9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Calendar Ortodox: Sărbătoare cu Cruce Neagră pe 26 septembrie 2022

Date:

Share post:

Sfântul Neagoe Basarab este sărbătorit pe 26 septembrie. Calendar Ortodox. Sărbătoare 26 septembrie 2022 – Crucea Neagră. Sfântul Neagoe Basarab a fost domnitor al Valahiei între 1512 și 1521. A fost înmormântat în grota regală de la Curtea de Argeș, fundația sa.

zonia.ro

Consilierul Gavriil Protul, în “Viața Sfântului Nifon”, Patriarhul Constantinopolului, spune despre Sfântul Neagoe Basarab: “Ce să spunem despre lucrurile și mănăstirile pe care le-au pomenit? Și din toate părțile, de la răsărit până la apus și de la amiază până la noapte, a hrănit toate sfintele biserici și cu mare milă a dăruit pretutindeni.

Calendar Ortodox. Sărbătoarea din 26 septembrie 2022 – Crucea Neagră. Și a fost bun nu numai cu creștinii, ci și cu neamurile, și a fost un părinte milostiv cu toți, asemenea Domnului ceresc, care face să strălucească soarele și ploaia sa peste cei buni și peste cei răi, după cum arată sfânta Evanghelie”.

Tot din această lucrare aflăm că Neagoe l-a avut ca învățător și mărturisitor pe Sfântul Nifon: “Și fericitul Nifon îl întărea în învățăturile sale”, se spune în creștin-ortodox.ro.

Donate mănăstirilor ortodoxe de la Muntele Athos, Muntele Sinai, din Ierusalim și de pe teritoriul României. A fost întemeietorul multor biserici din țară și autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii române, “Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”.

organicsfood.ro

Rugăciunea de dimineață scrisă de părintele Arsenie Boca

“Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă să mă lepăd de mine însumi toată ziua de astăzi, căci cine știe ce mare rău aș putea face dacă mă țin de mine însumi și astfel Te pierd pe Tine. Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca rugăciunea Preasfântului Tău Nume să lucreze în duhul meu mai mult decât un fulger pe cer, ca umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci păcătuiesc neîncetat.

CITEȘTE ȘI
Rugăciune pentru ocrotirea de grindină

Doamne, Cela, care vii între oameni în tăcere, miluiește-ne pe noi, că umblăm poticnindu-ne prin întuneric. Patimile au îngrădit ochii înțelegerii, uitarea s-a împietrit în noi ca un zid care ne împietrește inimile și toate împreună au creat o temniță în care Te ținem bolnav, flămând și fără haine, și astfel ne irosim zilele în pustiu, umbrite și obosite până la pământ.

Doamne, Cel ce în tăcere vii între oameni, miluiește-ne pe noi și aprinde temnița, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre și fă lumină în sufletele noastre. Doamne, care vii printre oameni în tăcere, miluiește-ne pe noi, vino și locuiește în noi, împreună cu Tatăl tău și cu Duhul tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine inexprimabile, când vorbirea și înțelegerea rămân neputincioase.

Doamne, care vii în tăcere, miluiește-ne pe noi, căci nu ne dăm seama cât de nevrednici suntem și cât de aproape ești de sufletele noastre și cât de departe ne rătăcim prin păcatele noastre. Dar luminează-ne pe noi cu lumina ta, ca să vedem lumina cu ochii tăi, ca să trăim veșnic prin viața ta. Lumina și bucuria noastră, laudă Ție. Amin.”

Calendar Ortodox: Sărbătoare cu Cruce Neagră pe 26 septembrie 2022 26 septembrie
Calendar ortodox

Rugaciune se seară

După startul obișnuit: Slavă Ție, Dumnezeul nostru… Tată ceresc… Sfinte Dumnezeule… Preasfânta Treime… Tatăl nostru… Căci a Ta este împărăția… Apoi aceste tropare, glasul al șaselea: Miluiește-ne pe noi, Doamne, miluiește-ne pe noi… Slavă… Doamne, miluiește-ne pe noi… Și acum… Ușa milostivirii deschide-ne nouă… (caută Miezonoptica). Doamne miluiește (de 12 ori). Apoi

CITEȘTE ȘI
Mănăstirea Ciocanu, județul Argeș

Prima rugăciune a Sfântului Macarie cel Mare către Dumnezeu Tatăl

O, veșnicule Dumnezeu și Stăpânul tuturor lucrurilor, care m-ai făcut să ajung la acest ceas, iartă-mi păcatele pe care le-am săvârșit astăzi: cu cuvântul, cu fapta și cu gândul, și curăță, Doamne, umilul meu suflet, de toată intransigența trupului și a sufletului. Și dăruiește-mi, Doamne, în această noapte, să-mi petrec somnul în pace, ca ridicându-mă din patul meu cel rău, să pot bineplăcea preasfântului Tău nume, în toate zilele vieții mele, și ajută-mă cu harul Tău să calc în picioare pe vrăjmașii care se luptă cu mine, atât pe cei trupești, cât și pe cei fără de trup. Izbăvește-mă, Doamne, de gândurile rele care mă ispitesc și de dorințele rele, căci a Ta este împărăția, puterea și slava Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Rugăciuni de seară pentru copii

Doamne, ziua s-a sfârşit,
Seara iarăşi a venit.
Peste zi ne-ai ajutat,
De-am lucrat şi-am învăţat.
Ajută-ne, Doamne sfinte,
Şi de-acum înainte.
Binele să-l săvârşim,
Fii tăi iubiţi să fim.

Altă rugăciune de seară

Pentru toate-ţi mulţumesc
Scumpul meu Tată ceresc,
Iar Tu, Bunule Iisus,
Ocroteşte-mă de sus.

Citește și asta…

  • Hinduismul și budismul: asemănări și diferențe
    Descoperă asemănările dintre hinduism și budism, două religii cu origini comune în India. Află care sunt cele mai importante 7 deosebiri dintre ele, de la rolul karmei și al renunțării până la statutul lui Buddha și al zeilor.
  • Care este diferența dintre religie și ideologie
    Descoperă diferența subtilă, dar crucială, dintre religie și ideologie și cum acestea influențează modul în care înțelegem lumea și ne raportăm la valorile noastre.
  • Unde a fost Iisus între moartea și învierea Sa: clarificări biblice
    După moartea lui Iisus, speculațiile cu privire la locul în care a fost în cele trei zile dintre moarte și înviere sunt discutate. Există mai multe interpretări, dar scripturile oferă puține informații precise. Un pasaj din Luca 23:42 sugerează că Iisus a mers în rai, unde a fost întâlnit de un tâlhar credincios. Un alt pasaj, 1 Petru 3:18-20, indică faptul că Iisus a anunțat spiritele din închisoare. Cu toate acestea, biblia nu detaliază aceste evenimente în mod clar.
  • Isus s-a considerat Dumnezeu? Adevăr sau Interpretare?
    Dacă te întrebi dacă Isus s-a considerat pe sine Dumnezeu, răspunsurile diferă. Bart Ehrman argumentează că Isus nu s-a autoproclamat Dumnezeu. Vei descoperi mai multe în videoclipul său.
  • Irod cel Mare: Regele Paranoic al Evreilor!
    Explorează viața controversată a lui Irod cel Mare, de la crimele îngrozitoare până la magnificele sale proiecte de construcție, explorează viața unui rege care a lăsat o amprentă indelibilă în istoria Israelului.
Calendar Ortodox: Sărbătoare cu Cruce Neagră pe 26 septembrie 2022 26 septembrie

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

CITEȘTE ȘI
Mesaje de La Mulți Ani si Felicitări de ziua de naștere
viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Calendar Ortodox. Sărbătoare 3 octombrie 2022

Calendar Ortodox. Sărbătoare la 3 octombrie 2022. Sfântul Dionisie Areopagitul s-a născut la Atena. El este primul autor...

Rugăciunea văduvei

Când se pierde o persoană iubită, este greu să știi cum să te rogi. Rugăciunea văduvei este pentru puterea de a merge mai departe și pentru o nouă iubire care va face ca durerea să merite.

Isus s-a considerat Dumnezeu? Adevăr sau Interpretare?

Dacă te întrebi dacă Isus s-a considerat pe sine Dumnezeu, răspunsurile diferă. Bart Ehrman argumentează că Isus nu s-a autoproclamat Dumnezeu. Vei descoperi mai multe în videoclipul său.

Sfântul Vasile cel Mare – viața, opera și cultul unui mare părinte al Bisericii Ortodoxe

Află mai multe despre Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanți sfinți ai creștinismului, recunoscut ca doctor al Bisericii și părinte al monahismului oriental. Citește articolul nostru și descoperă viața, opera și cultul acestui mare părinte al Bisericii Ortodoxe.

Ce sunt anotimpurile meteorologice și astronomice. Care sunt cauzele anotimpurilor?

Anotimpuri: Meteorologice și astronomice. Care sunt cauzele anotimpurilor?

Calendar ortodox noiembrie 2023. Sărbători sfinți și zile de post

Aflați evenimentele creștine și ortodoxe ✝️ din calendarul ortodox noiembrie 2023. Informații despre sărbători sfinți, zilele de post și alte evenimente importante din aceasta luna.

Pomelnic pentru vii sau adormiți. Cum se scrie un pomelnic

Ce este un pomelnic pentru vii sau adormiți, cum se scrie corect și care este rolul său, aflati din acest articol.

Calendar ortodox 11 octombrie 2022 Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei șapte diaconi

Calendar ortodox 11 octombrie 2022 Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei șapte diaconi . Calendarul ortodox este un calendar liturgic care comemorează viața sfinților care au trăit în trecut. Biserica Ortodoxă folosește acest calendar pentru a determina care zile religioase sunt importante și care zile nu sunt.