4.2 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023

Cum să alegi o pisică: Sfaturi practice

Date:

Share post:

Pisicile au trăit alături de oameni din timpuri imemoriale – fie că este vorba de o chestiune de tradiție religioasă, de un control eficient al rozătoarelor sau de o prietenie blândă. În prezent, primele trei țări cu cele mai multe pisici domestice sunt SUA, China și Rusia, iar organizațiile de protecție a animalelor remarcă faptul că oamenii devin din ce în ce mai conștienți de sănătatea, condițiile de adăpostire și îngrijirea animalelor lor.

zonia.ro

Înainte de a alege o pisică, proprietarii se întreabă de obicei de ce vor să o crească, ce rasă preferă și cine va fi o “mamă de pisică” și este pregătit să crească pisica, astfel încât aceasta să nu provoace conflicte în familie.

Puncte importante

Numeroase studii au constatat că proprietarii de pisici sunt, în general, mai optimiști și mai cordiali decât persoanele care nu și-au crescut companionii cu blană, iar copiii lor sunt mai miloși și mai buni.

Patrupedele drăguțe ajută la eliberarea de stres, toarcerea lor îi liniștește, iar timpul petrecut cu animalele de companie le îmbunătățește starea de spirit. Animalele de companie, la rândul lor, au întotdeauna nevoie de implicare umană, de îngrijire, de atenție și de condiții adecvate.

organicsfood.ro

Pentru a oferi o coexistență confortabilă, viitorul proprietar este important să aleagă rasa potrivită, vârsta pisicii, ținând cont de particularitățile propriului caracter, temperament, stil de viață. Pentru diferite persoane, prietenul pufos potrivit poate fi o frumusețe de rasă voinică sau un tânăr tâlhar din tribul pestriț, un pisoi jucăuș sau un animal de companie bătrân și flegmatic.

Înainte de a alege o pisică, merită să aflați mai multe despre diferitele rase. De asemenea, este important să aveți cel puțin o înțelegere de bază a fiziologiei animalelor. Informațiile pot fi găsite pe internet sau, de exemplu, puteți merge la o expoziție de pisici, unde puteți afla informații despre diferitele rase și puteți discuta cu crescătorii. Poate că la expoziție vă veți dărui inima uneia dintre rasele pufoase. Dacă nu, căutați un viitor prieten într-o pepinieră specializată.

În ultima vreme, activitatea de caritate s-a dezvoltat și mulți oameni, urmând exemplul celebrităților, aleg pisici din adăposturi. Trebuie respectată, dar trebuie să știți dacă sunteți conștienți de ceea ce ați făcut sau dacă ați căzut victimă publicității.

Merită să rețineți că, în funcție de stilul lor de viață anterior, pisicile din adăposturi ar putea avea nevoie de socializare, îngrijire specială, atenție și, poate, corecție comportamentală, ceea ce ar necesita un expert.

Pisoi sau pisică adultă

Cei mai mulți oameni preferă să reproducă, să crească și să educe ei înșiși pisicile. Cu toate acestea, există persoane care, din diverse motive, preferă să crească o pisică adultă, așa cum numesc ei o pisică care are mai mult de 12 luni.

Nu trebuie să se ia în considerare înțărcarea pisicuțelor până când acestea nu au cel puțin opt săptămâni. Vârsta preferată pentru un pisoi este de 3 luni. În acest moment, el știe deja ceva și poate arăta de ce este capabil. Dacă alegeți un pisoi din familie, acordați o atenție deosebită comunicării sale cu frații. Alesul tău trebuie să fie prietenos cu rudele sale și să nu fie agresiv în niciun fel.

Apariția, atingerea și vocea dvs. ar trebui să fie bine primite de către animăluț. În timpul procesului de atingere, observați dacă puiul are o dorință puternică de a vă mușca sau zgâria mâinile. Este posibil ca el să aibă încă această tendință și, pe măsură ce se maturizează, să devină și mai lipsit de considerație.

Aspectul animalului de companie este important. Ochii lui ar trebui să fie limpezi și fără puroi, deoarece pisicile sănătoase se spală în mod regulat. Gheare netede și uniforme, un nas și urechi curate și o blană strălucitoare și fără chelie înseamnă că puiul dumneavoastră este sănătos.

Atunci când cumpărați un pisoi de la un crescător, asigurați-vă că aveți un certificat care să arate că pisica a fost examinată de un medic veterinar.

Creșterea unui pisoi este mult mai ușoară decât dresarea unei pisici adulte. Cu toate acestea, bebelușii neastâmpărați și agili sunt greu de urmărit și necesită o atenție sporită.

Cum să alegi o pisică: Sfaturi practice Animale de companie
Pisicuță
Cum să alegi o pisică: Sfaturi practice Animale de companie
Pisică adultă

Pisicile adulte adoră să se joace, dar nu vor fi rănite dacă le călcați pe labe sau pe coadă. Apropo, dacă aveți o pisică în casă de mult timp sau chiar mai multe, adăugarea unei pisici mici va fi mai ușor de înțeles decât o pisică adultă.

CITEȘTE ȘI
Îndepărtarea cuiburilor de viespi: Ce trebuie să aveți în vedere

Caracterul unei pisici se formează, în general, între 2 și 4 ani. Dacă adoptați o pisică matură, va trebui să țineți cont de temperamentul și de preferințele sale alimentare. O pisică, de exemplu, ar putea avea deja propriile bunătăți preferate, iar ceea ce îi oferă noii stăpâni nu va accepta. Este posibil să existe o problemă cu toaleta, deoarece pisicile sunt foarte conservatoare în această privință.

Înainte de a vă decide asupra unei pisici adulte, este indicat să întrebați foștii proprietari ai pisicii sau un adăpost sau un adăpost de animale despre caracterul, obiceiurile și obiceiurile alimentare ale acesteia.

Dacă este posibil, duceți animalul de companie într-o vizită în prealabil și observați cum reacționează, de exemplu, la zgomote puternice sau dacă va rupe mobila sau răstoarnă un ghiveci de plante. Este important să vedeți dacă animalul dvs. de companie va lua contact cu ușurință și va fi de încredere.

Dacă găsiți o pisică adultă sau o pisică pe străzi, va trebui să învățați singuri caracterul și obiceiurile noii gospodării, iar acest lucru va lua timp. Dar, de regulă, odată ce se află într-un mediu plin de iubire, indivizii obraznici vor deveni prieteni loiali cu stăpânii lor, iar cei timizi sau timizi vor deveni tovarăși sociabili și ușori.

Motan sau pisică

Atunci când alegeți între un Motan și o pisică, trebuie să știți că acestea nu sunt foarte diferite una de cealaltă atunci când sunt copii. De asemenea, nu există multe diferențe comportamentale între animalele castrate.

În general, se acceptă că femelele sunt mai blânde și mai grațioase, în timp ce masculii sunt mai independenți și mai mari. Acest lucru nu este întotdeauna adevărat; depinde mult de rasa animalului de companie. Dar există unele particularități comportamentale între sexe opuse la care merită să fim atenți.

Pisicile au tendința de a se simți stăpânii casei. Se lasă cu bunăvoință hrăniți și par reticenți la mângâieri.

Locuitorii își percep spațiul de locuit ca pe un teren de vânătoare, le place să își controleze teritoriul de sus, observând tot ce se întâmplă; adesea întind ambuscade și atacă picioarele colegilor lor de casă.

Pisicile sunt, de obicei, mai active și mai curioase decât pisoii. Le place să ia parte la curățenie, să adulmece și să frece lucrurile la locul lor. Animalele deosebit de sociabile le țin companie stăpânilor lor atunci când primesc oaspeți – spre deosebire de pisici, care adesea se panichează și se ascund.

organicsfood.ro
Cum să alegi o pisică: Sfaturi practice Animale de companie

Pisicile nu sunt la fel de ordonate ca motanii, nu se spală la fel de bine și, prin urmare, miros mai rău. Mirosurile înfiorătoare apar în casă atunci când masculii nesterilizați încep să își eticheteze bunurile, iar pisicile fac acest lucru mai des decât cele nesterilizate. De asemenea, sunt mult mai predispuse decât masculii să fugă de acasă și să se bată cu alte pisici. De asemenea, este mai probabil ca aceștia să fie călcați de o mașină și să fie victime ale altor accidente.

Pisicile nesterilizate își vor deranja stăpânii în alte moduri atunci când sunt în călduri. Miaună, urlă și se rostogolesc pe podea fără încetare. Se vor cuibări întotdeauna lângă colegii lor de casă, alternând între tandrețe obsesivă și crize de agresivitate.

Dacă nu țineți pisica acasă în această fază, puteți fi siguri că după câteva luni vă veți regăsi printre cei care caută motani. Nu vă lăsați consolat de faptul că pisica este prea tânără: unele rase pot rămâne însărcinate la vârsta de cinci luni.

Unul dintre principalele avantaje ale pisicilor este că sunt delicate, blânde și ordonate. Sunt foarte curate și pot petrece ore întregi curățându-și blana. Femelele nu se vor preface că domină în casă, dar știu cum să obțină ceea ce vor prin manipulare. Pisicile vor toarce, se vor îmbrățișa și se vor uita în ochi cu fidelitate, știind că este imposibil de rezistat.

CITEȘTE ȘI
Cum să-ți găsești pisica pierdută. 8 moduri eficiente

Alegerea sexului potrivit pentru viitoarea ta pisică este importantă dacă ai deja o pisică pufoasă în casă. Dacă este sterilizat, cea mai bună soluție este să alegeți o pisică care este deja sterilizată sau să faceți dumneavoastră operația. Este demn de remarcat faptul că majoritatea organizațiilor caritabile care caută noi stăpâni pentru pisicile lor, sterilizează în prealabil animalele, pentru ca acestea să se poată adapta mai ușor la noile lor case.

Ce rasă de pisică să alegi

Până în prezent, diverse organizații internaționale de feline recunosc oficial diferite rase de pisici – de la 43 la peste 60. Rasele în sine sunt împărțite în patru grupe:

  • cu părul lung
  • cu părul semilung
  • cu părul scurt
  • siamo-oriental cu părul scurt.

Pisicile de rasă cu un pedigree solid sunt alese nu doar pentru prestigiu și pentru dorința de a le oferi o carieră în expoziții. Principala motivație pentru o astfel de decizie este oportunitatea de a învăța în avans despre comportamentul și trăsăturile de caracter ale viitorului tău prieten. Înainte de a alege o pisică de o anumită rasă, este important să fiți conștienți și de posibilele boli ereditare.

Din motive practice, mulți oameni doresc să știe, de exemplu, ce lungime de blană are o pisică, cât de mult pierde părul și cât de des trebuie să fie spălată. Și, deși, spre deosebire de creșterea câinilor, mărimea este crucială, tot se dorește să se știe care ar trebui să fie dimensiunea maximă a companionului dumneavoastră.

După examinarea caracteristicilor rasei, viitorului proprietar îi va fi mai ușor să aleagă pisica, cu care se va simți confortabil. De exemplu, veți găsi cea mai populară rasă persană foarte calmă și fericită în compania proprietarilor în vârstă sau flegmatici. Ei trăiesc după principiul – “unde mă pun, acolo și voi dormi. Adevărat, astfel de pisici au nevoie să fie pieptănate în mod regulat, dar acest lucru necesită timp.

Cum să alegi o pisică: Sfaturi practice Animale de companie
Pisici cu pedigree

Opusul complet al persanilor sunt pisicile cu părul scurt din grupul Siamo-Oriental. Pisica de rasă siameză, de exemplu, este jucăușă și zgomotoasă, dar are nevoie de multă atenție. Chiar și la bătrânețe, acești glumeți nu se vor liniști, dorind să rămână sufletul companiei. Siamezii nu suportă singurătatea, așa că alegerea în favoarea lor ar trebui făcută dacă familia este numeroasă și dacă cineva este în permanență acasă.

Cei cărora le plac pisicile mari ar trebui să ia în considerare cu siguranță Maine Coon. Acest gigant impunător, cu caracterul unui câine, poate fi plimbat cu ușurință în lesă, puteți învăța comanda “adu!”, pentru a face baie în baie. Maine Coons sunt destul de maleabili, dar trebuie să cheltuiți bani pentru ei ca și pentru membrii cu drepturi depline ai familiei: trebuie să cumpărați carne naturală sau hrană scumpă.

Reprezentanții acestei rase îi răsfață pe copii, permițându-le farse compulsive. Pisicile răbdătoare de pădure albastre rusești, norvegiene și siberiene nu se vor împotrivi.

Iubitorii de pisici cu un caracter independent, dar echilibrat, aleg adesea pisicile British sau Angora. Iar sfincșii și spiridușii fără păr devin tovarăși pentru persoanele care nu vor să suporte părul din casă și de pe haine.

Pisici cu pedigree

Pisicile de rasă (sau pisicile metis, pisicile de casă) sunt animale obișnuite, domestice. De fapt, pisicuțele pot părea a fi de rasă pură, dar, în absența pedigree-ului și a pașaportului, ele sunt atribuite în mod oficial animalelor domestice.

Pisicuțele cu păr scurt și cu păr lung, al căror pedigree nu este în întregime clar, sunt de obicei oferite de prieteni sau cunoștințe. Puteți alege un motănel uitându-vă la anunțurile de pe internet.

Aspectul exterior, proporțiile, culorile animalelor de companie mixte pot fi orice doriți, deoarece genele lor poartă memoria amestecului necontrolat de rase diferite pentru o perioadă lungă de timp. Să ghicești urmașii unei astfel de pisici este foarte dificil, chiar și știind cine a fost perechea ei.

Cum să alegi o pisică: Sfaturi practice Animale de companie
Pisici vagaboande care își așteaptă stăpânii

Dacă ați ales o pisicuță fără niciun fel de pedigree, trebuie să fiți pregătiți pentru faptul că culoarea și calitatea blănii sale se pot schimba odată cu vârsta, iar caracterul său poate prezenta unele trăsături neplăcute ale unor strămoși necunoscuți. Din fericire, spre deosebire de câini, pisicile nu diferă atât de mult ca mărime sau aspect, așa că este puțin probabil ca o pisică bătrână să vă surprindă.

CITEȘTE ȘI
Cum să faceți baie unui pisoi sau pisici adulte

Cu toate acestea, unele dintre caracteristicile unui câine încrucișat vă pot oferi un indiciu cu privire la caracterul său. Dacă sunt orientale, vă puteți aștepta să fie agile, sociabile și poate capricioase. Dacă este cât de cât “britanic”, s-ar putea să moștenești o stare de lassitudine și un comportament liniștit.

Cei care nu sunt de rasă beneficiază de o rezistență mai mare la boli decât verii lor aristocrați. Acest lucru se datorează diversității considerabile a fondului genetic strămoșesc, care reduce probabilitatea apariției unor afecțiuni ereditare grave.

organicsfood.ro

Majoritatea metișilor care trăiesc în zona Europei de Est au blana scurtă, fără un strat inferior pronunțat, astfel încât nu trebuie să fie periați și îmbăiați în mod regulat. Nu există nicio diferență deosebită de inteligență între pisicile cu pedigree și cele fără pedigree, iar metodele de introducere a pisicilor la litieră sunt identice.

În ceea ce privește pisicuțele și pisicile de exterior, stereotipurile despre sălbăticia lor sunt nefondate. La început, astfel de animale pot fi neîncrezătoare și timide, dar atunci când simt dragoste și grijă, devin foarte atașate de oameni și suferă foarte mult atunci când aceștia nu sunt în preajmă.

Nu este corect să spunem că un expat vrea întotdeauna să fugă. Niciunul dintre ei nu va fugi de un cămin în care sunt hrăniți și iubiți, cu excepția cazului în care stăpânii lor nu i-au sterilizat și instinctele lor au intrat în acțiune.

Pisicile cu pedigree și pisicile fără pedigree nu sunt atât de diferite una de cealaltă. Dacă alegeți o pisică, nu ar trebui să vă limitați la pedigree-uri prestigioase. În cele din urmă, cumpărarea unei pisici sau a unui pisoi drăguț de origine necunoscută va fi mult mai ieftină, sau un astfel de companion va fi oferit gratuit.

Citește și asta…

Cum să alegi o pisică: Sfaturi practice Animale de companie

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Cum și cu ce să spălați ochii unei pisici sau a unui pisoi

Care este cel mai bun mod de a spăla ochii unei pisici? Pisicile au ochii foarte sensibili, iar tipul greșit de săpun poate provoca iritații. Aflați mai multe aici.

Cum să eviți deteriorarea ierbii de urina de câine

Cum să eviți deteriorarea ierbii de urina de câine. Există măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni ca urina câinelui dvs. să vă strice iarba.

Ce legume pot manca câinii și care nu? Ghidul legumelor pentru câini

Fiecare proprietar de câine vrea să ofere ce e mai bun pentru patrupedul său. Descoperă care legume pot fi integrate în dieta câinelui și care ar trebui evitate pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Un câine mârâie la stapanul său este normal?

Descoperiți secretele din spatele mârâitului câinelui dvs.! Navigați prin articol pentru a înțelege corect comportamentul și a construi o relație armonioasă cu patrupedul dvs.

American Bully vs. American Bulldog | O comparație detaliată între rase

Interesat de un nou prieten patruped și nu poți decide între un American Bulldog și un American Bully? Citeste acest articol pentru a afla ce rasă este mai potrivită pentru tine și familia ta. Îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a face cea mai bună alegere! Intră acum pe site!

Rasa de pisică American Shorthair: descriere, fotografii, caracter

Rasa de pisică American Shorthair a parcurs un drum lung, de la o pisică de șobolan banală la cea mai populară rasă din Statele Unite. O faimă atât de largă încetează să mai fie surprinzătoare atunci când ajungi să îi cunoști mai bine. American Shorthair are o înfățișare încântătoare, o sănătate bună și o personalitate ușor de suportat.

5 Motive pentru care pisica ta miaună constant

Află de ce pisica ta miaună constant și cum să gestionezi această situație. De la instincte biologice la nevoile alimentare, acest articol îți oferă sfaturi esențiale pentru a înțelege și a îmbunătăți relația cu animalul tău de companie.

4 Sfaturi să ajutați albinele și bondarii: Ce puteți face pe balconul și terasa dvs.

Albinele și bondarii sunt polenizatori importanți pentru culturile și plantele noastre sălbatice. Dar asistăm la o scădere a populațiilor lor. Iată 4 moduri în care îi puteți ajuta pe balconul sau terasa dvs.