-0.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023

Ce medicamente ajung în apa noastră de băut? Apă de băut contaminată?

Date:

Share post:

Apa potabilă este o preocupare majoră în lume. Există multe substanțe chimice care pot contamina apa pe care o bem zilnic. Unele dintre aceste substanțe chimice sunt produse farmaceutice, care au fost legate de tulburări endocrine și probleme de sănătate a reproducerii.

zonia.ro

Găsirea de medicamente în rezervele publice de apă nu este un fenomen nou. Unele studii raportează prezența mai multor compuși farmaceutici în concentrații foarte mici (de obicei mai puțin de 10 ng pe litru) în apa de la robinet tratată, inclusiv:

  • Atenolol (un beta-blocant)
  • Carbamazepină (un anticonvulsivant)
  • Gemfibrozil (un antilipidemic)
  • Meprobamat (un medicament anti-anxietate)
  • Fenitoină (un anticonvulsivant)

Potrivit unui raport, nu există un singur medicament, ci cantități mari de cantități foarte mici de medicamente, inclusiv antibiotice, hormoni, stabilizatori ai dispoziției și alte medicamente, prezente în rezervele noastre de apă potabilă.

Potrivit cercetărilor recente ale US Geological Survey, contaminanți precum bisfenol-A (un produs chimic perturbator endocrin utilizat în mod obișnuit în materialele plastice de larg consum), metotrexat (un imunosupresor) și sulfametoxazol (un antibiotic) au fost găsiți într-un număr semnificativ de ape subterane. surse utilizate pentru apa potabilă în Statele Unite.

Cum ajung medicamentele în apă?

Găsirea de medicamente în rezervele publice de apă nu este un fenomen nou. Nivelurile scăzute de produse farmaceutice în alimentarea cu apă au fost o preocupare și au fost studiate pe scară largă timp de un deceniu sau mai mult.

Medicamentele intră în alimentarea cu apă în două moduri:

  • Excreția umană:
    • Când un medicament este ingerat, acesta este metabolizat și o parte din medicamentul părinte care nu este metabolizat în cele din urmă este excretat împreună cu metaboliții, care pot avea propria lor activitate biologică.
  • Medicamentele sunt aruncate în toaletă:
    • Cantitatea de medicamente pe care corpul nostru o descompune variază foarte mult de la un medicament la altul și chiar de la o persoană la alta. Pentru multe medicamente, aproximativ 90% din medicament este metabolizat, în timp ce altele nu pot fi metabolizate la fel de mult și o mare parte din compusul de bază este excretat.
    • Medicamentele digerate fie sunt eliminate din organism sub formă de deșeuri sau transpirație, iar aceste medicamente și metaboliți nedigerați sunt fie aruncate în toalete, fie în canalul de scurgere din dușurile noastre.
    • Nici măcar stațiile de epurare a apelor uzate nu pot face față situației, deoarece produsele farmaceutice trec prin tratarea apei.
CITEȘTE ȘI
Ce să mănânci dimineața dacă ești însărcinată: 10 idei de mic dejun sănătos și delicios

Mulți oameni de știință cred că principala modalitate prin care marea majoritate a produselor farmaceutice ajung în apele uzate este eliminarea.

  • De ani de zile, medicamentele nedorite au fost aruncate în toaletă și mulți oameni încă fac acest lucru, în ciuda ghidurilor federale actualizate care sfătuiesc acum oamenii să ducă medicamentele neutilizate la un centru de colectare sau să le amestece cu așternut pentru pisici sau zaț de cafea și să le arunce la gunoi. numai excepții sunt analgezicele narcotice și alte substanțe periculoase).
  • Dar chiar și cu aceste linii directoare, multe medicamente ajung în continuare în canalizări și stații de tratare a apelor uzate și, într-o oarecare măsură, în aprovizionarea noastră cu apă.
Ce medicamente sunt în apa noastră de băut?
Ce medicamente ajung în apa noastră de băut? Apă de băut contaminată?

Pot fi filtrate medicamentele din apa de băut?

În timp ce nivelurile de medicamente sunt scăzute, măsurate în părți pe miliard sau trilion, iar utilitățile susțin că apa este sigură, experții guvernamentali spun că nu sunt siguri dacă nivelurile de medicamente din apa potabilă sunt suficient de scăzute pentru a preveni efectele dăunătoare asupra sănătății oamenilor. . creaturi sau animale acvatice.

Procesul actual de tratare a apelor uzate implică o combinație de coagulare, sedimentare și filtrare și nu are niciun mecanism de îndepărtare a subproduselor farmaceutice.

Există un efect asupra sănătății medicamentelor în apa de băut?

În ciuda eficacității stațiilor de epurare, trebuie avut în vedere faptul că apa potabilă în orice moment este inevitabil și că este nevoie de îngrijire suplimentară în etapele sensibile ale vieții, când expunerea este cel mai bine menținută la minimum, cum ar fi persoanele în vârstă, chiar tinere și femei însărcinate.

Oamenii de știință au petrecut ultimii 15 până la 20 de ani încercând să determine dacă produsele farmaceutice din apă reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană în ceea ce privește riscul potențial.

CITEȘTE ȘI
Dovleac: Calorii și analiză nutrițională

Deși aceasta este o preocupare, în prezent nu există dovezi confirmate ale unui efect asupra sănătății, cu excepția hormonilor sintetici, care reprezintă o preocupare majoră, deoarece hormonii acționează în concentrații foarte scăzute în corpul uman.

Potrivit Public Broadcasting, majoritatea acestor medicamente apar în concentrații mai mici de 10 nanograme pe litru, ceea ce nu este semnificativ pentru a provoca niciun pericol pentru sănătate.

Organizația Mondială a Sănătății a constatat că metodele existente de tratare a apelor uzate municipale, chiar și cele mai avansate – ozonizarea, fotoliza și ultrasunetele – îndepărtează doar 20 până la 60 la sută din subprodusele farmaceutice.

Apa clocotita sau apa imbuteliata pot elimina medicamentele?

Gătitul nu va rezolva problema și chiar și consumul de apă îmbuteliată poate fi o modalitate de a scăpa de nivelurile scăzute de medicamente găsite în unele surse publice de apă.

Sistemele de filtrare la domiciliu, cum ar fi osmoza inversă și cărbunele activ, pot reduce conținutul de medicamente farmaceutice, dar nu pot elimina întregul conținut.

Există o metodă de a elimina medicamentele din apa de băut?

Potrivit Asociației Naționale a Agențiilor pentru Apă Curată și Asociația Agențiilor Metropolitane pentru Apă din SUA, s-a dovedit că două metode elimină până la 99,99% dintre medicamentele din apa potabilă:

  • Osmoza inversa
  • Nanofiltrarea

3 moduri de a reduce deșeurile farmaceutice în apa potabilă

Patru moduri de a reduce deșeurile farmaceutice în apa potabilă sunt:

  • Limitați-vă achizițiile: reducerile uriașe și prețurile atractive pot oferi sticlelor mari de pastile neutilizate șansa ca aceste medicamente să ajungă în apă.
  • Nu aruncați medicamentele neutilizate: U.S. Food and Drug Administration recomandă ca toate medicamentele să nu fie aruncate în canal, cu excepția analgezicelor narcotice puternice, din cauza îngrijorărilor legate de supradozaj accidental sau de utilizare neautorizată, cu excepția cazului în care puteți găsi un program de retragere a medicamentelor.
  • Aruncați cu atenție medicamentele eliberate pe bază de rețetă: înainte de a vă arunca medicamentele, despachetați-le, îndepărtați informațiile de identificare din recipiente, zdrobiți-le și sigilați-le într-o pungă de plastic cu puțină apă pentru a reduce riscul ca un copil sau un animal să mănânce conținut.
CITEȘTE ȘI
Top 10 beneficii pentru pepenele galben

Referințe

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Citește și asta…

Ce medicamente ajung în apa noastră de băut? Apă de băut contaminată? Apă

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Constipația: O problemă la aproape 62% dintre femeile însărcinate: cum restabilești funcția intestinală

Constipatia in timpul sarcinii poate fi o problema reala pentru viitoarele mamici. Este important să obțineți ajutorul de care aveți nevoie, deoarece poate duce la deshidratare, tensiune arterială scăzută și asfixiere atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Cum să te bucuri de sărbători fără a compromite sănătatea

Sezonul sărbătorilor este întotdeauna anticipat cu bucurie și gânduri de sărbătorire cu familia și prietenii! Dar și cu...

Cât durează recuperarea după operație?

Timpul necesar pentru recuperarea după intervenție chirurgicală depinde de tipul de intervenție chirurgicală și de severitatea leziunii. Aflați mai multe despre timpii de recuperare pentru diferite tipuri de intervenții chirurgicale.

5 Alimente pentru a te trezi dimineața proaspăt și vesel: de la sparanghel la ciocolată

Când vă treziți dimineața, este posibil să vă simțiți groggy și lipsit de energie. Ce poți face pentru...

Uleiul de lavandă: 10 beneficii uimitoare pentru frumusețe și sănătate

Dacă vrei să afli mai multe despre uleiul de lavandă și beneficiile sale pentru piele, păr, minte și corp, citește acest articol complet. Vezi cum să îl folosești în diferite moduri, ce precauții să iei și ce studii științifice îi susțin efectele pozitive.

Gastroduodenita: Simptome, cauze și tratamentul bolii.

Greață? Durere în zona buricului? Nu aveți poftă de mâncare? Aceste simptome pot indica o gastroduodenită - inflamație...

De ce este bine să mănânci încet?

De ce este bine să mănânci încet? Mâncatul încet are multe beneficii. Vă poate ajuta să mâncați mai puțin, să îmbunătățiți digestia și să vă ajutați la controlul greutății.

6 Semne care îți arată că ești complet epuizat

Epuizarea psihica si fizica este o problema reala, iar epuizarea totala poate avea efecte negative grave. Invata cum sa recunosti semnele timpurii si sa eviti epuizarea extrema.