Utilizarea diferită a creierului de către bărbați și femei este un subiect controversat de-a lungul istoriei. Cercetări recente arată că femeile folosesc în medie 7% din creier la capacitatea sa maximă, comparativ cu 5% în cazul bărbaților. Chiar dacă această diferență nu se traduce direct în avantaje cognitive, există dovezi că femeile trec mai ușor de la o sarcină la alta. În plus, creierul femeilor îmbătrânește mai încet decât al bărbaților.
Întrebarea despre cine este mai inteligent, bărbații sau femeile, a fost mult timp subiect de dezbatere. Recent, au apărut noi informații care ne fac să privim inteligența masculină și feminină dintr-un unghi diferit.
De ce își folosesc femeile creierul mai mult decât bărbații?
Dimensiunile nu contează
Cu doar un secol în urmă, în știință exista o încredere deplină în faptul că bărbații erau, fără îndoială, mai deștepți. La urma urmei, aproape toate descoperirile au fost făcute de reprezentanții sexului puternic. Iar printre oamenii de știință practic nu existau femei. Dar această imagine nu se datora diferențelor de inteligență, ci oportunității de a primi o educație fundamentală și modelelor predominante în societate care limitează activitățile pentru femei.
În secolul al XX-lea, s-a descoperit că, în medie, creierul bărbaților este mai mare decât cel al femeilor. Pentru o serie de oameni de știință, acest lucru a servit din nou ca bază pentru a afirma că bărbații sunt mai inteligenți.

Dar în curând a devenit clar că volumul și masa creierului nu se corelează în nici un fel cu inteligența. Într-o mai mare măsură, mărimea acestui organ depinde de condițiile de viață, de alimentație, de vârstă și de ocupație.
Astfel, cercetătorul Joseph Simms a colectat date statistice conform cărora locuitorii din țările reci au creiere mai mici decât cei din sud, iar la Institutul de Radiologie din St. Louis au urmărit dependența volumului creierului de utilizarea glucozei și a oxigenului.
În plus, femeile sunt statistic mai mici și mai mici decât bărbații și, în consecință, au organe mai mici. Apropo, unii oameni de știință sugerează că, în populația umană, motivul diferenței de înălțime și de mărime între bărbați și femei nu este natural, ci evolutiv.
Femeile din perioadele timpurii ale istoriei nu puteau obține la fel de multă hrană proteică ca vânătorii de sex masculin. Prin urmare, de la o generație la alta, diferența de înălțime a fost fixată.
Din nou, acest lucru nu are nimic de-a face cu inteligența.
Funcționarea creierului
Există încă diferențe între bărbați și femei în ceea ce privește funcționarea creierului. La Universitatea din Otago, echipa lui James Flynn a analizat activitatea zonelor creierului și implicarea acestuia la persoane din generații diferite de-a lungul mai multor decenii.
S-a dovedit că civilizația modernă forțează creierul reprezentanților ambelor sexe să lucreze din ce în ce mai activ.

Atât bărbații, cât și femeile au demonstrat progrese semnificative în utilizarea creierului de-a lungul secolului.
Potrivit echipei lui James Flynn, femeile au preluat conducerea. Femeia medie folosește 7% din creierul ei la apogeul său intelectual. Iar bărbații doar 5%.
Acest lucru explică capacitatea mai pronunțată a femeilor, comparativ cu bărbații, de a trece de la o sarcină la alta și de a menține mai multe obiecte în zona de atenție în același timp.
Acest lucru nu oferă avantaje intelectuale – bărbații sunt, totuși, capabili să se concentreze într-o mai mare măsură asupra unei anumite probleme.
A fost dezvăluită o legătură interesantă între gradul de utilizare a creierului și problemele legate de îmbătrânire.
Așa e tinerețea veșnică
Creierul crește odată cu corpul. Dar în momentul în care o persoană se află la apogeu – în jurul vârstei de 35-36 de ani, creierul începe să scadă în dimensiuni. Neurologul Markus Reichl din St. Louis a trasat că problema nu este doar pierderea de masă, ci și modul în care funcționează creierul, ce conexiuni sunt active, ce zone folosesc oxigenul și glucoza cel mai activ. Odată cu vârsta, toți acești factori se schimbă, ceea ce poate fi motivul declinului abilităților cognitive la vârstnici.

Dar s-a dovedit că viteza de schimbare este diferită pentru bărbați și femei. A fost realizat un studiu pe voluntari cu vârste cuprinse între 20 și 82 de ani care au fost supuși unei tomografii computerizate.În medie, femeile aveau scoruri cerebrale cu 3,8 ani mai tinere decât vârsta lor biologică reală, în timp ce bărbații erau cu 2,4 ani mai bătrâni.
Un alt fapt interesant a fost acela că modificările nivelurilor hormonale odată cu menopauza la femei nu duc nici ele la o scădere a activității cerebrale.
Citește și asta…
- Furtuni Magnetice Solare: Risc și Reacție TerestrăSoarele influențează dramatic Pământul prin furtuni magnetice intense. Aflați cum ne afectează viața și cum putem răspunde acestor fenomene cosmice. Urmăriți progresele științifice și sfaturi de protecție în articolul nostru detaliat.
- De ce este cerul nopții negru dacă universul este infinit?Cerul nopții negru într-un univers infinit reprezintă un paradox fascinant. Aflați cum vârsta universului și expansiunea cosmică explică acest mister, și de ce galaxiile îndepărtate joacă un rol crucial.
- De ce apare amnezia de travaliu? Ce experimentează bebelușul? Fapte surprinzătoare despre naștereNașterea aduce schimbări neobișnuite în organism, precum halucinații și furnicături. Durata travaliului diferă în funcție de sexul copilului. Aflați care sunt cele mai uimitoare lucruri despre naștere.
- Ce se află dincolo de universul nostru?Dincolo de Univers se ascund misterele spațiului, provocându-ne să explorăm ipotezele științifice și teoriile cosmologice. Citeste mai mult pentru a pătrunde în adâncurile necunoscute ale cosmosului.
- Care este cea mai mare stea din univers?Stephenson 2-18 depășește recordurile stelare. Află despre cea mai mare stea din univers și caracteristicile ei unice. Citește mai mult pentru detalii uimitoare!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.