Principalul element al sistemului intern de canalizare este reprezentat de conducte. Performanța întregului sistem și ușurința de utilizare depind de acestea. Principalele criterii de selecție sunt materialul de fabricație, diametrul și dimensiunile conductelor de apă.
Performanța sistemului de canalizare internă depinde de alegerea corectă a țevilor. Printre caracteristicile importante se numără materialul de fabricație și diametrul produselor.
Țevile pentru canalizarea internă asigură drenajul din sistem. Liniile pot fi fabricate din fontă, oțel, PVC, polipropilenă sau polietilenă.
În acest articol, vom lua în considerare principalele tipuri de produse și caracteristicile lor.
Ce țevi să cumpărați pentru canalizare internă?
Canalizarea este externă și internă. Diferența dintre cele două sisteme constă în condițiile de funcționare. Țevile destinate canalizării interne diferă printr-o dimensiune și o structură diferită.
Rețelele de canalizare exterioară trec prin subteran și, prin urmare, li se impun cerințe mai stricte. Astfel de produse trebuie să reziste la presiunea solului, la schimbarea condițiilor de mediu și la forța de mișcare a apei.

Produsele pentru canalizarea exterioară sunt mai durabile și sunt utilizate în condiții de funcționare mai severe.
Țevile pentru canalizare internă sunt utilizate în condiții de funcționare mai blânde, în comparație cu conductele de canalizare externă. Cu toate acestea, aceste produse trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru ca sistemul de inginerie să funcționeze corect. Conductele de canalizare din plastic sunt instalate în clădiri private și de apartamente.

Țevile din plastic pentru canalizare internă sunt instalate în clădiri private și de apartamente și sunt foarte populare.
Înainte de a cumpăra o conductă de canalizare, meșterii recomandă să luați în considerare următoarele caracteristici:
- rezistența structurală, rezistența la solicitări mecanice și la presiune ridicată;
- imunitate la temperaturi ridicate și la substanțe chimice;
- netezimea pereților interiori;
- ușurința de instalare;
- materialul de fabricație;
- diametrul și dimensiunea.
Varietăți de țevi pentru canalizare internă
Două tipuri de țevi de canalizare sunt larg răspândite pe piața modernă: plastic și fontă.
Conducta de canalizare realizată din policlorură de vinil este capabilă să reziste la temperaturi de la -15 la +66°C. În plus, acest produs este rezistent la solvenți, baze și acizi, precum și la uleiuri minerale. Meșterii instalatori recomandă cumpărarea unei conducte de canalizare din plastic pentru amenajarea unui sistem de canalizare internă cu flux liber.

Țevile din PVC se disting prin capacitatea lor de a rezista la temperatura mediului transportat de la -15 la +66 ° C, rezistența la alcalii, solvenți, acizi și uleiuri minerale
Opțiunea cea mai potrivită pentru condiții domestice este clorura de polivinil neplastifiată. Linia de drenaj realizată dintr-un astfel de material are o structură mai rigidă.
Țeava de canalizare din plastic PVC-U este înzestrată cu următoarele avantaje:
- durată lungă de viață;
- o greutate redusă;
- finisaj neted;
- preț accesibil în comparație cu produsele metalice.
Dezavantajul țevilor din PVC este unul singur – atunci când sunt încălzite la peste + 70 ° C, acestea se lungesc și își pierd forma inițială.
O opțiune la fel de populară este reprezentată de țevile de canalizare internă din polipropilenă. În unele caracteristici, aceste linii de drenaj sunt superioare analogilor din PVC.

Țevile interne de canalizare realizate din polipropilenă sunt superioare omologilor din PVC în multe privințe: de exemplu, produsele pot rezista la temperaturi cuprinse între -10 și +90 ° C.
Țeava de polipropilenă pentru canalizare internă este elastică și rezistentă la șocuri mecanice. Datorită caracteristicilor materialului, structura este capabilă să își restabilească forma inițială după deformare. Maeștrii recomandă achiziționarea unei țevi de canalizare din polipropilenă pentru a asigura scurgerea apei dintr-o chiuvetă, chiuvetă sau cadă. Intervalul de temperatură de funcționare a conductei de scurgere din polipropilenă este de la -10 la +90°C.
În comparație cu omologii din metal, conducta de canalizare internă realizată din polipropilenă este mai sensibilă la solicitări mecanice.
Liniile de drenaj din fontă sunt caracterizate de o rezistență sporită la uzură, rezistență, precum și imunitate la temperaturi ridicate și scăzute. În condiții moderne, aceste produse sunt utilizate mai puțin frecvent decât omologii din plastic. Acest lucru se datorează faptului că prețul conductelor de canalizare din fontă depășește costul liniilor din PVC sau propilenă.

Țevile din fontă pentru canalizare sunt alese mai rar, deoarece sunt dificil de instalat, iar costul lor poate fi mai mare decât pentru analogi.
Țeava de canalizare din plastic este cea mai puțin predispusă la acumularea de ape uzate. Acest lucru se datorează suprafeței netede a acestui produs, care nu permite formarea de blocaje în interiorul sistemului de canalizare. Prin urmare, pentru sistemele de canalizare casnice, țevile de canalizare din plastic pot fi cea mai bună soluție. Aceste produse sunt ușor de instalat și de utilizat.
Cum să alegeți o conductă de canalizare în funcție de diametru și dimensiune?
Spre deosebire de omologii din fontă, alegerea conductelor de canalizare din plastic este mai largă: producătorii produc produse cu un diametru de la 16 la 6000 mm. Dimensiunile conductelor de canalizare trebuie să respecte codurile de construcție.

Diametrul țevilor de plastic pentru canalizare internă variază de la 16 la 6000 mm. Domeniul de aplicare al produsului depinde de acest parametru.
Cele mai populare sunt liniile de următoarele dimensiuni: 50, 100, 150 mm.
Domeniul de aplicare depinde de diametrul țevii de canalizare. Atunci când alegeți, profesioniștii recomandă calcularea tuturor scurgerilor estimate.
Adesea , o țeavă de canalizare de 110 mm este instalată la linia principală care duce la înălțător. Dimensiunile celorlalte elemente ale sistemului depind de tipul de instalații sanitare la care sunt conectate.
Cea mai frecventă zonă de aplicare pentru o țeavă de canalizare de 110 mm este conectarea la conducta principală care duce la coloana ascendentă
Potrivit meșterilor experimentați, o țeavă de canalizare de 50 mm este potrivită pentru o chiuvetă sau un lavoar . Este posibil ca țevile de canalizare cu diametrul mai mare să nu fie compatibile cu instalațiile sanitare.
Țeava de canalizare de 100 mm este compatibilă cu vasele de toaletă. Atunci când utilizați o linie de drenaj, este important să țineți cont de lungimea sa: acest indicator ar trebui să fie minim. În timpul instalării, nu sunt permise îndoituri sau întoarceri ale produsului. Pentru a evita acest lucru, o țeavă de canalizare de 100 mm este conectată la ieșire cu ajutorul unui racord ondulat.

Țevile de canalizare de 50 mm sunt adesea instalate la chiuvete și lavoare, iar cele de 100 mm pentru vasele de toaletă
Pentru o cadă de baie și o cabină de duș, va fi necesară o conductă cu un diametru mai mic. Acest lucru se datorează dimensiunii mici a orificiului de scurgere. Din același motiv, rata de scurgere a apei nu va crește dacă alegeți o linie prea mare. În acest sens, profesioniștii recomandă cumpărarea unei conducte de canalizare cu un diametru de până la 50 mm.

Unele căzi de baie și dușuri, precum și mașinile de spălat, sunt potrivite pentru țevi de canalizare cu un diametru de 50 mm
Aproape toate mașinile de spălat sunt echipate cu un furtun standard, al cărui diametru este de 25-32 mm. În cazul în care trebuie să instalați un sistem de drenaj separat, meșterii recomandă cumpărarea unei țevi de canalizare de 50 mm. Ulterior, un furtun este conectat la aceasta printr-o manșetă specială din cauciuc.
Citește și asta…
- Cum să scapi de furnici în bucătărie: 7 metode eficiente și naturaleFurnicile în bucătărie pot fi o problemă majoră. Află 7 metode naturale și eficiente pentru a le elimina și sfaturi utile pentru prevenire. Citește acum și ia măsuri!
- Cum să vă ordonați eficient garderoba de haine perfect?Garderoba perfectă este acum la îndemâna ta! Învață cum să aplici metoda KonMari pentru a-ți organiza hainele și a economisi spațiu. Urmărește pașii simpli pentru o garderobă ordonată și eficientă.
- Cum să scapi de mirosul din apartament: 10 moduri dovediteMirosurile neplăcute din apartament îți strică dispoziția și îți fac casa de nesuportat? Nu-ți face griji, ai ajuns în locul potrivit! În acest articol îți dezvăluim cele mai bune 10 metode dovedite științific pentru a scăpa pentru totdeauna de mirosurile enervante.
- Pregătirea trandafirilor pentru iarnă: tăiere și modalități de a acoperi florilePregătirea trandafirilor pentru sezonul rece este esențială. Articolul explică pe larg procesul de tăiere, curățare și protejare a tufelor în toamnă pentru a le ajuta să reziste la ger. Sunt incluse sfaturi de la experți despre cum să alegi momentul potrivit pentru acoperirea trandafirilor.
- Tratamentul de toamnă în seră – roșiile și castraveții vă vor mulțumi anul viitor!Pregătirea serei pentru iarnă este esențială pentru a asigura o recoltă abundentă de roșii și castraveți anul viitor. Învață metodele eficiente de curățare și protecție împotriva bolilor și dăunătorilor.