6.5 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Cine nu ar trebui să bea lapte: Situațiile în care va provoca rău

Date:

Share post:

Există o varietate de opinii când vine vorba de beneficiile produselor lactate în dieta zilnică. În timp ce mulți oameni cred că sunt esențiale pentru sănătate, furnizând calciu și vitamine, alții sunt nevoiți să le elimine din alimentație din cauza unor probleme de sănătate sau preferințe personale. Fie că este vorba de intoleranță la lactoză sau de alegeri alimentare conștiente, faptul rămâne că produsele lactate nu sunt o opțiune universal acceptată pentru toată lumea.

zonia.ro

Toată lumea știe că sănătatea umană necesită o dietă variată, iar produsele lactate sunt unul dintre cele mai importante pentru o dietă completă. Dar nu toți adulții beneficiază de lapte; unii au o serie de boli și contraindicații pentru a lua atât lapte integral, cât și produse lactate fermentate.

Acest lucru se datorează atât unei alergii la proteinele din laptele de origine animală, cât și unei deficiențe a enzimelor care descompun zahărul din lapte. Așadar, nu trebuie să consumați produse lactate fermentate dacă aveți anemie, unele patologii digestive și patologii ale ficatului și rinichilor. Haideți să vorbim mai în detaliu despre interdicțiile legate de lapte.

Laptele în alimentația umană

De la domesticirea animalelor, oamenii au folosit în mod activ nu numai carnea în dieta lor, ci și laptele și produsele sale prelucrate. Majoritatea oamenilor acceptă produsele lactate destul de favorabil, consumându-le aproape zilnic.

organicsfood.ro

Dieta oamenilor, începând de la o vârstă fragedă, constă nu numai în lapte integral, ci și într-o mare varietate de feluri de mâncare și produse preparate pe baza acestuia. Astfel, aceasta include diverse băuturi lactate fermentate, numeroase tipuri de brânză și brânză de vaci, unt și diverse preparate lactate, deserturi, rețete și produse complexe.

Aproape toată lumea știe despre beneficiile unei astfel de alimentații – laptele conține suficiente proteine animale, care sunt necesare pentru organism ca sursă de aminoacizi esențiali, precum și grăsimi din lapte, care nu sunt mai puțin utile.

Cine nu ar trebui să bea lapte: Situațiile în care va provoca rău alergie lapte

Nutriția lactată este o sursă de săruri de calciu și fosfor, care sunt, de asemenea, necesare pentru un metabolism adecvat. Laptele și produsele pe bază de lapte au o serie de beneficii pentru sănătate: ajută la combaterea arsurilor la stomac, îmbunătățesc aspectul pielii, ajută la îmbunătățirea somnului și calmează sistemul nervos datorită conținutului de triptofan.

CITEȘTE ȘI
Cum să întăriți sistemul imunitar și să evitați infectarea cu viruși?

Dar nu toate persoanele pot consuma lapte integral în siguranță și fără consecințe asupra sănătății, iar pentru unii, din cauza anumitor boli sau tulburări metabolice, sunt interzise și unele produse lactate fermentate.

Ce boli și afecțiuni limitează consumul de produse lactate?

Având în vedere prezența proteinelor în lapte, acesta poate deveni o sursă de alergii pentru persoanele cu predispoziție ereditară. În plus, este posibilă o intoleranță individuală la unele produse lactate. Așadar, principalele probleme asociate cu laptele integral sunt:

  • Deficiența de lactază este o deficiență a enzimelor care descompun zahărul din lapte, lactoza, în intestine.
  • Alergia la proteinele din laptele integral, iar acesta poate fi un produs obținut nu numai de la o vacă, ci și de la o capră, oaie sau iapă.
Cine nu ar trebui să bea lapte: Situațiile în care va provoca rău alergie lapte

Adesea, astfel de probleme apar la o vârstă fragedă, deși este foarte posibil ca probleme similare să apară și la adulți. Dar, pe lângă aceasta, bolile sistemului digestiv sau ale organelor excretoare, patologiile ficatului și ale rinichilor, inclusiv urolitiaza, dacă este vorba de pietre de calciu-fosfor, pot fi restricții la consumul de lapte sau de produse lactate.

Produsele lactate grase – brânza de vaci, smântâna și untul – pot fi limitate sau interzise în caz de boli metabolice, obezitate, patologii ale ficatului sau ale sistemului biliar. În plus, experții recomandă limitarea laptelui integral și a produselor lactate grase la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, chiar dacă acestea nu au nicio boală gravă, din cauza faptului că grăsimile din lactate pot contribui la progresia aterosclerozei.

Deficiența enzimatică și digestia laptelui

Mulți adulți care au iubit laptele în copilărie nu mai pot să-l bea din cauza unor probleme enzimatice care apar pe măsură ce îmbătrânesc. Este vorba de apariția așa-numitei deficiențe de lactază – o deficiență a enzimei care descompune zahărul din lapte.

La unele persoane, o astfel de anomalie este congenitală, dar nu sunt mai mult de 1% din populație; restul dobândesc o proprietate similară odată cu vârsta.

Cine nu ar trebui să bea lapte: Situațiile în care va provoca rău alergie lapte

Odată cu trecerea de la hrănirea cu lapte în copilărie la o dietă obișnuită de “adult”, dispare nevoia de a digera un volum mare de lapte, iar enzimele care descompun zahărul din lapte își pierd treptat activitatea. Pentru unii, o problemă similară apare după infecții intestinale, pe fondul unor boli cronice ale tractului digestiv sau după operații.

Consumul de lapte integral provoacă balonare, disconfort și diaree datorită faptului că zahărul din lapte nedigerat intră în intestinul gros, unde este descompus pentru a forma produse intermediare care irită pereții intestinali.

CITEȘTE ȘI
Sari peste această băutură care creste riscul de cancer

Diareea și durerile abdominale apar la câteva ore după administrarea laptelui și se repetă de fiecare dată când laptele integral apare în alimentație. Enzimele prezente în lumenul intestinal nu pot descompune complet întregul volum de zahăr din lapte, astfel încât astfel de pacienți refuză să bea lapte integral.

Cine nu ar trebui să bea lapte: Situațiile în care va provoca rău alergie lapte

Alergia la produsele lactate

Pe lângă problemele legate de lactoză, o altă problemă modernă legată de consumul acestui produs este alergia la proteinele din laptele de vacă. Este deosebit de relevantă în rândul copiilor, pentru care această proteină este străină și, datorită greutății sale moleculare mici, poate fi absorbită din intestine într-o formă nedigerată.

De obicei, alergiile apar la laptele integral și la mâncărurile în care nu a fost procesat (datorită acestui fapt, proteina își pierde parțial proprietățile alergenice). Dacă vorbim despre adulți, de obicei, o alergie la proteinele din laptele de vacă începe pe fondul unei sensibilizări alimentare sau de altă natură deja existente, dacă pacientul nu urmează o dietă hipoalergenică și încarcă organismul cu compuși proteici străini.

Manifestările sale tipice vor fi tulburări digestive în combinație cu erupții cutanate și manifestări respiratorii. Pe lângă o reacție la laptele integral, în acest caz se poate forma o alergie și la acele produse în care proteina din lapte nu este fermentată și nu este descompusă – smântână, unele tipuri de brânză, lapte copt și condensat.

Anemia și produsele lactate: unde este legătura?

Unul dintre produsele lactate populare este kefirul; acesta nu provoacă alergii sau deficit de lactază, dar nu toate persoanele îl pot folosi. Deci, chiar și o persoană sănătoasă nu ar trebui să bea mai mult de 400 ml de chefir pe zi (mai ales dacă se face zilnic) din cauza efectului său specific asupra digestiei.

Iar femeile tinere cu anemie ar trebui, în general, să se ferească de acest produs. Volumele mari de chefir din lumenul intestinal schimbă aciditatea, ceea ce crește permeabilitatea pereților vaselor intestinale pentru penetrarea celulelor roșii din sânge prin ele. Acest lucru duce la micro-sângerări, invizibile cu ochiul liber, dar sensibile la hematopoieză, și așa se provoacă anemia, mai ales atunci când se administrează chefirul pe cale sistemică sau când se folosește în diete.

Dacă este vorba de un bărbat sănătos, numărul de globule roșii pierdute poate fi restabilit, dar pentru femeile care pierd mereu în greutate și care sunt inițial predispuse la anemie, astfel de experimente pot deveni periculoase. Dar chiar dacă nu se dezvoltă anemia, aciditatea ridicată a chefirului încarcă foarte mult sistemul excretor, ceea ce duce la crearea condițiilor pentru formarea de pietre și pielonefrită. Dar acest lucru se aplică la administrarea de kefir în volume de 500-1000 ml pe zi sau mai mult, câteva pahare pe zi nu vor dăuna.

CITEȘTE ȘI
Ciuperci Enoki: Calorii Proteine Vitamine Grăsimi

Citește și asta…

Cine nu ar trebui să bea lapte: Situațiile în care va provoca rău alergie lapte

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

organicsfood.ro
viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

7 Beneficii ale uleiului de pește dovedite de știință

Studiile de cercetare arată că beneficiile uleiului de pește sunt de-a dreptul uimitoare. Iată 7 beneficii dovedite ale omega 3 pe care ar trebui să le cunoașteți.

10 alimente bogate în aminoacizi esențiali

Aminoacizii esențiali sunt importanți pentru funcționarea corectă a organismului. Sunt necesare pentru a menține țesutul muscular, pentru a...

Tulburările hormonale la bărbați: simptome, cauze și tratament

Află cum se manifestă tulburările hormonale la bărbați, care sunt principalele simptome și cauze, și descoperă metode eficiente de tratament și prevenție! Informează-te și acționează pentru o viață sănătoasă și echilibrată din punct de vedere hormonal!

Ciupercile magice: Posibil leac pentru depresie și anxietate?

Anxietatea și depresia sunt două dintre cele mai frecvente tulburări psihice. Conform studiului Organizația Mondială a Sănătății, numai...

Principalele mecanisme, cauze și factori de creștere a țesutului muscular

Nu este un secret că antrenamentul cu greutăți influențează creșterea musculară (hipertrofia musculară). În timp ce oamenii de...

Ce se întâmplă dacă mănânci prea multe nuci braziliene?

Nucile braziliene sunt o nucă delicioasă, bogată în proteine, care poate fi consumată ca gustare sau folosită în rețete. Aflați despre beneficiile și riscurile pentru sănătate ale consumului de prea multe nuci braziliene.

10 cele mai bune remedii de casă pentru durerea de picioare și sfaturi de prevenire

Picioarele dvs. pun în mai multe ore de muncă. Mersul pe jos, statul în picioare ore în șir...

Invazia parazitară: 7 semne care indică această boală.

Invazia parazită este o boală infecțioasă care poate fi cauzată de diverși paraziți. Această boală este caracterizată de o serie de simptome, inclusiv febră, oboseală și dureri de cap. Aflați semnele care pot arăta că au avut loc o invazie parazită și ce puteți face pentru a preveni acest lucru