Te poți simți deprimat fără să știi? Poți trece printr-o criză depresivă și să nu o recunoști ca atare? Cu siguranță, da. Unii oameni experimentează ceea ce este cunoscut sub numele de depresie mascata. Suferința ei nu este exprimată în schimbări de dispoziție sau în gândurile tipice depresiei clasice. Acești oameni pur și simplu se simt „singuri” deosebit de obosiți, epuizați, somnoroși și se plâng de plângeri fizice nespecifice care nu sunt confirmate medical…
Conținut articol
Depresia „clasică” și depresia mascată
Depresia este o imagine psihopatologică a suferinței mentale care afectează de obicei persoana la mai multe niveluri: fizic, emoțional, cognitiv și comportamental.
Este un fel de scurtcircuit psihologic care „oprește” treptat vitalitatea din toate punctele de vedere.
O persoană care trece prin astfel de suferințe poate simți o dispoziție depresivă sau iritabilă, nimic mai mult nu o trezește sau nu trezește interes sau plăcere. El se poate retrage apoi într-o stare de inactivitate apatică, rupându-se atât de la locul de muncă, cât și de la relațiile interpersonale.
Adesea, gândurile de autodevalorizare, vinovăție și batjocură de sine sunt atât de nerealiste și omniprezente încât, în unele cazuri, sunt luate în considerare gândurile de moarte sau sinucidere.
Organismul, desigur, suferă și el, deoarece persoana respectivă poate prezenta o deficiență sau o creștere neobișnuită a apetitului. Sau tulburări de somn, sau invers, petrecerea cea mai mare parte a zilei în pat. Adăugați la asta oboseala și epuizarea cronică. În unele cazuri, o persoană se poate simți deprimată și anxioasă în același timp: disperată și panicată că ceva teribil și incontrolabil planează asupra ei…
În depresia ascunsă găsim puțin sau nimic din asta.
„Depresia nu este același lucru cu durerea; cei cu adevărat deprimați ar mulțumi cerului dacă ar putea simți durere. Depresia este incapacitatea de a simți emoții. Depresia este senzația de a fi mort în timp ce corpul este încă în viață. Nu este în niciun caz sinonim cu durerile și durerile, cu care nu are nimic în comun. Persoana deprimată nu poate simți bucurie, la fel cum nu poate simți durerea. Depresia este absența oricărui fel de emoție, este un sentiment de moarte care este absolut insuportabil pentru persoana deprimată. Tocmai incapacitatea de a simți emoții face depresia atât de dificil de suportat.”
(ERICH FROMM)
Cușca Depresiei Ascunse

Pentru ca o persoană să poată recunoaște suferința depresivă, trebuie mai întâi să o poată experimenta ca atare. Acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Există forme de suferință care trec „în tăcere” și se exprimă aproape exclusiv sub forma unor plângeri fizice vagi și nespecifice. În aceste cazuri există riscul ca adevărata amploare a problemei să treacă neobservată și neauzită atât de individ, cât și de cei din jur.
O persoană care se confruntă cu depresie sub acoperire poate să nu se simtă subiectiv deprimată, apatică sau stresată, nici dezinteresată sau retrasă de la locul de muncă sau de la activitățile sociale.
Sau, mai degrabă, dacă se uită îndeaproape, se recunoaște mai degrabă jos și mai puțin implicat sau activ de ceva vreme, dar conform experienței sale subiective nu pentru că „se simte” deprimat, ci pentru că este mereu bolnav… un Persistent: Oboseală, dureros contracturi care vin și pleacă, poate dezactivarea durerilor de cap sau tulburări gastro-intestinale.
Unii sunt slăbiți de dureri articulare, amețeli, dureri de spate sau dureri de gât care interferează cu activitățile normale…
Dar fiecare examen medical duce la un rezultat negativ și omul devine din ce în ce mai retras, din ce în ce mai stins și înrădăcinat în cușca lui de afecțiuni mici și mari care îl împiedică de fapt să participe la viață…
Depresia deghizată și expresia culturală a suferinței
Există două motive principale pentru care boala depresivă se poate manifesta ca depresie mascată. Un mediu sociocultural care nu permite alte tipuri de suferință. Sau o funcție psihologică care împiedică acea persoană să experimenteze mental o stare depresivă ca stare de dispoziție.
În cultura japoneză, de exemplu (dar nu singura), expresia suferinței emoționale nu este în general foarte prezentă. Deși este mult mai ușor de acceptat la nivel social și interpersonal, o boală este de natură fizică, tangibilă, de aceea nu este surprinzător că oamenii, chiar și cei cu posibilă introspecție psihologică, pot experimenta suferința depresivă în totalitate sau în mare parte ca disconfort fizic. . Acesta este singurul mod de a obține cu ușurință ajutor, ascultare și sprijin de la alții într-o astfel de cultură.
Depresie deghizată și lipsă de cuvinte pentru emoții
Alte persoane pot avea în mod inerent mari dificultăți în a-și recunoaște și a-și exprima stările emoționale.
Nu vorbim de oameni sensibili și introvertiți care, deși vorbesc puțin, culeg cele mai subtile și indirecte nuanțe emoționale în ei și în ceilalți.
Dar de la oameni care au dificultăți larg răspândite în a face față emoțiilor și a recunoaște dacă sunt supărați, triști, fericiți sau toate acele lucruri împreună. Care poate avea aceeași dificultăți în a înțelege stările emoționale ale altora și a descifra adevăratele motivații din spatele comportamentului lor.
Acești oameni pot părea superficiali, concret, dar nu sunt în niciun caz oameni goli sau superficiali. Le este foarte frică de viața lor emoțională pentru că nu au suficiente elemente pentru a o face față și pot deveni copleșiți dacă sunt surprinși de emoții prea intense. Prin urmare, au o mare tendință de a se somatiza. Durerea depresivă și disperarea nu sunt, de asemenea, trăite ca atare, ci ca simptome ale unor afecțiuni fizice.
Este important să nu subestimezi niciodată o stare de disconfort fizic pur și simplu pentru că nu există o confirmare medicală. Unul dintre riscuri este ca depresia mascata sa nu fie recunoscuta si durerea psihologica sa nu fie auzita, inteleasa si cuprinsa.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Citește și asta…
- De ce ar trebui să păstrăm vie tradiția ciorapilor de CrăciunTradiția ciorapilor de Crăciun aduce magie și bucurie în fiecare casă. Explorați semnificația profundă și cum să vă implicați familia în această practică îndrăgită.
- Obiecte care blochează prosperitatea financiară și atrag sărăcia în casăDescoperă obiectele care atrag sărăcia în casă și blochează fluxul financiar. De la lucrurile vechi și stricate la simboluri negative și portofele goale, află cum să atragi prosperitatea în viața ta.
- Psihologii au dezvăluit care sunt cele 5 răni emoționale care ne împiedică să ne trăim viața în linișteCele 5 răni emoționale profunde dezvăluite de psihologi! Acest articol de specialitate îți oferă o înțelegere aprofundată asupra traumelor care ne împiedică să trăim o viață liniștită și împlinită. Învață cum să te eliberezi de durerile care țin de respingere, abandon, umilință, trădare și nedreptate!
- 6 Semne că universul încearcă să te avertizeze în legătură cu cevaDescoperă 6 semne prin care universul încearcă să îți transmită mesaje. Coincidențele neobișnuite, vocea interioară sau simbolurile recurente pot fi avertismente importante. Află mai multe în acest articol!
- Cel mai schimbător semn zodiacal, potrivit astrologieiGemenii, cunoscuți pentru ambiguitate și inconstantă, domină astrologia cu dualitatea lor. Guvernați de Mercur, acești nativi se adaptează ușor și fascinează prin energia lor schimbătoare.
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.