Mașinile electrice devin din ce în ce mai practice și mai accesibile – multe modele bine cunoscute pot fi achiziționate chiar și în Rusia. Editorii Vă vedem.ro ne vorbesc despre cei mai populari producători de mașini electrice și despre liniile lor actuale de produse.
Conținut articol
Porsche
Compania a făcut primul pas către mașinile electrice încă din 1900: atunci a fost creat primul său automobil electric Lohner-Porsche, iar apoi modificarea sa hibridă.
În 2019, Porsche a introdus linia Taycan, care a fost un fel de “întoarcere la rădăcini” – și foarte reușită. Acum, mașinile electrice de la Porsche sunt disponibile în diferiți factori de formă: de la Taycan liftback până la cel mai recent Taycan Turbo S Sport Turismo break off-road.

Popularul Taycan cu tracțiune spate, un coupe cu patru uși, are între 380 și 476 CP la vârf. Autonomia mașinii ajunge la 484 km în ciclul mixt oraș+stradă sau până la 521 km în ciclul oraș. Autonomia va depinde de capacitatea bateriei: există variante de 79,2 kWh și 93,4 kWh. Mașina accelerează până la 230 km/h, iar accelerația de la 0 la 100 km durează 5,4 s.

Dar cel mai puternic Taycan Turbo S Sport Turismo cu două motoare electrice cu o putere maximă de 761 CP accelerează de la 0 la 100 km/h în 2,8 secunde – proprietarii săi notează că o astfel de accelerație este literalmente uluitoare. Viteza maximă este de 260 km/h.
La începutul anului 2022, Taycan Turbo S Sport Turismo Turbo S a fost cerut pentru aproximativ 16 milioane de ruble, în timp ce modelul de bază a costat de la 10 milioane de ruble, dar acum prețurile sunt revizuite împreună cu rata de schimb.
Audi
Prima mașină electrică de serie de la Audi va fi pusă în vânzare în 2019. În prezent, gama de mașini electrice a producătorului german include o serie de vehicule, de la sedanuri sportive la SUV-uri de tip coupe. Dar cea mai populară mașină electrică a producătorului german este crossoverul e-tron.

e-tron are o putere a motorului electric de 265 kW (408 CP), iar aceasta este disponibilă imediat, atât la accelerarea la demaraj, cât și la manevrele pe șosea. Apropo, viteza maximă a mașinii ajunge la 190 km/h. Autonomia combinată a mașinii este de 440 km, iar capacitatea completă a bateriei este de 71 kWh. Versiunea de bază costă de la 6,7 milioane de ruble în Rusia.

Apropo, chiar zilele trecute compania a prezentat un Audi e-tron actualizat. Se presupune că mașina va fi echipată cu trei motoare electrice, iar autonomia sa va crește la 600 km. Premiera mașinii este așteptată la unul dintre următoarele saloane auto, încă din octombrie 2022.
Nissan
Compania a introdus primul Nissan Leaf electric în 2010. Mașina electrică a devenit rapid populară – este convenabilă, tehnologică, economică și relativ ieftină. În ciuda faptului că modelul japonez nu a fost vândut oficial în Rusia, în 2019-2020 a fost cea mai populară mașină electrică din țara noastră. Cele mai multe mașini folosite au fost importate din Japonia și Statele Unite.
În 2022, Leaf S și Leaf SV PLUS sunt cele două modele cele mai relevante. Ambele sunt cu tracțiune față, dar diferă în ceea ce privește puterea și autonomia.
Leaf S de 147 de cai putere este fabricat într-o caroserie hatchback. Mașina electrică parcurge aproximativ 178 km în modul mixt. Este nevoie de 7,5 ore pentru a încărca complet bateria de 40 kWh, iar aceasta poate fi încărcată de la o priză obișnuită cu ajutorul cablului inclus. De asemenea, este acceptată și încărcarea rapidă – până la 80% din mașină se încarcă în 1 oră. Neoficial, Leaf S poate fi achiziționat în Rusia pentru aproximativ 2,3 milioane de ruble.

SV PLUS arată foarte asemănător cu Leaf S – capota scurtă, acoperișul înalt și portbagajul înclinat fac ca mașinile electrice să fie aproape identice. Diferențele se află sub capotă: SV PLUS are 214 CP și o autonomie de până la 360 km. În configurația plus, mașina este echipată cu o baterie de 60 kWh, care poate fi încărcată complet în 11 ore. În modul de încărcare rapidă, se ajunge la 80% în 45 de minute.
Pentru a crește autonomia, mașinile electrice au două moduri speciale: frânare regenerativă și ECO, care limitează puterea motorului.
Volkswagen
Compania a lansat primul său automobil electric de serie, ID3, în 2019, iar ID4, introdus în 2020, a fost primul crossover electric al gigantului auto german. În Rusia, acesta poate fi comandat prin intermediari: de exemplu, modelul în configurația maximă cu tracțiune integrală este oferit la un preț de 4,1 milioane de ruble.
Linia include acum modelele Standard, Pro, Pro, AWD Pro, S, Pro S, AWD Pro S, Pro S Plus și AWD Pro S Plus.

Cele mai “longevive” dintre acestea, ID4 Pro, ID4 Pro S și Pro S Plus, pot parcurge până la 442 km cu o singură încărcare. Toate modelele au 201 cai putere, au tracțiune spate și sunt echipate cu o baterie de 82 kWh. În plus, gama include, de asemenea, vehicule cu tracțiune integrală și modele cu o capacitate mai mică a bateriei.
Chevrolet
Compania a început să dezvolte mașini electrice “ecologice” în 2007. În prezent, există cinci modele în gama sa: de la hatchback-ul Bolt EV până la pick-up-ul Silverado EV. Unul dintre cele mai populare este crossoverul Chevrolet Bolt EUV. Acesta poate parcurge până la 397 km cu o singură încărcare.
Mașina este echipată cu un motor electric de 200 de cai putere, care este alimentat de o baterie de 65 kWh. Automobilul electric poate fi încărcat atât de la rețeaua casnică, cât și de la o instalație de 240V. Iar încărcarea rapidă cu ajutorul curentului continuu de mare putere va asigura o autonomie de aproximativ 150 km în 30 de minute.

Automobilul electric dispune de un mod sport cu o accelerație mai receptivă și o senzație îmbunătățită a direcției. Și chiar și configurația de bază a mașinii include o funcție de conducere semiautonomă.
Chevrolet Bolt EUV va costa aproximativ 2,8 milioane de ruble prin intermediari.
Tesla
Poate că mașinile electrice Tesla nu sunt cele mai bine vândute, dar cu siguranță sunt cele mai mediatizate dintre toate mașinile de pe piață. Iar cea mai populară (și accesibilă) din gama companiei este Model 3. În 2022, Tesla a echipat Modelul 3 cu o baterie litiu-ion în loc de o baterie nichel-cobalt și i-a mărit autonomia de la 423 km la 437 km.
Linia include trei modele cu o putere maximă de 470 CP, o accelerație minimă de 3,1 secunde și o capacitate a bateriei de până la 80,5 kWh. Versiunea de bază accelerează până la 225 km/h, cea Long Range până la 233 km/h, iar cea Performance până la 260 km/h.
Mașina electrică este disponibilă la comandă: Model 3 de bază costă aproximativ 5,7 milioane de ruble, iar Performance cu pilot automat autonom – 6,4 milioane de ruble.

Sistemul de asistență a șoferului de la Tesla are unul dintre cele mai avansate seturi de funcții din industrie. Opțiunea de pilot automat cu conștientizare a traficului și control al benzii de rulare este una dintre cele mai bune, iar sistemul de control al vitezei de croazieră chiar încetinește automat mașinile atunci când se apropie de viraje.
Folosind priza de curent de acasă, puteți încărca bateria Model 3 în 10 ore. În rețeaua Superchargers a companiei, mașina electrică poate câștiga până la 280 km de autonomie în 15 minute. De asemenea, este posibilă utilizarea stațiilor publice – în acest scop, în setul de livrare este inclus un adaptor.
Mercedes-Benz
Compania are o gamă destul de largă de vehicule electrice: aceasta include sedanurile EQS și EQE, crossoverele EQA, EQB și EQC, precum și microbuzul EQV.
Unul dintre cele mai populare modele, Mercedes-Benz EQS, impresionează prin autonomia sa – mașina electrică poate parcurge până la 783 km cu o singură încărcare. Modelul este echipat cu un motor electric de 484 kW (658 CP) și o baterie de 120 kWh. La stația de încărcare rapidă, bateria se reîncarcă complet în doar 31 de minute – mai repede decât multe smartphone-uri.

Designul mașinii electrice este, de asemenea, demn de remarcat: Ecranul de proiecție MBUX cu tehnologie de realitate augmentată ocupă întreaga lățime a planșei de bord. Asistentul disponibil opțional înregistrează pasagerii de pe locurile din față și le citește mișcările pentru a efectua anumite acțiuni: de exemplu, face ca luminile interioare să fie mai luminoase dacă utilizatorul citește ceva.
Mașina poate fi comandată din Europa – prețurile încep de la 11 milioane de ruble.
BMW
BMW a intrat pe segmentul mașinilor electrice în 2013 cu BMW i3. Acum, producătorul oferă, de asemenea, Mini Cooper SE cu trei uși și SUV-ul BMW iX – să analizăm mai în detaliu.
BMW iX în configurația xDrive50 promite o autonomie de până la 630 km, deci este potrivit și pentru călătorii lungi. Două motoare electrice puternice sub capotă și tracțiunea integrală asigură o dinamică excelentă a mașinii electrice: 523 CP îi permit să ajungă la 100 km/h în 4,6 secunde.

Capacitatea bateriei ajunge la 105,2 kWh. Puteți încărca mașina electrică până la 80% în doar 40 de minute, iar 10 minute de încărcare sunt suficiente pentru a parcurge 120 km. Încărcarea la domiciliu cu o stație BMW Wallbox (11 kW) va dura 11 ore. La precomandă, BMW iX în configurația xDrive50 va costa de la 10 milioane de ruble, în funcție de opțiunile selectate.
JAC
JAC iEV7S este singura mașină electrică chineză pe care o puteți cumpăra oficial în Rusia. Acesta va costa de la 2,8 milioane de ruble într-o configurație de lux.
Crossoverul de 115 cai putere este echipat cu o baterie de 39 kWh t oferă o autonomie de până la 280 km. Este nevoie de aproximativ 24 de ore pentru a încărca complet bateria în modul de încărcare lentă, dar încărcarea rapidă durează doar 1 oră. Viteza maximă până la care se poate accelera este de 130 km/h (este limitată).

Entuziaștii auto laudă mașina electrică pentru suspensia sa, care face față cu încredere condițiilor off-road. În plus, mașina este foarte rapidă: este suficient să apăsați pedala, iar propulsia electrică intră imediat în funcțiune.
Jaguar
În 2019, Jaguar I-Pace a devenit primul SUV electric din segmentul premium. Acum are deja destui concurenți, dar mașina electrică nu a încetat să fie solicitată și menține constant cifrele de vânzări ridicate. Modelul din 2022 poate fi găsit în Rusia la un preț începând de la 13 milioane de ruble.

Crossoverul este echipat cu un propulsor cu două motoare de 400 CP și tracțiune integrală. Accelerează până la 100 km/h în 4,8 secunde și poate parcurge până la 470 km cu o singură încărcare. Capacitatea bateriei este de 90 kWh.
În următorii câțiva ani, compania intenționează să transforme toate modelele sale existente în modele cu propulsie electrică.
Smart
Mașinile electrice sunt, de asemenea, prezente printre vehiculele civice: luați de exemplu Smart EQ fortwo. Deși autonomia acestui vehicul cu două locuri este de numai 130 km, dar este ușor de parcat chiar și în cele mai strâmte parcări. Volumul portbagajului mașinii este de 190 de litri. Puteți comanda mașina electrică din Europa de la intermediari la un preț de 3 milioane de ruble.
Capacitatea bateriei este, de asemenea, greu de numit mare (17,6 kWh), dar încărcarea acesteia durează doar 40 de minute, după care puteți pleca din nou la drum. Prin urmare, această mașină electrică este potrivită pentru călătorii frecvente, dar nu lungi, în interiorul orașului.

În ciuda dimensiunilor sale, Smart EQ fortwo suportă funcții inteligente. De exemplu, în funcție de trafic, mașina însăși selectează nivelul optim de recuperare a energiei. De asemenea, puteți monitoriza nivelul de încărcare a mașinii electrice pe un smartphone conectat și puteți controla climatizarea în acesta înainte de a vă urca în mașină.
Am enumerat modelele descrise în articolul nostru în ordinea descrescătoare a gamei. Prețurile sunt aproximative – țineți cont de faptul că multe dintre mașinile electrice nu sunt disponibile oficial în Rusia, iar costul lor depinde de cursul de schimb actual și de logistică.
Modelul | Tipul de caroserie | Autonomie în ciclu mixt |
---|---|---|
Mercedes-Benz EQS | Sedan | Până la 783 km |
BMW iX xDrive50 | Crossover | Până la 630 km |
Porsche Taycan | Sedan | Până la 484 km |
Jaguar I-Pace. | Crossover | Până la 470 km |
Porsche Taycan Turbo S Sport Turismo | Universal | Până la 458 km |
Volkswagen ID4 | Crossover | Până la 442 km |
Tesla Model 3 | Sedan | Până la 437 km |
Chevrolet Bolt EUV | Crossover | Până la 397 km |
Nissan SV PLUS | Hatchback | Până la 360 km |
Audi e-tron | Crossover | Până la 347 km |
JAC iEV7S. | Crossover | Până la 280 km |
Nissan LEAF S. | Hatchback | Până la 178 km |
Smart EQ fortwo | Hatchback | Până la 130 km |
Citește și asta…
- Gestionarea eficientă a business-ului în 2024 cu un software ERPMaximizarea eficienței afacerii tale în 2024 este crucială. Află cum un sistem ERP poate transforma operațiunile zilnice, reducând costurile și îmbunătățind satisfacția clienților. Explorează avantajele unui software ERP integrat.
- Cum să elimini zgârieturile de pe ecranul telefonului tau pentru totdeaunaZgârieturi pe ecranul telefonului? Află cum să le elimini rapid și eficient cu soluții simple, accesibile acasă. Citește acum pentru metode practice!
- Metode eficiente de reducere a consumului de combustibil pentru șoferiReducerea consumului de combustibil poate fi simplă. Acest ghid oferă metode eficiente pentru economisirea combustibilului și îmbunătățirea performanței motorului. Încearcă acum și vezi diferența!
- Cum să-ți crești audiența pe YouTube în 2023: sfaturi și tactici eficienteDacă vrei să-ți dezvolți propriul canal YouTube în 2023, iată câteva tactici dovedite pentru a-ți crește audiența. Alege un domeniu de nișă, optimizează canalul, creează conținut valoros, interacționează cu spectatorii și promovează-ți videoclipurile. Analizează datele pentru a-ți optimiza strategia.
- Răcește și Protejează: Husa Inovatoare cu Răcire Lichidă pentru Huawei Mate X5!Descoperă husa unică și inovatoare pentru smartphone-ul pliabil Huawei Mate X5, cu sistem intern de răcire cu lichid și protecție optimă.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.