Înțelege de ce câinii pot ataca pisicile și descoperă soluții practice pentru a preveni situațiile tensionate. Aduc armonia înapoi între animalele tale de companie cu aceste sfaturi.
Vechiul film “Pisici vs. Câini” înfățișa conflictul osificat dintre aceste două animale de companie într-o lumină cu totul nouă. Și cine nu a auzit zicala “Trăiesc ca o pisică și un câine”?
Mulți crescători de câini vor obiecta: în familiile lor, animalele de companie se înțeleg cu ușurință între ele și chiar dau dovadă de o afecțiune excepțională. Animalele pot să doarmă împreună, să se protejeze reciproc și să aibă grijă de puii celuilalt, indiferent de diferențele de specie.
Dar nu mai puțin frecvent, iubitorii de câini se confruntă cu o problemă complet diferită: când, la vederea unei pisici, ochii câinelui se aprind cu foc diabolic și se grăbește să atace cu intenții evident neprietenoase.
De ce se întâmplă acest lucru și cum să îl gestionați – citiți mai jos.
Cauzele atacurilor asupra pisicilor
Îndrumătorii de câini și specialiștii în comportamentul animalelor identifică mai mulți factori care motivează câinii să urmărească și să atace:
- nevoia de mișcare;
- nevoia de joacă;
- nevoia de independență și capacitatea de a influența evenimentele din jur (gestionarea vieții);
- nevoia de a-și realiza instinctele de vânătoare.
Pentru un câine, o pisică nu este interesantă în sine – ea apare ca un obiect care reacționează la interesul față de ea însăși, fuge și lansează astfel un lanț de evenimente fascinante. Ce câine ar refuza o urmărire, mai ales dacă este complet natural și normal ca un prădător să reacționeze la mișcări bruște?
Persoanele colerice jucăușe, temperamentale și energice iubesc cel mai mult să alerge după pisici. Aici vor fi incluse și animalele cu un comportament de pradă bine definit. Acestea sunt în principal rasele de vânătoare: terrier, teckel, husky (ZSL, REL, KFL etc.), dar și adesea Malinois și Doberman. Un asiatic central sau un caucazian nu va trece pe lângă pisica altcuiva pe teritoriul său și nici un ciobănesc german. Cei mai puțin interesați de pisici sunt câinii flegmatici, făcuți din molosaci mari și grei: Sfântul Bernard, mastiffii, Bordeaux și danezii mari.

Cum se rezolvă această problemă
Un atac la pisici nu numai că creează dificultăți dacă încercați să împăcați animalele în aceeași casă, dar poate provoca și un incident trist în timpul unei plimbări: câinele se grăbește după obiectul “preferat” al vânătorii, fără să observe nimic în jur și fără să reacționeze la strigătele sfâșietoare ale stăpânului, iar în cele din urmă se pierde sau este lovit de o mașină.
Ce trebuie să facem noi:
- Să controlăm situația – o lesă în timpul plimbării, un apel sever acasă atunci când încearcă să sperie pisica, exersarea abilităților de ascultare la nivel maxim.
- Oferiți câinelui dumneavoastră mai multă activitate fizică în timpul plimbărilor zilnice și în zona de antrenament. Scopul dvs. este de a găsi o utilizare pașnică pentru energia furioasă.
- Delimitați teritoriul. Asigurați-vă că câinele și pisica nu sunt lăsați singuri în același spațiu. Unii proprietari de terieri de vânătoare, ai căror câini trăiesc bine cu pisicile timp de mulți ani în același apartament, preferă să închidă animalele în camere diferite atunci când părăsesc casa – doar în caz de incendiu. Nu uitați: fiecare atac reușit asupra unei pisici întărește încrederea câinelui că se poate face.
- Hrăniți animalele numai separat. Agresivitatea alimentară și competiția sunt printre cele mai puternice emoții chiar și la cele mai calme și mai puțin conflictuale animale de companie. Nu ar trebui să vă asumați riscuri în această privință dacă există deja probleme de comunicare.
- Procedați la încercări de a prezenta și de a vă împrieteni cu animalele numai atunci când câinele a făcut multă mișcare, a alergat, este rezonabil de obosit, bine hrănit și liniștit. Recompensați-vă câinele pentru că a fost răbdător și calm. Mângâiați-l încet, nu stârniți și nu stârniți emoțiile animalului dumneavoastră de companie.
Este dificil să eliminați o atitudine negativă față de pisici dacă câinele are interacțiuni proaste în trecut – de exemplu, pisicile l-au jignit în copilărie. Este greu de înlăturat dorința de a urmări pisicile dacă câinelui pur și simplu îi place – este distractiv, interesant și poate elibera energia.
O abordare sistematică a stabilirii de noi reguli va da roade după ceva timp. Vă veți învăța câinele să fie mai reținut și să își controleze impulsurile, iar dumneavoastră veți putea în sfârșit să respirați liniștit atunci când treceți pe lângă pisica altcuiva pe stradă.
Citește și asta…
- Lucruri uimitoare despre caracatițe. Au sânge albastru, 3 inimi și pot merge pe uscatExplorați lumea fascinantă a caracatițelor cu sânge albastru și trei inimi. Aflați cum aceste creaturi marine demonstrează o inteligență remarcabilă și abilități unice de supraviețuire. Citiți acum pentru a descoperi secretele lor!
- Cei mai frumoși și mai neobișnuiți gândaci din lume 🌍Natura prezintă o diversitate uimitoare – este imposibil să nu admiri creaturile fascinante, pe care le putem considera frații noștri… Citește mai multe: Cei mai frumoși și mai neobișnuiți gândaci din lume 🌍
- Rasa de câini Bull Terrier – Origine, Caracteristici și MituriDescoperiți zece fapte unice despre Bull Terrier, o rasă de câini puternici și curajoși. Aflați despre originea lor și cum să-i creșteți în mod responsabil.
- Fapte interesante despre marmote – de la longevitate și hibernare la comportament și îngrijireDescoperă fapte interesante despre marmote, animale amuzante și ușor de îmblânzit. Află cum trăiesc, construiesc orașe subterane și dorm până la 9 luni în timpul iernii. #marmote #natură
- 7 Mirosuri pe care pisicile le urăsc și de ce trebuie să le evitațiPisicile au un simț olfactiv foarte dezvoltat și detestă anumite mirosuri pe care noi, oamenii, le percepem diferit sau chiar le apreciem. Află care sunt cele 7 mirosuri pe care majoritatea pisicilor le urăsc cel mai mult, de ce au dezvoltat această aversiune și ce poți face ca proprietar responsabil pentru a elimina aceste mirosuri din mediul pisicii tale. Sfaturi simple și eficiente!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.