1.4 C
București
joi, noiembrie 30, 2023

Cistoscopia vezicii urinare la femei și bărbați: ce este, cum se face

Date:

Share post:

Cistoscopia vezicii urinare la femei și bărbați este o procedură de diagnosticare care oferă o imagine detaliată a stării pereților uretrei, a vezicii urinare și a orificiilor de ieșire ale uretrelor. Acesta utilizează echipamente optice speciale.

zonia.ro

Examinarea nu numai că relevă anomalii, dar permite, de asemenea, efectuarea unei biopsii pentru o examinare histologică suplimentară.

Datorită cistoscopiei, nu este posibilă doar examinarea cavității vezicii urinare: procedura face posibilă evaluarea funcționalității fiecărui rinichi și diagnosticarea adenomului și a malignității prostatei la bărbați.

Indicații pentru efectuarea

Cistoscopia este indicată atunci când este necesar să se diagnosticheze diferite boli ale sistemului genito-urinar, atunci când alte metode, mai puțin traumatice, nu oferă datele și rezultatele necesare.

organicsfood.ro

Examinarea permite, de asemenea, prelevarea de biomaterial din focare inflamatorii și neoplasme pentru a determina natura acestora (malignă sau benignă) ca parte a diagnosticului.

Dacă în timpul cistoscopiei se găsesc pietre mici, acestea pot fi îndepărtate imediat, iar resturile pot fi extrase cu ajutorul unui endoscop. Această procedură permite, de asemenea:

Cistoscopia vezicii urinare la femei și bărbați: ce este, cum se face Examene medicale

Acest tip de examinare se efectuează în prezența unor simptome și plângeri cum ar fi:

Cistoscopia vezicală se efectuează, de asemenea, atunci când există anomalii sau suspiciuni de anomalii în sistemul genito-urinar și pentru a evalua eficacitatea tratamentului.

Cistoscopia vezicii urinare la femei și bărbați: ce este, cum se face Examene medicale

Pregătirea pentru procedură

Cistoscopia, care se efectuează sub anestezie, necesită să evitați să mâncați cu 10-12 ore înainte de procedura programată.

Trebuie evitat consumul tuturor lichidelor cu 3-4 ore înainte de examinare.

Cistoscopia fără anestezie nu necesită prea multă pregătire. Vezica urinară trebuie să fie golită înainte de procedură. Procedurile de igienă trebuie să fie aplicate la domiciliu.

CITEȘTE ȘI
Nutriția pentru stres: Ce alimente să alegi

Anestezia în timpul acestei examinări este cel mai adesea recomandată bărbaților, deoarece uretra lor este mult mai lungă decât în cazul femeilor și are o structură mai complexă.

Cistoscopia vezicii urinare la femei și bărbați: ce este, cum se face Examene medicale

Realizarea examinarii

Un pacient supus unei cistoscopii trebuie să poarte un halat steril, care este dat în sala de operație, și să stea întins pe spate. Picioarele trebuie să fie îndoite la genunchi.

Organele genitale externe sunt tratate cu un agent antiseptic. Endoscopul cu care se efectuează examinarea este introdus în uretră cu ajutorul unei seringi cu un tub de cauciuc.

Cistoscopia poate fi rigidă și flexibilă.

Cistoscopia vezicii urinare la femei și bărbați: ce este, cum se face Examene medicale

Caracteristicile cistoscopiei la femei

Examinarea este de obicei necomplicată și nu necesită anestezie generală. Acest lucru se datorează caracteristicilor anatomice: uretra la femei este scurtă (nu mai mult de 5 cm lungime) și dreaptă. Astfel, accesul este relativ ușor. Pe tubul endoscopului se aplică un anestezic local pentru a calma durerea.

În cazul în care o femeie are neoplasme tumorale mari ale uterului, procesul de examinare este mai dificil. În acest caz, se utilizează endoscopia flexibilă.

La femeile însărcinate, cistoscopia se efectuează numai în cazuri excepționale, dacă amenințarea la adresa vieții pacientei depășește riscul pentru făt. O astfel de intervenție poate provoca un avort spontan.

Cistoscopia vezicii urinare la femei și bărbați: ce este, cum se face Examene medicale

Efectuarea cistoscopiei la bărbați

La bărbați, uretra are o lungime de 17-22 cm, astfel încât cistoscopia trebuie efectuată cu o atenție deosebită. Este important să se procedeze cu mare atenție de la punctul de introducere a instrumentului endoscopic. Din cauza caracteristicilor anatomice, bărbaților li se administrează întotdeauna un agent anestezic.

Cistoscopia vezicii urinare la femei și bărbați: ce este, cum se face Examene medicale

Consecințe posibile

După ce efectul anestezicului se termină, pacientul poate resimți un ușor disconfort și arsuri la nivelul tractului urinar. Acest disconfort devine mai pronunțat în timpul urinării (în special la bărbați).

CITEȘTE ȘI
Ecografia hepatică: Examinarea cu ultrasunete a ficatului: pregătirea pentru examinare la adulți, copii

În cazul în care s-a folosit un endoscop rigid pentru manipulare, se poate elibera un mucus roz deschis din uretră.

Simptomele ar trebui să dispară după câteva zile. În caz contrar, iar simptomele sunt însoțite de febră, secreții de sânge din tractul genital și febră, trebuie să solicitați imediat ajutor medical.

Citește și asta…

Cistoscopia vezicii urinare la femei și bărbați: ce este, cum se face Examene medicale

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Ce carne este mai sănătoasă: pui, curcan, iepure sau vită

Puiul, iepurele, curcanul sau carnea de vită este o dezbatere permanentă între cei care țin dietă și cei care slăbesc. Unii cântă ode la pui, alții creează imnuri pentru curcan. Dar care este mai bună?

Cum să stai corect pe bicicletă pentru a nu-ți strivi părțile intime

Fără îndoială, mersul pe bicicletă te ajută să te faci sănătos. Cei care merg cu bicicleta în mod...

5 Sfaturi pentru a renunța să mai mănânci noaptea

Sfaturi pentru a renunța să mai mănânci noaptea. După o zi lungă de muncă, s-ar putea să fiți tentat să luați un fast-food sau un sandviș. Dar gustările nocturne pot fi în detrimentul dietei și al calității somnului tău.

Cum să dormi după o cezariană

Cele mai bune poziții pentru a dormi după cezariană După o cezariană, mamele trebuie să aibă grijă de sănătatea lor, iar somnul este unul dintre elementele esențiale. Iată câteva poziții pentru a dormi după o cezariană și sfaturi pentru îmbunătățirea somnului.

Fibroamele uterine – mituri și realitate, de la cauze la tratament

Fibroamele sunt tumori care cresc în uter. De obicei, sunt benigne. Aflați despre tipurile, cauzele, simptomele și tratamentele asociate cu fibroamele aici.

Alergia la ouă: simptome, alimente contraindicate și alternative sănătoase

Alergia la ouă este o problemă comună, dar există modalități de a trăi în armonie cu aceasta. Aflați cum apare și cum puteți gestiona alergia la ouă în acest articol informativ.

Beneficiile pentru sănătate ale portocalelor dincolo de vitamina C

Află care sunt beneficiile pentru sănătate ale portocalelor în acest articol. Sucul de portocale și portocalele proaspete oferă o sursă bogată de nutrienți. Citește mai departe pentru a afla cum te pot ajuta portocalele să duci un stil de viață mai sănătos

Ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită: un ghid complet 🍽️

Dacă suferi de gastrită, micul dejun poate fi o provocare. În acest articol, îți vom arăta ce alimente sunt favorabile stomacului și care sunt cele pe care ar trebui să le eviți. De asemenea, îți vom oferi câteva idei de rețete pentru un mic dejun gustos și nutritiv, precum și informații utile despre cauzele, simptomele și tratamentul gastritei.