Descoperă impactul pozitiv asupra sănătății atunci când alegi să renunți la alcool. De la beneficii pentru minte și corp, până la interacțiuni sociale îmbunătățite, a afla cum poate influența acesta decizia ta.
Toată lumea pare să știe despre pericolele consumului excesiv de alcool. Însă puțini sunt cei care recunosc că fac abuz, mai ales când este vorba de doze mici, chiar zilnice. Există o opinie conform căreia alcoolul este benefic în cantități mici, ceea ce pentru mulți devine un fel de răsfăț pentru unul sau două pahare în fiecare seară [1] .
Cu toate acestea, medicii, chiar și ținând cont de posibilul efect pozitiv al unui consum moderat de alcool, recomandă să renunțați cu totul la el, mai degrabă decât să-l introduceți în dieta obișnuită. Viața fără alcool devine mai bună din punct de vedere al sănătății fizice, al comunicării sociale și al bunăstării psihologice. Am aflat de la un psiholog și neurolog cum se simte o persoană care a renunțat la consumul de alcool.
Conținut articol
Ce se întâmplă dacă nu consumați deloc alcool?

Cu siguranță, undeva pe planetă există oameni care nu au consumat niciodată alcool. Pe lângă beneficiul evident – absența unei mahmureli rușinoase pentru mulți, corpul acestor persoane are multe alte avantaje.
Sănătatea fizică
Absența alcoolului reduce riscul de a dezvolta multe boli, cum ar fi ciroza hepatică, pancreatita, diferite tipuri de tumori maligne și, de asemenea, vă permite să mențineți o tensiune arterială normală, funcționarea sistemului cardiovascular și o piele sănătoasă.
Sănătatea mintală
Renunțarea la alcool promovează o mai bună bunăstare mentală și reduce riscul de a dezvolta depresie, tulburări de anxietate și alte probleme mentale.
Abținerea de la alcool vă poate ajuta să evitați problemele din viața personală și profesională, cum ar fi conflictele și pierderea productivității.
Nu există nicio dovadă că consumul unor cantități mici de alcool are neapărat un efect pozitiv asupra organismului. Unele studii sugerează că dozele mici de alcool pot avea un anumit efect protector asupra inimii, dar acest lucru nu este considerat în general un motiv pentru a consuma alcool, deoarece riscurile depășesc potențialele beneficii.
Ce se întâmplă dacă nu beți alcool timp de o săptămână?

Renunțarea la alcool are anumite consecințe. Mai ales dacă consumul acestuia era regulat și în doze mari. Alcoolul conține etanol sau alcool etilic, care sunt toxice pentru om și creează dependență în doze mari [2] . Prin urmare, abstinența de la alcool provoacă de obicei sindromul de sevraj, care se caracterizează printr-o stare de sănătate precară în perioada de descompunere și eliminare a etanolului din organism. Acest proces durează aproximativ o săptămână.
În primele 24 de ore, simptomele de sevraj devin cu atât mai pronunțate cu cât s-a consumat mai mult alcool. La persoanele cu alcoolism grav, sevrajul poate începe la câteva ore după ce au consumat ultimul pahar. Alcoolicii înrăiți pot experimenta “delirium tremens” – psihoză datorată retragerii bruște a alcoolului după un consum prelungit și intensiv [3] .
În cele mai multe cazuri, va dura între 12 și 24 de ore pentru ca așa-numita mahmureală să înceapă să apară. Simptomele caracteristice includ:
- dureri de cap;
- gură uscată;
- transpirație;
- tremurături ale mâinilor;
- depresie;
- anxietate.
Puteți atenua simptomul mahmurelii cu ajutorul unor medicamente speciale combinate, care includ medicamente care ameliorează durerile de cap și intoxicația organismului [4] . În decurs de o săptămână, principalele efecte fiziologice ale consumului de alcool vor trece: somnul se va îmbunătăți, durerile de cap vor dispărea, organismul va începe să primească doza necesară de hidratare, iar umflăturile grave vor dispărea. Experții notează, de asemenea, că în decurs de o săptămână se poate observa impactul pozitiv al renunțării la alcool asupra greutății – băuturile alcoolice conțin o mulțime de calorii goale (de exemplu, șase pahare obișnuite de 175 ml de vin conțin aproape 1000 kcal) [5 ] .
Ce se întâmplă dacă nu bei alcool timp de o lună?

Luna este adesea citată ca fiind numărul magic pentru a renunța la ceva. În primul rând, există studii care sugerează că este nevoie de 21 de zile pentru a forma un nou obicei. Dar această teorie populară a fost demitizată, iar acum este general acceptat faptul că este nevoie în continuare de 66 de zile [6] .
Cu toate acestea, o lună este încă folosită ca perioadă pentru care merită să încerci să renunți la alcool. O lună de abstinență este practicată în întreaga lume [7] . Adesea, aceasta este fie ianuarie, fie octombrie. În decurs de o lună, organismul își poate reveni de pe urma efectelor toxice ale alcoolului.
Funcția ficatului se va îmbunătăți
Ficatul este un organ care ajută la eliminarea toxinelor din organism. În timp ce o persoană consumă alcool în mod regulat, ficatul este ocupat cu eliminarea acestuia din organism; nu are suficientă putere pentru a face altceva.
Prin urmare, ficatul este cel care devine primul organ afectat de alcoolism. O boală bine cunoscută de toți alcoolicii este ciroza hepatică. Atunci când renunțați la alcool, ficatul va trece la sarcinile sale directe. Prin urmare, se vor putea observa îmbunătățiri la nivelul pielii, somnului și stării generale.
Pielea va arăta mai hidratată și mai fermă
Tenul este asociat cu saturarea celulelor cu oxigen. Atunci când renunțați la alcool, acest efect este îmbunătățit, metabolismul este normalizat și, cel mai important, umiditatea este reținută în piele, ceea ce o face să arate mai tânără și să își mențină tinerețea mai mult timp.
Menținerea greutății va deveni mai ușoară
Pe de o parte, atunci când renunți la alcool, este posibil să ai dorința de a-l înlocui cu ceva. Adesea, oamenii îl mănâncă, ceea ce duce la creșterea în greutate. Dar atunci când renunți la alcool, sindromul de sevraj dispare în timp, iar factorii declanșatori ai dorinței de a bea devin din ce în ce mai puțini.
Pe de altă parte, caloriile “goale” din alcool nu mai vin, umflăturile dispar și devine mai ușor să faci sport. Toate acestea duc la faptul că este mai ușor atât să slăbești, cât și să te menții în greutate.
Sistemul nervos va fi întărit
Alcoolul este considerat atât un stimulent, cât și un deprimant. Oferă euforie pe termen scurt, dar apoi se instalează depresia și proasta dispoziție. După o lună de renunțare la alcool, această stare dispare complet, în plus, somnul se îmbunătățește, iar memoria și concentrarea devin mai bune.
Ce se întâmplă dacă nu bei alcool timp de un an?

Principalele beneficii ale renunțării la alcool timp de un an constau în reducerea semnificativă a riscului de a dezvolta boli asociate cu consumul de alcool.
Riscul de a dezvolta multe boli legate de alcool este redus semnificativ. Ficatul începe să se refacă, iar sănătatea fizică și mentală generală se îmbunătățește.
Potrivit OMS, 13,5% din decesele tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani sunt legate cumva de consumul de alcool [8] . Printre bolile provocate de consumul de băuturi alcoolice se numără diverse tipuri de tumori maligne, ciroza hepatică, ulcerele gastrointestinale și bolile cardiovasculare [9] .
De asemenea, este imposibil să nu menționăm influența alcoolului asupra vieții sociale. Utilizarea acestuia implică o schimbare a cercului social și dificultăți în relațiile cu cei dragi. Odată cu abstinența pe termen lung de la alcool, devine mai ușor să faci o carieră, să comunici cu oamenii și să menții relații de încredere cu aceștia. Se remarcă, de asemenea, efectul pozitiv al abstinenței de alcool asupra vieții sexuale [10] .
Cum să renunți la alcool

Renunțarea la alcool pe termen lung poate fi o decizie dificilă. Pe de o parte, vor exista consecințe fizice sub forma simptomelor de sevraj. Pe de altă parte, alcoolul este un deprimant și o băutură socială. Este dificil să renunțați la el fără a vă schimba obiceiurile și, adesea, mediul în care vă aflați.
Este foarte important să obțineți sprijin. Spuneți-le prietenilor și familiei dumneavoastră despre decizia dumneavoastră, astfel încât să vă ajute să evitați situațiile în care ați putea fi tentat să beți. Puteți consulta un psiholog sau un psihiatru dacă aveți probleme cu dependența de alcool sau simptome de sevraj. În cazul în care dependența este severă, ar putea fi necesară o atenție medicală, inclusiv medicamente pentru tratamentul alcoolismului.
Louise Istomina oferă recomandări specifice cu privire la modul în care puteți face procesul de renunțare la alcool mai ușor pentru dumneavoastră:
- Găsiți persoane care vă împărtășesc punctul de vedere cu privire la consumul de alcool. Acesta poate fi un grup de prieteni, colegi de serviciu sau chiar comunități online.
- Timp liber alternativ. Invitați-vă prietenii să mergeți împreună la un picnic, o excursie, o activitate sportivă sau culturală.
- Acordați atenție băuturilor nealcoolice. Astăzi, multe localuri oferă bere sau vin fără alcool, le puteți folosi ca o modalitate de a fi vizual pe aceeași lungime de undă cu prietenii. Dacă preferați ceaiul sau limonada, comandați-le și bucurați-vă.
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.