Pentru a le folosi în afara sezonului, puteți conserva ardeii iuți. Prelucrați ardeii în prealabil sau folosiți ardei cruzi. Aici veți găsi o prezentare generală a celor mai bune 5 metode.
Dacă păstrați ardeii iuți, îi puteți folosi pe tot parcursul anului. Cultivați-vă proprii ardei iuți și păstrați-i după recoltare. În acest fel, nu trebuie să cumpărați ulterior ardei iute de la supermarket.
Puteți păstra ardeii atât gătiți, cât și cruzi. Aici veți găsi rețete și o prezentare generală a următoarelor cinci metode:
- Uscarea ardeiului iute
- Congelarea ardeiului iute
- Ardei iute murat în oțet
- Ardei iute murați în ulei
- Ardeiul iute fiert
Conținut articol
Uscarea ardeiului iute: Sunt disponibile următoarele opțiuni

Puteți păstra cu ușurință ardeii iuți prin uscare. Ardeii iuți uscați au un termen de valabilitate deosebit de lung și sunt un condiment excelent pentru sosuri, sosuri și sosuri amestecate. Dacă doriți să uscați ardeii iuți, aveți aceste trei opțiuni:
- Uscați ardeii iuți la aer: atârnați ardeii iuți pe o sfoară și lăsați-i să se usuce într-un loc ferit de umiditate.
- Uscați ardeii într-un deshidrator: Această metodă este mai rapidă decât uscarea în aer. Cu toate acestea, aveți nevoie de un deshidrator special.
- Uscați ardeii în cuptor: Această alternativă la deshidrator consumă foarte multă energie electrică, așa că ar trebui să o folosiți doar foarte rar.
Sfat: Folosiți ardeii iuți uscați, de exemplu, pentru a face o sare condimentată delicioasă. Se amestecă într-un blender doi-trei ardei iuți uscați cu 150 de grame de sare de mare.
Păstrarea ardeilor iuți în congelator
Cel mai rapid și mai simplu mod de a conserva ardeii iuți este să îi congelați. Se spală ardeii și se usucă bine. Apoi, le congelați într-un recipient adecvat în congelator. Rețineți că congelatorul consumă multă energie, așa că congelarea nu este cea mai durabilă metodă.
Ardeii iuți congelați au un gust mai proaspăt decât ardeii uscați atunci când sunt dezghețați. Cu toate acestea, ei nu sunt la fel de crocanti ca după recoltare în stare proaspătă. Dar asta nu contează dacă ii folosiți pentru a găti supe, sosuri sau chilli con carne.
Pepperoni din congelator se păstrează cel puțin un an.
Ardei iute murat: Rețete cu ulei și oțet

De asemenea, puteți conserva ardeii iuți prin murarea lor. Pentru această metodă, pe lângă ardei, aveți nevoie și de alte ingrediente și condimente la alegere. Ardeii murați în oțet sau ulei sunt o garnitură delicioasă sau un ingredient delicios în antipasti.
Ardeii se pun la murat fie în saramură, fie în bulion de oțet. Pentru a face acest lucru, fierbeți ardeii cu zahăr, oțet și ceapă. Ardeii murați se păstrează timp de câteva luni în borcane sterile. Tot ce trebuie să știți despre această metodă găsiți în rețeta noastră de murat ardei iute: Rețetă de bază și variante delicioase.
În afară de oțet, uleiul este, de asemenea, potrivit pentru conservarea ardeilor iuți. La fel ca în cazul uleiului de ardei iute, puneți ardeii iuți în bucăți mici în ulei de măsline sau de floarea-soarelui. Păstrați sticla cu uleiul de ardei iute într-un loc întunecos și răcoros. După aproximativ două săptămâni, uleiul va avea o căldură bună și îl puteți folosi pentru condimente.
O altă metodă gustoasă este conservarea ardeilor iuți sub formă de sos Sriracha.
Conservarea ardeilor iuți ca sos

Pentru a păstra ardeii iuți sub formă de sos, puteți face o pastă picantă, de exemplu. Sosul Sriracha este originar din Thailanda, unde este folosit pentru a aromatiza diverse feluri de mâncare. Puteți conserva ardeii iuți în acest mod cu puțin efort.
Pregătirea în sine nu necesită mult timp. Cu toate acestea, pasta trebuie să fermenteze timp de câteva zile înainte de a o putea folosi.
Sos Sriracha
- Pregătire: aprox. 15 minute
- Cantitate: 1
Ingrediente:
- 120 g Ardei iute
- 2 căței de Usturoi
- 1 linguriță de Zahăr
- 2 linguri Sare
- 25 ml Oțet de cidru de mere
- 2 lingurițe Apă, dacă este necesar
Pregătire
- Se îndepărtează capetele și semințele de la ardei iute. Se curăță usturoiul de coajă.
- Se pasează împreună ardeii iuți, usturoiul, zahărul și sarea.
- Se toarnă pasta într-un borcan steril. Dacă aveți un fermentator, folosiți-l pentru fermentare. Alternativ, puteți acoperi borcanul cu folie de aluminiu sau cu un capac. Păstrați borcanul într-un loc întunecos și răcoros și amestecați pasta o dată pe zi. După trei până la cinci zile, ar trebui să se formeze mici bule de la fermentație.
- După fermentare, se amestecă pasta cu oțetul și se face din nou piure. Adăugați puțină apă, după caz, pentru a da sosului Sriracha o consistență cremoasă.
- Presărați amestecul printr-o sită și încălziți-l într-un vas. Aduceți sosul la fierbere și turnați-l într-un borcan steril. Sosul Sriracha cu ardei iute finit poate fi păstrat în frigider timp de aproximativ șase luni.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Citește și asta…
- Cum să scapi de furnici în bucătărie: 7 metode eficiente și naturaleFurnicile în bucătărie pot fi o problemă majoră. Află 7 metode naturale și eficiente pentru a le elimina și sfaturi utile pentru prevenire. Citește acum și ia măsuri!
- Cum să vă ordonați eficient garderoba de haine perfect?Garderoba perfectă este acum la îndemâna ta! Învață cum să aplici metoda KonMari pentru a-ți organiza hainele și a economisi spațiu. Urmărește pașii simpli pentru o garderobă ordonată și eficientă.
- Cum să scapi de mirosul din apartament: 10 moduri dovediteMirosurile neplăcute din apartament îți strică dispoziția și îți fac casa de nesuportat? Nu-ți face griji, ai ajuns în locul potrivit! În acest articol îți dezvăluim cele mai bune 10 metode dovedite științific pentru a scăpa pentru totdeauna de mirosurile enervante.
- Pregătirea trandafirilor pentru iarnă: tăiere și modalități de a acoperi florilePregătirea trandafirilor pentru sezonul rece este esențială. Articolul explică pe larg procesul de tăiere, curățare și protejare a tufelor în toamnă pentru a le ajuta să reziste la ger. Sunt incluse sfaturi de la experți despre cum să alegi momentul potrivit pentru acoperirea trandafirilor.
- Tratamentul de toamnă în seră – roșiile și castraveții vă vor mulțumi anul viitor!Pregătirea serei pentru iarnă este esențială pentru a asigura o recoltă abundentă de roșii și castraveți anul viitor. Învață metodele eficiente de curățare și protecție împotriva bolilor și dăunătorilor.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.