la 22 august 1902, la Detroit a fost înființată una dintre cele mai vechi companii auto existente. Ne reamintim momentele importante ale biografiei sale răsfoind fotografii ale unor Cadillac-uri experimentale.
Conținut articol
1927 Cadillac LaSalle

La începutul secolului al XX-lea, conceptul de concept car nu exista încă, iar prima mașină care a fost numită astfel (cunoscută și ca fiind unul dintre primele concepte auto din lume) s-a născut în anul aniversar de un sfert de secol al mărcii care poartă numele fondatorului Detroit. Fondatorul Cadillac a fost, după cum știți, inginerul Henry Leland, un susținător al preciziei, standardizării și unificării – datorită lui, marca a dobândit rapid o reputație impecabilă de a produce mașini de primă clasă.
Dar până în 1927, Leland părăsise demult compania, care a devenit parte a General Motors Corporation, și a fondat nu mai puțin faimoasa marcă Lincoln, iar Cadillac-ul a trecut de la simple cărucioare cu motoare cu un singur cilindru la mașini de prestigiu cu o caroserie închisă, complet metalică, demaror electric și un motor puternic cu 8 și 12 cilindri.
În ceea ce privește prototipul din 1927, acesta a fost conceput ca fiind primul născut al unei noi mărci, care urma să fie poziționată în ierarhia General Motors între Cadillac și marca mai democratică Buick.
Nu a fost un succes până la urmă, deși a fost în producție pentru o vreme, dar se spune că Cadillac LaSalle a fost prima mașină din lume care a fost proiectată de un designer profesionist.
Harley Earle, care mai târziu a devenit șeful diviziei de artă și culoare, a fost invitat să preia acest rol și să dezvolte stilul viitoarelor modele pentru întregul concern.
1933 Cadillac Aerodynamic Coupe

Mașina de prezentare construită pentru Expoziția Mondială de la Chicago din 1933 a fost remarcabilă nu numai prin design, ci și prin dimensiuni. Modelul cu două uși și un ampatament de aproximativ patru metri era echipat cu primul motor V16 produs în serie din lume, introdus în 1930.
Puțin mai devreme, Cadillac, de asemenea primul din lume, stăpânise producția de cutii de viteze complet sincronizate, deși nu venise încă vremea “automatelor”. Marea Depresiune a dus la prăbușirea vânzărilor, iar mașina de lux a fost concepută pentru a alimenta interesul publicului înstărit pentru mașinile de lux.
1954 Cadillac El Camino

În anii postbelici, conceptul de Dream Car a devenit un lucru obișnuit pentru americani, la fel ca și expoziția anuală Motorama, unde aceleași Dream Cars erau expuse în număr mare. Unul dintre cele mai notabile exponate de la salonul din 1954 a fost un concept numit după faimoasa pistă californiană, care simboliza evoluția așa-numitului baroc din Detroit într-un stil aerospațial. Aripioare de coadă cu imitații de turbine, parbriz panoramic, “colți” pe bara de protecție sub forma unui glonț – multe dintre aceste elemente au fost deja folosite în modelul de serie Cadillac, iar unele și-au găsit împlinirea în anii următori.
În ceea ce privește aspectele tehnice, sistemul de climatizare automată și aerul condiționat au intrat de mult timp în uz, iar în 1953, exista chiar un fel de faruri adaptive cu întrerupere automată a luminii de întâlnire în fața mașinilor care se apropie.
1965 Cadillac Eldorado Fastback

Una dintre primele lucrări ale noului șef de design Bill Mitchell a fost un extravagant vehicul cu două locuri, cu un nas lung care ascundea motorul cu 16 cilindri. Nu a existat un motor propriu-zis, conceptul testând doar un nou stil, cu margini pronunțate și suprafețe aproape plate, aproape fără decorațiuni cromate. Unele elemente ale acestui stil au fost împrumutate de coupe-ul de serie Cadillac Eldorado din 1967, care a trecut la o configurație revoluționară a tracțiunii față la acea vreme, împreună cu alte modele General Motors.
1985 Cadillac Cimarron

Unificarea a servit un serviciu prost: ideea de a crea un fel de Baby-Cadillac, în 1981 a fost lansat pe piață un sedan compact Cimarron, care este de fapt un Opel Ascona “îmbrăcat”. Automobilul cu tracțiune față și motor de bază cu patru cilindri nu a avut un mare succes, dar platforma sa a fost utilă pentru un show-car cu același nume, realizat cu o bună doză de umor.
Automobilul cu acoperiș deschis avea două cabinele separate în față și în spate, fiecare cu propriul parbriz, după modelul modelelor din anii 1930. Ambele compartimente aveau console cu televizoare, iar volanul avea un butuc fix și butoane de control al telefonului mobil.
1999 Cadillac Evoq

Strategia eșuată a lui Cimarron a fost continuată de Cadillac Catera, unificată cu sedanul Opel Omega, dar la sfârșitul secolului XX, marca a ajuns să aibă nevoie de un restart. S-a pus din nou accentul pe configurația clasică cu tracțiune spate, iar tânărul designer Kip Vasenko, un descendent al unor ruși, a creat o nouă identitate corporativă pentru Razor Blade.
El a fost întruchipat pentru prima dată în roadsterul conceptual cu două locuri Evoq, care mai târziu a devenit Cadillac XLR de serie, care a marcat tranziția de la numele propriu al modelelor la indicii de litere. Primul model “impersonal”, însă, a fost sedanul compact CTS, tot cu tracțiune spate și în același stil “ascuțit”.
2003 Cadillac Sixteen

Cadillac și-a sărbătorit centenarul cu spectaculosul supercar Cien, iar un an mai târziu, a fost dezvăluit un concept și mai impunător, cu numele revelator de Sixteen. Lansarea sa a coincis cu cea de-a 70-a aniversare a modelului Aerodynamic Coupe menționat mai sus, dar mașina avea o lungime de aproximativ 5,7 m și portiere spate mascate, unele elemente de design citând modelele ulterioare.
Se pretindea că motorul era ciclopian, un V16 de 13,6 litri cu o capacitate de 1.000 CP, iar viteza maximă (estimată, desigur) urma să fie de 200 mph, adică peste 320 km/h. Cu toate acestea, evenimentul mult mai important al anului 2003 a fost premiera Cadillac SRX, primul crossover de serie al mărcii premium.
cadillac Lyriq 2020

Conceptul crossover dezvăluit în urmă cu doi ani a fost o altă piatră de hotar în biografia Cadillac. Lyriq a intrat în producție într-o formă aproape neschimbată, devenind prima mașină electrică a mărcii construită pe platforma modulară GM Ultium.
La fel ca majoritatea mărcilor premium, Cadillac se îndreaptă spre electrificarea completă, deși în gama de modele încă sunt prezente și sedanurile rapide cu un imens “opt” sub capotă, precum și SUV-ul cu cadru Escalade. Cu toate acestea, Cadillac nu a mai avut de mult timp motoare cu 16 cilindri, deși este posibil ca în 2033, când va trece febra electrică, o astfel de unitate să apară din nou în vreun concept car.
Citește și asta…
- Metode eficiente de reducere a consumului de combustibil pentru șoferiReducerea consumului de combustibil poate fi simplă. Acest ghid oferă metode eficiente pentru economisirea combustibilului și îmbunătățirea performanței motorului. Încearcă acum și vezi diferența!
- Vrei să-ți ia motorul la prima pornire? Află cum să alegi bateria potrivită pentru mașina taAlegerea bateriei auto potrivite poate părea dificilă cu atâtea opțiuni pe piață. Dar o baterie de calitate inferioră îți poate lăsa mașina blocată chiar pe marginea drumului. Nu risca! Află în acest ghid complet cum să cumperi o baterie care pornește motorul rapid și funcționează fiabil ani la rând.
- Cum să conduci în siguranță toamna? 10 trucuri folositoare pentru șoferi pentru toate situațiile de pe șoseaToamna vine cu provocări pentru șoferi: geamuri aburite, ploi, frunze alunecoase. Află 10 sfaturi practice testate pentru a depăși obstacolele de pe șosea: cum previi somnul sau treci prin bălți. Condu în siguranță în orice condiții cu aceste trucuri simple dar eficiente.
- Cum să-ți Pregătești Mașina pentru Toamnă: Ghid Complet pentru Siguranță și PerformanțăPregătește-ți mașina pentru sezonul de toamnă cu aceste sfaturi esențiale. Află cum să îți menții vehiculul în formă optimă în fața fluctuațiilor de temperatură și condițiilor meteo capricioase.
- Cum să conduci pe ploaie. 7 Sfaturi utile pentru șoferiÎnvăță cum să conduci pe ploaie și drumuri inundate cu 7 sfaturi practice. De la evitarea hidroplanării până la mentenanța corespunzătoare, te ghidăm pas cu pas pentru o călătorie în siguranță.