toarnă aproximativ 1,5-2 litri de apă într-o cratiță, se adaugă 1-2 vârfuri de sare, se dă focul mai mare și se aduce la fierbere. Adăugați napii tăiați, reduceți focul la mediu-jos și fierbeți.
Se curăță ceapa și se taie în felii medii. Se încălzește uleiul vegetal într-o tigaie la foc mediu și se topește imediat o bucată de unt.
Puneți napii fierți în uleiul încins timp de aproximativ 3 minute. Apoi se amestecă și se prăjește la foc mediu timp de aproximativ 7-8 minute, până se rumenesc.
Se adaugă ceapa tocată, sarea și piperul, se amestecă din nou și se prăjește timp de aproximativ 5 minute, până când napii sunt moi.
Napi la cuptor

Ingrediente:
- napi – 250-300 g,
- ceapă – 20 g,
- smântână – 50 g,
- sare și piper după gust.
Preparare
Se curăță și se spală napii și se așază într-o tavă de copt, adăugând puțină apă (2-3 cm înălțime). Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se introduce în cuptor, se coace până se înmoaie (35-50 minute la 180 de grade).
Se taie mărunt ceapa, se scot napii din cuptor. Se lasă să se răcească, apoi se taie în felii subțiri.
Se adaugă ceapa tocată mărunt, sare, piper. Se toarnă smântână și se presară mărar sau pătrunjel tocat.
Salată de napi de toamnă

Ingrediente:
- napi – 250 g,
- varză – 250 g,
- morcovi – 150-200 g,
- mărar – 1/2 legătură,
- pătrunjel – 1/2 legătură,
- ulei de floarea-soarelui,
- sare după gust,
- muștar boabe.
Preparare
Se toacă mărunt varza, se dau morcovii pe răzătoarea coreeană, se toacă napii cu aceeași răzătoare și se toacă fin ierburile. Se amestecă morcovii, napii, varza și ierburile aromatice cu uleiul și muștarul și se sărează după gust.
Rămâneți pe fază, abonați-vă la newsletter.
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.