5.3 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Ce este necesar la parastasul de 40 de zile de la înmormântare

Date:

Share post:

Biserica Ortodoxă a stabilit un rit specific pentru comemorarea morților, numit Slujba Parastasului, care se săvârșește la fiecare 3, 9, 40 de zile, apoi la fiecare 3, 6, 9, 12 luni și, bineînțeles, în fiecare an, până la a șaptea.

zonia.ro

Data comemorării lor este întotdeauna calculată de la moartea credinciosului. În cazul în care slujba de pomenire nu poate fi ținută exact în ziua în care este comemorată, este preferabil ca aceasta să fie celebrată înainte, nu după trecerea timpului.

Parastasul de 40 de zile este cel mai important prilej de aducere aminte și de reînviere a memoriei unei persoane decedate. Semnificația, obiceiurile și alte informații utile legate de acesta vor fi discutate mai jos.

Ce este parastasul?

Ce este necesar la parastasul de 40 de zile de la înmormântare Biserica Ortodoxă

Parastasul este o slujbă specială, care se face pentru sufletele morților. Cuvântul parastas provine din greaca veche, de la verbul paristimi, care înseamnă “a mijloci, a se înfățișa înaintea cuiva, a veni în ajutorul cuiva”.

organicsfood.ro

Parastasul este deci o rugăciune prin care venim în ajutorul celor decedați, rugându-ne pentru iertarea păcatelor lor. La bază stă ideea că cei care sunt morți nu se mai pot ruga și nu se pot ajuta singuri, de aceea au nevoie de ajutorul și rugăciunile noastre.

În cărțile bisericești, parastasul se numește și “panahidă” sau “panihidă” și este o prescurtare a slujbei înmormântării, cuprinzănd în principal rugăciunile de dezlegare și iertare, urmate de “Veșnica pomenire””.

Parastas se mai numește și colacul care se duce la slujba de pomenire.

Pomană sau parastas?

Este foarte frecventă confuzia dintre pomană și parastas, însă cei doi termeni nu sunt chiar sinonimi. Parastasul este slujba de pomenire a morților, iar pomana reprezintă alimentele, îmbrăcămintea, încălțămintea, obiectele de uz casnic și în general tot ce se oferă ca milostenie pentru sufletul celui decedat, în special persoanelor nevoiașe.

CITEȘTE ȘI
Calendar ortodox 11 octombrie 2022 Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei șapte diaconi

De obicei la parastas se dă și de pomană, însă există și anumite date din an când se dă de pomană fără să fie zi de parastas.

Ce se întâmplă dacă nu faci parastas?

Conform credințelor populare, dacă nu faci parastas, răposatul nu se poate odihni în mormânt, iar păcatele care îl împiedică să ajungă în Rai nu vor putea fi iertate.

Biserica Ortodoxă Română nu acceptă să facă parastase pentru cei incinerați sau pentru cei care s-au sinucis.

Importanța Parastasului (pomenirii) de 40 de zile

Ce este necesar la parastasul de 40 de zile de la înmormântare Biserica Ortodoxă

Parastasul de 40 de zile are loc în cinstea Înălțării Domnului. La fel cum Isus s-a înălțat la cer în ziua a patruzecea, sufletul este adus înapoi în fața Judecătorului.

Acesta este cel mai util pentru sufletul care a ajuns în viața de apoi. Acum se decide soarta credinciosului și unde va rămâne până la următoarea judecată.

Acesta este momentul suprem al judecății personale a sufletului celui care își așteaptă rândul pentru eternitate în viața veșnică. Familia și cei dragi participă la slujba organizată în acest scop pentru a oferi dragostea, căldura și aprecierea lor pentru călătoria către Dumnezeu.

Preotul Ioan Mărăcineanu scrie pe site-ul parohiei Sfinții Români din București:

“Pomenirea celor 40 de zile după moarte este denumită popular “sărindar” și se bazează pe credința populară (de origine monastică) că în a 40-a zi după moarte, după ce sufletul mortului a trecut vămile cerului și a vizitat raiul și iadul, acesta apare în fața judecății particulare pentru a-și decide soarta temporară până la judecata finală, soartă care poate fi ușurată prin mijlocirile și îndurările celor vii în numele morților. La sfârșitul celor 40 de slujbe, tabernacolul este dezgolit, uneori însoțit de o slujbă.”

Întrebări frecvente despre parastasul de 40 de zile

Când are loc parastasul de 40 de zile?

Parastasul de 40 de zile se săvârșește în a 40-a zi de la moartea credinciosului, dar dacă nu poate fi săvârșit în acea zi, este mai bine să se facă mai devreme, astfel încât sufletul să se poată înfățișa înaintea lui Dumnezeu cu jertfa noastră de rugăciune și milostenie.

Totuși, dacă acest lucru nu se poate face și înmormântarea are loc după a 40-a zi, nu este o greșeală atât de mare, principalul lucru este rugăciunea și milostenia.

Unde are loc slujba de pomenire de 40 de zile?

De cele mai multe ori, creștinii ortodocși organizează o slujbă de pomenire pentru cel decedat la domiciliu, unde sunt invitate rudele și cei dragi. Cu toate acestea, în ultima vreme, s-a preferat să se rezerve o masă la restaurantele care oferă meniuri funerare, mai ales dacă numărul de invitați este mare și se dorește un mediu bine organizat.

CITEȘTE ȘI
Spune în fiecare vineri rugăciunea pentru ieșirea din păcat.

De ce există o slujbă de pomenire?

Se spune că expresia “plecat” nu este corectă, deoarece viața nu se termină în momentul morții, ci continuă după aceea. După moarte, sufletul se separă de trup și se duce la Dumnezeu, după care trece în Ființă. Expresia “a trecut în veșnicie” este mai potrivită în acest caz.

Este important ca familia celui decedat să știe că acesta nu a murit, ci s-a întors la Dumnezeu, așa că amintirea lui ajută la menținerea vie a memoriei sale și îi ghidează călătoria spre lumea nouă.

Pomenirea ajută la iertarea păcatelor pe care defunctul le-a avut în timpul vieții pământești și la amintirea lor până la învierea tuturor morților la marea judecată.

În același timp, pentru familia îndurerată, amintirea aduce și liniște sufletească, iar un preot talentat poate alina durerea cu cuvintele sale și, evident, cu ceremonia. Rugăciunea pentru cei decedați ajută sufletele acestora și este completată de fapte bune și mese în cinstea morților.

Ce se pregătește pentru biserică la parastasul de 40 de zile?

La parastasul de 40 de zile se aduce la biserica:

organicsfood.ro

o icoană
vin roșu
lumânări
un colac mare și rotund și 2 prescuri.
coliva
haine de milostenie

La slujba de înmormântare, o parte din sicriu este smulsă de preot și așezată pe icoană, în timp ce restul sicriului este rupt în bucăți și împărțit rudelor celui decedat.

În plus, hainele pregătite pentru pomană sunt mai întâi binecuvântate de preot.

Ce se pregătește la cimitir în timpul celor pomenirii de 40 de zile?

Conform tradiției, în a 40-a zi de la înmormântare puteți duce crucea de piatră la cimitir. Dacă acest lucru nu este de dorit acum, problema va fi ridicată la data de comemorare de 1 an. Crucea de lemn de pe mormânt rămâne acolo până când putrezește. Noua cruce va fi sfințită de un preot în timpul unei scurte slujbe la mormânt.

Ce trebuie să fie adus la cimitir la parastasul de 40 de zile?

un vas cu apă
busuioc
lumânări
tămâie
coliva
vin roșu

CITEȘTE ȘI
Rugăciune pentru cei adormiți. Cum ne rugăm pentru cei care au plecat la Cer

Ce se dă de pomană la parastasul de 40 de zile?

La pomana de 40 de zile se obișnuiește să se dea de pomană alimente, haine, încălțăminte sau obiecte de uz casnic, după ce acestea au fost binecuvântate de preot în cadrul unei slujbe speciale.

În ceea ce privește numărul de vase pentru distribuirea alimentelor, se obișnuiește să fie șase, douăsprezece sau douăzeci și patru.

Cu toate acestea, biserica nu stipulează un anumit număr, fiecare familie va împărți câte mese crede de cuviință sau cât poate, fără a avea vreun efect asupra sufletului celui decedat. Mâncarea pregătită va fi de post sau de dulce, în funcție de hotărârea bisericii din ziua pomenirii.

După cele 40 de zile de înmormântare, familia îi va da preotului o lista de pomelnice pentru comemorarea defunctului la Sfânta Liturghie.

Pomenirea morților

Citește și asta…

  • Hinduismul și budismul: asemănări și diferențe
    Descoperă asemănările dintre hinduism și budism, două religii cu origini comune în India. Află care sunt cele mai importante 7 deosebiri dintre ele, de la rolul karmei și al renunțării până la statutul lui Buddha și al zeilor.
  • Care este diferența dintre religie și ideologie
    Descoperă diferența subtilă, dar crucială, dintre religie și ideologie și cum acestea influențează modul în care înțelegem lumea și ne raportăm la valorile noastre.
  • Unde a fost Iisus între moartea și învierea Sa: clarificări biblice
    După moartea lui Iisus, speculațiile cu privire la locul în care a fost în cele trei zile dintre moarte și înviere sunt discutate. Există mai multe interpretări, dar scripturile oferă puține informații precise. Un pasaj din Luca 23:42 sugerează că Iisus a mers în rai, unde a fost întâlnit de un tâlhar credincios. Un alt pasaj, 1 Petru 3:18-20, indică faptul că Iisus a anunțat spiritele din închisoare. Cu toate acestea, biblia nu detaliază aceste evenimente în mod clar.
  • Isus s-a considerat Dumnezeu? Adevăr sau Interpretare?
    Dacă te întrebi dacă Isus s-a considerat pe sine Dumnezeu, răspunsurile diferă. Bart Ehrman argumentează că Isus nu s-a autoproclamat Dumnezeu. Vei descoperi mai multe în videoclipul său.
  • Irod cel Mare: Regele Paranoic al Evreilor!
    Explorează viața controversată a lui Irod cel Mare, de la crimele îngrozitoare până la magnificele sale proiecte de construcție, explorează viața unui rege care a lăsat o amprentă indelibilă în istoria Israelului.
Ce este necesar la parastasul de 40 de zile de la înmormântare Biserica Ortodoxă
viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Rugăciune pentru soţ (soţie)

Este foarte important să vă rugați soţ (soţie) pentru sănătatea partenerului tău. și a familiei. O rugăciune pentru ca un soț sau o soție să aibă puterea și cunoștințele de a-și trăi viața cu dragoste și compasiune, dar și cu înțelepciune.

Rugăciune pentru ajutarea celor necăjiți

Rugăciune pentru ajutarea celor necăjiți. Doamnă Preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Numeri – A Patra Carte a lui Moise

Numeri - A Patra Carte a lui Moise din Vechiul Testament. Numele său provine de la recensămintele poporului lui Israel făcute de Moise la porunca lui Dumnezeu.

Colindăm colindăm iarna – versuri si video

Colindăm, colindăm iarnă versuri și videoclipul melodiei cantate de Paula Seling. Învață cuvintele acestui colind minunat de Crăciun....

Mănăstirea Bascovele, județul Argeș

Numele mănăstirii Bascovele provine de la "bascov", un vârf acoperit de stejari. Mănăstirea Bascovele se află într-o poziție geografică privilegiată, fiind la 25 km de Pitești, pe drumul care duce spre Râmnicu-Vâlcea.

Rugăciune pentru îndeplinirea dorințelor și scăparea de necazuri

Rugăciune pentru îndeplinirea dorințelor și scăparea de necazuri. Se rostește în special atunci când dorința se referă la un necaz pe care vrei să-l depășești.

Un singur Dumnezeu – o credință diferită: în ce constau diferențele fundamentale dintre creștini și evrei

Care sunt asemănările și deosebirile esențiale între iudaism și creștinism, cele două religii abrahamice majore? Descoperă răspunsul într-un articol captivant, acoperind perspective istorice, culturale și teologice.

Mii de lei vor fi distribuiți gratuit de către stat. Programul de stat va începe vineri, 30 septembrie. Anunț Rabla 2022

Vor fi acordate mii de reduceri guvernamentale gratuite. Programul de stat va începe vineri, 30 septembrie. Anunț oficial...