9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Ce este “poluarea luminoasă”? Și în ce fel este periculoasă?

Date:

Share post:

Poluarea luminoasă este un fenomen cu care ne confruntăm în fiecare zi fără să ne gândim la consecințele sale. Este vorba de poluarea luminoasă creată de surse artificiale. Ați văzut vreodată cum un oraș strălucește în liniștea nopții atunci când vă apropiați de el de la distanță? Toate acele lumini strălucitoare – panouri publicitare, panouri și, mai ales, stâlpi de iluminat public instalați necorespunzător – creează mult mai multă lumină decât avem nevoie pentru a ne simți confortabil noaptea.

zonia.ro

Acest fenomen nu este doar o chestiune de consum de energie, deși există un grâu rațional în acest aspect. Poluarea luminoasă este o problemă de sănătate, la fel ca orice altă poluare. Intervine în somnul nostru, creează stres și perturbă ritmurile circadiene și ciclurile hormonale la oameni și animale.

În fiecare an, iluminatul creat de om crește în rază și intensitate cu 2%. Și dacă urmăriți dinamica, harta poluării luminoase (conform site-ului lightpollutionmap.info) devine din ce în ce mai strălucitoare, ceea ce indică o problemă în creștere.

Light pollution is a phenomenon that we encounter every day without even thinking about its consequences. This is light pollution created by artificial sources.-2

Efectele poluării luminoase

Repercusiunile poluării luminoase sunt numeroase și alarmante, având un impact semnificativ asupra sănătății umane și a mediului înconjurător. În ceea ce privește oamenii, problemele de sănătate cauzate de un exces de lumină artificială în timpul nopții sunt multiple.

CITEȘTE ȘI
COCONUTS-2b: O exoplanetă unică cu o perioadă orbitală de un milion de ani și o temperatură misterioasă

Nu doar că lipsa somnului de calitate afectează funcționarea zilnică, dar perturbările ritmurilor circadiene pot contribui, în timp, la dezvoltarea unor boli cronice precum obezitatea, diabetul și chiar anumite tipuri de cancer. Stresul indus de o iluminare inadecvată amplifică și mai mult riscurile pentru sănătate.

organicsfood.ro

Dar nu doar oamenii suferă din cauza acestei forme de poluare. Fauna este, de asemenea, grav afectată de lumina artificială. Anumite specii de animale, de la insecte până la mamifere, au bioritmuri perturbate de strălucirea constantă a luminilor artificiale.

Acest lucru nu numai că le schimbă comportamentul și rutinele de hrană și odihnă, dar afectează și procesele de reproducere, punând în pericol supraviețuirea pe termen lung a speciilor respective. În concluzie, poluarea luminoasă este o problemă urgentă care necesită atenție imediată pentru protejarea sănătății umane și a biodiversității.

Light pollution is a phenomenon that we encounter every day without even thinking about its consequences. This is light pollution created by artificial sources.-3

Modalități de rezolvare a problemei

Cum putem combate poluarea luminoasă? Există mai multe opțiuni:

  1. Utilizarea senzorilor de mișcare și a temporizatoarelor. Aceasta va permite ca străzile și camerele să fie iluminate doar atunci când este cu adevărat necesar.
  2. Diminuearea luminozitatii. Nu avem nevoie de o lumină super-luminoasă pentru a ne simți confortabil într-un spațiu. Prin reducerea luminozității, vom economisi energie și vom reduce poluarea luminoasă.
  3. Iluminarea doar a zonelor necesare. Instalarea corectă a lanternelor și a altor surse de lumină va ajuta la evitarea iluminării excesive.
CITEȘTE ȘI
Mecanismul care permite cancerului de piele să facă metastaze în creier

În plus față de aceste măsuri, este importantă conștientizarea problemei la nivel național și personal. Sensibilizarea publicului și modificarea legislației privind iluminatul pot avea o contribuție semnificativă la lupta împotriva poluării luminoase.

Poluarea luminoasă este o problemă care necesită atenție. Iar iluminatul adecvat este un pas spre spații urbane mai sănătoase și mai locuibile.

Citește și asta…

Ce este "poluarea luminoasă"? Și în ce fel este periculoasă? impact sănătate

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

12 Mistere ale zilelor noastre la care oamenii de știință nu pot răspunde

12 dintre cele mai mari mistere științifice ale zilelor noastre. Acest articol vă duce într-o călătorie fascinantă prin enigmele care încă îi lasă pe oameni de știință fără răspunsuri. De la misterul materiei întunecate la enigma conștiinței umane, pregătiți-vă să fiți uimiți.

Arahnofobia: de ce se tem oamenii atât de mult de păianjeni

Arahnofobia este un tip de tulburare de anxietate în care persoana are o frică irațională de păianjeni. Ei pot experimenta atacuri de panică, greață și alte simptome atunci când se confruntă cu un păianjen. Aflați despre acest tip de fobie și cum să scăpați de el

De ce se numește galaxia noastră Calea Lactee?

Află povestea din spatele numelui Căii Lactee! Articolul dezvăluie miturile antice, contribuțiile culturale și descoperirile științifice care au dus la denumirea iconică a galaxiei noastre. Descoperă legătura dintre mitologie și astronomie în explorarea Căii Lactee!

20 Citate despre invidie si frustrare

Descopera aceste 20 citate despre invidie si frustrare! Invata sa patrunzi in momentele in care simti acest lucru si sa iti folosesti energia pozitiva pentru a gasi solutii. 💪

Viteza de rotație a planetei Marte crește în fiecare an – ce se întâmplă cu Planeta Roșie?

Viteza de rotație a planetei Marte crește în fiecare an, reducând lungimea unei zile marțiene cu câteva milisecunde. Studiul datelor de la InSight NASA dezvăluie această accelerare misterioasă. Să explorăm împreună forțele care mișcă în secret Planeta Roșie și să înțelegem impactul asupra geologiei și climatului marțian.

Cum funcționează calculatoarele cuantice

Descoperiți lumea fascinantă a calculatoarelor cuantice, unde posibilitățile tehnologice sunt practic nelimitate! Acest articol oferă o perspectivă detaliată asupra mecanismelor unice și misterioase care permit acestor mașini să execute calcule la viteze uimitoare.

De ce femeile își folosesc creierul mai mult decât bărbații

Femeile folosesc în medie 7% din capacitatea creierului, comparativ cu doar 5% în cazul bărbaților, potrivit unor studii recente. Aceasta ar putea explica de ce femeile trec mai ușor de la o sarcină la alta. În plus, creierul femeilor îmbătrânește mai lent decât al bărbaților.

O navă spațială NASA se va prăbuși pe un asteroid mare cât un stadion de fotbal – Iată cum să vezi

Nava spațială a NASA numită Dart se va îndrepta spre un asteroid, despre care se crede că este...