Dezvoltarea auzului bebelușului dumneavoastră este foarte importantă, deoarece este unul dintre simțurile externe care îi permite copilului dumneavoastră să comunice. Bebelușul începe să audă sunete și să le imite, dezvoltându-și astfel capacitatea de a vorbi. În plus, vocile părinților au un efect calmant asupra bebelușilor.
Formarea auzului este, de fapt, una dintre cheile dezvoltării unui copil. Acest lucru nu înseamnă că copilul dumneavoastră nu va crește cu auzul nedezvoltat, dar apariția auzului îi va accelera cu siguranță dezvoltarea.

Conținut articol
- Cum va reacționa bebelușul tău la sunete?
- De unde știi cât de bine aude copilul tău?
- Când încep bebelușii să audă după naștere?
- Dezvoltarea auzului la sugari
- Ce pot face bebelușii pentru a-și stimula dezvoltarea auzului?
- Cum vă puteți da seama dacă sunetele sunt prea puternice pentru copilul dumneavoastră?
- Factorii care afectează dezvoltarea auzului nou-născutului
- Examene auditive pentru bebeluși
- Când ar trebui să încep să mă îngrijorez în legătură cu pierderea auzului copilului meu?
Cum va reacționa bebelușul tău la sunete?
Bebelușii își dezvoltă mai întâi percepția auditivă. De fapt, dezvoltarea capacității auditive începe chiar înainte ca bebelușul să se nască. Din acest motiv, mulți părinți ascultă muzică și vorbesc cu bebelușii lor în timp ce aceștia sunt încă în uter.
Capacitatea bebelușului dumneavoastră de a răspunde la sunete se dezvoltă în lunile dinaintea nașterii și poate deveni complet dezvoltată încă de la o lună după aceea.
Cu toate acestea, bebelușul dumneavoastră va începe probabil să răspundă la sunete mult mai târziu. Și ar trebui să fiți pregătiți pentru diferite reacții.
De exemplu, dacă fredonați atunci când vă culcați copilul, acest lucru îl poate calma și îl poate împiedica să plângă. Același efect poate fi obținut și prin simpla vorbire cu bebelușul dumneavoastră.
De unde știi cât de bine aude copilul tău?
Puteți afla cât de bine aude bebelușul dumneavoastră dacă faceți un examen la spital imediat după naștere. Dacă aveți îndoieli cu privire la auzul bebelușului dumneavoastră, adresați-vă medicului dumneavoastră. Acesta vă va prezenta rezultatele examinării și, dacă este necesar, va mai face încă una pentru a se asigura că auzul bebelușului dumneavoastră se dezvoltă corespunzător.
Când încep bebelușii să audă după naștere?
Este greu de spus când începe auzul bebelușului, deoarece, așa cum am menționat mai sus, acesta se formează în uter.
Auzul fiecărui copil apare în momente diferite, dar atunci când apare, bebelușul dumneavoastră va începe să împingă mai tare atunci când aude sunete familiare. De exemplu, vocea partenerului dumneavoastră poate provoca o reacție similară.
După naștere, auzul bebelușului se dezvoltă foarte repede și va fi complet dezvoltat în 4-7 săptămâni.

Dezvoltarea auzului la sugari
Este important să monitorizați dezvoltarea auzului copilului dumneavoastră în primul an de viață. Mai jos este un grafic aproximativ al dezvoltării normale a auzului la bebeluși:
- 0-2 luni. Organul auditiv al bebelușului dumneavoastră este deja complet dezvoltat. Probabil că bebelușul dvs. nu va răspunde încă la sunete, dar îi puteți monitoriza dezvoltarea prin examene medicale. În jurul acestei vârste vor începe să audă sunete înalte.
- 3 luni. În această perioadă, bebelușul dumneavoastră va începe să răspundă la sunete într-un anumit fel, de obicei prin imitarea lor. Bebelușul dumneavoastră va fredona ca răspuns la vocea dumneavoastră sau la alte sunete, dezvoltându-și astfel capacitatea de a vorbi.
- 6 luni. Aceasta este o etapă importantă în dezvoltarea auzului, când bebelușul dumneavoastră va începe să răspundă la sunete mai moi și va încerca să repete sunete necunoscute.
- 12 luni. Aceasta este etapa finală a dezvoltării auditive. Bebelușul dumneavoastră poate acum să recunoască și să răspundă la majoritatea sunetelor slabe și joase. Nu fiți surprinși când își va recunoaște cântecele preferate și vocile personajelor de desene animate.
Ce pot face bebelușii pentru a-și stimula dezvoltarea auzului?
Există multe tehnici diferite de stimulare a auzului bebelușului dumneavoastră. Poate doriți să luați în considerare următoarele sugestii:
- Vorbește mai mult în fața copilului tău. Încearcă să vorbești cu bebelușul tău cât mai mult posibil și roagă-ți partenerul să facă același lucru.
- Puneți muzică calmă, relaxantă, de preferință instrumentală. Se știe că jazz-ul soft dezvoltă urechea pentru muzică, liniștește copilul și promovează înțelegerea auditivă. Muzica clasică occidentală are un efect similar.
- Ar trebui să-i cântați sau să-i citiți copilului dumneavoastră în mod constant. Vocea părinților are un efect calmant asupra lor.
- Când copilul dumneavoastră este mai mare, cumpărați-i jucării muzicale.
- Observați-vă copilul și identificați fiecare sunet care îi atrage atenția. De exemplu, dacă observați o reacție la un zgomot de avion, ridicați capul pentru a arăta că și dumneavoastră îl auziți.
Cum vă puteți da seama dacă sunetele sunt prea puternice pentru copilul dumneavoastră?
De fapt, este foarte dificil, deoarece bebelușul începe să răspundă la sunete abia după aproximativ trei luni de la naștere. Din acest motiv, este recomandabil să eliminați toate zgomotele puternice în primele trei luni, dacă este posibil.
În a patra lună, bebelușul va reacționa la zgomote prea puternice prin plâns. Pe măsură ce cresc, reacțiile bebelușilor la zgomote prea puternice devin mai ciudate.
Unii copii de șase luni vor începe să plângă, în timp ce alții se vor speria și se vor liniști. Copiii mici care se pot deja deplasa ar putea încerca să se târască departe de sursa sunetului.

Factorii care afectează dezvoltarea auzului nou-născutului
Există mulți factori care afectează dezvoltarea auzului copilului dumneavoastră, de exemplu
- expunerea constantă la zgomote puternice;
- privarea de oxigen în timpul travaliului și al nașterii;
- naștere prematură;
- anomalii genetice;
- infecții suferite în timpul sarcinii, cum ar fi rubeola;
- traumatism cranian grav;
- inflamația urechii;
- deteriorarea timpanelor cu tampoane de bumbac sau căști;
- să se afle în imediata apropiere a locului de lansare a focurilor de artificii;
- temperaturi ridicate.
Expunerea la acești factori poate provoca pierderea temporară sau permanentă a auzului.
Examene auditive pentru bebeluși
În prezent, majoritatea spitalelor oferă un screening auditiv de rutină la scurt timp după nașterea copilului. După ce v-ați revenit oarecum după naștere, puteți cere medicului dumneavoastră rezultatele testului auditiv. Dacă nu a fost încă efectuat, asigurați-vă că are loc înainte de a părăsi spitalul.
Când vă întoarceți acasă, puteți folosi sfaturile date mai devreme pentru a monitoriza dezvoltarea auzului copilului dumneavoastră, observând răspunsul copilului la sunete pe o perioadă de timp și comparându-l cu graficul aproximativ de dezvoltare a auzului prezentat mai sus.

Când ar trebui să încep să mă îngrijorez în legătură cu pierderea auzului copilului meu?
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegem este că auzul bebelușilor se formează înainte de naștere. Dacă un control la spital relevă anomalii sau dacă dezvoltarea auzului bebelușului dumneavoastră este în întârziere, este un motiv pentru a consulta un medic.
Pierderea de auz a bebelușului dumneavoastră este complet dezvoltată la una sau două luni după naștere. Cu ajutorul sfaturilor date mai sus, puteți stimula dezvoltarea auzului copilului dumneavoastră.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Citește și asta…
- De ce ar trebui să păstrăm vie tradiția ciorapilor de CrăciunTradiția ciorapilor de Crăciun aduce magie și bucurie în fiecare casă. Explorați semnificația profundă și cum să vă implicați familia în această practică îndrăgită.
- 36 de întrebări care te vor ajuta să îți reîmprospătezi relația și să te îndrăgostești din nouÎntrebări care te ajută să îți înțelegi mai bine partenerul și să reaprinzi flacăra iubirii în relația de cuplu. Răspunzând sincer la 36 de întrebări profunde vei readuce apropierea. Citește articolul pentru a afla care sunt aceste întrebări.
- Somnul și orientarea corpului: ce spun știința și filozofiile tradiționaleDescoperă cum poziția în care dormi poate afecta calitatea somnului și starea de sănătate. Feng Shui, Vastu și medicina oferă diferite perspective.
- Cum să frângi orgoliul unei femei care se crede prea bună pentru tineFemeile tind să aibă un ego umflat în relațiile cu bărbații, crezându-se superioare. Află care sunt motivele acestui orgoliu feminin exacerbat și ce poți face ca bărbat pentru a-l frânge inteligent. Vei învăța tactici simple dar eficiente pentru a obține respectul oricărei femei, indiferent cât de mult se crede mai bună decât tine.
- 5 Motive reale pentru care femeile își pierd interesul față de bărbați în relațiiVreți să înțelegeți de ce partenera v-a întors spatele brusc? Dezvăluim 5 motive autentice pentru care femeile își pierd interesul în relații, oferindu-vă soluții și răspunsuri la întrebările care vă frământă.