10.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

De ce femeile își folosesc creierul mai mult decât bărbații

Date:

Share post:

Utilizarea diferită a creierului de către bărbați și femei este un subiect controversat de-a lungul istoriei. Cercetări recente arată că femeile folosesc în medie 7% din creier la capacitatea sa maximă, comparativ cu 5% în cazul bărbaților. Chiar dacă această diferență nu se traduce direct în avantaje cognitive, există dovezi că femeile trec mai ușor de la o sarcină la alta. În plus, creierul femeilor îmbătrânește mai încet decât al bărbaților.

zonia.ro

Întrebarea despre cine este mai inteligent, bărbații sau femeile, a fost mult timp subiect de dezbatere. Recent, au apărut noi informații care ne fac să privim inteligența masculină și feminină dintr-un unghi diferit.

De ce își folosesc femeile creierul mai mult decât bărbații?

Dimensiunile nu contează

Cu doar un secol în urmă, în știință exista o încredere deplină în faptul că bărbații erau, fără îndoială, mai deștepți. La urma urmei, aproape toate descoperirile au fost făcute de reprezentanții sexului puternic. Iar printre oamenii de știință practic nu existau femei. Dar această imagine nu se datora diferențelor de inteligență, ci oportunității de a primi o educație fundamentală și modelelor predominante în societate care limitează activitățile pentru femei.

În secolul al XX-lea, s-a descoperit că, în medie, creierul bărbaților este mai mare decât cel al femeilor. Pentru o serie de oameni de știință, acest lucru a servit din nou ca bază pentru a afirma că bărbații sunt mai inteligenți.

organicsfood.ro
De ce femeile își folosesc creierul mai mult decât bărbații creier barbati

Dar în curând a devenit clar că volumul și masa creierului nu se corelează în nici un fel cu inteligența. Într-o mai mare măsură, mărimea acestui organ depinde de condițiile de viață, de alimentație, de vârstă și de ocupație. 

CITEȘTE ȘI
10 Citate despre femei puternice si semnificația lor

Astfel, cercetătorul Joseph Simms a colectat date statistice conform cărora locuitorii din țările reci au creiere mai mici decât cei din sud, iar la Institutul de Radiologie din St. Louis au urmărit dependența volumului creierului de utilizarea glucozei și a oxigenului.

În plus, femeile sunt statistic mai mici și mai mici decât bărbații și, în consecință, au organe mai mici. Apropo, unii oameni de știință sugerează că, în populația umană, motivul diferenței de înălțime și de mărime între bărbați și femei nu este natural, ci evolutiv. 

Femeile din perioadele timpurii ale istoriei nu puteau obține la fel de multă hrană proteică ca vânătorii de sex masculin. Prin urmare, de la o generație la alta, diferența de înălțime a fost fixată.

Din nou, acest lucru nu are nimic de-a face cu inteligența.

Funcționarea creierului

Există încă diferențe între bărbați și femei în ceea ce privește funcționarea creierului. La Universitatea din Otago, echipa lui James Flynn a analizat activitatea zonelor creierului și implicarea acestuia la persoane din generații diferite de-a lungul mai multor decenii.

S-a dovedit că civilizația modernă forțează creierul reprezentanților ambelor sexe să lucreze din ce în ce mai activ.

De ce femeile își folosesc creierul mai mult decât bărbații creier barbati
James Flynn

Atât bărbații, cât și femeile au demonstrat progrese semnificative în utilizarea creierului de-a lungul secolului.

Potrivit echipei lui James Flynn, femeile au preluat conducerea. Femeia medie folosește 7% din creierul ei la apogeul său intelectual. Iar bărbații doar 5%.

CITEȘTE ȘI
Acest startup scoțian a găsit o nouă modalitate de a exploata puterea valurilor

Acest lucru explică capacitatea mai pronunțată a femeilor, comparativ cu bărbații, de a trece de la o sarcină la alta și de a menține mai multe obiecte în zona de atenție în același timp.

Acest lucru nu oferă avantaje intelectuale – bărbații sunt, totuși, capabili să se concentreze într-o mai mare măsură asupra unei anumite probleme.

A fost dezvăluită o legătură interesantă între gradul de utilizare a creierului și problemele legate de îmbătrânire.

Așa e tinerețea veșnică

Creierul crește odată cu corpul. Dar în momentul în care o persoană se află la apogeu – în jurul vârstei de 35-36 de ani, creierul începe să scadă în dimensiuni. Neurologul Markus Reichl din St. Louis a trasat că problema nu este doar pierderea de masă, ci și modul în care funcționează creierul, ce conexiuni sunt active, ce zone folosesc oxigenul și glucoza cel mai activ. Odată cu vârsta, toți acești factori se schimbă, ceea ce poate fi motivul declinului abilităților cognitive la vârstnici.

De ce femeile își folosesc creierul mai mult decât bărbații creier barbati

Dar s-a dovedit că viteza de schimbare este diferită pentru bărbați și femei. A fost realizat un studiu pe voluntari cu vârste cuprinse între 20 și 82 de ani care au fost supuși unei tomografii computerizate.În medie, femeile aveau scoruri cerebrale cu 3,8 ani mai tinere decât vârsta lor biologică reală, în timp ce bărbații erau cu 2,4 ani mai bătrâni.

Un alt fapt interesant a fost acela că modificările nivelurilor hormonale odată cu menopauza la femei nu duc nici ele la o scădere a activității cerebrale.

CITEȘTE ȘI
Am reușit să creăm o gaură neagră în laborator și nu a durat mult până a început să emită radiații

Citește și asta…

De ce femeile își folosesc creierul mai mult decât bărbații creier barbati

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

De ce se numește galaxia noastră Calea Lactee?

Află povestea din spatele numelui Căii Lactee! Articolul dezvăluie miturile antice, contribuțiile culturale și descoperirile științifice care au dus la denumirea iconică a galaxiei noastre. Descoperă legătura dintre mitologie și astronomie în explorarea Căii Lactee!

Ce face misiunea indiană pe Lună și de ce este importantă pentru întreaga omenire?

Misiunea Chandrayaan-3 a Indiei a realizat o aterizare istorică în regiunea polului sud al Lunii. Utilizând tehnologie avansată și contribuind la avansarea științei spațiale, această misiune deschide noi orizonturi pentru explorare și cercetare, punând India pe harta națiunilor lider în domeniul spațial.

8 Tehnologii noi care îi vor face viața mai bună în acest secol

8 tehnologii fascinante care par desprinse din filmele SF sunt pe cale să devină realitate în următorii ani. Hai să aruncăm o privire asupra viitorului care ne așteaptă.

Cel mai ciudat loc din galaxia noastră

Centrul galaxiei noastre ascunde mistere incredibile - de la gaura neagra uriasa Sagittarius A la pepinierele stelare care nasc stele cu milioane pe ora. Un loc cu adevarat unic!

Un robot aleargă 100 de metri în 24,73 secunde, stabilind un nou record mondial

Cercetătorii au folosit controlere de rețele neuronale pentru a face robotul să alerge și să stea în picioare...

Cât de departe de Pământ pot călători oamenii în spațiu?

Descoperă limitările și posibilitățile călătoriilor spațiale umane. Explorăm distanțele maxime, tehnologiile necesare și provocările unice ale spațiului cosmic.

Citate despre matematică ale unor autori celebri si impactul lor.

Descoperă citate despre matematică ale unor autori celebri și află care este impactul lor, învață și inspiră-te! Aici găsești citate ale unor autori celebri care au schimbat istoria matematicii.

5 Fapte incredibile despre planeta Mercur

Descoperă cele mai fascinante fapte despre planeta Mercur, de la temperaturi extreme și viteza de rotație record, până la miezul masiv de fier și urmele de apă.