Cozonac cu nuca pufos, o rețetă tradițională moldovenească, preparată cu dragoste din ingrediente naturale. Acesta este plin de arome și texturi delicioase, fiind unul dintre cele mai populare deserturi.
Prezintă o crustă crocantă și o miez moale, fiind un desert minunat pentru orice masă. Încearcă această rețetă tradițională moldovenească și bucură-te de deliciile sale!
De la an la an, sărbătorile luminoase și îmbelșugate ale Crăciunului și Învierii lui Hristos se disting prin mese festive bogate din care nu lipsește tradiționalul cozonac. Dificultatea preparării acestei copturi îi sperie pe mulți, dar există câteva variante simple și accesibile tuturor.
Cum procesul de gătire este unul lung și minuțios, cu siguranță veți obține cozonaci fragezi, dulci și aromați, care vă vor încânta rudele și pe cei dragi.
Aceste rețete sunt accesibile atât pentru gospodinele experimentate, cât și pentru cele începătoare, așa că merită să vă deschideți cartea de rețete și să adăugați la ea cele mai bune rețete de cozonaci cu felii lungi, cu coajă lungă, bine rumenite, moi și bine coapte!
Conținut articol
De ce avem nevoie pentru Cozonac cu nuca pufos, rețeta moldovenească
Ingrediente aluat:
- Faină 1 Kg
- Drojdie proaspătă 40 g (sau 14 g drojdie uscată)
- Gălbenușuri 10 buc
- Zahăr 300 g
- Lapte 400 ml
- Unt 150 g
- Ulei de floarea soarelui 50 ml
- Coaja rasă de la o lămâie
- Sare
- 1 ou pentru uns
Ingrediente cremă:
- Nucă mărunțită 400 g
- Cacao 70 g
- Zahăr 150 g
- Esență de rom
- Albuș de ou 7 buc
Cum se gătește cozonac cu nuca pufos rețeta moldovenească
Într-un castron mare se cerne de mai multe ori făina. Făina trebuie să fie foarte uscată.
Într-un castron, se amestecă 10 gălbenușuri de ou cu un vârf de cuțit de sare. Peste drojdie se pune o linguriță de zahăr și câteva linguri de lapte cald. Se amestecă bine.
În castronul cu făina cernută se face o adâncitură și se adaugă drojdia, zahărul, coaja de lămâie, gălbenușurile frecate cu sare și 400 ml de lapte.
Amestecați totul cu o lingură la început, apoi frământați cu mâinile până când obțineți un aluat ferm.
Amestecați într-un bol 150 g de unt topit și 50 ml de ulei. Turnați amestecul de unt puțin câte puțin peste aluat.
Frământați până când tot untul și uleiul sunt folosite. Continuați să frământați pe blatul uns cu ulei. Frământarea ar trebui să dureze cel puțin 40 de minute sau până când aluatul este neted și elastic.
Când ați terminat de frământat, loviți aluatul de masă pliat în două de cel puțin 20 de ori. Puneți aluatul înapoi în castronul ușor uns cu ulei.
Acoperiți castronul cu folie alimentară sau cu un prosop de bumbac și lăsați-l să crească timp de 30 de minute într-un loc foarte cald, ferit de curenți de aer.
După 30 de minute se frământă din nou aluatul pentru cozonac cu nuca pufos timp de cel puțin 5 minute.
Apoi se lasă din nou la crescut acoperit cu folie de plastic sau cu un prosop de bumbac timp de cel puțin 1 oră sau până când își dublează volumul.
Cum se prepară umplutura-crema pentru cozonac cu nuca pufos

Într-un bol se pun 400 g nuci măcinate, 70 g cacao, 150 g zahăr și esență de rom.
Se amestecă ingredientele uscate cu o lingură până se omogenizează. Adăugați cele 7 albușuri. Se amestecă bine.
Se răstoarnă aluatul pe blatul de lucru bine uns și se împarte în 4 părți egale, câte 2 părți pentru fiecare prăjitură.
Se întinde prima parte a aluatului într-o formă dreptunghiulară. Latura lungă a dreptunghiului trebuie să fie puțin mai lungă decât lungimea formei de tort.
Se toarnă un sfert din umplutura de nucă pe foaie. Întindeți umplutura doar în mijloc, lăsând marginile libere
Se rulează cu grijă și se sigilează bine marginile. Procedați la fel cu a doua parte a aluatului. Suprapuneți cele două părți la mijloc.
Apoi pliați în formă de S.
Se transferă pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt.
Pregătiți a doua prăjitură în același mod.
Lăsați cele două tăvi să crească din nou într-un loc foarte cald timp de cel puțin 30 de minute sau până când aluatul se ridică deasupra tăvilor.
Se bate 1 ou cu 3 linguri de lapte. Ungeți foarte bine brioșele înainte de a le coace.
Se pornește cuptorul la 160 de grade și se încinge foarte bine. Coaceți cozonacii timp de 10 minute, apoi, fără să deschideți ușa cuptorului, măriți temperatura la 170 de grade și coaceți încă 1 oră.
Cozonac cu nuca pufos, rețeta moldovenească
Curs: Produse de patiserieBucătărie: Bucătărie româneascăDificultate: Medium12
porții3
ore1
oră4
oreÎncânta-ti simțurile cu un delicios cozonac cu nuca pufos, o rețeta tradițională moldovenească! Prepara acest desert ușor si rapid, folosind cele mai bune ingrediente si apoi rasfata-te cu aroma unica si gustul cremos. Bucura-te de aceasta rețeta moldoveneasca autentica si serveste-o cu drag familiei si prietenilor tai!
Ingrediente
- Pentru aluat
Faină 1 Kg
Drojdie proaspătă 40 g (sau 14 g drojdie uscată)
Gălbenușuri 10 buc
Zahăr 300 g
Lapte 400 ml
Unt 150 g
Ulei de floarea soarelui 50 ml
Coaja rasă de la o lămâie
Sare
1 ou pentru uns
- Pentru crema
Nucă mărunțită 400 g
Cacao 70 g
Zahăr 150 g
Esență de rom
Albuș de ou 7 buc
Metodă de preparare
- Într-un castron mare se cerne de mai multe ori făina. Făina trebuie să fie foarte uscată.
- Într-un castron, se amestecă 10 gălbenușuri de ou cu un vârf de cuțit de sare. Peste drojdie se pune o linguriță de zahăr și câteva linguri de lapte cald. Se amestecă bine.
- În castronul cu făina cernută se face o adâncitură și se adaugă drojdia, zahărul, coaja de lămâie, gălbenușurile frecate cu sare și 400 ml de lapte.
- Amestecați totul cu o lingură la început, apoi frământați cu mâinile până când obțineți un aluat ferm.
- Amestecați într-un bol 150 g de unt topit și 50 ml de ulei. Turnați amestecul de unt puțin câte puțin peste aluat.
- Frământați până când tot untul și uleiul sunt folosite. Continuați să frământați pe blatul uns cu ulei. Frământarea ar trebui să dureze cel puțin 40 de minute sau până când aluatul este neted și elastic.
- ând ați terminat de frământat, loviți aluatul de masă pliat în două de cel puțin 20 de ori. Puneți aluatul înapoi în castronul ușor uns cu ulei.
- Acoperiți castronul cu folie alimentară sau cu un prosop de bumbac și lăsați-l să crească timp de 30 de minute într-un loc foarte cald, ferit de curenți de aer.
- După 30 de minute se frământă din nou aluatul pentru cozonac cu nuca pufos timp de cel puțin 5 minute.
- Apoi se lasă din nou la crescut acoperit cu folie de plastic sau cu un prosop de bumbac timp de cel puțin 1 oră sau până când își dublează volumul.
- Cum se prepară umplutura-crema pentru cozonac cu nuca pufos:
- Într-un bol se pun 400 g nuci măcinate, 70 g cacao, 150 g zahăr și esență de rom.
- Se amestecă ingredientele uscate cu o lingură până se omogenizează. Adăugați cele 7 albușuri. Se amestecă bine.
- Se răstoarnă aluatul pe blatul de lucru bine uns și se împarte în 4 părți egale, câte 2 părți pentru fiecare prăjitură.
- Se întinde prima parte a aluatului într-o formă dreptunghiulară. Latura lungă a dreptunghiului trebuie să fie puțin mai lungă decât lungimea formei de tort.
- Se toarnă un sfert din umplutura de nucă pe foaie. Întindeți umplutura doar în mijloc, lăsând marginile libere
- Se rulează cu grijă și se sigilează bine marginile. Procedați la fel cu a doua parte a aluatului. Suprapuneți cele două părți la mijloc.
- Apoi pliați în formă de S.
- Se transferă pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt.
- Pregătiți a doua prăjitură în același mod.
- ăsați cele două tăvi să crească din nou într-un loc foarte cald timp de cel puțin 30 de minute sau până când aluatul se ridică deasupra tăvilor.
- Se bate 1 ou cu 3 linguri de lapte. Ungeți foarte bine brioșele înainte de a le coace.
- Se pornește cuptorul la 160 de grade și se încinge foarte bine. Coaceți cozonacii timp de 10 minute, apoi, fără să deschideți ușa cuptorului, măriți temperatura la 170 de grade și coaceți încă 1 oră.
Citește și asta…
- File de pui pane cu pesmet și ou, rețeta secretă pas cu pasFile de pui pane cu aluat pufos. Află care sunt ingredientele secrete și cum prepari pas cu pas pentru rezultat delicios. Rețeta completă
- Reteta perfecta pentru Caracatiță à la GallegaCaracatița à la Gallega – descoperă cum să gătești acest deliciu spaniol acasă. O rețetă simplă, plină de savoare și tradiție, perfectă pentru iubitorii de fructe de mare.
- Ficăței cu ceapă călită la tigaie – rețetă simplă și gustoasăFicăței cu ceapă la tigaie, o rețetă tradițională, îți va aduce gustul autentic al copilăriei. Învață cum să pregătești această delicatesă, urmând pași simpli și eficienți, pentru a obține un preparat delicios și sănătos.
- Salată de cartofi cu ouă și heringSalată de cartofi cu ouă și hering, un preparat savuros, perfect pentru o cină rapidă sau un aperitiv la orice ocazie. Descoperiți o combinație unică de arome și texturi, cu ingrediente simple, într-o rețetă ușor de urmat. Ideală pentru iubitorii de mâncare sănătoasă și gustoasă.
- Carne în stil francez cu smântână și brânzăCarnea în stil francez cu smântână și brânză este o delicatesă culinară ce aduce un plus de savoare oricărui prânz sau ocazie festivă. Aflați cum să pregătiți acest fel de mâncare apetisant, urmând pașii simpli și eficienți din rețeta noastră.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.