Descoperiți cauzele ascunse și simptomele ulcerului gastric, de la infecția cu Helicobacter pylori la factorii de stil de viață precum stresul și fumatul. Aflați cele mai noi metode de tratament și cum să evitați complicațiile serioase.
Boala ulcerului gastric este o leziune care afectează în principal părțile inițiale ale tractului gastrointestinal, cu formarea de eroziuni și ulcere pe mucoasa gastrică și intestinală. Patologia apare atunci când acidul clorhidric gastric, bacteriile, medicamentele sau alte cauze (de exemplu, stresul) determină formarea de defecte la nivelul mucoasei, un strat subțire de celule care căptușește stomacul, duodenul (o parte a intestinului subțire) și alte organe digestive, îndeplinind funcții de protecție și secreție, multe alte funcții importante.
Conținut articol
Ulcerații ale stomacului și ale altor părți
Ulcerele se pot dezvolta la nivelul esofagului, stomacului, duodenului sau în alte zone ale tractului digestiv. La bărbați, ulcerele duodenale sunt mai frecvente decât leziunile gastrice; viceversa la femei. Dacă un pacient suspectează că ar putea avea un ulcer, este important să afle cum poate fi tratat, deoarece ulcerul gastric poate duce la complicații grave.
Pacienții cu ulcer gastric pot prezenta o serie de simptome, de la dureri abdominale ușoare și arsuri până la sângerări, vărsături sau perforații de organe care pun viața în pericol și care necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Aproximativ 35% dintre pacienții diagnosticați cu ulcer gastric vor suferi complicații grave, cum ar fi hemoragia și perforația.
Problema ulcerului gastric
În ciuda ratei scăzute de mortalitate a ulcerului gastroduodenal, prevalența ridicată a defectelor ulceroase și durerea, suferința și costurile de tratament rezultate sunt foarte costisitoare. În ultimele două decenii, tratamentul ulcerului gastric s-a îmbunătățit dramatic odată cu descoperirea faptului că bacteria Helicobacter pylori este principala cauză a ulcerului.

Dar aceasta este doar una dintre cauzele posibile ale ulcerului, mai ales dacă apare în familii din generație în generație. La pacienții cu ulcere gastrice cauzate de H. pylori, s-a demonstrat că eradicarea bacteriei vindecă defectele mucoasei și previne reapariția lor. În plus, în prezent sunt disponibile noi medicamente care reduc sinteza acidă, ceea ce face o diferență semnificativă pentru pacienți.
Cunoașterea anatomiei în geneza ulcerelor
Stomacul este un organ în formă de sac situat în partea superioară a abdomenului, chiar sub diafragmă. Un capăt al stomacului se unește cu esofagul, unde un inel de mușchi numit sfincter permite trecerea alimentelor în stomac atunci când sunt înghițite. Celălalt capăt se îngustează până la un canal numit pilorus, care face legătura între stomac și duoden (partea superioară a intestinului subțire).
Duodenul (sau partea inițială a intestinului subțire) are o lungime de aproximativ 30 cm și se întinde de la deschiderea pilorică îngustă, un inel gros de mușchi care ajută la reglarea fluxului de alimente din stomac, până aproximativ la mijlocul intestinului subțire. Glandele din stomac produc acid și o enzimă numită pepsină, care ajută organismul să digere alimentele.

În mod normal, stomacul și duodenul produc, de asemenea, mucus, care le protejează mucoasa de acid. La persoanele cu defecte ulceroase, această apărare este distrusă, adesea din cauza unei infecții cu bacteria H. pylori, apoi se formează defecte în mucoasa stomacului (ulcer gastric) și a duodenului (ulcer duodenal).
Cauzele formării ulcerului: rolul bacteriilor
Integritatea mucoasei gastrointestinale depinde de un echilibru între factorii “ostili” care pot afecta mucoasa stomacului și a intestinului subțire superior (duoden), cum ar fi acidul clorhidric, și factorii “protectori”, cum ar fi prostaglandinele și sinteza mucusului. Atunci când efectele factorilor ostili copleșesc apărarea naturală a mucoasei, se formează ulcerele.
Timp de mulți ani, medicii au crezut că ulcerele erau cauzate de excesul de acid din stomac din cauza alimentelor, alcoolului, stresului sau altor factori de mediu. Și, de fapt, acțiunile corozive ale pepsinei (secretată de mucoasă pentru a descompune proteinele) și ale acidului clorhidric (eliberat în timpul digestiei) sunt factori importanți în formarea ulcerului.
Dar, în prezent, se consideră că principala cauză a majorității ulcerelor este infecția cu o bacterie numită Helicobacter pylori sau H. pylori. Deși mecanismul prin care H. pylori duce la apariția ulcerelor nu este pe deplin înțeles, oamenii de știință cred că bacteria provoacă o inflamație cronică a stomacului sau a duodenului, care, la rândul său, slăbește membrana mucoasă, permițând acidului să provoace defecte ale mucoasei.

Odată ce o persoană este infectată cu H. pylori, infecția continuă pe termen nedefinit până când este eradicată cu ajutorul antibioticelor. Oamenii de știință nu știu încă cum se transmite H. pylori, dar este posibil ca aceasta să fie transmisă prin intermediul alimentelor sau al apei sau prin contactul dintre persoane. Aproximativ 30% din populație este colonizată cu H. pylori, iar unul din șase va dezvolta un ulcer.
Medicamentele și fumatul în geneza ulcerului
Poate provoca ulcerogeneza și administrarea anumitor medicamente. Utilizarea cronică a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (sau AINS), cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, inhibă producția de prostaglandine.
Acestea sunt compuși hormonali puternici care protejează mucoasa stomacală și sunt o componentă a procesului inflamator al organismului. Aceste medicamente reduc inflamația în cazul artritei, tendinitei și al altor afecțiuni, dar anulează și mecanismul de apărare care protejează mucoasa. Medicamentele nesteroidiene sunt mai susceptibile de a provoca ulcere gastrice decât ulcere duodenale,
Fumatul și H. pylori sunt co-factori în ulcerul gastroduodenal, numai că relația lor exactă este neclară. Fumatul țigărilor poate crește susceptibilitatea la infecție, reduce factorii de protecție a mucoasei gastrice sau formează un mediu mai favorabil pentru infecția cu H. pylori. Fumătorii au o probabilitate semnificativ mai mare de a suferi de ulcer gastric în comparație cu nefumătorii.

Rolul stresului în ulcer, probleme digestive
Numeroase studii au prezentat rezultate contradictorii cu privire la rolul stresului psihologic în ulcerul gastro-duodenal. Stresul poate înrăutăți evoluția unui ulcer, dar nu îl poate provoca. Cu toate acestea, la pacienții cu ulcer duodenal s-a demonstrat că stresul crește secreția acidă. Între timp, stresul fizic poate crește riscul de ulcer gastric. Persoanele cu arsuri grave sau cele supuse unei intervenții chirurgicale extinse au adesea nevoie de tratament pentru a preveni ulcerele.
Sindromul Zollinger-Ellison afectează, de asemenea, formarea ulcerului. Această afecțiune rară provoacă tumori pancreatice, leziuni în intestin, în paralel cu ulcere în stomac sau duoden. Tumorile secretă un hormon numit gastrină, care determină stomacul să producă prea mult acid.
Ulcerele cauzate de acest sindrom sunt mai puțin sensibile la tratament decât ulcerele gastrice normale. Nu se știe de ce apar aceste tumori, dar aproximativ 25% din cazurile de sindrom sunt legate de o afecțiune genetică numită neoplazie endocrină multiplă de tip 1.
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.