Umflarea articulațiilor poate îngreuna îndeplinirea sarcinilor normale la locul de muncă sau acasă, făcând imposibilă utilizarea mouse-ului și urcarea scărilor. Umflarea și disconfortul articular cronic (pe termen lung) sunt adesea însoțite de rigiditate, roșeață, temperatură crescută deasupra articulației și o gamă limitată de mișcări.
Toate aceste manifestări pot afecta capacitatea de a lucra în mod normal și pot perturba viața socială sau de familie. Dacă bănuiți că articulația dumneavoastră este infectată, rănită sau dacă umflătura nu a dispărut după câteva zile, nu uitați să vă consultați medicul.
Umflarea articulațiilor este o afecțiune în care se acumulează un exces de lichid articular sau inflamator în interiorul sau în jurul unei articulații. De obicei, articulațiile se umflă din cauza deteriorării propriilor țesuturi sau a celor situate lângă ea.
Umflarea poate fi, de asemenea, cauzată de o accidentare, de suprasolicitare sau de o afecțiune medicală de bază (artrită, gută etc.). Efuziunea articulară este umflarea unei articulații din cauza fluidului care se deplasează în țesutul moale din jurul articulației.
Conținut articol
- De ce se umflă articulațiile?
- Cauzele umflării unei articulații
- Cauze ale durerii și umflăturii în mai multe articulații
- Alte afecțiuni care pot afecta articulațiile
- Ce medic ar trebui să contactez?
- Diagnosticare
- Tratamentul umflăturii articulare
- Cum se reduce inflamația în articulații?
- Care sunt posibilele complicații ale umflăturilor articulare?
De ce se umflă articulațiile?
Organismul produce multe fluide diferite, inclusiv sânge, limfă (parte a sistemului imunitar al organismului) și lichid sinovial, care ajută la lubrifierea articulațiilor. Efuziunea este o umflătură care apare atunci când lichidul se scurge dintr-o venă, arteră, vas limfatic sau sinovială în țesutul din jur.

Acest lucru face ca țesutul să se extindă sau să se umfle. Atunci când apare un efuziune la o articulație, de obicei la genunchi, lichidul în exces se poate acumula într-o parte a articulației numită cavitate sinovială. Acesta se infiltrează apoi în țesutul moale din jurul articulației. Acest lucru poate apărea ca urmare a unei leziuni, a unei infecții sau a artritei.
Leziunile articulare pot provoca ruperea vaselor sanguine sau limfatice, ceea ce face ca sângele sau limfa să se adune sub piele. Efuziunea după o leziune poate fi uneori un semn al unui os rupt sau al unui ligament sau tendon rupt. Efuziunea articulară cauzată de o leziune este adesea însoțită de dureri articulare.
Atunci când se produce o umflătură din cauza unei infecții, diverși microbi (bacterii, viruși sau ciuperci) se deplasează din zona de penetrare în fluxul sanguin. Ajunși în articulație, aceștia se înmulțesc, provoacă inflamație și provoacă durere, roșeață și creșterea temperaturii țesutului.
Revărsarea indusă de artrită poate apărea în cazul bolilor autoimune, cum ar fi artrita idiopatică juvenilă, în care inflamația generală din organism afectează și articulațiile și poate provoca roșeață, căldură localizată și umflături.
Umflarea articulațiilor poate apărea, de asemenea, în cazul unor boli precum guta, când cristalele de acid uric se acumulează în interiorul cavității, precum și în cazul tumorilor canceroase și benigne.

Efuziunea este un simptom al unei leziuni sau al unei alte afecțiuni care afectează articulația. În aproape toate cazurile, dacă boala de bază este identificată și tratată, umflătura dispare treptat. Umflăturile articulare care apar fără un motiv aparent sau atunci când temperatura corpului crește trebuie examinate cât mai curând posibil pentru a determina cauza.
Cauzele umflării unei articulații
Dacă doar o singură articulație este umflată, aceasta se datorează, de obicei, unei leziuni la nivelul articulației, cum ar fi o entorsă, o luxație sau o fractură. Umflarea este de obicei însoțită de durere. Există și alte cauze ale durerii și umflării unei singure articulații.
- Un chist al lui Baker este o colecție de lichid în partea din spate a genunchiului.
- Bursita este o umflătură și sensibilitate, de obicei la o singură articulație, cauzată de inflamația sacului gelatinos care amortizează articulațiile (bursă).
- Sângerare în articulația genunchiului – o leziune la nivelul articulației genunchiului, cum ar fi o ruptură de ligament sau o fractură de genunchi, poate provoca sângerări în spațiile articulare (hematoză); acest lucru cauzează vânătăi, umflături, rigiditate și o senzație de căldură. Uneori, hemartroza apare dacă pacientul ia anticoagulante.
Guta sau pseudoguta este o umflătură cauzată de artrită din cauza acumulării de cristale minerale în articulații, ceea ce duce la accese repetate de durere, roșeață, umflături și limitare a mișcărilor. De obicei, guta afectează mai întâi articulațiile degetelor mari de la picioare, în timp ce pseudoguta afectează mai întâi articulațiile genunchilor;
Sinovita traumatică poate provoca, de asemenea, umflarea articulațiilor. Aceasta apare atunci când mucoasa unei articulații se inflamează după o leziune.
Cauzele mai puțin frecvente ale umflăturii și durerii la nivelul unei articulații includ fisuri sau fracturi osoase, cum ar fi o gleznă, un braț sau un șold rupt, sau artrita.

Edemul este cel mai adesea însoțit de:
- Osteoartrită – poate afecta una sau mai multe articulații.
- Artrita psoriazică – afectează una din cinci persoane cu psoriazis și poate afecta una sau mai multe articulații.
- Artrita reactivă – se dezvoltă de obicei la persoanele tinere după o infecție.
- Artrita reumatoidă – durerea începe de obicei într-o singură articulație și tinde să apară în valuri.
- Boala Osgood-Schlatter – umflături și sensibilitate chiar sub rotulă.
Cauze ale durerii și umflăturii în mai multe articulații
Dacă mai mult de o articulație este umflată, aceasta poate fi cauzată de o afecțiune de bază, cum ar fi artrita. Tipuri comune de artrită cu umflături la mai multe articulații:

- Gută – cauzează adesea umflături și dureri la nivelul degetului mare înainte de a afecta alte articulații;
- Osteoartrita – deteriorarea articulațiilor din cauza uzurii cartilajului din jurul lor, ceea ce face ca oasele să se frece una de alta. În timp, durerea, rigiditatea și umflarea cresc, iar patologia poate afecta una sau mai multe articulații.
- Artrita psoriazică este o boală autoimună (când sistemul imunitar atacă propriul țesut sănătos) care afectează una din cinci persoane cu psoriazis; poate afecta una sau mai multe articulații. Exacerbările bolii sunt imprevizibile, dar tratabile.
- Artrita reumatoidă este o boală autoimună care provoacă o inflamație ce afectează de obicei multe articulații, în special picioarele, brațele și încheieturile mâinilor. În stadiile incipiente, durerea apare și dispare și pot exista perioade lungi de timp între atacuri.
- Umflarea articulațiilor cu febră și durere bruscă poate fi cauzată de artrita septică, o infecție bacteriană a articulației. În unele cazuri, umflarea articulațiilor poate fi cauzată de colita ulcerativă, o boală cronică în care mucoasa colonului se inflamează.
Alte afecțiuni care pot afecta articulațiile
Există o serie de patologii care afectează doar indirect articulațiile, alături de alte organe și țesuturi.
O infecție virală, cum ar fi hepatita sau rubeola, provoacă dureri articulare, umflături și febră.
Bolile țesutului conjunctiv, inclusiv:
- Lupusul este o boală autoimună care afectează multe organe și zone ale corpului, inclusiv articulațiile, rinichii și pielea.
- Sclerodermia este o boală autoimună care afectează țesutul conjunctiv de sub piele.
- Tendinita este o umflătură, durere și, uneori, crepitații datorate inflamației tendonului.
Cauzele mai puțin frecvente ale umflăturii și durerii la nivelul mai multor articulații includ unele tratamente, cum ar fi antibioticul izoniazidă, hidralazina și terapia cu steroizi. Osteoartropatia pulmonară hipertrofică este o boală rară care afectează persoanele cu cancer pulmonar, care cauzează, de asemenea, mărirea vârfurilor degetelor (degete în formă de băț de tobă).
Afecțiuni rare care cauzează inflamarea vaselor de sânge, inclusiv sindromul Behcet și purpura Henoch-Schönlein.
Tipuri rare de artrită, cum ar fi spondilita anchilozantă, artrita juvenilă sau artrita reactivă.
Febra reumatismală este o afecțiune inflamatorie cauzată de streptococul netratat sau scarlatina.
Sarcoidoza este o boală rară în care apar mici pete de țesut roșu și umflat în organe.
În unele cazuri, unele tipuri de cancer pot provoca dureri și umflături ale articulațiilor.
Ce medic ar trebui să contactez?
Dacă apare o umflătură sau o umflătură a articulațiilor, trebuie să contactați un ortoped traumatolog sau un reumatolog. În unele cazuri, poate fi necesară consultarea unui imunolog, a unui specialist în boli infecțioase sau a unui oncolog.
Diagnosticare
Este important să consultați imediat un medic dacă aveți alte simptome, inclusiv:
febră (un semn de artrită septică),
- articulația pare deformată,
- umflarea este foarte dureroasă, durează mai mult de câteva zile sau crește;
- tumora a apărut după o accidentare gravă;
- umflarea a apărut fără un motiv aparent.
Medicul dumneavoastră va discuta orice simptome pe care le puteți avea și vă va examina articulația (articulațiile). El poate pune întrebări suplimentare, cum ar fi
- Există și alte simptome?
- Există ceva care îmbunătățește sau agravează umflătura?
- Cât de severă a fost umflarea articulațiilor?
- Când a început umflarea articulațiilor?
Specialistul poate solicita, de asemenea, analize de sânge și teste imagistice, inclusiv radiografii, CT sau RMN și ecografii ale articulațiilor. În cazurile dificile, se folosește artroscopia (endoscopia) pentru a examina articulația și a o reface, dacă este necesar. Se efectuează, de asemenea, o puncție cu aspirație a conținutului articulației, atât pentru a ameliora afecțiunea, cât și pentru a efectua teste.
Tratamentul umflăturii articulare
Tratamentul depinde de cauza care stă la baza inflamației articulare. Dacă umflarea apare în urma unei leziuni, medicul vă poate recomanda tratamente care pot fi făcute acasă, cum ar fi:
Evitați să puneți presiune, stres sau mișcare pe articulația afectată. Ar trebui să rămâneți totuși activ pentru a împiedica mușchii din jurul articulației să slăbească și să vă afecteze amplitudinea de mișcare.
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente antiinflamatoare sau antibiotice dacă umflarea este cauzată de o infecție. În unele cazuri, medicul dumneavoastră poate sugera o injecție în articulație pentru a reduce umflarea și durerea din articulație.

Dacă umflătura este cauzată de o afecțiune cronică subiacentă, cum ar fi artrita, guta sau lupusul, specialistul dumneavoastră vă va recomanda un tratament specific pentru acea afecțiune.
Cum se reduce inflamația în articulații?
Utilizarea compreselor cu gheață, odihna articulațiilor afectate și administrarea de medicamente antiinflamatoare fără prescripție medicală vor ajuta la reducerea inflamației articulațiilor. De asemenea, încercați să evitați mișcările și activitățile care agravează durerea și umflarea articulațiilor.
Anumite alimente și băuturi pot înrăutăți artrita. Prin urmare, încercați să le evitați în dieta dumneavoastră. Aceasta:
- alcoolul;
- alimente bogate în sare, cum ar fi conservele, alimentele procesate și unele brânzeturi;
- alimentele și băuturile cu adaos de zahăr, cum ar fi sucurile, înghețata și dulciurile;
- alimentele foarte procesate, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, produsele de patiserie ambalate și mâncărurile gata preparate;
Carne procesată și carne roșie, cum ar fi șunca, șunca, friptura.
Care sunt posibilele complicații ale umflăturilor articulare?
Umflarea dispare, de obicei, odată ce problema de bază este rezolvată. Dacă sunt lăsate netratate, leziunile grave și bolile care provoacă acumularea de lichid în articulație pot fi invalidante. Atunci când lichidul limitează mișcarea articulației, mușchii de susținere pot slăbi și se pot atrofia.
Umflarea asociată cu o infecție poate face ca infecția să se răspândească în fluxul sanguin și în alte părți ale corpului. Fără un tratament prompt, infecțiile articulare pot duce, de asemenea, la deteriorarea permanentă a articulațiilor. În general, cu cât căutați tratament mai repede, cu atât mai bine.
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.