Este timpul pentru o reșapare sezonieră, ceea ce pentru unii oameni implică achiziționarea de anvelope de iarnă. Cum poți face acest lucru fără să te ruinezi și să îți pierzi banii?
1. Dimensiunea contează
Aparent, totul este simplu: există dimensiuni ale anvelopelor prescrise de producători și înscrise în documentația corespunzătoare, care trebuie respectate. Este mai ușor să folosiți funcția de selectare a anvelopelor în funcție de modelul mașinii, disponibilă pe site-urile web ale multor magazine, dar există nuanțe.
Este de la sine înțeles că o înlocuire necesită recalcularea parametrilor geometrici – calculatoarele de anvelope ale acelorași magazine online permit acest lucru. Principala restricție este diametrul exterior al anvelopei, care nu ar trebui să se schimbe prea mult, prin urmare, anvelopa cu un diametru mai mic de așezat (exact diametrul, deoarece litera R nu înseamnă rază, așa cum se crede adesea în mod eronat, ci structura radială) ar trebui să fie mai înaltă.
De exemplu, este posibil să se pună 195/65 R15 în loc de 205/50 R17, și există și alte rezonanțe în afară de preț: fluiditatea de rulare va crește, iar datorită unui profil mai îngust, anvelopa se va strecura mai bine prin zăpadă și va rezista mai bine la slushplening-uri, adică la mersul pe zăpadă și noroi.
Chiar dacă schimbarea dimensiunii anvelopei nu este atât de mare, pot apărea unele efecte secundare, mai ales dacă nu ghiciți înălțimea profilului.
Astfel, dacă pe alte jante, în loc de anvelope obișnuite, veți pune anvelope mai plinuțe de 205/60 R16, garda la sol va fi ușor crescută, dar vitezometrul va fi incorect, iar la indicația sa de 79 km/h viteza reală va fi de 81 km/h, dacă se neglijează eroarea.

2. Citiți anvelopa
Pe lângă informațiile privind dimensiunile, există o mulțime de inscripții diferite pe pereții laterali ai anvelopelor: faimosul “M+S” (de fapt, nu se spune nimic despre destinația de iarnă), indicii de sarcină și viteză, clasa economică etc. Două dintre acestea sunt cele mai utile pentru un automobilist obișnuit – data eliberării și informațiile privind asamblarea.
Primul este, de regulă, de patru cifre într-un oval, unde primele două corespund unui număr de serie de o săptămână, iar ultimul – unui an. Cu alte cuvinte, 2022 înseamnă primăvara aceasta și anvelopele sunt noi, deși nici cele de doi-trei ani nu trebuie să ne fie teamă dacă sunt depozitate corect.
În ceea ce privește montarea corectă, este vorba fie de direcția de rotație a roții, așa cum indică săgeata, fie de exterior sau interior. Prima este relevantă pentru pneurile cu profil direcțional și este controlată atunci când roțile montate sunt montate pe vehicul, iar cea de-a doua este pentru modelele asimetrice atunci când sunt montate pe o jantă.
Un angajat mai mult sau mai puțin calificat al unui magazin de anvelope nu are nevoie de aceste inscripții, pentru că toată lumea știe că “herringbone-ul” modelului direcțional trebuie să fie orientat în jos, atunci când este văzut din față, iar partea exterioară a benzii de rulare asimetrice este de obicei caracterizată de blocuri mai monolitice și de o rețea mai puțin densă de caneluri decât cea interioară.

3. Cu sau fără crampoane?
În urmă cu câțiva ani, banda de rulare asimetrică era destul de frecventă pe anvelopele de iarnă high-end, dar acum a căzut practic demodat. Acest design este utilizat cu precădere pentru modelele de iarnă cu fricțiune (cunoscute și ca modele fără crampoane) de așa-numitul tip european, destinate condițiilor de iarnă blânde și în principal zonelor urbane în care zăpada este curățată în mod regulat.
Aspectul lor exterior diferă, de obicei, de tipul scandinav, care este adaptat la iernile mai aspre, prin zonele de umăr rotunjite, mai puține caneluri înguste și prezența canelurilor longitudinale, ca la anvelopele de vară. În timp ce aparențele pot fi înșelătoare, mult depinde de compoziția compusului de cauciuc.
Modelele cu crampoane au, de obicei, un cauciuc mai simplu, deoarece crampoanele sunt responsabile pentru principalele proprietăți de iarnă. În ultima vreme, la mărcile de top se observă tendința de creștere a cantității acestora cu reducerea simultană a mărimii “ghearelor”, ceea ce apropie proprietățile asfaltice ale acestora de cele de frecare.
Dar nu presupuneți că anvelopele cu crampoane relativ ieftine sunt potrivite doar pentru a conduce pe gheață goală: mulți șoferi le preferă chiar și în orașele mari cu utilități funcționale. Încă o dată, însă, este dificil de recomandat fără echivoc crampoanele sau Velcro, deoarece proprietățile anumitor anvelope pot varia considerabil de la un producător la altul. Cea mai corectă cale este să vă ghidați după reputația mărcilor și după rezultatele testelor comparative.
Citește și asta…
- Metode eficiente de reducere a consumului de combustibil pentru șoferiReducerea consumului de combustibil poate fi simplă. Acest ghid oferă metode eficiente pentru economisirea combustibilului și îmbunătățirea performanței motorului. Încearcă acum și vezi diferența!
- Vrei să-ți ia motorul la prima pornire? Află cum să alegi bateria potrivită pentru mașina taAlegerea bateriei auto potrivite poate părea dificilă cu atâtea opțiuni pe piață. Dar o baterie de calitate inferioră îți poate lăsa mașina blocată chiar pe marginea drumului. Nu risca! Află în acest ghid complet cum să cumperi o baterie care pornește motorul rapid și funcționează fiabil ani la rând.
- Cum să conduci în siguranță toamna? 10 trucuri folositoare pentru șoferi pentru toate situațiile de pe șoseaToamna vine cu provocări pentru șoferi: geamuri aburite, ploi, frunze alunecoase. Află 10 sfaturi practice testate pentru a depăși obstacolele de pe șosea: cum previi somnul sau treci prin bălți. Condu în siguranță în orice condiții cu aceste trucuri simple dar eficiente.
- Cum să-ți Pregătești Mașina pentru Toamnă: Ghid Complet pentru Siguranță și PerformanțăPregătește-ți mașina pentru sezonul de toamnă cu aceste sfaturi esențiale. Află cum să îți menții vehiculul în formă optimă în fața fluctuațiilor de temperatură și condițiilor meteo capricioase.
- Cum să conduci pe ploaie. 7 Sfaturi utile pentru șoferiÎnvăță cum să conduci pe ploaie și drumuri inundate cu 7 sfaturi practice. De la evitarea hidroplanării până la mentenanța corespunzătoare, te ghidăm pas cu pas pentru o călătorie în siguranță.