Industria cinematografică s-a hrănit întotdeauna din sine, iar filmele noi se inspiră adesea din producțiile anterioare. Uneori, aceste influențe sunt subtile; alteori, asemănările sunt prea evidente sau prea numeroase pentru a fi ignorate. Astfel de schimburi au loc nu numai între cineaștii unei țări, ci și între culturi.
În special, anime-ul s-a remarcat din ce în ce mai mult prin influența sa asupra cineaștilor occidentali. În unele dintre ocaziile următoare, asemănările dintre cele două filme au fost controversate, în timp ce în alte ocazii a avut loc un schimb de idei amiabil.
Unii împrumută însăși compoziția scenelor din filmele din care se inspiră, în timp ce alții se inspiră doar din conceptul original al filmului. Iată 11 dintre cele mai populare filme inspirate de anime-uri.
Conținut articol
- Beginning (2010) – Paprika (2006)
- The Matrix (1999) – Ghost in the Shell (1995)
- Time Loop (2012) – Akira (1988)
- Requiem for a Dream (2000) – True Sadness (1997)
- Pacific Rim (2013) – Mecha anime genre
- Clash of the Titans (2010) – Knights of the Zodiac (1986-1989)
- Man of Steel (2013) – Mighty Birdie (2008-2009)
- The Lion King (1994) – White Lion Kimba (1965)
- Supremacy (2014) – Experiments Lain (1998)
- I’m Blushing (2022) – Sailor Moon (1992-1997), Ranma ½ (1989), Fruit Basket (2001, 2019-2021)
- Avatar (2009) – Princess Mononoke (1997)
Beginning (2010) – Paprika (2006)

Celebrul film de acțiune Inception al lui Christopher Nolan a împrumutat multe concepte și compoziții de scene din Paprika al lui Satoshi Kon.
În Inception, un hoț (Leonardo DiCaprio) care folosește o tehnologie uluitoare de partajare a viselor pentru a fura secrete de companie este însărcinat să folosească această tehnologie pentru a implanta o idee în mintea eroului Cillian Murphy.
Între timp, “Paprika” urmărește o tânără terapeută pe nume Paprika (Megumi Hayashibara) după ce o mașină folosită de terapeuți pentru a intra în visele pacienților psihiatrici este furată.
Cele două filme nu au aceeași intrigă, dar asemănările sunt totuși izbitoare. Secvențe de acțiune similare, compoziții vizuale, o mașină de vise care poate intra în mințile altora și conflictul legat de modul în care o persoană poate determina dacă se află cu adevărat în lumea reală sau într-un vis.
The Matrix (1999) – Ghost in the Shell (1995)

Unele dintre cele mai emblematice aspecte din Matrix, precum și cele centrale pentru intriga sa, sunt preluate direct din filmul Ghost in the Shell al lui Mamoru Oshii.
Printre acestea se numără tipografia digitală verde (care, în Matrix, pare a fi făcută din caractere japoneze dintr-o carte de sushi), interfețele creier-computer care permit personajelor să se conecteze la realitatea virtuală și personajele care descoperă adevărata natură a existenței lor. Familia Wachowski a recunoscut influența acestui anime asupra operei lor.
Time Loop (2012) – Akira (1988)

Rian Johnson a recunoscut că este un fan al anime-urilor și a folosit filmul clasic Akira al lui Katsuhiro Otomo ca sursă de inspirație pentru filmul său Looper.
În “The Loop”, Sid (Pierce Gagnon) este un băiat ale cărui puteri psihice îl fac să se transforme în cele din urmă într-un monstru. Deși povestea nu se învârte direct în jurul lui Cid, arcul său este foarte asemănător cu cel al lui Tetsuo Akira (Nozomu Sasaki), a cărui transformare formează acțiunea centrală a anime-ului.
Abilitățile telekinetice ale lui Tetsuo scapă de sub control, ceea ce se presupune că îl duce la o soartă similară cu cea a unui medium anterior pe nume Akira, a cărui putere distructivă a declanșat cel de-al treilea război mondial.
Requiem for a Dream (2000) – True Sadness (1997)

Alături de Paprika, True Sadness este un alt anime foarte respectat al lui Satoshi Kon care a avut un impact la Hollywood.
Darren Aronofsky a cumpărat chiar și drepturile asupra acestuia, iar unele dintre secvențele din Requiem for a Dream sunt o copie directă în direct a secvențelor din filmul de animație al lui Satoshi Kon.
Telespectatorii au remarcat, de asemenea, asemănări între anime și “Lebăda neagră”; cu toate acestea, spre deosebire de “Requiem for a Dream”, Aronofsky a insistat că nu s-a inspirat din “Adevărata tristețe” atunci când a creat “Lebăda neagră”, în ciuda asemănărilor dintre ele.
Pacific Rim (2013) – Mecha anime genre

În timp ce mulți fani sunt hotărâți să compare Pacific Rim cu Evangelion, scenaristul Travis Beecham nu îl văzuse în momentul în care a scris scenariul blockbusterului, și nici regizorul Guillermo del Toro nu l-a văzut.
Deși Evangelion este un anime despre roboți, del Toro pare să fi căutat filme și seriale mai vechi din acest gen, făcând referire în special la Ultraman, Future Police și Iron Man #28 în relatarea sa despre roboții giganți kaiju.
Clash of the Titans (2010) – Knights of the Zodiac (1986-1989)

Indiscutabil, Clash of the Titans se bazează în primul rând pe mitologia greacă, dar se bazează și pe conceptul Cavalerilor Zodiacului și pe compozițiile sale vizuale.
Louis Leterrier, un mare fan al manga și al adaptării sale anime, a numit armura folosită în film un omagiu adus lui Saint Seiya. El l-a rugat chiar pe autorul manga Masami Kurumada să colaboreze cu echipa de producție a filmului Clash of the Titans pentru designul afișelor.
Man of Steel (2013) – Mighty Birdie (2008-2009)

Man of Steel se inspiră în principal din benzile desenate ale lui Superman. Cu toate acestea, anime-ul a reușit să intre în film, nu ca o sursă de influență generală sau, ci ca sursă de inspirație pentru crearea unor scene individuale.
Zack Snyder a recunoscut că a copiat scena de luptă finală a filmului său direct din seria Mighty Birdie. Până la fiecare cadru, bătălia dintre Superman și Zod este complet copiată din bătălia identică din anime.
The Lion King (1994) – White Lion Kimba (1965)

Spre deosebire de relația dintre filmele de mai sus, relația dintre Kimba Leul Alb și Regele Leu de la Disney a fost controversată.
În urma lansării filmului The Lion King în Japonia, 488 de artiști manga și animatori japonezi au semnat o scrisoare prin care îi îndemnau pe cei de la Disney să îi aducă un omagiu lui Kimba Leul Alb.
Cu toate acestea, Tekuza Productions, studioul din spatele lui Kimba, nu a întreprins niciodată nicio acțiune în justiție împotriva studioului, iar Makoto Tezuka însuși a declarat că vede cele două opere ca fiind povești diferite cu teme diferite.
Supremacy (2014) – Experiments Lain (1998)

În Transcendence, un cercetător în domeniul inteligenței artificiale pe nume Will Custer (Johnny Depp) își încarcă conștiința într-un prototip de computer sensibil și devine treptat omnipotent.
Între timp, Lain’s Experiments este despre o fată pe nume Lain (Kaori Shimizu) care descoperă că nu este un om, ci un program de calculator fizic autonom care poate sări din lumea fizică în cea virtuală. Masami Eiri (Sei Ohama), după ce și-a încărcat conștiința în această lume, o învață cum să controleze lumea digitală și cea fizică.
I’m Blushing (2022) – Sailor Moon (1992-1997), Ranma ½ (1989), Fruit Basket (2001, 2019-2021)

Regizorul “I’m Blushing”, Domi Shi, a fost deschis în legătură cu faptul că filmul este plin de influențe anime. Prietenia dintre Mei (Rosalie Chang) și prietenele ei este inspirată de legătura dintre personalitățile din Sailor Moon.
Transformarea lui Mei reflectă transformările magice din Ranma ½ (în special transformarea tatălui lui Ranma într-un panda) și “Fruit Basket”. În ceea ce privește Inuyashi, la fel ca personajul principal Kagome, Mei locuiește în locul altarului familiei sale împreună cu mama sa. Și, bineînțeles, uriașul panda roșu amintește foarte mult de Totoro din “Vecinul meu Totoro” de Hayao Miyazaki.
Avatar (2009) – Princess Mononoke (1997)

Avatar al lui James Cameron are mult mai puține nuanțe decât clasicul Prințesa Mononoke al lui Hayao Miyazaki. Cu toate acestea, pot fi identificate asemănări între cele două, mai ales în conflictul central dintre om și natură și călătoria protagonistului masculin între aceste două lumi. Cameron a declarat că Prințesa Mononoke a influențat parțial Avatar și, în plus, insulele plutitoare din Castelul din cer al lui Miyazaki au inspirat insulele plutitoare din Pandora.
Vă mulțumim că ne citiți.