9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

De ce se dezvoltă ciroza hepatică: alcoolul singur nu este întotdeauna problema

Date:

Share post:

Ciroza hepatică, stadiul terminal al multor patologii hepatice, nu este întotdeauna legată doar de alcool. Aflați ce o cauzează și cum afectează funcțiile vitale ale ficatului.

zonia.ro

Ciroza hepatică este stadiul terminal al diferitelor patologii hepatice, care se caracterizează prin cicatrizarea progresivă a ficatului, afectând sinteza bilei, curățarea sângelui de toxine și de intermediari metabolici.

Boala ficatului gras non-alcoolic, hepatita virală cronică (cu sau fără icter) și alcoolismul sunt cele trei cauze principale ale acestei patologii hepatice grave. În țara noastră, un astfel de diagnostic nu este neobișnuit. Este important să știm cum funcționează ficatul, care sunt consecințele deteriorării sale și metodele moderne de tratare a cirozei.

Funcțiile ficatului: sinteza bilei, filtrarea sângelui

Ficatul este un organ mare și dens, situat sub plămâni. Ficatul colectează sângele de la sistemul digestiv și de la inimă. Filtrarea sau “purificarea” sângelui este principala funcție a ficatului. Acesta filtrează și elimină deșeurile produse în organism și, de asemenea, neutralizează toxinele, alcoolul și medicamentele care intră în organism.

organicsfood.ro

Printre multe alte sarcini vitale, ficatul produce bilă, un lichid digestiv verzui, gălbui sau maro care conține acizi biliari. Bila ajută la descompunerea și digerarea grăsimilor, a carbohidraților și, parțial, a proteinelor și este importantă pentru producerea factorilor de coagulare a sângelui. În plus, bila stimulează peristaltismul – acest lucru previne constipația.

Ficatul stochează energie prin stocarea glucozei. De asemenea, stochează unele vitamine și minerale, cum ar fi cuprul și fierul. Acestea ajută la crearea de noi celule sanguine. Ficatul joacă, de asemenea, un rol în funcționarea sistemului imunitar și în reglarea tensiunii arteriale.

Non-alcoholic fatty liver disease is an increasing cause of cirrhosis, along with other pathologies.-2

Fibroza și ciroza hepatică

Fibroza hepatică este un termen care descrie prezența unor cantități mari de cicatrici la nivelul ficatului. Oamenii pot dezvolta fibroză, care este un precursor al cirozei. În plus, ciroza hepatică, care începe ca leziuni fibroase, poate avea o evoluție latentă pe o perioadă de ani (de la 5 la 10 ani).

CITEȘTE ȘI
7 Obiceiuri pentru a-ți prelungi viața

Ciroza hepatică este un stadiu avansat de cicatrizare care începe să afecteze fluxul sanguin normal și funcția normală a organului. Acesta este stadiul terminal al cicatrizării și poate dura mulți ani până la formare.

Atunci când funcția hepatică este afectată, se reduce capacitatea întregului organism de a îndeplini funcții strâns legate de funcția hepatică. Ca urmare, acest lucru amenință cu acumularea de lichid în abdomen (ascită) și sângerări în tractul digestiv.

În ciroză, o complicație gravă este o încălcare a sintezei și secreției de bilă; metaboliții parțial ne-neutralizați de ficat se acumulează în fluxul sanguin. Medicamentele pot avea, prin urmare, un efect mai puternic, mai toxic asupra persoanelor care le iau, iar riscul de efecte secundare crește.

Non-alcoholic fatty liver disease is an increasing cause of cirrhosis, along with other pathologies.-3

O altă complicație este hipertensiunea portală, care determină creșterea presiunii în venele stomacului, esofagului și rectului, cu risc de sângerare.

Simptomele și diagnosticul cirozei: va exista icter?

Simptomele cirozei sunt adesea nespecifice. Acestea includ oboseala, pierderea în greutate și o stare generală de rău, iar icterul este posibil. Uneori, modificările în scaunele intestinale pot include scaune grase (steatorree), excesiv de întunecate sau decolorate.

Persoanele cu ciroză pot deveni subnutrite, deoarece își pierd apetitul și capacitatea de a digera și absorbi grăsimile și unele vitamine. Se pot observa slăbiciune musculară și modificări degenerative la nivelul tendoanelor, glandelor, organelor, creierului și sistemului nervos.

Ciroza poate duce la modificări la nivelul pielii. Mâncărimea pielii este un simptom al patologiei hepatice, atunci când scurgerea bilei este întreruptă. Afectarea ficatului poate duce la apariția unor vase de sânge dilatate la suprafața pielii (vene de păianjen). Palmele înroșite pot fi semne de ciroză, împreună cu mărirea falangelor terminale și plierea pielii.

Icterul, colorarea ochilor și a pielii în diferite nuanțe de galben, este un simptom clasic al patologiei hepatice progresive, deoarece excesul de bilă se acumulează în sânge și în capilarele pielii. Icterul poate varia de la abia perceptibil la sever.

CITEȘTE ȘI
Top 15 beneficii pentru sănătate ale fisticului: Superalimentul la modă

Cum se determină patologiile hepatice?

Pe lângă examinarea fizică a pacientului, identificarea simptomelor tipice și a icterului, evaluarea istoricului medical, astfel de patologii hepatice sunt diagnosticate de medici pe baza rezultatelor testelor și a examenelor instrumentale.

Pentru a confirma diagnosticul de ciroză se folosesc testele pentru leziuni hepatice, testele de sânge pentru infecții virale, cum ar fi hepatita, ecografiile, angiografia și biopsiile hepatice. Până în prezent, nu există un singur test de sânge care să confirme în mod absolut această patologie hepatică. Nu au fost identificați markeri care să fie sensibili și foarte specifici pentru ciroza hepatică.

Cu toate acestea, există mai mulți biomarkeri care, în combinație cu alte constatări clinice, pot ridica suspiciunea acestei patologii hepatice. De exemplu, un număr scăzut de trombocite fără un motiv aparent la un adult ar trebui să ridice îngrijorarea că pacientul are fibroză hepatică avansată.

Alcoolismul și ciroza

Alcoolismul este considerat unul dintre factorii de apariție a cirozei. Cu cât persoanele consumă alcool mai mult și mai mult timp, cu atât crește riscul de apariție a patologiilor hepatice și de dezvoltare a cirozei. Potrivit cercetărilor, bărbații care beau mai mult de 500-700 ml de alcool zilnic timp de peste 10 ani (care suferă de alcoolism) au foarte des ciroză hepatică.

Oamenii de știință spun că femeile sunt mai vulnerabile la leziunile hepatice cauzate de alcoolism. Consumul chiar și de băuturi alcoolice ușoare crește dramatic riscul de probleme hepatice. Cu toate acestea, alcoolismul este departe de a fi singura cauză a problemelor hepatice. Identificarea unui pacient ca având un risc ridicat de ciroză nu înseamnă că persoana respectivă este alcoolică.

Pe fondul unor probleme hepatice existente (hepatită), chiar și doze mici de alcool care nu duc la alcoolism pot amenința dezvoltarea cirozei și a altor leziuni. Scopul este de a identifica un subgrup de persoane care sunt la risc și care necesită intervenții preventive și de tratament.

Citește și asta…

De ce se dezvoltă ciroza hepatică: alcoolul singur nu este întotdeauna problema ciroza hepatică

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

5 Lucruri care îți pot declanșa durerile de cap și cum să ameliorezi durerea

Există mulți factori care pot declanșa durerile de cap, așa că citește mai departe pentru a afla cum poți să îți ușurezi durerea de cap sau chiar să o previi.

Cancerul cerebral: Tot ce trebuie să știi

Formarea de celule anormale în interiorul creierului duce adesea la apariția unei tumori cerebrale. Tumorile cerebrale sunt de...

6 Alimente care nu sunt recomandate a fi amestecate cu alcool

combinații alcool-alimente, efecte alcool mâncare, alimente periculoase cu alcool, interacțiuni alcool-mâncare

Cum să obții un abdomen plat după 50 de ani: 7 sfaturi esențiale

Dacă vrei să afli cum să obții un abdomen plat după 50 de ani, citește acest articol în care îți prezentăm 7 sfaturi esențiale bazate pe cercetările științifice și pe experiențele unor persoane care au reușit să își transforme corpul la această vârstă. Vei afla ce alimente să consumi, ce exerciții să faci, cum să te hidratezi, cum să dormi și cum să îți menții un stil de viață sănătos și echilibrat. Nu este niciodată prea târziu să îți îmbunătățești aspectul fizic și sănătatea. Dacă vrei să începi acum acest proces, dă click pe butonul de mai jos și abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi mai multe sfaturi utile și inspiraționale.

5 Secrete de frumusețe de la femeile spaniole

Secrete de frumusețe de la femeile spaniole. Locuitorii Spaniei sărutate de soare ne pot împărtăși secretele lor de frumusețe, sfaturi și trucuri pentru a rămâne tineri și frumoși.

Pepenele amar (Bitter melon): Calorii și analiză nutrițională

Pepenele amar: calorii, proteine, carbohidrați și grăsimi în 100 grame, o uncie, un pepene amar, o ceașcă și...

Fibrele alimentare: Tot ce trebuie să știți!

Fibrele alimentare sunt esențiale pentru sănătatea intestinelor și digestie. Află ce tipuri de fibre există, în ce alimente se găsesc cele mai multe fibre și cum să crești treptat aportul pentru o digestie sănătoasă.

Ar trebui să fie sărate alimentele pentru copii?

Ar trebui să fie sărate alimentele pentru copii? Ce se întâmplă dacă se adaugă prea multă sare în mâncarea copiilor O întrebare la care răspund experții in alimentația copiilor mici.