Salvia este o plantă aromată folosită în multe domenii. În bucătărie, frunzele de salvie proaspete sau uscate adaugă un gust minunat preparatelor precum sosurile, cărnurile sau legumele. Salvia are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare astfel încât este des utilizată în fitoterapie și aromaterapie pentru a promova sănătatea.
Uleiurile esențiale din salvie sunt folosite în produse cosmetice pentru ten și păr deoarece au beneficii pentru piele. În medicină, extractele din salvie intră în compoziția unor medicamente datorită principiilor active cu efect terapeutic. Salvia are o istorie îndelungată de utilizare datorită multiplelor sale beneficii pentru sănătate și frumusețe.
Care sunt beneficiile salvie și dacă merită să o cumperi acum de la farmacie? Haideți să aflăm împreună cu experții.
Conținut articol
Cum se folosește salvia?

Salvia este o plantă din familia mentei care crește în țările mediteraneene. Cele mai apropiate rude ale sale sunt oregano, cimbrul, rozmarinul [1] . Salvia are frunze comestibile de culoare verde-cenușie, iar florile au culori de la albastru și violet la alb sau roz. În lume există peste 900 de specii de plante.
Frunzele de salvie se usucă și se folosesc pentru a face suplimente, pulberi medicinale, infuzii și decoctări. De asemenea, poate fi preparată sub formă de ceai. Uleiul și extractul de salvie sunt folosite în cosmetologie și în produsele chimice de uz casnic, în suplimentele alimentare și în medicină.
Salvia are o aromă acrișoară și un gust amar. Datorită acestora, este folosită în bucătărie ca și condiment, dar și ca înlocuitor al sării.
Conținutul caloric al salviei

Salvia conține mulți nutrienți și vitamine, dar aproape nicio calorie.
O linguriță de salvie măcinată conține
- 2 calorii;
- 3 mg de magneziu;
- 1 mg de fosfor;
- 7 mg potasiu;
- 2 mcg de acid folic;
- 24 mcg beta-caroten;
- 41 UI de vitamina A;
- 12 mcg de vitamina K.
Salvia este, de asemenea, bogată în compuși antiinflamatori și antioxidanți. O cantitate mică de salvie asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina K
Beneficiile salviei

Salvia este bogată în nutrienți importanți, cum ar fi vitamina K. Cercetările au arătat că poate îmbunătăți memoria și învățarea la persoanele cu boala Alzheimer ușoară și poate ajuta la scăderea colesterolului și a trigliceridelor la persoanele cu diabet de tip 2.
Conține mulți antioxidanți
Salvia conține peste 160 de polifenoli diferiți. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi potențial dăunători. Aceștia pot deteriora celulele și pot contribui la stresul oxidativ, boli cronice și inflamații [3] .
Un studiu a constatat că consumul unei cești (240 ml) de ceai de salvie de două ori pe zi a crescut semnificativ protecția antioxidantă [4] .
Îmbunătățește boala Alzheimer
Cercetările au dovedit că salvia poate avea un efect pozitiv asupra abilităților cognitive și protejează împotriva tulburărilor neurologice [5] .
Alte experimente au constatat că salvia îmbunătățește memoria [6] . Dar sunt necesare mai multe date, deoarece majoritatea studiilor au fost efectuate pe două specii de salvie, Salvia officinalis (S. officinalis) și S. lavandulaefolia.
Susține sănătatea orală
Salvia este antimicrobiană și poate preveni formarea plăcii bacteriene. Apa de gură cu salvie este eficientă în uciderea bacteriei Streptococcus mutans, care cauzează cariile dentare [7] .
O altă recenzie a remarcat că salvia poate trata infecțiile gâtului, abcesele dentare și aftele bucale. Dar, pentru a trage concluzii definitive, sunt necesare cercetări suplimentare [8] .
Reduce nivelul de colesterol din sânge
Nivelurile ridicate de colesterol “rău” LDL “rău” sunt unul dintre factorii cheie în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Salvia ajută la reducerea acestuia. În cadrul studiului, participanții au băut ceai din frunze de salvie de două ori pe zi, timp de două săptămâni. Nivelul lor de colesterol “rău” și total a scăzut, iar nivelul de colesterol “bun” a crescut. Alte studii confirmă acest efect [9] .
Poate ameliora simptomele menopauzei
În timpul menopauzei, există o scădere naturală a nivelului de estrogen. Acest lucru poate provoca simptome neplăcute: bufeuri, transpirație crescută, iritabilitate. Salvia a fost folosită în mod tradițional pentru a reduce simptomele menopauzei [10] .
Compușii de salvie au proprietăți asemănătoare estrogenului. Acest lucru le permite să se lege de anumiți receptori din creier, ajutând la îmbunătățirea memoriei și la reducerea bufeurilor și a transpirației [11] .
Un experiment a constatat că utilizarea zilnică a unui supliment de salvie a redus semnificativ numărul și intensitatea bufeurilor la femei timp de opt săptămâni [12] .
Poate reduce nivelul de zahăr din sânge
Într-un studiu, extractul de salvie a ajutat la scăderea nivelului de glucoză din sânge la șobolanii cu diabet de tip 1 prin activarea unui receptor specific. Atunci când acest receptor este activat, poate elimina excesul de acizi grași liberi din sânge. Acest lucru îmbunătățește sensibilitatea la insulină [13] .
Un alt studiu efectuat pe șoareci cu diabet de tip 2 a constatat că ceaiul de salvie a acționat în mod similar cu metformina, un medicament utilizat pentru a controla nivelul de zahăr din sânge la oamenii cu aceeași boală [14] .
Într-un experiment, extractul de frunze de salvie a scăzut, de asemenea, glicemia și a îmbunătățit sensibilitatea la insulină cu același efect ca un alt medicament antidiabetic [15] . Dar încă nu există suficiente dovezi pentru a recomanda salvia ca tratament pentru diabet.
Puteți bea salvie sub formă de ceai?

Salvia este ușor de adăugat la dieta zilnică. Poate fi folosită ca un condiment pentru carne, păsări de curte și salate. De asemenea, frunzele proaspete se potrivesc bine în supe și garnituri.
Pentru a face ceai de salvie, puteți cumpăra de la farmacie pungi gata făcute din salvie zdrobită sau îl puteți prepara singur. Aproximativ 30 de grame de frunze zdrobite trebuie turnate într-un ceainic sau termos și se toarnă 0,5 litri de apă clocotită. Apoi se lasă la infuzat timp de 10-20 de minute, în funcție de tăria băuturii. Dacă gustul vi se pare prea acru, îl puteți dilua cu apă, puteți adăuga zahăr sau miere. Salvia nu trebuie amestecată cu alte plante, cu excepția melissei și a mentei, care au proprietăți similare.
Principalul beneficiu al salciei este efectul său antiinflamator. Aceasta ameliorează spasmele tractului gastrointestinal, calmează și ajută la tuse. Salvia conține vitamine, macro- și microelemente, substanțe biologic active.
Salvia este folosită în fitoterapie; frunzele sale sunt adăugate în diverse amestecuri de plante, decocții și tincturi. Uleiul aromat cu salvie este utilizat activ pentru masaj, în băi și pentru inhalare. Salvia conține acizi anti-îmbătrânire, motiv pentru care este folosită și în cosmetologie.

Înainte de a începe să luați orice medicament, inclusiv remedii pe bază de plante, este util să consultați un medic. Deoarece orice plantă, indiferent de metoda de aplicare (pe piele, pe mucoase sau intern), poate provoca alergii și o stare periculoasă numită șoc anafilactic. Un alt lucru este că, dacă ați folosit deja salvie și totul a fost bine, atunci pastile pentru tuse cu salvie pot fi cumpărate cu siguranță de la farmacie fără prescripție medicală.
Salvia este utilizată ca remediu auxiliar pentru tratamentul unei anumite boli, astfel încât medicul va evalua cu atenție starea dumneavoastră de bine și va selecta terapia optimă. Ea poate fi consumată atât ca supliment alimentar, cât și folosită în forma sa naturală, de exemplu, la gătit.
Salvia are o gamă uriașă de proprietăți benefice. În plus, atât frunzele, cât și inflorescențele sunt potrivite pentru utilizare. Utilizarea sa este destul de largă: sub formă de condimente, infuzii și decocturi, ca suplimente alimentare sau medicamente bazate pe componentele active ale plantei. Ultimele două puncte trebuie discutate cu medicul dumneavoastră, ținând cont de caracteristicile individuale și de starea somatică.
Frunzele și florile uscate pot fi infuzate fie ca o singură componentă, fie în combinație cu aditivi: măceșe, cardamom, cuișoare, ghimbir, mușețel, mentă, melisa, cimbru, cimbru, citrice, citrice, în special portocale, mandarine și grapefruit. Puteți prepara băuturi delicioase și sănătoase pe bază de ceai negru. Dar nu vă lăsați dus de val – nu beți mai mult de două sau trei căni pe zi, cu adaos de salvie. Și fiți extrem de atenți dacă există contraindicații.
Pe lângă faptul că este folosită sub formă de băuturi, infuzii și decocturi, datorită uleiurilor sale esențiale și ingredientelor active, salvia este folosită pe scară largă în bucătărie. Proaspătă se adaugă la salate, uscată și tocată – la mâncărurile din carne de pasăre, carne, pește și fructe de mare. Este folosită pe scară largă în mâncărurile mediteraneene, în completarea rozmarinului, busuiocului, cimbrului, măghiranului și oregano. Salvia, datorită proprietăților sale antibacteriene, este folosită ca și conservant natural în brânzeturile și cârnații de casă.

În ciuda numeroaselor sale proprietăți benefice, există restricții în ceea ce privește utilizarea salvie. Prima grupă de risc este reprezentată de femeile în timpul sarcinii și alăptării, precum și cele cu endometrioză și niveluri ridicate de estrogen.
Salvia poate provoca tonusul uterin și, de asemenea, reduce lactația. Al doilea grup de persoane cărora nu li se recomandă să folosească salvie sunt persoanele cu patologie renală în timpul unei exacerbări. Contraindicații naturale – intoleranță individuală și alergii, vârsta sub cinci ani. Salvia este interzisă pentru utilizare în orice formă de epilepsie, procese oncologice, hipertensiune arterială, boli tiroidiene și astm bronșic.
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.