9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Constipația – de ce este și ce trebuie să faci?

Date:

Share post:

Constipația este cea mai frecventă tulburare intestinală. Este vorba de întârzierea scaunului (până la absența completă a acestuia timp de mai mult de 3 zile), disconfort abdominal, defecare dureroasă și nevoia de a împinge în timpul procesului.

zonia.ro

Statisticile arată că până la 70 % dintre persoanele în vârstă și până la 30 % dintre copii se confruntă cu această problemă în mod regulat sau constant.

De ce apare constipația și ce se poate face pentru a o evita? Discutăm in acest articol.

Cauzele constipației

Principalele cauze ale tulburărilor de motilitate intestinală:

organicsfood.ro
  • deficiența în alimentație a fibrelor vegetale, a apei, a carbohidraților în exces și consumul de alimente uscate;
  • deteriorarea motilității intestinale din cauza stilului de viață sedentar;
  • disbacterioza intestinală;
  • aciditatea crescută a sucului gastric;
  • tulburări metabolice intestinale, inflamații la nivelul intestinului;
  • obstacole fizice în calea materiilor fecale – polipi sau alte neoplasme în intestin, aderențe, obstrucție intestinală.

Este posibil să se vorbească despre cauza exactă a constipației după diagnosticare. Pot fi necesare teste de laborator, radiografii, examen endoscopic al intestinelor inferioare pentru a determina cauza.

La copii și bebeluși

Constipația poate afecta uneori copiii și bebelușii. Următoarele secțiuni discută acest lucru mai în detaliu.

Nou-născuți

Dacă un nou-născut nu elimină meconiu, primul său scaun solid, în termen de 48 de ore de la naștere, este posibil să aibă boala Hirschsprung.

Aceasta este o afecțiune în care anumite celule nervoase lipsesc dintr-o parte a intestinului gros. Scaunul nu poate înainta în zona afectată a colonului, ceea ce provoacă un reflux.

Un medic va putea, de obicei, să depisteze aceste simptome și să recomande o intervenție chirurgicală ca tratament. În majoritatea cazurilor, perspectivele sunt bune pentru copiii născuți cu această afecțiune.

Sugari mici

Dacă un bebeluș alăptat la sân trece o săptămână fără să elimine scaunul, aceasta nu este de obicei o problemă. Bebelușii alăptați la sân nu se confruntă, de obicei, cu constipație.

Cu toate acestea, dacă părinții sau îngrijitorii au îngrijorări cu privire la mișcările intestinale ale bebelușului, ei pot cere sfatul medicului.

Mai frecvent, poate apărea constipația:

  • atunci când un sugar începe să ia pentru prima dată lapte praf
  • în timpul înțărcării
  • în timpul antrenamentului la oliță
  • în momente de stres
  • Dacă un sugar suferă de constipație în timp ce consumă lapte praf, ar putea beneficia de un consum suplimentar de apă între mese. Cu toate acestea, părinții și îngrijitorii nu ar trebui să adauge apă suplimentară la formula de lapte praf.

În cazul în care sugarul consumă deja solide, este posibil să aibă nevoie de mai multe fibre și apă în alimentația sa. Fructele pot fi o opțiune bună. Cu toate acestea, nu forțați copiii să mănânce dacă nu doresc, deoarece acest lucru poate provoca sau adăuga stres.

CITEȘTE ȘI
Cum să reduci risipa de alimente prin eliminarea datelor de valabilitate

În timpul antrenamentului la oliță, constipația poate apărea dacă un copil se simte stresat, mai ales dacă au loc și alte schimbări, cum ar fi începerea la grădiniță. Acordarea de timp suficient pentru ca copilul să își golească intestinele poate fi de ajutor.

În afară de faptul că nu elimină scaunul, unele simptome care indică constipație la copii includ:

  • un abdomen ferm sau dilatat
  • energie scăzută
  • apetit redus
  • iritabilitate

În timpul sarcinii

Potrivit unei surse, aproximativ 40% dintre femei se confruntă cu constipația în timpul sarcinii.

Aceasta poate rezulta din:

  • modificări hormonale
  • schimbări fizice, cum ar fi atunci când uterul apasă pe intestine
  • schimbări în alimentație sau în activitatea fizică

Multe femei iau suplimente de fier în timpul sarcinii. Acestea pot contribui la constipație și la alte modificări ale obiceiurilor intestinale.

Constipația apare atunci când scaunul devine tare și greu de eliminat. Printre motive se numără un blocaj și o dietă săracă în fibre. Aflați mai multe despre cauze și despre cum să tratați sau să preveniți constipația aici.
Asian boy sitting on toilet bowl holding tissue paper – health problem concept

Cum să scapi de constipație

Tratamentul constipației depinde de cauza pentru care a apărut. În unele cazuri, este suficient să normalizăm dieta, să creștem activitatea fizică, în altele – este necesară o singură doză de laxative sau utilizarea regulată a medicamentelor care vor reduce inflamația în intestine, vor îmbunătăți motilitatea sa. În prezența obstacolelor fizice va fi nevoie de intervenție chirurgicală pentru a restabili permeabilitatea intestinală.

Recomandările specifice vor fi date de un medic după clarificarea cauzelor constipației. Și vom recomanda metode non-farmacologice universale de corectare a constipației.

Corectați-vă dieta

Dieta trebuie să includă o cantitate suficientă de fibre alimentare și lichide. Un adult ar trebui să bea cel puțin 1,5 litri de lichid pe zi (de preferință apă) și să mănânce cel puțin 30 de grame de fibre alimentare, adică fibre.

Acestea se găsesc în fructe și legume, leguminoase, produse din făină integrală. Puteți adăuga fibre în dieta dumneavoastră (se găsesc în tărâțe, semințe de in, psyllium, alge marine).

Constipația - de ce este și ce trebuie să faci? Afecțiuni digestive
Constipația - de ce este și ce trebuie să faci? 10 Afecțiuni digestive

Interesant! Conținutul aproximativ de fibre alimentare: 5 g – într-un măr de mărime medie, 13 g – într-un bol de tărâțe. Smochinele, prunele uscate, stafidele, perele, nucile, ovăzul sunt cele mai bogate în fibre alimentare.

Pentru a preveni constipația, mesele fracționate sunt mai bune: este important să mâncați des, dar în porții mici. O masă grea întinde tractul gastrointestinal, stagnează în el și nu contribuie la o digestie rapidă și la progresia prin intestine.

organicsfood.ro

Dietele pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra funcției intestinale: ele pot fi sărace în fibre alimentare. De asemenea, trebuie avut grijă cu uleiurile vegetale: acestea formează o peliculă în stomac și intestine, ceea ce îngreunează digestia, contribuie la creșterea formării de gaze.

Produse cu efect laxativ natural – produse lactate, smoothie-uri de legume și legume, hrișcă. Ar trebui să reduceți alimentele care cresc gazele (varza, ridichea și ridichea) și care au un efect de întărire (ceaiul puternic, fasolea, orezul, afinele).

Faceți exerciții fizice

Exercițiile fizice sunt bune pentru activitatea intestinului: îi îmbunătățesc motilitatea, ceea ce accelerează deplasarea alimentelor prin tubul digestiv. Cel mai bine este să faceți exerciții care implică mușchii abdominali.

CITEȘTE ȘI
Beneficiile consumului zilnic de cafea: Studii științifice relevante și argumente importante

Râsul din suflet va fi, de asemenea, de ajutor: el tensionează și relaxează stomacul, ceea ce are un efect de masaj asupra intestinului și favorizează mișcarea alimentelor prin el.

Constipația - de ce este și ce trebuie să faci? Afecțiuni digestive

Mișcări în automasajul stomacului

Atenție la plante și medicamente

Unele medicamente pot avea ca efect secundar constipația. Acestea sunt antiacidele, preparatele pe bază de calciu, diureticele, somniferele, antidepresivele și unele altele. Ați observat o deteriorare a tranzitului intestinului în timp ce le luați – discutați cu medicul dumneavoastră pentru a le înlocui sau luați remedii care îmbunătățesc motilitatea intestinală.

Cu constipație sunt eficiente și unele plante – aloe, rădăcină de păpădie, rubarbă, lemn dulce. Dar chiar și cu remedii pe bază de plante au nevoie de prudență: acestea pot crea dependență și pot perturba funcția intestinală în viitor. Utilizați astfel de ajutoare merită doar rareori.

Laxative

Pe piață există diverse mijloace care pot fi folosite pentru ajutor de urgență pentru constipație. Acestea nu trebuie luate în mod constant, pentru a nu vă obișnuiți, iar dacă le folosiți, este mai bine să alegeți mijloace cu componente naturale sau pe bază de plante. Acestea nu conțin substanțe chimice, ci componente precum psyllium și altele.

Apropo, iată o rețetă de laxativ făcut în casă: 2 părți psyllium, o parte semințe de in și tărâțe de ovăz. Adăugați apă în amestec și luați seara.

Nu faceți efort mare

Nu depuneți prea mult efort pentru a face față constipației. O tensiune excesivă la nivelul abdomenului poate duce la formarea de hemoroizi, fisuri anale, creșterea presiunii intraabdominale.

Nu este nevoie să vă autotratați, vă recomandăm să consultați un gastroenterolog pentru a afla cauzele constipației și metodele eficiente de tratament.

Când să consultați un medic

Oamenii ar trebui să solicite asistență medicală pentru constipație dacă apar și următoarele simptome:

  • disconfort sever sau înrăutățirea simptomelor
  • constipație care începe brusc, fără un motiv clar
  • constipație continuă care nu a răspuns la schimbările stilului de viață
  • sânge în scaun sau sângerare din rect
  • durere constantă în abdomen sau în partea inferioară a spatelui
  • dificultăți la eliminarea gazelor
  • febră
  • vărsături
  • pierdere neașteptată în greutate

Întrebări frecvente

Care este principala cauză a constipației?

Constipația apare atunci când mișcările intestinale devin mai puțin frecvente și scaunele devin greu de eliminat. Se întâmplă cel mai adesea din cauza schimbărilor în dietă sau în rutină, sau din cauza aportului inadecvat de fibre. Ar trebui să vă sunați medicul dacă aveți dureri severe, sânge în scaune sau constipație care durează mai mult de trei săptămâni

Ce să mănânci când ești constipat?

Fibre: cereale integrale, cum ar fi pâinea și pastele integrale, fulgii de ovăz și cerealele cu fulgi de tărâțe. Leguminoase, cum ar fi linte, fasolea neagră, fasolea roșie, soia și năut. Fructe, cum ar fi fructele de pădure, merele cu tot cu coajă, portocalele și perele. Legume, cum ar fi morcovii, broccoli, mazărea verde și varza verde.

CITEȘTE ȘI
10 remedii naturale pentru curățarea colonului: Sunt sigure?

Ar trebui să continui să mănânc dacă sunt constipat?

S-ar putea să credeți că reducerea consumului de alimente vă va ajuta să vă “curățați” colonul. Dar nu este așa. Faceți acest lucru: Mâncatul, în special alimentele integrale sănătoase care conțin fibre, ajută organismul dumneavoastră in cazul constipației.

Apa caldă te poate ajuta când ești constipat?

Da, poate ajuta la ameliorarea constipației. În multe cazuri, consumul de apă este o modalitate eficientă de a ameliora și de a preveni constipația. Menținerea hidratării ajută la înmuierea scaunului și îl face mai ușor de eliminat. Consumul regulat de apă caldă poate ajuta la menținerea regularității scaunelor.

Surse:

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Citește și asta…

Constipația - de ce este și ce trebuie să faci? Afecțiuni digestive
viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Cât timp se pastrează untul? Perioada de valabilitate, depozitare, expirare

Termenul de valabilitate al untului depinde de soiul acestuia, inclusiv de cel nesărat, sărat sau cultivat. Aflați cât durează untul și cum să vă dați seama dacă este stricat în acest articol.

Alimente și obiceiuri care distrug pancreasul

Pancreasul este unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru. Iată ce alimente și obiceiuri iți distrug pancreasul.

Migrena: cum să elimini durerea cât mai repede posibil. 10 Metode simple

Combateți migrena fără medicamente cu aceste 10 metode simple. De la reglarea rutinei de somn până la alegerea corectă a alimentelor, descoperiți cum să gestionați durerea natural.

Oțetul de mere: Elixir de curățare și vindecare cu o istorie de o mie de ani

Oțetul de mere a fost folosit ca remediu eficient pentru o gamă largă de probleme timp de mai multe milenii. Ce proprietăți uimitoare are și de ce este atât de apreciat în contextul unui stil de viață sănătos.

Conopidă: Calorii și analiză nutrițională

Conopidă: calorii, proteine, carbohidrați și grăsimi în 100 de grame, o uncie, o conopidă, o ceașcă și multe...

Candidoza în sarcină: ce este, cum se previne și cum se tratează

Candidoza este o infecție fungică provocată de ciuperca Candida albicans, care poate cauza simptome neplăcute și complicații dacă nu este tratată corect. În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre candidoza în sarcină: ce este, cum se manifestă, ce factori o favorizează, cum se diagnostichează, cum se previne și cum se tratează. Dacă vrei să afli mai multe despre această afecțiune și să îți protejezi sănătatea și pe cea a bebelușului tău, citește mai departe acest articol.

10 Alimente care combat anemia din timpul sarcinii și după naștere

O modalitate de a trata și de a preveni anemia este prin alimentație. Iată 10 alimente care combat anemia din timpul sarcinii și după naștere

10 moduri eficiente de a folosi tamarindul pentru îngrijirea pielii

Beneficiile tamarindului merg dincolo de aroma sa picantă - aflați cum să îl folosiți pentru pielea dvs. Tamarindul este...