Descoperă care este tipul tău de piele și învață cum să o îngrijești corect! Află secretele unei pielii sănătoase și frumoase, folosind produsele și rutina de îngrijire potrivite.
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și are o structură complexă compusă din mai multe straturi. Ea servesște ca o barieră protectoare împotriva mediului extern și ajută la reglarea temperaturii corpului. Deși toți oamenii au același tip de piele, aspectul și caracteristicile ei pot varia foarte mult de la o persoană la alta.
Există tipuri diferite de piele, precum pielea uscată, grasă, sensibilă sau mixtă. De asemenea, există o gamă largă de afecțiuni și boli care pot afecta pielea, de la simple iritații până la boli autoimune serioase. Prin urmare, este foarte important să fim conștienți de starea pielii noastre și să o îngrijim corespunzător, aplicând rutina potrivită de curățare și hidratare zilnic. O piele sănătoasă reflectă o stare generală bună de sănătate.
Tipul de piele este determinat de genetică, dar starea sa se poate schimba sub influența diferiților factori – nivelul hormonal, climatul, răcelile și bolile cronice, precum și produsele cosmetice selectate incorect. Se obișnuiește să se distingă patru tipuri principale, fiecare dintre acestea având propriile caracteristici și necesitând anumite proceduri de îngrijire. Ne vom da seama care dintre ele exact împreună cu un dermatolog și cosmetolog.
Conținut articol
Ce tipuri de piele există?

Tipul de piele este cel cu care se naște o persoană; acesta este determinat în mare măsură de ereditate. Tipul de piele depinde, de asemenea, de activitatea glandelor sudoripare și sebacee. De regulă, există patru tipuri principale [1] :
- piele normală;
- piele grasă;
- pielea uscată;
- piele mixtă.
Această separare este adesea numită cosmetică. Se crede că a fost propusă pentru prima dată la începutul secolului al XX-lea de Elena Rubinstein [2] . Această clasificare este destul de simplă și ușor de înțeles, motiv pentru care comercianții companiilor cosmetice o iubesc în mod deosebit.
Dar, în realitate, această clasificare nu este exhaustivă. În arsenalul dermatologilor și cosmetologilor, există o duzină de scale diferite care vă permit să vă clasificați pielea ca fiind de un anumit tip. De exemplu, clasificarea Fitzpatrick, dezvoltată la sfârșitul secolului XX, se bazează pe culoarea pielii și pe reacția acesteia la soare [3] . Această abordare este utilizată, printre altele, pentru a determina factorul de protecție solară și pentru a prezice riscul de cancer de piele.
O altă scală este denumită după Leslie Baumann [4] . Aceasta descrie nu numai tipul de piele, ci și condițiile pe care aceasta le dobândește în timp. În special, ia în considerare cât de sensibilă este pielea la diferite tipuri de iritanți, predispusă la pigmenți, la formarea ridurilor și saturată de umiditate. Ca urmare, combinațiile acestor caracteristici formează 16 opțiuni diferite.
Cum să vă determinați tipul de piele

Să îți afli singur tipul de piele este destul de dificil. În primul rând, este adesea dificil să te evaluezi critic; în al doilea rând, o afecțiune temporară a pielii poate fi confundată cu tipul, avertizează experții. Prin urmare, cea mai sigură cale este să vă adresați unui specialist.
Metoda 1
- spălați-vă pe față și uscați-vă ușor pielea;
- așteptați aproximativ 15 minute și apoi apăsați un prosop subțire de hârtie pe diferite zone ale feței;
- dacă hârtia colectează ulei în toate zonele, pielea este grasă;
- dacă hârtia nu se lipește de nicio parte a feței, aceasta este uscată;
- se lipește doar pe bărbie, nas și frunte (zona T), atunci pielea este normală sau mixtă.
Metoda 2
Pentru a determina tipul dumneavoastră de piele, recomandăm să o examinați cu atenție. Este important să observați aspectul și senzația pielii după ce vă curățați tenul, fără a folosi produse cosmetice. O piele sănătoasă prezintă o textură netedă, fără roșeață, mâncărime sau descuamări. Dacă simțiți tensiune, uscăciune sau disconfort, probabil aveți o piele uscată.
Tenul gras poate prezenta luciu în zonele T din cauza sebumului în exces. Dacă observați pori dilatați, puncte negre și imperfecțiuni, este posibil să aveți o piele mixtă. Examinați și textura – o piele fină poate fi mai sensibilă. Vă recomandăm să vă observați și să vă înțelegeți pielea pentru a aplica cea mai potrivită rutină de îngrijire.
Metoda 3
Există multe teste și chestionare pe internet pe care le puteți folosi pentru a încerca să vă determinați tipul de piele. De asemenea, puteți folosi una dintre aplicațiile pentru smartphone. În cele mai multe dintre aceste programe, trebuie doar să vă încărcați selfie-ul sau o serie de fotografii, după care inteligența artificială va da un verdict.
Piele normală

O astfel de piele arată netedă, fermă și elastică, spune Natalya Lukasheva, doctor în medicină, dermatolog-cosmetolog la clinica Semeynaya. Aproape că nu există pori sau puncte negre vizibile pe ea, are o nuanță uniformă. Nu creează aproape nicio problemă, deoarece este capabilă să compenseze rapid influența negativă a factorilor externi.
Semnele unei pieli normale
- porii sunt aproape invizibili;
- textură catifelată și moale;
- sensibilitate scăzută la iritanți sau alergeni ai pielii.
Cum se îngrijește pielea normală
Pielea normală trebuie protejată de radiațiile UV, alegând creme cu filtre SPF. Iarna, cremele reci sunt potrivite pentru protecția împotriva vântului și a gerului, deși necesitatea lor apare rar, notează medicul. Folosirea cremelor de noapte cu antioxidanți va ajuta la combaterea mecanismelor de îmbătrânire internă.
Pielea uscată

Pielea uscată poate apărea sub influența unor factori externi, cum ar fi umiditatea scăzută sau schimbările climatice. De obicei, acest lucru este temporar, dar pentru unii poate deveni o afecțiune pe tot parcursul vieții. O astfel de piele este lipsită de lipidele care rețin umiditatea și creează o barieră protectoare. Uscăciunea de diferite grade de severitate este considerată una dintre cele mai frecvente afecțiuni, în special la femei [5] .
Semnele pielii uscate
- pori îngustați;
- tenul tern;
- tendință la iritații;
- senzație de apăsare.
Cum să îngrijiți pielea uscată
- hidratează-te;
- aprovizionați;
- proteja.
“Se recomandă folosirea produselor pe bază de grăsimi. Crema de zi nu trebuie doar să rețină bine hidratarea, ci și să protejeze de soare. Seara sau noaptea, puteți aplica creme hrănitoare cu uleiuri. În sezonul rece, este obligatorie folosirea cremelor reci pentru a proteja împotriva crăpăturilor și a înghețului.”
Pielea grasă

Pielea grasă apare din cauza producției crescute de sebum. Se caracterizează prin strălucire excesivă, pori foarte dilatați și problema “punctelor negre”. Din cauza îngrijirii iraționale, de exemplu, atunci când se folosesc loțiuni cu alcool sau săpunuri alcaline, pielea grasă se poate deshidrata, provocând senzația de senzație de strângere și descuamare, avertizează dermatologul Natalya Lukasheva.
Semnele pielii grase
- pori clar vizibili;
- strălucire lucioasă;
- acnee frecventă, acnee și alte probleme.
Cum să ai grijă de pielea grasă
- matifiați pielea;
- strângeți porii;
- preveniți inflamațiile.
Natalya Lukasheva:
“Gelurile și cremele de curățare pe bază de acizi de fructe sunt foarte potrivite pentru corectare. Curățarea în profunzime cu exfoliante este necesară o dată sau de două ori pe săptămână. Vara trebuie să folosiți emulsii de protecție solară, dar iarna, pielea grasă practic nu suferă de ger și vânt rece.”
Piele mixtă

Pielea mixtă are caracteristici atât de uscată, cât și de grasă. Distribuția glandelor sebacee și sudoripare este neuniformă, de obicei localizată în zona T. În acest caz, fruntea, nasul și bărbia sunt grase, iar pielea din jurul ochilor și obrajilor este subțire, normală sau uscată.
Semnele unei pieli normale
- obraji normali sau uscați;
- pori mari în zona T.
Cum să îngrijești pielea mixtă
- mențineți echilibrul pH-ului;
- hidratați;
- protejați.
Poți folosi produse diferite pe zone sau le poți alterna din două în două zile. Tonicele care reglează sebumul și cele care restrâng porii sunt potrivite pentru tratarea zonei T. În timpul zilei, puteți aplica emulsii ușoare și hidratante cu proprietăți matifiante. Produsele spumante fără alcalinitate sunt potrivite pentru curățare. În timpul sezonului însorit, se recomandă utilizarea activă a produselor care conțin filtre SPF.
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.