Uneori vrei să dai timpul înapoi și să te scufunzi într-o lume mai elegantă. Cu costume impresionante, decoruri magnifice și personaje masculine galante. Atunci te întorci la filmele de epocă, cum ar fi Mândrie și prejudecată, Simț și sensibilitate și alte filme și proiecții. Unele sunt chiar mai bune. În general, acestea sunt romane de dragoste istorice cu povești bine scrise, deoarece se bazează pe romane celebre.
Conținut articol
- Amantul doamnei Chatterley (2022) – Netflix
- Cele mai bune filme vechi din 2019 până în 2022
- Cele mai bune filme vechi
- 14. The Girl with the Pearl Earring (2003)
- Sens și sensibilitate (1995)
- Jane Eyre (2011)
- Șapte ani în Tibet (1997)
- Curtezană / Cheri (2009)
- Marele Gatsby / The Great Gatsby (2013)
- 20. Moulin Rouge! (2001)
- Favorit (2018) – pe Disney Plus
- Shakespeare in Love (1998)
- Casa de veselie (2000)
- Legături periculoase (1988)
- Mândrie și prejudecată (2005)
- Portretul unei doamne (1996)
- Pianul (1993)
- Vârsta inocenței (1993)
- Rămășițele zilei (1993)
- Pe aripile vântului (1939)
- Pene (2000)
- Promisiunea (2016)
- Filme Seriale vechii
Amantul doamnei Chatterley (2022) – Netflix

Deschidem articolul cu un film vechi pe care îl așteptăm cu nerăbdare, care va fi lansat în curând pe Netflix.
Clasicul roman de dragoste scris de D.H. Lawrence va fi refăcut în 2022: Lady Chatterley va fi interpretată de actrița britanică Emma Corrin, în vârstă de 25 de ani, pe care ați văzut-o deja în rolul Lady Diana din sezonul 4 al serialului The Crown. Iubirea toridă a lui Lady Chatterley cu paznicul de vânătoare de pe moșia sa o determină să încalce toate convențiile sociale pentru a-și trăi viața alături de iubitul ei….
Cele mai bune filme vechi din 2019 până în 2022
Producțiile incitante sunt din ce în ce mai rare la Hollywood. Nu se mai produc filme de epocă, ci continuări ale unor blockbustere din anii trecuți. Dar iată câteva dintre cele mai de succes producții de epocă din ultimii 2-3 ani.
Ultimul duel – filmul istoric din ultimii ani care merită văzut

Deschidem topul celor mai bune 10 filme de epocă cu un film de top 10: super poveste, super bine spusă și jucată. Încă mai avem impresia asta, chiar dacă a trecut ceva timp de când l-am văzut. Filmul lui Ridley Scott, bazat pe o întâmplare reală, după un scenariu semnat de Ben Affleck și Matt Damon, este o poveste plasată în Evul Mediu, dar mai adevărată ca niciodată.
O femeie susține că a fost atacată de cel mai bun prieten al soțului ei, Jean de Carrouges. Dar când nimeni nu o crede, soțul ei îl provoacă pe prietenul său la duel, ultimul duel legal din istoria țării. Matt Damon joacă alături de Adam Driver și Jodie Comer, iar Ben Affleck are un rol secundar. Filmul este regizat de nimeni altul decât Ridley Scott.
Povestea este spusă alternativ din punctul de vedere al celor trei personaje principale: Jean de Carrouges, Jacques Le Gris și Marguerite de Carrouges, în stilul filmului Rashomon al lui Akira Kurosawa. Deși povestea pare destul de simplă la început, așa cum este prezentată de Jean de Carrouges, ea capătă noi nuanțe și adevăruri atunci când vedem celelalte două perspective, cea a prietenului lui Carrouges și cea a soției lui Carrouges. Deși nu este un thriller și povestea este spusă mai degrabă pe îndelete, The Last Duel captivează spectatorul la ecran. La final, vă veți minuna de această bijuterie cinematografică fină și captivantă.
Disponibil pe Disney+.
Downton Abbey (2019)

Acesta este un film de epocă realizat ca o continuare a serialului britanic cu același nume. Așa cum Sex and The City a avut filmul său, de ce nu și serialul despre aristocrația britanică? Începe cu multe discuții și se adresează în special celor care au văzut deja serialul. Dar nu vă faceți griji, vă va intra repede sub piele chiar dacă nu cunoașteți seria
Este povestea familiei aristocratice Crawley și a servitorilor lor la începutul secolului XX, în perioada de după decembrie. Drama istorică Downton Abbey este unul dintre cele mai premiate seriale britanice din ultimii 10 ani. La fel ca și serialul, filmul te poartă într-o lume a luxului și a eleganței, dar nu fără intrigă.
Moartea pe Nil (2022) – Disney Plus
Un film polițist istoric, al doilea din seria de ecranizări ale lui Kenneth Branagh bazate pe Agatha Christie. Ne-a plăcut mai mult decât prima producție din 2017, Murder on The Orient Express, care este, de asemenea, pe Disney Plus UK. Kenneth Branagh revine în rolul detectivului Hercule Poirot, care investighează crimă după crimă pe un vas de croazieră pe Nil. În film mai joacă Annette Bening, două dintre cele mai în vogă vedete de la Hollywood, Gal Gadot și Armie Hammer, precum și Emma Mackey pe care o știți din Sex Education, Russell Brand și Rose Leslie din Downton Abbey și Game of Thrones.
Dacă vreți să vedeți un film cu o patină antică și un aer exotic, în care abundă misterul, Death on the Nile este pentru dumneavoastră. Este unul dintre cele mai distractive filme din 2022, un film care te atrage în poveste și te transportă într-un alt timp și într-o altă țară. Și este la doar un click distanță pe Disney+ UK, aici.
Micile femei (2019) – Netflix

Este unul dintre acele filme istorice pozitive pe care Hollywood-ul nu le-a mai produs de mult timp. Dacă filmul ne-a suflat în ceafă în ultimii ani, regizoarea și actrița Greta Gerwig ne-a scos din încurcătură cu Little Women
Este o adaptare cinematografică a unui roman clasic american despre maturizarea a patru surori, surorile March. Little Women reunește o distribuție incredibilă: de la Meryl Streep, Emma Watson, Saoirse Ronan, Laura Dern la unele dintre cele mai interesante și sexy actrițe din ultimii ani: Timothée Chalamet și Louis Garrel.
The Dig / Șantierul de construcții (2021) – Netflix

Ți-e dor să-l vezi pe Ralph Fiennes într-un rol nou? Și noi. I se alătură Carey Mulligan, Lily James și alți actori la fel de buni în drama The Dig. Când o văduvă bogată angajează un arheolog amator pentru a dezgropa mormintele de pe proprietatea sa, cei doi fac o descoperire care schimbă istoria…. Aceasta este intriga filmului, dar ea este dublată de două intrigi romantice în această dramă foarte englezească.
Filmul are acea sobrietate politicoasă tipic englezească care face povestea și mai intensă. În spatele distanței autoimpuse, care pare să vină de la frig, clocotesc pasiuni și dorințe. The Dig a primit recenzii pozitive și, dacă ne întrebați pe noi, și nouă ne-a plăcut. Este doar un film bun și vechi de pe Netflix.
Cele mai bune filme vechi
O femeie bună (2004)

Este un film dulce care te introduce în dragoste și în soarele italian. În plus, peisajele și orașele mici din Italia anilor 1930 sunt frumoase. Personajele principale sunt doi tineri americani proaspăt căsătoriți. Familia Windermere își petrece timpul pe Coasta Amalfi, într-o vilă de vis
Dar liniștea lor este tulburată de o curtezană care este tot din Statele Unite. Erlynne (Helen Hunt) nu mai este în floarea vârstei, iar succesul ei cu bărbații bogați a scăzut. Dar se zvonește că are o aventură cu tânărul Windermere. Vestea ajunge la proaspăta și neexperimentata doamnă Windermere, interpretată cu atâta sensibilitate de Scarlett Johansson.
Nu numai că filmul are o atmosferă minunată, dar are și o distribuție completă de actori britanici. Distribuția britanică conferă acestei mici comedii dramatice un aer foarte elegant și distins
Ca argument suplimentar, am putea cita umorul englezesc de primă clasă. Nici nu e de mirare, din moment ce “O femeie bună” se bazează pe o piesă de Oscar Wilde. Și de către unul dintre cei mai mari creatori de cuvinte din toate timpurile…. Puteți vedea trailerul filmului A Good Woman aici sau puteți viziona filmul integral online pe site-urile de filme subtitrate. Sau pe Amazon Prime.
Amantul / The Lover (1992) – pe HBO

The Lover a fost regizat de același regizor ca și Seven Years in Tibet, Jean-Jacques Annaud. Așadar, dacă v-a plăcut Șapte ani în Tibet, probabil că vă va plăcea și Amantul. Amantul, adaptare după romanul francez omonim al lui Marguerite Duras, este un frumos film istoric
Imagini cinematografice ale peisajelor vietnameze alternează cu scene intens erotice între un chinez bogat (interpretat impecabil și obsedant de Tony Leung) și o nimfă franceză (Jane March), care provine dintr-o familie săracă.
Jane March este de o frumusețe stranie, cu buze roșii și un corp delicat, încrezătoare, dar naivă în ceea ce privește abilitățile sale de seducție. În timp ce trupurile lor tânjesc unul după celălalt, se întâlnesc într-o casă din centrul zgomotos și aglomerat al Saigonului, unde Jane March descoperă dragostea.
Vestea bună este că acest roman istoric devenit clasic este în sfârșit disponibil pe una dintre platformele de streaming, HBO.
Doctor Jivago (1965) – pe Netflix și HBO

Una dintre cele mai frumoase și emoționante povești de dragoste spuse vreodată pe ecran, Doctor Jivago, este acum disponibilă pe Netflix. În adaptarea cinematografică a romanului lui Borris Pasternak, personajele principale încearcă să supraviețuiască între două lumi, Rusia țaristă prăbușită și Rusia comunistă, unde visătorii precum Yuri și Lara nu-și au locul. În mijlocul unui peisaj înghețat, povestea de dragoste dintre cei doi protagoniști pare a fi singura sursă de căldură.
Omar Sharif și Julie Cristie sunt cei doi îndrăgostiți, dar nu au câștigat un Oscar pentru performanțele lor în acest film. Doctor Jivago a primit 10 nominalizări la Oscar, dintre care cinci, cea mai importantă fiind pentru scenariu adaptat.
Filmul poate fi vizionat și pe HBO și Netflix.
Micile femei (1994) – pe Netflix
Dacă noua versiune a filmului “Micile femei” nu vă atrage, nu este nicio problemă, pentru că avem la dispoziție și versiunea cinematografică din 1994, cu o distribuție excelentă: Winona Ryder, Christian Bale, Christian Bale, Claire Danes, Kirsten Dunst – toți incredibil de proaspeți și tineri. Fiecare film are punctele sale forte, dar dacă ar trebui să alegem, am alege “Little Women” din 1994, care este disponibil și pe Netflix, la fel ca și filmul din 2019.
O afacere regală (2012)

Filmul istoric A Royal Affair a reprezentat Danemarca în cursa pentru Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină și a câștigat Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2012.
Povestea, plasată în secolul al XVIII-lea, începe cu tânăra regină britanică Caroline Mathilde, care se căsătorește cu regele Christian al VII-lea al Danemarcei la vârsta de 15 ani. Regina este o ființă sensibilă, dar întotdeauna stăpână pe sine. Christian, considerat nebun, este dependent de alcool și de doamnele de la curte
Dar personajul principal al filmului este diferit. Johann Friedrich Struensee (interpretat de strălucitul Mads Mikkelsen), un medic de țară și susținător secret al Iluminismului, vine la curte ca medic personal al lui Christian. Complicațiile apar pe măsură ce povestea de dragoste dintre doctor și regină se bazează pe idealuri filozofice comune
A Royal Affiar are o demnitate tacită care poate fi considerată o marcă a cinematografiei nordice. Filmul poate fi vizionat în întregime online, cu subtitrare în limba engleză, pe site-uri specializate sau pe Amazon Prime.
Dacă v-a plăcut Mads Mikkelsen, puteți încerca și un alt film vechi cu Michael Kohlhaas.
Bel Ami (2012)

La fel ca majoritatea filmelor istorice de pe această listă, Bel Ami se bazează pe un roman. De data aceasta este vorba despre o lucrare de la sfârșitul secolului al XIX-lea, scrisă de Guy de Maupassant. Dar, în timp ce în celelalte filme sunt de obicei actori englezi, în acest film joacă în principal actori americani, cu o excepție notabilă: Kristin Scott Thomas.
Ca urmare, îi lipsește o anumită eleganță, dar merită văzut măcar pentru a-i vedea pe Robert Pattinson și Uma Thurman în rolurile principale. Filmul spune povestea lui Bel Ami, un tânăr fără viitor care ajunge în vârful societății pariziene prin intermediul femeilor din viața sa. Nu este o poveste de dragoste în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o critică a societății din acea vreme.
Tânăra Victoria (2009)

Young Victoria o are în rolul principal pe Emily Blunt. După cum sugerează și numele, filmul urmărește anii de formare ai tinerei Victoria, încoronarea ei, relația de dragoste cu prințul Albert, viitorul ei soț, și maturizarea reginei. Filmul nu este o capodoperă, dar oferă tot ceea ce ne place la un film istoric bun: o evadare într-un alt timp și într-un alt loc, cu personaje extraordinare, un romantism pe care îl găsim de obicei doar în romane și multe decoruri și costume magnifice.
Anna Karenina (2012)
Plasat în atmosfera Rusiei imperiale din secolul al XIX-lea, filmul spune povestea emoționantă a aristocraticei Anna Karenina (Keira Knightley), care este împărțită între datoria de a rămâne alături de soțul ei (Jude Law) și relația sa de dragoste cu ofițerul Vronsky (Aaron Taylor-Johnson).
După premiera din Marea Britanie, care a fost o producție britanică, Anna Karenina a primit recenzii în general pozitive, criticii lăudând caracterul îndrăzneț și teatral al acestei noi versiuni. Urmăriți un fragment din Anna Karenina aici.
14. The Girl with the Pearl Earring (2003)

Scarlett Johansson joacă în continuare rolul principal, la fel ca în A Good Woman. Dar în The Girl with the Pearl Earring, Scarlett este văzută alături de Colin Firth. Colin Firth este, fără îndoială, actorul britanic făcut pentru filmele de epocă 🙂 Timida Griet (Scarlett Johansson) lucrează ca menajeră în casa pictorului olandez Vermeer (Colin Firth) pentru a-și întreține familia. Tensiunea romantică dintre cei doi se construiește aproape fără cuvinte, fără gesturi, mai mult prin priviri. Vermeer o convinge să îi picteze portretul și, încet-încet, filmul spune povestea unuia dintre cele mai faimoase și misterioase tablouri ale sale. Fata cu cercel de perlă, un fel de Mona Lisa olandeză din secolul al XVII-lea 🙂 …
Sens și sensibilitate (1995)

Sense and Sensibility este povestea surorilor Dashwood, două femei a căror existență oscilează constant între rațiune și emoție.
Sora mai mare (Emma Thompson) preferă să-și păstreze sentimentele pentru ea însăși. Dar, făcând acest lucru, riscă să-l piardă pe bărbatul pe care îl iubește. Pe de altă parte, Marianne (Kate Winslet), sora ei mai mică, se aruncă în brațele unui tânăr nobil. Dar înainte de a ajunge să-l cunoască cu adevărat.
Această a doua adaptare cinematografică a romanului “Sense and Sensibility” se străduiește să găsească un echilibru între istorie și satiră despre societatea aristocratică din secolul al XIX-lea. Satira pentru care scriitoarea Jane Austen este atât de celebră. De aceea, am inclus acest film în topul nostru de filme istorice.
Jane Eyre (2011)

O adaptare cinematografică excelentă a unui alt roman de dragoste britanic. Este vorba despre clasica Jane Eyre. Tensiunea romantică dintre cei doi actori este aproape tangibilă pe ecranul televizorului. Ea provine dintr-o clasă socială inferioară, dar gândește independent.
El, domnul Rochester, atât de misterios și de superb în hainele elegante ale secolului al XVIII-lea. Cei doi îndrăgostiți sunt interpretați impecabil de Michael Fassbender și Mia Wasikowska. Dacă aveți nevoie de un alt argument, urmăriți trailerul Jane Eyre aici. Este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase filme istorice romantice….
Șapte ani în Tibet (1997)

Șapte ani în Tibet nu este un film de epocă cu aristocrați eleganți, interioare ostentative și intrigi de nișă. În schimb, este vorba de simplitate și de o călătorie în primul rând spirituală. Acțiunea filmului nu se petrece în saloane de lux, dar exotismul lumii prin care călătoresc cele două personaje principale face din Seven Years in Tibet o experiență cinematografică deosebită, care te va marca, fie și numai vizual.
Doi alpiniști încearcă să cucerească un vârf de munte în India, dar sunt surprinși acolo de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Printr-un capriciu al sorții, cei doi ajung în Tibet, unde Heinrich, interpretat de tânărul Brad Pitt, devine unul dintre mentorii viitorului lider spiritual al tibetanilor.
Relația dintre cei doi este o experiență de învățare pentru amândoi. Blândețea și bunătatea lui Dalai Lama, care este practic încă un copil, dar deja foarte înțelept, îl ajută pe Heinrich să devină o persoană și un tată mai bun. Puteți viziona acest film vechi pe Netflix.
Curtezană / Cheri (2009)

Rochii superbe din materiale prețioase, bijuterii strălucitoare, decorațiuni care îți taie răsuflarea, grădini de vis pline de trandafiri. Toate acestea fac parte din decorul Belle Epoque din Cheri (Curtezană). Courtesan este, de asemenea, o adaptare cinematografică, de data aceasta a două romane franceze ale scriitoarei Colette, și, ca și Lover, spune povestea a doi îndrăgostiți.
El are 19 ani, ea este o curtezană pensionară. Fiecare dintre ele este marea iubire a vieții lor pentru ceilalți…. Dar se pare că refuză să recunoască acest lucru unul față de celălalt…. Cum se va încheia această poveste de dragoste între doi îndrăgostiți despărțiți de diferența de vârstă?
Marele Gatsby / The Great Gatsby (2013)

Tot despre Belle Époque, dar în Statele Unite, este și The Great Gatsby. Decadență, lux, haine extraordinare, desfrâu, petreceri fastuoase, mult jazz – acestea sunt doar câteva dintre ingredientele poveștii. La toate acestea se adaugă idealismul milionarului Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) și pasiunea sa mistuitoare pentru tânăra și atrăgătoarea Daisy Buchanan (Carey Mulligan)
La fel ca multe dintre filmele istorice incluse în această listă, “The Great Gatsby” este adaptarea cinematografică a unui roman care a făcut istorie și a intrat în inimile romanticilor. Este vorba despre romanul omonim al lui Scott F. Fitzgerald.
20. Moulin Rouge! (2001)

O altă recomandare în categoria filmelor istorice romantice este musicalul Moulin Rouge! Moulin Rouge! care, ca și Marele Gatsby, a fost regizat de Baz Luhrmann, este considerat unul dintre cele mai bune filme ale anilor 2000. Plasat în Parisul romantic, filmul are ca fundal o poveste de dragoste. El, un scriitor sărac, ea, pe nume Satine, o curtezană și vedetă a cabaretului Moulin Rouge.
Dar dragostea lor este clandestină, deoarece sunt urmăriți de cel de-al treilea personaj al poveștii, ducele bogat care o curtează pe Satine. Tensiunile din acest triunghi amoros sunt adesea povestite muzical, prin melodii de o frumusețe excepțională.
Acest film de epocă are o estetică și un ritm asemănător cu cel al filmului The Great Gatsby. Dacă ți-a plăcut “The Great Gatsby”, ar trebui să vezi Moulin Rouge! Și viceversa. Ea este interpretată de Nicole Kidman, iar el de Ewan McGreggor. The Vanity Fair / Vanity Fair (2004) – pe Netflix

Becky Sharp (Reese Witherspoon) este frumoasă, inteligentă și educată. Din păcate, situația financiară precară o obligă să trăiască viața pe care crede că o merită ca simplă guvernantă.
Vanity Fair, adaptarea cinematografică a romanului din 2004 al lui William Thackeray, este o producție somptuoasă, vibrantă și exotică, care cufundă publicul în societatea engleză de la începutul secolului al XIX-lea. Becky Sharp, orbită de farmecul și prestigiul lumii bune, îi va distruge pe cei din jurul ei și pe ea însăși, doar pentru a se ridica din propria cenușă ca o pasăre phoenix
Și asta pentru că Becky poate fi parvenită și imorală, dar, ca orice eroină care se respectă, este o supraviețuitoare prin excelență. Puteți viziona acest film vechi pe Netflix sau pe site-uri de gen.
Favorit (2018) – pe Disney Plus

The Favourite se încadrează în categoria filmelor critice la adresa timpului și a societății, dar ar putea fi cu ușurință clasificat drept o comedie neagră. Filmul este unul dintre cele mai bune din ultimii cinci ani în ceea ce privește scenariul, regia, cinematografia și originalitatea subiectului. Sunt încă puține femei care joacă în filmele în care joacă
Favorita este despre trei femei care se află într-un triunghi amoros bazat pe fapte reale. Regina Ana a Angliei din secolul al XVIII-lea, bolnavă, este manipulată de două femei. Cei doi vor să conducă statul prin controlul reginei. Dialogurile spumoase și interpretarea revigorantă a celor trei actrițe Emma Stone, Rachel Weisz și Olivia Colman recomandă vizionarea atentă a filmului pentru a vă bucura pe deplin de el.
Îl puteți găsi pe Disney Plus.
Shakespeare in Love (1998)

Shakespeare in Love reușește să facă imposibilul: Transformă scrisul într-o formă de artă dinamică și pe scriitor într-un erou romantic credibil.
Bazat pe tragedia Romeo și Julieta, filmul îl prezintă pe William Shakespeare (Joseph Fiennes) trăind și scriind o poveste de dragoste imposibilă: dragostea pentru muza sa, aristocrata Viola (Gwyneth Paltrow).
Povestea de dragoste dintre cei doi are loc la curtea regală din secolul al XVI-lea și este trăită în momente trecătoare, adesea comice și aproape juvenile. Dar, la fel ca în cazul lui Romeo și Julieta, atmosfera se schimbă treptat, pe măsură ce cei doi îndrăgostiți trebuie să se confrunte cu realitatea.
Casa de veselie (2000)

Tot în categoria filmelor istorice care merită vizionate se înscrie și The House of Mirth. Spune povestea lui Lily Bart (Gillian Anderson), o femeie care nu se poate hotărî între căutarea unei vieți luxoase la care a învățat să viseze și o relație reală cu bărbatul pe care îl iubește.
Lily Bart este o eroină tragică, exact opusul lui Becky Sharp din Vanity Fair. Ea nu este pregătită pentru viața reală din societatea americană de la sfârșitul secolului al XIX-lea și nu se poate adapta. Își sabotează toate șansele de a avea o căsnicie respectabilă. Propriile îndoieli o fac să piardă dragostea bărbatului pe care și-l dorește. Iar incapacitatea ei de a juca murdar atunci când trebuie să o facă o costă în cele din urmă prestigiul în cercul ei social, făcând chiar și simpla supraviețuire o luptă dificilă.
Legături periculoase (1988)

Acesta este unul dintre cele mai aclamate filme istorice care a trecut testul timpului și a devenit un clasic al genului. Nu este și nu rămâne o poveste de dragoste, ci mai degrabă un film senzual. Plasat în Parisul secolului al XVIII-lea, Dangerous Liaisons este un cuib de intrigi amoroase ale unor aristocrați cu prea puține scrupule.
Cei doi conspiratori sunt marchiza de Merteuil (Glenn Close) și vicontele de Valmont (John Malkovich). Victimele sunt o aristocrată virtuoasă (Michelle Pfeiffer) și o tânără virgină (Uma Thurman).
Toate personajele cu care intră în contact Glenn Close și John Malkovich se corup treptat și acceptă o lume fără reguli morale în care sexul este legea.
O victimă colaterală este și personajul interpretat de Keanu Reeves. Dacă sunteți un fan al lui Uma Thurman sau Keanu Reeves, nu trebuie să ratați ocazia de a-i vedea atât de proaspeți și tineri.
Mândrie și prejudecată (2005)

Regizat de Joe Wright, un cineast în mod clar mai interesat de imagini decât de mesajul poveștii pe care o prezintă (dacă ne luăm după acest film sau după Anna Karenina), Mândrie și prejudecată este un film de atmosferă care își învăluie personajele într-o aură aproape suprarealistă.
Povestea lui Elizabeth Bennet (Keira Knightley) și a lui Lord Darcy (Matthew MacFadyen), care trebuie să-și depășească mândria și prejudecățile pentru a fi împreună, este convingătoare prin stilul său, prin munca de filmare și prin distribuția de primă clasă.
Portretul unei doamne (1996)

Romanul lui Henry James, Portretul unei doamne, a primit o interpretare feministă în 1996, în regia lui Jane Campion. Mulți ar spune că această interpretare era deja în roman, căci povestea Isabelei Archer este una a descoperirii și a dorinței de libertate personală.
Isabelle (Nicole Kidman) este blocată în lupta ei pentru independență. În principal, din cauza societății stricte din care face parte, în care femeile sunt supuse unor alegeri prestabilite. Și mai este și căsătoria ei nefericită cu machiavelicul Gilbert Osmond (John Malkovich), un bărbat care nu vrea doar banii Isabellei, ci și să o domine complet. Puteți vedea trailerul aici Portretul unei doamne.
Pianul (1993)

Un film care nu trebuie ratat în topul nostru de filme de epocă, în care atmosfera și muzica joacă un rol la fel de important ca și actorii. Pianul te transpune în Noua Zeelandă din secolul al XIX-lea. Ada (Holly Hunter), o mută cu o fiică, este o pereche atractivă pentru Stewart (Sam Neil), un bărbat care lucrează pe câmp din zori până la apus.
Relația dintre cei doi, bazată mai mult pe necesitate decât pe înțelegere, se destramă atunci când Stewart îi vinde pianul lui Ada angajatului său George Baines (Harvey Keitel).
Pianul, care dă titlul filmului, este folosit mai întâi ca instrument de șantaj și apoi devine un mijloc de comunicare între Ada, “sirena mută” care pare să deslușească sufletul cu o privire, și George, singurul care pare să audă vocea sirenei peste sunetul clapelor pianului.
Vârsta inocenței (1993)

În “The Age of Innocence”, Martin Scorsese revine la una dintre temele sale preferate: tribalizarea societății americane, fie că este vorba de bande, ca în “Gangs of New York”, fie că este vorba de casta mafiotă, ca în “Goodfellas”. Avem de-a face aici cu înalta societate newyorkeză din anii 1870. Este o lume construită pe iluzii atât de fragile, încât orice mică abatere de la normă este văzută ca un afront adus întregului mod de viață american.
În această lume, Newland Archer (Daniel Day-Lewis), avocat și proaspăt logodit cu virginala May (Winona Ryder), își desfășoară activitatea cu succes. Asta până când o întâlnește pe Ellen Olenska (Michelle Pfeiffer), o femeie foarte frumoasă, dar iremediabil afectată de reputația soțului ei, de care vrea să divorțeze.
Întreaga lume, pe care Newland a admirat-o toată viața, conspiră acum împotriva poveștii sale de dragoste cu Ellen. Și, în ciuda sentimentelor sale, îi este greu să fie cel care distruge fațada de iluzii care a fost atât de frumos construită. Este fațada societății în care trăiește.
Rămășițele zilei (1993)

Atunci când întreaga viață este dedicată slujirii celorlalți, este ușor să te pierzi în resturile zilei. Aceasta este situația în care se află Stevens (Anthony Hopkins), majordomul Lordului Darlington. Lumea lui de maniere și reguli rafinate este pusă la îndoială de apariția domnișoarei Kenton (Emma Thompson), care se îndrăgostește de el. Posibilitatea de a iubi și, mai târziu, relațiile pro-naziste promovate de șeful său, amenință structura de coduri și ritualuri pe care Stevens a construit-o în slujba unei case care nu-i aparține.
Remains of the Day este unul dintre acele filme de epocă în care istoria este construită cu meticulozitate prin detalii, priviri și gesturi. Aproape nimic nu este comunicat direct pe ecran. Filmul are curajul tăcerii și un ritm lent care îi conferă subtilitate. Așa că lăsați interpretarea elegantă a lui Anthony Hopkins să vorbească de la sine.
Pe aripile vântului (1939)

Aceasta este povestea Sudului american înainte și după Războiul Civil care l-a devastat. Povestea este marcată de personajul emblematic Scarlett O’Hara (Vivien Leigh). Prezentarea poveștii de dragoste a unei adolescente răsfățate care se transformă într-o femeie care poate muta munții din loc este poate cea mai importantă realizare din categoria filmelor de epocă.
Momentul în care Rhett (Clark Gable) o sărută pe Scarlett în timp ce o întreagă Atlanta arde în spatele lor este probabil cea mai faimoasă scenă a filmului. Iar replica finală a lui Rhett (Sincer, draga mea, nu-mi pasă!) a rămas întipărită în memoria colectivă și a fost votată drept cea mai memorabilă replică din istoria filmului de către Institutul American de Film.
Dar acestea sunt detaliile. Cea mai importantă dovadă a importanței și influenței romanului Pe aripile vântului este faptul că, din 1939 până în prezent, a existat o singură adaptare cinematografică a unuia dintre cele mai îndrăgite romane din lume. Un film este perfect atunci când Hollywood-ul nu îndrăznește să se atingă de el.
Pene (2000)
Aceasta este povestea ultimilor ani de viață ai controversatului scriitor Marchiz de Sade, interpretat fenomenal de actorul australian Geoffrey Rush. Sade este internat într-un azil unde se împrietenește cu o femeie simplă care lucrează ca femeie de serviciu. Sade este atras de Madeleine (Kate Winslet), dar aceasta nu cedează avansurilor marchizului, în ciuda tensiunii senzuale dintre ei. Dar povestea devine mai întunecată și mai întunecată…. Așadar, dacă sunteți în căutarea unui film istoric romantic, dar nu foarte dramatic, alegeți unul dintre celelalte filme marcate ca atare.
Promisiunea (2016)
O altă recomandare mare, cu o recomandare tangențială de dramă romantică de epocă, este The Promise (2016). Cu peisajele sale extraordinare și atmosfera exotică a Turciei de la începutul secolului XX, The Promise se prezintă ca un film istoric. Mai exact, un film despre un triunghi amoros: un tânăr student la medicină (Oscar Isaac), o frumoasă fată armeană care crește la Paris și un jurnalist american (Christian Bale). Dar filmul ia curând o turnură serioasă. Așadar, spune povestea genocidului armean din Turcia, care a început în 1914 – disponibil pe Netflix.
Filme Seriale vechii
Dacă doriți să petreceți mai multe seri la rând cufundat în lumea filmelor vechi, ar fi mai bine să rezolvați niște serii vechi. Iată care sunt preferatele noastre pe această temă, dintre care două sunt seriale englezești, pentru că englezii sunt maeștrii incontestabili ai genului.
Wolf Hall (2015)
Wolf Hall, adaptarea cinematografică în șase părți a romanului omonim al lui Hilary Mantel, are un nucleu istoric familiar. Este vorba despre activitatea lui Oliver Cromwell în timpul domniei regelui Henric al VIII-lea. Cu toate acestea, datorită excelentei echipe britanice responsabile de adaptare, miniseria nu cade niciodată în banalitate.
Wolf Hall ne arată o lume în pragul exploziei din cauza schimbărilor prin care trece. Schimbări declanșate de inventarea tiparului, de răspândirea Bibliei și de globalizarea comerțului. Ordinea existentă se apropie de sfârșit și noi oportunități se deschid pentru cei care sunt atenți. Puteți viziona trailerul Wolf Hall aici.
The Crown (2016 – filmările sunt încă în desfășurare)

The Crown este despre regi și regine, prinți și prințese. Așa că vine cu rochii și bijuterii impresionante, cine și ceremonii pe care le vezi doar în filme. Dar aduce cu ea și drame și iubiri bine ascunse în lumina reflectoarelor.
Povestea reginei Elisabeta a II-a, monarhul care conduce acum Marea Britanie, vorbește despre dragostea ei pentru soțul ei, prințul Philip. Dar și despre implicarea ei în viața amoroasă a surorii sale. Cea de-a treia serie va fi lansată în noiembrie 2019, iar cea de-a patra în 2020.
The Outlander (2014 – încă se filmează)

Dă-i o șansă și The Outlander te va purta într-o lume romantică, cu cavaleri și povești de dragoste intense. Outlander este unul dintre cele mai sexy și mai romantice seriale din ultimii ani. Claire, o asistentă medicală care este teleportată în mod misterios în secolul al XVIII-lea, este forțată să se căsătorească cu un războinic scoțian. Împotriva tuturor șanselor, între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste….
La capitolul seriale britanice clasice, dar ceva mai violente, am mai adăuga încă două, ambele cu Tom Hardy în rol principal: Taboo (2017-2020) și Peaky Blinders (2014-2019). Ambele sunt seriale BBC.
Ne plac filmele de epocă. Și de ce nu am face-o? Sunt atât de elegante, cu domni bine îngrijiți, bine îmbrăcați și femei super dichisite! Cu tupeu și povești de dragoste intense și super bine scrise. Asta pentru că sunt adesea adaptări cinematografice ale unor romane celebre. Lista noastră nu este exhaustivă și am adăuga mereu noi titluri, dar trebuie să ne oprim undeva.
Nu înainte de a menționa alte producții. Există Cold Mountain, care a fost filmat în mare parte în România, și The Other Boleyn Girl. Dar și filme care au rămas în istoria cinematografiei, precum Leopardul (regia Luchino Visconti) și Barry Lyndon (regia Stanley Kubrick).
Citește și asta…
- Top 10 cele mai bune filme biografice din 2023 pe care trebuie să le veziAm adunat pentru voi top 10 cele mai bune filme biografice care vor apărea în 2023. Veți găsi aici poveștile inspirate ale unor personalități precum creatorul bombei atomice Oppenheimer, astronauți NASA, antreprenori și sportivi legendari.
- Oscar 2024: 10 actori și actrițe care ar putea obține nominalizăriCea de-a 96-a ediție a Premiilor Academiei de Arte și Științe Cinematografice este programată pentru 10 martie 2024, iar nominalizările… Citește mai multe: Oscar 2024: 10 actori și actrițe care ar putea obține nominalizări
- Cele mai tari filme cu supereroi: Iron Man, X-Men, Spider-Man și alteleCele mai tari filme cu supereroi care te vor ține cu sufletul la gură – o listă completă cu filme ca Iron Man, Batman, X-Men, Deadpool, Gardienii Galaxiei și altele. Vei găsi aici cele mai captivante povești pline de acțiune și efecte speciale care au cucerit box office-ul.
- Family Cinema: 3 filme de urmarit cu familia in weekendDescoperiți cele mai bune 3 filme de familie care vă vor face weekend-ul de neuitat! Râdeți, emoționați-vă și trăiți aventuri incredibile alături de aceste povești de cinema.
- Cele mai tari thrillere noi care te vor face să uiți de somn. Pregătește-te pentru nopți albe!Dacă ești un pasionat al filmelor cu acțiune fierbinte, atmosferă sufocantă și răsturnări de situație la tot pasul, ai nimerit la țanc! Am pregătit pentru tine o selecție cu cele mai tari thrillere noi care îți vor face adrenalina să curgă și inima să bată nebunește.
*Toate produsele prezentate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre conțin link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și să sprijinim scrierea de articole utile și de înaltă calitate.