1.4 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023

Când bebelușii încep să audă – dezvoltarea auzului la nou-născuți

Date:

Share post:

Dezvoltarea auzului bebelușului dumneavoastră este foarte importantă, deoarece este unul dintre simțurile externe care îi permite copilului dumneavoastră să comunice. Bebelușul începe să audă sunete și să le imite, dezvoltându-și astfel capacitatea de a vorbi. În plus, vocile părinților au un efect calmant asupra bebelușilor.

zonia.ro

Formarea auzului este, de fapt, una dintre cheile dezvoltării unui copil. Acest lucru nu înseamnă că copilul dumneavoastră nu va crește cu auzul nedezvoltat, dar apariția auzului îi va accelera cu siguranță dezvoltarea.

Când bebelușii încep să audă - dezvoltarea auzului la nou-născuți Auz
Când bebelușii încep să audă - dezvoltarea auzului la nou-născuți 11 Auz

Cum va reacționa bebelușul tău la sunete?

Bebelușii își dezvoltă mai întâi percepția auditivă. De fapt, dezvoltarea capacității auditive începe chiar înainte ca bebelușul să se nască. Din acest motiv, mulți părinți ascultă muzică și vorbesc cu bebelușii lor în timp ce aceștia sunt încă în uter.

Capacitatea bebelușului dumneavoastră de a răspunde la sunete se dezvoltă în lunile dinaintea nașterii și poate deveni complet dezvoltată încă de la o lună după aceea.

organicsfood.ro

Cu toate acestea, bebelușul dumneavoastră va începe probabil să răspundă la sunete mult mai târziu. Și ar trebui să fiți pregătiți pentru diferite reacții.

De exemplu, dacă fredonați atunci când vă culcați copilul, acest lucru îl poate calma și îl poate împiedica să plângă. Același efect poate fi obținut și prin simpla vorbire cu bebelușul dumneavoastră.

De unde știi cât de bine aude copilul tău?

Puteți afla cât de bine aude bebelușul dumneavoastră dacă faceți un examen la spital imediat după naștere. Dacă aveți îndoieli cu privire la auzul bebelușului dumneavoastră, adresați-vă medicului dumneavoastră. Acesta vă va prezenta rezultatele examinării și, dacă este necesar, va mai face încă una pentru a se asigura că auzul bebelușului dumneavoastră se dezvoltă corespunzător.

CITEȘTE ȘI
Este testul de sarcină cu înălbitor exact și de încredere?

Când încep bebelușii să audă după naștere?

Este greu de spus când începe auzul bebelușului, deoarece, așa cum am menționat mai sus, acesta se formează în uter.

Auzul fiecărui copil apare în momente diferite, dar atunci când apare, bebelușul dumneavoastră va începe să împingă mai tare atunci când aude sunete familiare. De exemplu, vocea partenerului dumneavoastră poate provoca o reacție similară.

După naștere, auzul bebelușului se dezvoltă foarte repede și va fi complet dezvoltat în 4-7 săptămâni.

Când bebelușii încep să audă - dezvoltarea auzului la nou-născuți Auz
Când bebelușii încep să audă - dezvoltarea auzului la nou-născuți 12 Auz

Dezvoltarea auzului la sugari

Este important să monitorizați dezvoltarea auzului copilului dumneavoastră în primul an de viață. Mai jos este un grafic aproximativ al dezvoltării normale a auzului la bebeluși:

  • 0-2 luni. Organul auditiv al bebelușului dumneavoastră este deja complet dezvoltat. Probabil că bebelușul dvs. nu va răspunde încă la sunete, dar îi puteți monitoriza dezvoltarea prin examene medicale. În jurul acestei vârste vor începe să audă sunete înalte.
  • 3 luni. În această perioadă, bebelușul dumneavoastră va începe să răspundă la sunete într-un anumit fel, de obicei prin imitarea lor. Bebelușul dumneavoastră va fredona ca răspuns la vocea dumneavoastră sau la alte sunete, dezvoltându-și astfel capacitatea de a vorbi.
  • 6 luni. Aceasta este o etapă importantă în dezvoltarea auzului, când bebelușul dumneavoastră va începe să răspundă la sunete mai moi și va încerca să repete sunete necunoscute.
  • 12 luni. Aceasta este etapa finală a dezvoltării auditive. Bebelușul dumneavoastră poate acum să recunoască și să răspundă la majoritatea sunetelor slabe și joase. Nu fiți surprinși când își va recunoaște cântecele preferate și vocile personajelor de desene animate.

Ce pot face bebelușii pentru a-și stimula dezvoltarea auzului?

Există multe tehnici diferite de stimulare a auzului bebelușului dumneavoastră. Poate doriți să luați în considerare următoarele sugestii:

  • Vorbește mai mult în fața copilului tău. Încearcă să vorbești cu bebelușul tău cât mai mult posibil și roagă-ți partenerul să facă același lucru.
  • Puneți muzică calmă, relaxantă, de preferință instrumentală. Se știe că jazz-ul soft dezvoltă urechea pentru muzică, liniștește copilul și promovează înțelegerea auditivă. Muzica clasică occidentală are un efect similar.
  • Ar trebui să-i cântați sau să-i citiți copilului dumneavoastră în mod constant. Vocea părinților are un efect calmant asupra lor.
  • Când copilul dumneavoastră este mai mare, cumpărați-i jucării muzicale.
  • Observați-vă copilul și identificați fiecare sunet care îi atrage atenția. De exemplu, dacă observați o reacție la un zgomot de avion, ridicați capul pentru a arăta că și dumneavoastră îl auziți.
CITEȘTE ȘI
3 Povești de la bărbați despre cum i-a schimbat paternitatea

Cum vă puteți da seama dacă sunetele sunt prea puternice pentru copilul dumneavoastră?

De fapt, este foarte dificil, deoarece bebelușul începe să răspundă la sunete abia după aproximativ trei luni de la naștere. Din acest motiv, este recomandabil să eliminați toate zgomotele puternice în primele trei luni, dacă este posibil.

În a patra lună, bebelușul va reacționa la zgomote prea puternice prin plâns. Pe măsură ce cresc, reacțiile bebelușilor la zgomote prea puternice devin mai ciudate.

Unii copii de șase luni vor începe să plângă, în timp ce alții se vor speria și se vor liniști. Copiii mici care se pot deja deplasa ar putea încerca să se târască departe de sursa sunetului.

Când bebelușii încep să audă - dezvoltarea auzului la nou-născuți Auz
Când bebelușii încep să audă - dezvoltarea auzului la nou-născuți 13 Auz

Factorii care afectează dezvoltarea auzului nou-născutului

Există mulți factori care afectează dezvoltarea auzului copilului dumneavoastră, de exemplu

  • expunerea constantă la zgomote puternice;
  • privarea de oxigen în timpul travaliului și al nașterii;
  • naștere prematură;
  • anomalii genetice;
  • infecții suferite în timpul sarcinii, cum ar fi rubeola;
  • traumatism cranian grav;
  • inflamația urechii;
  • deteriorarea timpanelor cu tampoane de bumbac sau căști;
  • să se afle în imediata apropiere a locului de lansare a focurilor de artificii;
  • temperaturi ridicate.

Expunerea la acești factori poate provoca pierderea temporară sau permanentă a auzului.

Examene auditive pentru bebeluși

În prezent, majoritatea spitalelor oferă un screening auditiv de rutină la scurt timp după nașterea copilului. După ce v-ați revenit oarecum după naștere, puteți cere medicului dumneavoastră rezultatele testului auditiv. Dacă nu a fost încă efectuat, asigurați-vă că are loc înainte de a părăsi spitalul.

Când vă întoarceți acasă, puteți folosi sfaturile date mai devreme pentru a monitoriza dezvoltarea auzului copilului dumneavoastră, observând răspunsul copilului la sunete pe o perioadă de timp și comparându-l cu graficul aproximativ de dezvoltare a auzului prezentat mai sus.

Când bebelușii încep să audă - dezvoltarea auzului la nou-născuți Auz
Când bebelușii încep să audă - dezvoltarea auzului la nou-născuți 14 Auz

Când ar trebui să încep să mă îngrijorez în legătură cu pierderea auzului copilului meu?

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegem este că auzul bebelușilor se formează înainte de naștere. Dacă un control la spital relevă anomalii sau dacă dezvoltarea auzului bebelușului dumneavoastră este în întârziere, este un motiv pentru a consulta un medic.

CITEȘTE ȘI
Trei responsabilități pe femeile le cer de la bărbați, dar care, în practică, îi împiedică să le îndeplinească

Pierderea de auz a bebelușului dumneavoastră este complet dezvoltată la una sau două luni după naștere. Cu ajutorul sfaturilor date mai sus, puteți stimula dezvoltarea auzului copilului dumneavoastră.

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Citește și asta…

Când bebelușii încep să audă - dezvoltarea auzului la nou-născuți Auz
viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

3 Greșeli pe care le poate face un bărbat dacă o femeie decide să plece:

Aflați greșelile pe care le poate face un bărbat dacă o femeie decide să-l părăsească. Citiți acest articol pentru a afla care sunt aceste greșeli și cum le puteți evita.

Femeile autoritare: trăsături și caracteristici ale personalității

Dorința exagerată de control ascunde de cele mai multe ori o stimă de sine fragilă. Descoperă în acest articol care sunt caracteristicile femeilor autoritare și de ce această atitudine duce la nefericire în relații.

Beneficiile și riscurile contactului dintre bebeluși și animale. Copiii și animalele, o alianță de bun augur

Copiii mici sunt întotdeauna atrași de animale, fie că sunt pisici, câini, pești, păsări sau animale de fermă. Care sunt beneficiile și daunele contactului dintre bebeluși și animale?

9 Beneficii uimitoare de a nu fi căsătorit

Descoperă motivele surprinzătoare pentru care a nu te căsători ar putea fi cea mai bună decizie pentru tine. Demontați miturile societății și aflați adevărul din spatele filtrului.

4 Tipuri de bărbați de care aproape fiecare femeie încearcă să se înconjoare

Îmi place modul în care lumea modernă schimbă multe lucruri, inclusiv anumite aspecte ale relației dintre un bărbat...

Cum reacționează bărbații la respingerea unei femei?

Cum reacționează bărbații la respingerea unei femei? Bărbații și femeile reacționează diferit la respingere. Pentru o femeie, respingerea poate provoca sentimente de nesiguranță și stima de sine scăzută, dar pentru un bărbat, este mai probabil să alimenteze furia și agresivitatea.

Cum să alegi invitațiile de nuntă potrivite pentru tema și stilul tău 💌

Invitațiile de nuntă sunt primul contact pe care îl aveți cu invitații voștri și primul indiciu despre cum...

Ce să faci dacă copilul tău este dependent de gadgeturi: 5 sfaturi de la un psiholog

Cum pot psihologii să îi convingă pe copii să renunțe la gadgeturi? De ce nu ar trebui să fie folosite telefoanele mobile și tabletele de la o vârstă fragedă?