În țările asiatice, regula de a purta o bucată de hârtie modificată în mai multe straturi sau ceva din țesătură a apărut cu mult înainte de a ști despre coronavirus. Unii cred că epidemia de pneumonie din 2002 este de vină, dar nu – atunci acest obicei a fost cunoscut în lume doar datorită numeroaselor reportaje televizate și fotografii din mass-media.
Câțiva ani mai târziu, astfel de măști au început să fie purtate în întreaga lume, deși deja în timpul presupusei pandemii de gripă aviară (nu s-a întâmplat niciodată, dar lumea a cheltuit mult pe medicamente noi), se știa că măștile nu salvează de virus.

În onoarea acestui lucru, am decis să ne scufundăm mai atent în această problemă și să spunem de unde a venit tradiția.
Gripa spaniolă
Se știe în mod autentic că tradiția își are originea în Țara Soarelui Răsare la începutul secolului trecut, când, în urma epidemiei mondiale de gripă, numită “gripa spaniolă “, au murit pe planetă până la 50 de milioane de oameni, ceea ce reprezenta aproape dublul pierderilor din Primul Război Mondial.
Acest flagel a cuprins și țările din Asia, în special fosta colonie britanică India, unde fiecare al douăzecilea a devenit o victimă a bolii. Pentru a scăpa de infecție, oamenii își acopereau fața cu o eșarfă, măști de pânză, voaluri sau eșarfe, deși eficiența acestei metode lăsa mult de dorit.

La patru ani după trecerea gripei, Japonia a suferit un nou dezastru – așa-numitul Mare Cutremur Kanto. Acesta a provocat incendii masive în partea centrală a țării.
În urma dezastrului, peste o jumătate de milion de clădiri au ars în incendiu, ca să nu mai vorbim de oameni, iar în aer a intrat atât de mult fum și funingine încât smogul s-a depus la suprafață încă câteva săptămâni, iar în unele zone până la o lună.
Astfel, în capitala și orașul-port Yokohama, masca a devenit un accesoriu la fel de familiar ca și o coafură – altfel nu se putea scăpa de smog.
Următorul motiv pentru a ne îndrăgosti de măști, contrar bunului simț, s-a întâmplat în 1934. Este adevărat, ele erau purtate mai degrabă din politețe inerentă acestui popor oriental: spun, uite, nu vreau să te infectez, nu vreau pe nimeni deloc, pentru că îi respect foarte mult.
Bună tradiție, trebuie să spun. Pentru că, dacă nu invidie, atunci cu siguranță măcar respect.

În anii ’50, pe măsură ce Japonia postbelică își revenea după consecințele războiului, aerul din țară a început să se deterioreze catastrofal. Alături de creșterea conținutului de dioxid de carbon, a apărut un al doilea factor puternic – înflorirea abundentă a cedrului japonez. Această plantă veșnic verde a provocat o febră cu posibile consecințe triste.
Deoarece mișcarea ecologistă din Japonia la acea vreme era la început, toată lumea a început să poarte măști – a devenit la fel de obișnuit ca și plata transportului public.
Măștile medicale au devenit un element solid de cheltuieli din cauza aceleiași febre sezoniere. Astfel, în 2014, țara a cheltuit mai mult de 250 de milioane de dolari pe echipamente de protecție.

La fel s-au comportat și în Coreea de Sud și în China, unde mediul înconjurător se află de asemenea într-o stare dezastruoasă pe fondul unei industrializări puternice.
Aspectul regional
Desigur, murdăria, germenii și alte trucuri murdare sunt peste tot. Dar purtarea pe scară largă a măștilor a intrat în uz tocmai în Asia de Est și de Sud-Est. De ce se întâmplă acest lucru?
Se poate presupune că, alături de condiționarea practică, filosofia și religia au dobândit aici o mare importanță.
În toate cele trei state, precum și în Singapore și Thailanda, unde acest obicei câștigă și el popularitate, societatea locală s-a format sub influența semnificativă a taoismului și a ideilor medicale tradiționale ale lui Tao, în care a respira corect însemna a fi pe jumătate sănătos.

Qi (o hieroglifă care înseamnă arome, aer, mirosuri și atmosfera în general) este o categorie esențială pentru cercetarea locală în domeniul farmacologiei și al cosmeticii.
Oamenii scriu lucrări științifice cu toată seriozitatea, discutând despre modul în care aerul poate afecta anumite procese, apelând, alături de legile fizicii și chimiei, la principii filosofice înalte. Se crede că atunci când energia qi din organism este epuizată sau când “rotația” sa nu este corectă, o persoană se îmbolnăvește.
Alături de acestea, vântul este considerat cea mai frecventă și mai puternică dintre cele șase cauze externe existente în medicina tradițională chineză pentru apariția bolilor: dacă o persoană este deschisă față de el, apărarea sa corporală devine mult mai slabă, iar de la stare de rău la boală este un pas.
Datorită superstiției tradiționale a popoarelor locale, au apărut multe legende și mituri, precum și temeri asociate cu vânturile.
- De exemplu, mulți japonezi se tem să nu moară dacă adorm într-o cameră cu un ventilator în funcțiune. Această fobie este și mai populară în nord-estul Chinei și în Republica Coreea.
- Alții cred că există vânturi bune și rele (la fel ca și aerul) și încearcă să se protejeze de vânturile rele cu o mască, deși această tradiție intră în conflict cu teoria conform căreia purtarea măștilor pentru o perioadă lungă de timp este dăunătoare imunității.
În plus, purtarea unei măști a devenit la modă în Asia, în special în rândul tinerilor. Astfel, tinerii japonezi poartă măști completate cu căști pentru a demonstra celorlalți propria lor nedorință de a comunica și dorința de anonimat (mai ales că masca împiedică recunoașterea automată a feței de către camerele de supraveghere, al căror număr în Japonia este atât de mare încât încă îl depășește pe cel din Londra sau New York ). Mai ales de multe ori, la această metodă recurg fetele care doresc să evite cunoștințele nedorite și să flirteze în acest fel.

Alături de o funcție socială importantă, masca a devenit un accesoriu de modă – și cu mult înainte de a începe marșul său victorios în jurul lumii în căutarea coronavirusului.
Astfel, în 2014, la Săptămâna Modei de la Beijing, a fost prezentată colecția maestrului Yin Peng, în care rolul cel mai important a fost jucat de masca de respirație decorată, dotată cu broderii, pietre prețioase sau aplicații. După Asia, utilizarea măștii ca accesoriu de modă a început în Europa și SUA.
Citește și asta…
- De ce apare amnezia de travaliu? Ce experimentează bebelușul? Fapte surprinzătoare despre naștereNașterea aduce schimbări neobișnuite în organism, precum halucinații și furnicături. Durata travaliului diferă în funcție de sexul copilului. Aflați care sunt cele mai uimitoare lucruri despre naștere.
- Lucruri uimitoare despre caracatițe. Au sânge albastru, 3 inimi și pot merge pe uscatExplorați lumea fascinantă a caracatițelor cu sânge albastru și trei inimi. Aflați cum aceste creaturi marine demonstrează o inteligență remarcabilă și abilități unice de supraviețuire. Citiți acum pentru a descoperi secretele lor!
- 5 Cele mai mari labirinturi din lumeExplorați labirinturile uimitoare ale lumii și experimentați aventura în aceste structuri complexe și frumoase. De la labirinturi de molizi în Danemarca până la livezile de ananas din Hawaii, această listă vă va ghida spre experiențe unice și memorabile.
- Mai ieftin decât apa: 7 țări cu cea mai ieftină benzină din lumeBenzina ieftină în 7 țări uimește prin prețurile scăzute, uneori mai mici decât apa. Aflați cum diferite circumstanțe economice și politici guvernamentale contribuie la aceste prețuri incredibil de mici. Explorați motivele din spatele acestui fenomen și implicațiile sale economice globale. Citeste articolul pentru detalii captivante!
- De ce anume dinozaurii au cucerit lumea preistorică (și cum i-a ajutat clima să o facă)Impactul climatic asupra evoluției dinozaurilor este dezvăluit într-un nou studiu fascinant. Explorează cum schimbările de climă au influențat supremația dinozaurilor pe Pământ.