10.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Care sunt dezavantajele terapiei de substituție hormonală (HRT)?

Date:

Share post:

Terapia de substituție hormonală (HRT) ajută la reducerea simptomelor menopauzei. Dar pot exista și dezavantaje. Aceste dezavantaje pot include riscurile asociate cu procedura și efectele secundare cauzate de hormoni.

zonia.ro

Terapia de substituție hormonală (HRT) este un tratament care reduce simptomele menopauzei prin modificarea nivelului de hormoni din organism.

Menopauza este momentul în care ovarele produc mai puțin estrogen, care este un hormon reproducător feminin. Scăderea nivelului de estrogen duce la simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeurile, uscăciunea vaginală și schimbările de dispoziție. Aceste simptome pot provoca disconfort.

Terapia de substituție hormonală ajută la reducerea acestor simptome prin îmbunătățirea nivelurilor de estrogen din organism. Există mai multe tipuri de terapie de substituție hormonală. Aceasta poate fi administrată sub formă de tablete orale, injecții în piele, plasturi, geluri, creme sau implanturi de lungă durată. De asemenea, poate fi administrată prin vagin prin aplicarea unei creme sau prin introducerea unui dispozitiv numit pesar.

Estrogenul este de obicei administrat pentru terapia de substituție hormonală. Aceasta se numește HRT numai cu estrogen. Dar, uneori, estrogenul și progestogenul pot fi administrate în combinație, ceea ce se numește TRH combinată. Progestogenul este o formă sintetică a hormonului reproductiv feminin progesteron.

organicsfood.ro

Acest tratament are beneficii. Dar terapia de substituție hormonală poate avea și dezavantaje. Aceste dezavantaje pot include riscurile asociate cu procedura și efectele secundare cauzate de hormoni.

HRT ajută la reducerea simptomelor menopauzei. Dar pot exista și dezavantaje. Aceste dezavantaje pot include riscurile asociate cu procedura și efectele secundare cauzate de hormoni.
Care sunt dezavantajele terapiei de substituție hormonală (HRT)? 8 Menopauză

Dezavantajele terapiei de substituție hormonală

Iată câteva efecte secundare care rezultă din HRT cu estrogeni și progestogeni.

Efecte secundare ale estrogenului

Dacă vi se administrează HRT numai cu estrogen, este posibil să vă confruntați cu următoarele efecte secundare ale hormonului estrogen:

  • Balonare
  • Sensibilitate sau umflături în părți ale corpului, cum ar fi sânii
  • Crampe la picioare
  • Dureri de cap
  • Probleme la stomac, cum ar fi indigestia
  • Sângerări vaginale
CITEȘTE ȘI
Cum să slăbești sănătos pentru totdeauna

Aceste simptome vă pot face să vă simțiți rău și vă pot provoca disconfort. De obicei, ele dispar după câteva săptămâni.

Puteți atenua efectele secundare urmând acești pași. Dacă luați tablete de estrogen, luați-le cu mâncare pentru a preveni indigestia. Optați pentru o dietă săracă în grăsimi și bogată în carbohidrați, care poate ajuta la reducerea sensibilității sânilor. Exercițiile fizice regulate sau întinderile pot ajuta la prevenirea crampelor la picioare.

Efecte secundare ale progestogenului

Progestogenul este în general administrat în combinație cu estrogenul pentru HRT. Acesta are următoarele efecte secundare:

  • Sensibilitate la nivelul sânilor și umflături în corp
  • Dureri de cap sau migrene
  • Dureri de spate
  • Schimbări de dispoziție
  • Depresie
  • Acnee
  • Dureri abdominale
  • Sângerare vaginală

În mod obișnuit, aceste efecte secundare se ameliorează în timp. Dacă aveți reacții adverse grave care persistă timp de peste 3 luni, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a schimba forma sau doza de hormon.

Riscurile terapiei de substituție hormonală

Riscurile terapiei de substituție hormonală depind în principal de tipul sau forma de HRT, de vârsta la care este luată, de durata tratamentului și de alte afecțiuni de bază. Riscurile și beneficiile TRH variază de la o persoană la alta în funcție de acești factori.

1. Cheaguri de sânge

Comprimatele pentru terapia de substituție hormonală sunt asociate cu un risc de formare de cheaguri de sânge în vene. Unele afecțiuni de bază, cum ar fi antecedente familiale de coagulare sau obezitate, vă pot expune la un risc ridicat de formare de cheaguri de sânge. În astfel de cazuri, medicul dumneavoastră vă poate administra plasturi sau geluri HRT în loc de comprimate.

2. Bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale

Dacă aveți peste 60 de ani, administrarea de comprimate HRT poate crește riscul de accident vascular cerebral și de boli de inimă. Riscul de a dezvolta aceste afecțiuni este foarte scăzut dacă aveți sub 60 de ani.

CITEȘTE ȘI
Cum îmi împiedic mâncărimea organelor genitale noaptea?

Dacă sunteți deja la risc de boli de inimă, medicul dumneavoastră vă poate prescrie plasturi sau geluri HRT. Aceste forme de TRH nu sunt asociate cu riscul de accident vascular cerebral sau de probleme cardiace.

3. Cancerul de sân

Studiile arată că HRT numai cu estrogen nu afectează riscul de apariție a cancerului de sân. Dar HRT combinată cu estrogen și progestogen poate crește riscul de cancer de sân.

Dacă luați HRT cu estrogen și progestogen pentru o perioadă lungă de timp, aceasta poate crește și mai mult riscul de cancer de sân. Cu toate acestea, riscul scade odată ce încetați să luați HRT.

Din cauza acestui risc, este important să mergeți la controale pentru depistarea cancerului de sân dacă luați HRT.

4. Cancerul ovarian

Atât HRT numai cu estrogen, cât și HRT combinată pot crește riscul de a dezvolta cancer ovarian. Odată ce se termină HRT, riscul scade până la nivelul normal.

5. Cancerul uterin sau al uterului

HRT numai cu estrogen crește riscul de cancer uterin sau uterin. Dacă tratamentul dvs. continuă o perioadă lungă de timp, riscul poate crește.

Pentru a elimina riscul de cancer uterin, HRT numai cu estrogen se administrează de obicei femeilor cu histerectomie. O histerectomie este o procedură prin care unei persoane i se îndepărtează uterul sau matricea.

organicsfood.ro

HRT combinată nu este asociată cu riscul de cancer uterin, dar poate crește riscul de cancer de sân.

Alte considerații

Pentru a evita riscurile terapiei de substituție hormonală, discutați cu medicul dumneavoastră despre cea mai bună opțiune de tratament pentru dumneavoastră.

Evitați fumatul, limitați consumul de alcool și mențineți o greutate sănătoasă pentru a vă reduce riscul de cancer.

Surse:

  • Cancer Research UK: “Terapia de substituție hormonală (HRT) crește riscul de cancer?”
  • NHS: “Beneficii și riscuri”, “Efecte secundare”, “Tipuri”.
  • NICE: “Beneficii și riscuri ale HRT”.
  • Preocupări privind sănătatea femeilor: “HRT: Beneficii și riscuri”.

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

CITEȘTE ȘI
Inginerii dezvoltă un nou instrument care va permite realizarea unor terapii celulare mai personalizate

Citește și asta…

Care sunt dezavantajele terapiei de substituție hormonală (HRT)? Menopauză

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Test de sarcină cu săpun: sunt rezultatele exacte?

Săpunul reacționează cu hormonul hCG pentru a vă ajuta să determinați dacă sunteți însărcinată. Un test de sarcină...

Ce este acidifierea organismului și cum poate fi neutralizată?

Aciditatea excesivă poate avea efecte negative serioase. Învață cum să previi acidifierea și să-ți menții organismul sănătos.

Baby morcovi (baby carrots): Calorii și analiză nutrițională

Baby Morcovi : calorii, proteine, carbohidrați și grăsimi în 100 g, uncie, porție standard, cană, jumătate de cană...

Produsele alimentare care dăunează ficatului

Aflați care sunt cele mai dăunătoare alimente pentru ficat: alcool, fast food gras, condimente iuți, mezeluri. Cum să avem grijă de ficat prin alimentație sănătoasă.

4 Beneficii ale smochinelor dovedite de știință

4 beneficii majore pentru sanatate ale consumului de smochine, conform unor studii stiintifice. Beneficiile includ imbunatatirea digestiei, a sanatatii inimii, controlul glicemiei si sanatatea pielii. Nu ratati ocazia de a integra in dieta dvs aceste fructe delicioase si sanatoase!

5 Lucruri care îți pot declanșa durerile de cap și cum să ameliorezi durerea

Există mulți factori care pot declanșa durerile de cap, așa că citește mai departe pentru a afla cum poți să îți ușurezi durerea de cap sau chiar să o previi.

Picant, dar gustos: care sunt beneficiile și daunele mâncării picante

Te-ai întrebat vreodată cum reușesc unii să se îndrăgostească de senzația de foc în gură pe care o provoacă ardeii iuți? Sau cum un simplu ardei picant poate fi secretul pierderii în greutate și al unei vieți mai fericite? Hai să dezvăluim toate aceste mistere legate de mâncarea picantă și să aruncăm o privire în lumea fascinantă a condimentelor!

De ce diabeticii ar trebui să evite folosirea sticlelor de apă caldă

Una dintre cele mai frecvente complicații asociate cu diabeticii este sensibilitatea și lipsa senzației de durere, o condiție...