Achiziționarea unui pui de pisică este un moment de bucurie și entuziasm, un eveniment pe care multe persoane îl așteaptă cu nerăbdare. Cu toate acestea, pentru a te asigura că aduci în casa ta nu doar dragoste pufosă, ci și o experiență lipsită de complicații cu noul membru al familiei, este esențial să acorzi atenție câtorva aspecte importante. Înainte de a face acest pas semnificativ, îți recomandăm să te documentezi și să iei în considerare elemente.
Conținut articol
- Decide asupra rasei
- Decideti sexul puiului
- Alege un vanzator
- Adu un expert cu tine
- Inspectati conditiile de trai ale puilor
- Acordati atentie examinarii externe a puiului
- Acordati atentie defectelor exterioare
- Urmariti puiul
- Verificati disponibilitatea vaccinarilor si a altor masuri veterinare
- Iubiți-va animalul de companie!
Decide asupra rasei
In prezent, exista peste 200 de rase de pisici, care se deosebesc prin marime, forma capului si a corpului, tipul blanii, culoarea si obiceiurile.
Cum v-ati ales puiul? Impartasiti experienta voastra in comentarii!
Nu va limitati alegerea doar la atractivitatea exterioara: studiati obiceiurile si temperamentul caracteristice acestei rase, cititi articole pe tema, discutati cu crescatori si proprietari pe forumuri. E excelent daca aveti ocazia sa vedeti pisicile in viata reala.
Tineti minte ca fiecare rasa are capcanele ei sub forma dificultatilor de hranire si intretinere, trasaturi de caracter, boli conexe si ereditare, si speranta medie de viata.
Decideti sexul puiului
Sexul viitorului animal de companie joaca si el un rol.
In general, se considera ca femelele sunt mai casnice si afectuoase, nu sunt predispuse la fuga, lupta si nesupunere – cu toate acestea, chiar si printre “doamne” pot exista adevarate furii cu obiceiuri rele si greu de corectat. Femela este interesata de problemele de reproducere exclusiv in perioada estru, care, cu toate acestea, este extrem de violent – cu tipete, refuzul de a manca si pozitii corespunzatoare.
La randul lor, masculii care au ajuns la maturitate sexuala sunt mereu “ingrijorati”, ceea ce se combina cu un instinct teritorial dezvoltat, nevoia de a-si proteja teritoriul si de a-l marca cu semne mirositoare. Doar castrarea timpurie poate neutraliza astfel de extravagante, ceea ce trebuie luat in considerare daca alegi un pui mascul.
Este demn de remarcat faptul ca proprietarii crescatoriilor ofera deja animale sterilizate, ceea ce face mult mai usoara cresterea lor pentru iubitorul de animale mediu.
Alege un vanzator
Urmatorul pas deliberat ar trebui sa fie selectarea unui vanzator potential.
Cu toate acestea, pentru aceasta trebuie sa intelegeti ce nivel de pui aveti nevoie: doar un animal de companie drăguț (un reprezentant al clasei de animale de companie) sau un animal de calitate care poate fi expus la expoziții și inclus în programul de reproducere. În orice caz, nu va lasati ispititi de pretul suspect de mic – este putin probabil ca un animal de rasa pura si sanatos sa fie vandut aproape pe nimic.
Deci, cumpara pui de rasa:
- la crescatorie. Aici puteti cumpara un pui cu pedigree, va puteti familiariza cu originea sa, vedeti premii si certificate de expozitie ale stramosilor sai. Proprietarii de crescatorii care isi respecta numele nu permit reproducerea animalelor de calitate indoielnica, efectueaza testele genetice necesare si trateaza obiectiv puii nascuti la ei. Ei ofera clientilor lor informatii detaliate despre rasa si specificul cresterii, ajuta la alegere, iar la cumpararea puiului, ii “indruma” pe absolventul lor in orice mod posibil. Cu toate acestea, nu va strica sa cautati pe internet recenzii despre crescatoria aleasa si efectivul sau.
- de la proprietarul unei pisici mama. Cumpararea unui pui de la o persoana privata printr-un anunt este optiunea cea mai frecventa. Proprietarul unei familii de pisici este de obicei un cetatean obisnuit, nu prea experimentat in felinologie si care ofera clientilor sai pui de clasa animal de companie fara niciun “act”. Avantajul acestei optiuni este ca puii sunt crescuti in familie, interactionand zilnic cu oamenii. In acest caz, exista riscul de a primi un metis in loc de o rasa indicata verbal pura.
- La piata. Iubitorii de animale merg si la piata sa cumpere pui, ceea ce este o “loterie” si mai mare. In acest caz, nu numai ca nu primiti nicio garantie cu privire la rasa puiului, dar aveti si sansa de a cumpara un animal bolnav de la o persoana necunoscuta. In consecinta, in caz de boala sau deces al puiului cumparat, nu veti putea dovedi nimic.
Adu un expert cu tine
Din pacate, piata moderna de animale de companie este saturata de vanzatori fara scrupule care nu ezita sa recurga la orice mijloace pentru a face bani din marfa lor vie. In consecinta, cumparatorii creduli si slab informati devin adesea victime ale unor astfel de revanzatori si crescatori care lauda fara rusine pui de calitate extrem de scazuta.
Pentru a evita cumpararea “porcului in traista”, apelati la ajutorul unui felinolog sau medic veterinar cunoscut. Acest lucru este valabil in special pentru acele persoane care nu au avut niciodata pisici si au o idee foarte vaga despre cum ar trebui sa arate un pui sanatos si fara probleme.
Inspectati conditiile de trai ale puilor
Inspectati zona in care sunt tinuti puii.
Daca exista murdarie evidenta si conditii insalubre, plecati fara intarziere. Tineti minte ca neglijarea curateniei atrage inevitabil probleme de sanatate, asa ca puii se pot infecta cu virusuri, bacterii, purici, acarieni de urechi, ciuperci ale pielii, viermi si protozoare. Este inacceptabil sa tii animalele ingramadite, ceea ce, conform legii fiziologice, favorizeaza izbucnirile de infectii si raspandirea generala a parazitilor.
In crescatoriile mari se practica cresterea in custi, in timpul careia exemplarele de prăsilă trăiesc în cuști personale, iar animalele tinere traiesc în mini-voliere. Pe de o parte, este mai ușor să menții curățenia, să previi împerecherile nedorite și răspândirea infecțiilor, dar un dezavantaj major este inactivitatea fizică și socializarea primară insuficientă a puilor.
Atentie la ce sunt hraniti animalele. Resturile alimentare, oasele de carne si peste, hrana uscata ieftina sunt alimente nepotrivite pentru o pisica care alapteaza si pui in crestere.
Acordati atentie examinarii externe a puiului
După ce v-ați încercat să vă calmați emoțiile, examinați cu atenție puii oferiți – după toate, puteți judeca starea de sănătate a animalului după aspectul său. Țineți minte că tratamentul vă poate costa o sumă semnificativă de bani, iar uneori boala nu poate fi depășită.
Deci:
- Corpul unui pui sanatos este flexibil, puternic si musculos. Subtiritatea si umflarea abdomenului pot insemna rahitism, acumularea de viermi rotunzi in intestine sau o boala gastrointestinala;
- Blana este matasea, moale, fara noduri si zone fara par, pielea este roz sau gri (in functie de culoare), fara rani, caspa, roseata si paraziti ai pielii;
- Ochii sunt stralucitori, fara turbiditate, strabism, lăcrimare, pleoape umflate sau nitroase. La rasele cu bot scurt sunt permise marcaje moderate ale urmelor de lacrimi;
- Oglinjoara nazala este umeda, racoroasa, narile sunt curate, respiratia este tacuta si linistita. Nu ar trebui sa existe nicio secreție nazală sau urme uscate ale acestora;
- Pe pielea si blana din jurul gurii nu ar trebui sa existe saliva lipicioasa sau urme de voma. Dificultatea de a respira pe gura poate indica probleme ale sistemului respirator sau cardiovascular, precum si cresterea temperaturii corpului;
- Gingiile au o culoare roz sanatoasa, fara ulcere sau inflamatii. La varsta de doua luni, un pui trebuie sa aiba un set de 26 de dinti de lapte;
- Urechile ar trebui sa fie curate, fara cruste pe margini si fara niciun fel de murdarie in interior. Eliminarile galbene-maronii indica o infectie fungica; cele negre – despre acarieni de urechi, iar cele apoase sau purulente – despre otită medie avansată;
- Labele unui pui sanatos, fara nicio curbura sau intarire in zona articulatiilor. Miscarile sunt libere, fara rigiditate sau schiopatat;
- Anusul si zona genitala sunt curate si uscate. Blana murdara si incalcita sub coada este un semn nefavorabil al bolii intestinale iritabile si a diareei. Orice urme pe blana in zona deschiderilor genitale (purulente, sanguinolente, maronii) indica o patologie urogenitala.
Acordati atentie defectelor exterioare
Examinand cu atentie puiul, puteti forma o opinie despre viitorul exterior al rasei.
In special, pentru animalele de rasa pura, culoarea si tipul blanii sunt foarte importante. De exemplu, rexele mici au deja o ondulare caracteristica, rasele cu par lung arata ca niste mingi pufoase, iar pentru rasele “chele” textura corpului se simte ca velurul, variind de la cea mai delicata blana (“piele de piersica”) pana la chelitate completa.
Este de remarcat faptul ca la pui cu varsta sub 1,5 luni, corneea ochilor are o nuanta albastra, iar abia mai tarziu cantitatea de pigment colorant ajunge la normal, iar ochii capata o culoare caracteristica culorii si rasei.
Acordati atentie fizicului general al puiului, pipaitil cu grija, asigurandu-va ca nu exista excrescente suspecte, curburari ale oaselor sau coloanei vertebrale. Polidactilia (degete suplimentare) este permisa doar la unele rase (de exemplu, Maine Coon). Coada ar trebui sa fie lunga, mobila, fara noduri, iar la animalele cu coada scurta este butucanoasa din nastere.
Daca cumparati un pui mascul de calitate pentru reproducere, acordati atentie prezentei celor doua testicule, care ar trebui sa fie clar palpabile la varsta de 7-8 saptamani.
Urmariti puiul

Un pui sanatos din punct de vedere fizic si psihic este activ si curios. Are grija de sine cu indemanare si se linge cu atentie dupa ce mananca, doarme si merge la toaleta; in jocuri isi arata instinctul vanator, este prietenos si afectuos cu oamenii.
Pana la varsta de 2 luni, o pisica mama isi invata de obicei puii sa foloseasca litiera, deci nu ar trebui sa aiba obiceiul de a se ascunde oriunde.
Cereti vanzatorului sa hraneasca puii si asigurati-va ca au un bun apetit.
Animalele mici si prudente pot, dimpotriva, arata o reactie defensiva, se ascund si scuipa, iar la incercarea de a le mangaia, vor lovi cu labuta. Un pui apatic, zburlit, care sta indiferent intr-un colt, este clar un semn de boala.
Verificati disponibilitatea vaccinarilor si a altor masuri veterinare
Sansa de a obtine un animal de companie sanatos creste daca puiul ales a fost deja vaccinat impotriva bolilor infecțioase.
Vaccinarea primara a puilor impotriva panleucopeniei, rinotraheitei si calicivirozei se face la varsta de 8-9 saptamani, cu revaccinare la intervale de 3 saptamani. Puii mai mari sunt vaccinati si impotriva rabiei. Inainte de vaccinare trebuie efectuate deparazitarea si tratamentul parazitilor pielii.
Proprietarii de crescătorii abordează de obicei cu conștiinciozitate absolvenții lor și oferă spre vânzare pui deja vaccinați. Dovada documentară a tuturor activităților desfășurate este un pașaport veterinar cu marcajele corespunzătoare.
Daca vaccinarea nu a fost efectuata, atunci dupa adaptarea cu succes la noua locatie, puiul cumparat de tine trebuie vaccinat.
Iubiți-va animalul de companie!
Indiferent de tipul de pui pe care îl alegi, fiecare merită să fie tratat cu dragoste și îngrijire deosebită. Este esențial să investești timp și afecțiune în binele lor pentru a asigura o viață plină și fericită.
Cum v-ati ales puiul? Impartasiti experienta dumneavoastra!