4.2 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023

Creșterea în greutate a bebelușului- ce este normal și ce nu este normal

Date:

Share post:

Care este cel mai simplu mod de a spune dacă o persoană este bine? El este în creștere. Atunci când copiii noștri cresc, ne oferă liniște sufletească. Creșterea în greutate (la fel ca și creșterea în înălțime) devine un moment cheie în maturitatea copiilor. Prin urmare, este foarte important ca noi, ca părinți, să urmărim îndeaproape creșterea în greutate a copilului nostru.

zonia.ro
Creșterea în greutate a bebelușului- ce este normal și ce nu este normal Bebeluși
Creșterea în greutate a bebelușului- ce este normal și ce nu este normal 11 Bebeluși

De ce este importantă creșterea în greutate pentru nou-născuți?

Creșterea în greutate este esențială, astfel încât copilul să poată parcurge toate etapele necesare dezvoltării. Acesta este motivul pentru care pediatrii și asistentele medicale monitorizează de obicei îndeaproape un copil în primele 24 de ore de viață.

Acest lucru este pentru a monitoriza dacă bebelușul dumneavoastră pierde sau câștigă în greutate și pentru a vedea dacă este sănătos. După aceea, ar trebui să vă aduceți bebelușul săptămânal pentru un control.

Medicul vă va sfătui să faceți un control săptămânal. Acest lucru este pentru a vă asigura că bebelușul dumneavoastră mănâncă în mod corespunzător și că ia în greutate cât mai mult.

organicsfood.ro

Ce contribuie la creșterea în greutate

Iată câțiva factori care contribuie la creșterea în greutate.

  • Factorii care influențează creșterea în greutate sunt prestabiliți cu mult înainte de naștere: de exemplu, depinde dacă tu sau partenerul tău v-ați născut cu copii mari sau mici.
  • Genele parentale joacă cel mai important rol în determinarea greutății unui copil.
  • Regimul alimentar pe care l-ați urmat în timpul sarcinii și modul în care l-ați tolerat pot afecta, de asemenea, greutatea copilului. De exemplu, dacă ați avut hipersensibilitate la alimente în timpul unuia dintre trimestre, acest lucru poate afecta copilul.
  • În ciuda stereotipului popular, cercetările au arătat că mamele tinere nasc copii mai mici, iar femeile de peste 30 de ani nasc copii mai mari.
  • Luna nașterii joacă un rol important în greutatea cu care se naște un copil. Un bebeluș subponderal va cântări mai puțin decât unul care s-a născut la timp și a petrecut toate cele 9 luni în uter.
  • Primul copil dintr-o familie cântărește, de obicei, mai puțin decât frații săi mai mici.
  • Gemenii/tripleții (sau mai mulți copii) trebuie să împartă hrana în timp ce se află încă în uter, astfel încât fiecare dintre ei se naște cu o greutate mai mică decât de obicei.
CITEȘTE ȘI
Rugăciune pentru nașterea de prunci

Care este greutatea medie a nou-născuților?

Greutatea medie a bebelușilor variază între 2,5 kg și 3,5 kg. O abatere de la normă în oricare dintre direcții nu este considerată corectă, iar asistenta trebuie să acorde mai multă atenție unui astfel de copil.

Creșterea în greutate a bebelușului- ce este normal și ce nu este normal Bebeluși
Creșterea în greutate a bebelușului- ce este normal și ce nu este normal 12 Bebeluși

Pierderea normală în greutate în primele zile de viață la nou-născuți

Este normal ca bebelușii să piardă în greutate după naștere. Medicii consideră că este normal ca un bebeluș să piardă 10% din greutatea pe care o avea la naștere în primele zile de viață. Cu toate acestea, creșterea în greutate începe în intervalul de timp cuprins între 10 zile și 2 săptămâni.

Copiii alăptați la sân și copiii prematuri au nevoie de puțin mai mult timp pentru a căpăta greutatea pe care o aveau la naștere.

Creșterea normală în greutate în primele zile după naștere

Creșterea normală în greutate este de aproximativ 25 g pe zi timp de trei luni de viață. În al doilea trimestru, întregul scade la 20 g și apoi la 15 g. În mod normal, un nou-născut va crește între 175 și 200 g într-o lună. Adică, într-o lună se vor obține 700-800 (aproximativ) de grame.

De obicei, până la 5-6 luni greutatea copilului se dublează dacă primește suficientă hrană. Acei bebeluși care sunt hrăniți cu lapte praf pot lua mai puțin în greutate decât cei care sunt alăptați la sân.

Creșterea în greutate a bebelușului- ce este normal și ce nu este normal Bebeluși
Creșterea în greutate a bebelușului- ce este normal și ce nu este normal 13 Bebeluși

Semnele care îți pot spune dacă bebelușul tău mănâncă bine

Părinții sunt mereu îngrijorați dacă bebelușul lor este sau nu plin. Nu puteți alerga la spital pentru a afla câte grame are bebelușul dvs. pe zi sau să-l cântăriți constant acasă. Semne că bebelușul tău este plin

  • Nu plânge după ce mănâncă
  • Doarme bine
  • Sânul se simte mai ușor/sânul se simte gol după ce a fost hrănit
  • Bebelușul mănâncă de 8-12 ori pe zi
  • Defectează în mod regulat
  • Culoarea galbenă a scaunului
  • Scutecele umede grele (de 6-8 ori pe zi) sunt un bun indicator
  • Creșterea în greutate pe săptămână

Ce trebuie să faceți dacă bebelușul nu ia suficient în greutate sau pierde prea mult în greutate

Adesea, părinții se asigură prea mult sau își fac prea multe griji. Un bebeluș crește treptat, ceea ce este un indicator al creșterii în greutate. Aceasta înseamnă că bebelușul primește suficientă hrană pentru a se dezvolta.

In primele zile de viață, un bebeluș nu ar trebui să piardă mai mult de 10% din greutate. De obicei, acești 10% reprezintă lichidul suplimentar pe care bebelușul l-a avut în uter. De asemenea, nou-născuții nu iau în greutate prima dată când sunt alăptați la sân sau când învață să ia biberonul.

CITEȘTE ȘI
Test de sarcină cu săpun: sunt rezultatele exacte?

Acest lucru se întâmplă pentru că le este greu să învețe cum să sugă sau să învețe mișcările corecte ale maxilarului, astfel încât bebelușii beau puțin și slăbesc.

Creșterea în greutate a bebelușului- ce este normal și ce nu este normal Bebeluși
Creșterea în greutate a bebelușului- ce este normal și ce nu este normal 14 Bebeluși

Cum să ajustați creșterea sau pierderea în greutate a unui nou-născut

Dacă observați că bebelușul dvs. slăbește rapid sau ia prea mult în greutate, puteți încerca următoarele:

  • Ajustați alimentația: Echilibrați dieta. Asigurați-vă că nu trec mai mult de 3 ore între mese. Asigură-te că bebelușul tău termină de mâncat și absoarbe laptele din spate, acesta fiind cel mai bogat în grăsimi.
  • Coordonare: dacă bebelușul nu vrea să alăpteze și, prin urmare, nu mănâncă suficient, înscrieți-vă la cursuri de alăptare. Cursurile vor ajuta mama și copilul să învețe să interacționeze, iar alăptarea va deveni mai plăcută. O altă opțiune este înlocuirea alăptării cu lapte praf.
  • Evitați laptele praf: bebelușii se liniștesc sugând apă sau o suzetă, acest lucru trebuie evitat la ora mesei sau cu puțin timp înainte.
  • Alimentația și sănătatea dumneavoastră: asigurați-vă că aveți suficient lapte. Mâncați bine și încercați să dormiți suficient. O pompă de sân normală vă va spune cât de mult lapte aveți. În plus, cercetările dovedesc că pompa de sân stimulează producția de lapte.
  • Evitați creșterea anormală în greutate: dacă bebelușul dvs. nu ia în greutate în mod normal și medicul dvs. spune că mănâncă prea multă mâncare. Supravegheați atunci când bebelușul se îndepărtează de sân sau scuipă sfârcul și apoi opriți hrănirea.

Când să consultați un medic

Există mai multe semne care indică probleme de dezvoltare:

  • Lipsa de somn
  • Bebelușul nu a mai luat greutatea cu care s-a născut de două săptămâni
  • Este dificil să vă calmați copilul și plânge tot timpul

Dacă acest lucru vă îngrijorează, mergeți la un control și colaborați cu asistenta medicală pentru a monitoriza programul de hrănire și de somn al bebelușului dumneavoastră. Ar putea fi vorba despre rutina copilului dumneavoastră, iar acest lucru este ușor de rezolvat.

Cu toate acestea, unele semne indică probleme mai grave. Pierderea anormală în greutate poate duce la probleme cum ar fi icterul (hiperbilirubinemie) sau scăderea glicemiei (hipoglicemie).

Dacă bebelușul dumneavoastră pierde prea mult în greutate sau nu câștigă suficient, veți observa următoarele:

  • Se udă mai rar în scutec în timpul zilei
  • Bebelușul dumneavoastră are buzele și pielea uscată
  • Este iritabil tot timpul
  • Piele descuamată
  • Fontanela scufundată

Greutatea la naștere este foarte importantă, dar creșterea sau scăderea în greutate este un semn al dezvoltării copilului. Mai devreme sau mai târziu, bebelușul tău va ajunge din urmă. În caz de îndoieli, întrebați pediatrul dumneavoastră: acesta vă poate ajuta sau vă poate asigura că totul este în regulă.

CITEȘTE ȘI
Nu rata cel mai bun moment din viața copilului tău!

Este normal ca părinții să se îngrijoreze în legătură cu dezvoltarea copilului lor. Pierderea în greutate poate fi un adevărat coșmar.

Principalul lucru este să nu fii nervos și să mergi mai întâi la medic și apoi să tragi concluzii. Nu săriți peste controalele de rutină, chiar dacă vi se pare că totul pare în regulă.

Pentru a vă bucura de maternitate, este important să vă păstrați calmul, să nu vă agitați și să vă informați la timp. Nu există o formulă mai bună pentru succes decât să fii calm și să te bucuri de tine însuți!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

organicsfood.ro

Citește și asta…

Creșterea în greutate a bebelușului- ce este normal și ce nu este normal Bebeluși
viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Studiu: Părinții dependenți de telefon sunt mai predispuși să țipe la copiii lor

Un nou studiu sugerează că părinții dependenți de telefon sunt mai predispuși să țipe la copiii lor. Cercetarea, publicată în revista Computers in Human Behavior. Studiul a constatat că părinții care își folosesc telefoanele în timp ce sunt părinți sunt mai predispuși să țipe la copiii lor și să folosească amenințări.

6 Probleme care strică relațiile de fiecare dată

Există o mulțime de lucruri care îți pot distruge relația, dar unele dintre cele mai mari probleme sunt cauzate de oameni. Aflați despre ucigașii relațiilor și ce puteți face pentru a-i evita.

Cum să te comporți cu foștii iubiți. Un terapeut explică

Vrei să știi cum să te comporți cu foștii iubiți? Descoperă secretele unui terapeut și transformă experiența ta post-despărțire într-o călătorie de creștere personală!

Cum să știi dacă un bărbat nu vrea o relație: 5 semne că nu este serios

Citeste acest articol si afla cele 5 semne care iti arata ca bărbatul pe care il iubesti nu vrea o relație serioasa. Invață cum sa detectezi aceste semne si ce trebuie sa faci in acest caz! Este cea mai buna soluție pentru a evita suferința și a intra intr-o relație fericita.

10 Tipuri de mame: ‘Helicopter’, perfecționistă, neohippie

În acest articol, veți afla despre 10 tipuri de mame, diferitele abordări ale acestora în ceea ce privește educația parentală și cum să le identificați.

De ce femeile doresc atenția bărbaților?

Atentia masculina ramane una dintre nevoile de baza ale oricarei femei. Intelege resorturile profunde care determina femeia moderna sa caute permanent aprobarea barbatului. Citeste acest articol captivant pana la capat!

Cum se îndrăgostește o femeie? Mecanica de îndrăgostire a unei femei.

Acest articol explorează mecanica de îndrăgostire a unei femei - cum gândește ea, ce simte și ce îi trezește sentimentele. Odată ce înțelegem mai bine modul în care se comportă o femeie atunci când se îndrăgostește, putem începe să ne dezvoltăm propriile relații și să ne bucurăm de dragostea reciprocă pe care o simțim.

Răspunsuri simple la întrebările incomode din partea femeilor

Descoperă cum să răspunzi la întrebările incomode ale femeilor și să menții controlul în conversație fără să pari slab sau lipsit de încredere. Tehnici simple testate în practică.