Există multe modalități de a economisi bani acasă. Vă vom spune cum puteți economisi bani cu ajutorul câtorva sfaturi zilnice și, în cele mai multe cazuri, puteți salva și mediul înconjurător.
Lucrurile noi sunt cumpărate rapid: pantalonii de la magazinul de după colț, canapeaua din noul catalog al unui magazin de mobilă și așa mai departe. Această listă ar putea continua la nesfârșit și probabil că fiecare dintre noi are acasă produse care nu erau absolut necesare.
Cumpărarea de produse de care nu aveți nevoie și nici nu le folosiți nu numai că vă face găuri inutile în portofel, dar consumul poluează și mediul înconjurător. Consumul conștient este o modalitate prin care puteți întrerupe cercul vicios al cumpărăturilor și al cumpărăturilor continue.
Conținut articol
- 1. Economisiți bani acasă: consumați în mod conștient
- 2. Cumpărați la mâna a doua
- 3. Alăturați-vă grupurilor de food sharing pentru a economisi bani
- 4. Reduceți/eliminați consumul de carne
- 6. Cumpărați aparate electrice recondiționate
- 7. Planificați-vă achizițiile
- 8. Reduceți consumabilele
- 9. Cumpărați la oferte speciale
- 10. Regionalitate și sezonalitate
- 11. Faceți singuri mici reparații și servicii
- 12 Scapă de obiceiurile scumpe
- Economisirea banilor la domiciliu: Concluzie
1. Economisiți bani acasă: consumați în mod conștient

La fel ca toată lumea, probabil că aveți lucruri de care nu puteți sau nu vă place să vă lipsiți. Pentru unii este vorba de cafeaua de dimineață și de rulada de la brutărie, pentru alții este vorba de cumpărarea de haine.
Oricare ar fi pentru dumneavoastră, fiți conștienți de impactul pe care deciziile dumneavoastră de cumpărare îl au asupra dumneavoastră, a mediului și a portofelului dumneavoastră. În cazul achizițiilor mai scumpe, puteți, de asemenea, să faceți o listă de argumente pro și contra pentru produse și să includeți aceste puncte.
Pentru a scăpa de presiunea socială care poate apărea de multe ori atunci când prietenii tăi au adesea lucruri noi, te poate ajuta dacă realizezi că, de cele mai multe ori, nu era necesar. Aplicațiile (sau cursurile) de mindfulness și meditație vă pot ajuta să vă găsiți centrul interior și să nu căutați fericirea în consum.
2. Cumpărați la mâna a doua

În loc să cumpărați lucruri noi atunci când aveți nevoie de ceva, de multe ori merită să aruncați o privire pe portalurile de anunțuri clasificate sau pe forumurile de cartier. Aici puteți găsi în cartierul dvs. multe lucruri folosite pe care le puteți cumpăra la un preț corect în majoritatea cazurilor:
Se presupune că nu merită să cumperi la mâna a doua – dar numai pentru producătorii de masă și producătorii low-cost.
Adesea, oamenii dau lucruri sau le schimbă. Schimbul vă oferă o ocazie ideală de a scăpa de lucrurile de care nu mai aveți nevoie.
O altă modalitate de a te distra și de a economisi bani este să participi la petreceri de schimb de haine și la târguri de vechituri.
3. Alăturați-vă grupurilor de food sharing pentru a economisi bani

Mulți oameni folosesc deja oportunitățile oferite de foodsharing pentru a salva alimente de la gunoi și a economisi bani în același timp.
În multe orașe există grupuri mai mari de foodsharing pe WhatsApp la care vă puteți alătura dacă foodsharingul clasic nu este pentru dumneavoastră. Aici, participanții activi la foodsharing postează ce se poate lua de la ce adresă. Dacă folosiți aceste opțiuni în mod eficient, este posibil să economisiți o mare parte din cheltuielile alimentare.
În afară de clasicul foodsharing, există și alte aplicații prin care poți salva alimente pentru un preț mic. Magazinele alimentare, restaurantele, brutăriile și altele își pot posta resturile la un preț redus. Le puteți rezerva ca pungă surpriză în aplicație și apoi le puteți ridica de la magazinul dorit la o anumită oră.
O altă alternativă este aplicația Uxa. Aici, persoanele fizice pot oferi alimente pe care le-au cumpărat, dar pe care nu le vor consuma. Puteți fie să luați mâncare, fie să o oferiți dumneavoastră. Aplicația își propune să reducă risipa de alimente și să consolideze comunitățile locale.
4. Reduceți/eliminați consumul de carne

Consumul de carne și de alte produse de origine animală poate fi considerat critic din patru puncte de vedere. Pe de o parte, este o chestiune de etică dacă doriți să mâncați carne de la animale care au fost adesea crescute și sacrificate în condiții problematice. Pe de altă parte, produsele de origine animală generează emisii foarte mari prin creșterea animalelor.
În afară de considerentele etice și climatice, carnea este, în majoritatea cazurilor, mai scumpă decât produsele vegetale. Dacă nu sunteți deja vegetarian sau vegan, încercați să reduceți consumul de carne și să mâncați cât mai puține sau deloc produse de origine animală.
Înlocuitorii populari ai cărnii sunt seitanul, tofu sau tempeh. Puteți încerca, de asemenea, un plan de dietă vegană timp de o săptămână. Alternativ, puteți găsi mai multă inspirație pentru mâncăruri vegetariene și vegane delicioase pe pagina noastră de rețete.
6. Cumpărați aparate electrice recondiționate

Aparatele electrice stricate care au fost recondiționate pentru a putea fi vândute din nou se numesc “recondiționate”. Aceste aparate nu sunt doar mai ieftine decât cele noi, ci și mai bune pentru mediu.
Recondiționarea echipamentelor deteriorate economisește resurse valoroase, cum ar fi minereurile rare.
Este adesea o idee bună să vă întrebați familia sau prietenii. Este posibil ca aceștia să dorească să vândă telefoane mobile uzate care zac nefolosite acasă, chiar dacă sunt perfect utilizabile.
7. Planificați-vă achizițiile

Un alt truc mic, dar simplu, pentru a economisi bani în gospodărie este să scrieți o listă de cumpărături. Acest lucru vă va ajuta să evitați achizițiile impulsive și să economisiți bani. Această listă este utilă mai ales pentru cumpărarea de alimente, deoarece cheltuielile pot fi planificate relativ ușor.
La începutul săptămânii, gândește-te la ce vrei să gătești pentru săptămâna respectivă și notează-ți ingredientele de care ai nevoie. Apoi, asigurați-vă că cumpărați doar lucrurile care se află pe listă și nu vă lăsați ademenit de presupusele chilipiruri din supermarket.
Un efect secundar mic, dar plăcut, este că puteți economisi mult timp. Dacă vă planificați cumpărăturile, este mai puțin probabil să vă treziți în fiecare seară în supermarket în căutarea unor posibile ingrediente pentru masa dumneavoastră.
8. Reduceți consumabilele

Nu doar ceea ce cumpărați determină cât de mulți bani puteți economisi, ci și modul în care îi folosiți. De exemplu, multe produse sunt adesea folosite mai mult decât este necesar pentru a obține rezultatul dorit. Un exemplu popular este detergentul: recomandările producătorului sunt adesea supraestimate, astfel încât este foarte posibil să vă descurcați cu mult mai puțin detergent la fiecare spălare.
De asemenea, atunci când vă spălați părul, o cantitate de mărimea unui bob de mazăre sau a unei nuci este de obicei suficientă pentru a curăța scalpul de murdărie și sebum.
Practic, este logic să vă întrebați dacă aveți cu adevărat nevoie de ele, mai ales când vine vorba de produse de consum. Cu toate că sunt destul de ieftine, sumele mici se adună rapid la sfârșitul lunii și ajung la o sumă frumușică.
Data viitoare când cumpărați produse cosmetice, întrebați-vă dacă fiecare produs vă oferă o valoare adăugată, dacă l-ați folosi cu regularitate și dacă nu v-ar fi bine fără el.
9. Cumpărați la oferte speciale

Multe discounteri, supermarketuri, dar și supermarketuri ecologice oferă campanii temporare de reduceri la diverse produse. Deși ofertele speciale din magazinele de tip discounter sunt în majoritatea cazurilor mai ieftine, este totuși recomandabil să alegeți ofertele din piețele ecologice. Prin cultivarea și, în cele din urmă, cumpărarea de alimente ecologice, se aduce o contribuție importantă la biodiversitate.
Produsele pot fi mai ieftine începând cu o anumită cantitate de cumpărare sau sunt reduse pentru o anumită perioadă de timp. Încercați să așteptați aceste oferte, mai ales dacă cumpărați cantități mari și nu atât de des, pentru că aici există un potențial de economisire.
10. Regionalitate și sezonalitate

Multe alimente de zi cu zi au în spate un drum lung. Printre acestea se numără bananele, fructele de pădure în timpul iernii și ananasul.
Rutele lungi de transport provoacă emisii de CO2, precum și costuri mai mari, care sunt transferate către consumatori. Pentru a economisi bani și pentru a face un lucru bun pentru mediul înconjurător, este recomandabil să folosiți produse regionale și de sezon.
Cumpărați fructe și legume atunci când sunt de sezon. De asemenea, căutați mâncarea locală. În unele comunități și orașe, există acum magazine agricole sau automate de vânzare în care fermierii regionali își vând produsele.
Verificați dacă în apropierea dumneavoastră există o stație de distribuție a laptelui organic sau un magazin agricol cu legume regionale și de sezon.
11. Faceți singuri mici reparații și servicii

Bricolajul este foarte în vogă dintr-un motiv: dacă reparați singur lucruri mici, puteți învăța multe și, de asemenea, puteți economisi bani. De exemplu, micile reparații ale gospodăriei sau ale bicicletei pot fi adesea efectuate în mod independent cu ajutorul unor tutoriale și a câtorva unelte.
În unele cazuri, puteți, de asemenea, să vă faceți singuri serviciile pentru care altfel ați fi cheltuit bani. Aproape oricine poate învăța să își taie singur dantela și să economisească bani.
Alte reparații casnice, cum ar fi un robinet care picură, pot fi efectuate de asemenea de către dumneavoastră în multe cazuri.
Deși acest sfat oferă un potențial ridicat de economisire, ar trebui să vă asigurați că lăsați profesioniștii să se ocupe de problemele mai complexe de care nu sunteți sigur. Cel târziu atunci când siguranța dumneavoastră joacă un rol important, cum ar fi în cazul frânelor de bicicletă stricate, ar trebui să cheltuiți mai degrabă niște bani și să lăsați reparația la profesioniști.
În toate celelalte cazuri, acest sfat vă oferă potențialul de a vă dezvolta în continuare propriile competențe și abilități.
12 Scapă de obiceiurile scumpe

Obiceiurile costisitoare pot fi de diferite feluri, de la consumul de produse scumpe de care poate nu aveți nevoie, până la fumat sau mersul excesiv de des la restaurant.
Deși majoritatea acestor obiceiuri costisitoare sunt plăcute sau, cel puțin, aduc un plus de valoare, altfel nu le-ai face, nu toate sunt neapărat bune pentru portofelul tău, pentru sănătate sau pentru mediu.
De exemplu, un fumător mediu cheltuiește 150 de euro pentru consumul de tutun afară. Deși acest exemplu poate fi unul extrem, el arată bine cât de repede obiceiurile pot avea un impact mare asupra portofelului dumneavoastră.
Încercați să aflați ce obiceiuri costisitoare aveți și pe care dintre ele le puteți elimina sau cel puțin reduce.
Economisirea banilor la domiciliu: Concluzie

Există multe moduri în care puteți economisi bani acasă. Dacă respectați principiul de a cumpăra doar ceea ce aveți cu adevărat nevoie, sunteți pe drumul cel bun. Acest lucru nu numai că vă economisește bani, dar face și un bine mediului înconjurător.
În ciuda tuturor sfaturilor și trucurilor pentru a economisi bani, ar trebui, dacă este posibil, să acordați atenție calității și să sprijiniți magazinele locale. Aceasta include, de exemplu, cumpărarea de alimente ecologice ori de câte ori este posibil și vizitarea pieței săptămânale locale mai des decât a lanțului de supermarketuri.
Citește și asta…
- De ce ar trebui să păstrăm vie tradiția ciorapilor de CrăciunTradiția ciorapilor de Crăciun aduce magie și bucurie în fiecare casă. Explorați semnificația profundă și cum să vă implicați familia în această practică îndrăgită.
- Obiecte care blochează prosperitatea financiară și atrag sărăcia în casăDescoperă obiectele care atrag sărăcia în casă și blochează fluxul financiar. De la lucrurile vechi și stricate la simboluri negative și portofele goale, află cum să atragi prosperitatea în viața ta.
- Psihologii au dezvăluit care sunt cele 5 răni emoționale care ne împiedică să ne trăim viața în linișteCele 5 răni emoționale profunde dezvăluite de psihologi! Acest articol de specialitate îți oferă o înțelegere aprofundată asupra traumelor care ne împiedică să trăim o viață liniștită și împlinită. Învață cum să te eliberezi de durerile care țin de respingere, abandon, umilință, trădare și nedreptate!
- 6 Semne că universul încearcă să te avertizeze în legătură cu cevaDescoperă 6 semne prin care universul încearcă să îți transmită mesaje. Coincidențele neobișnuite, vocea interioară sau simbolurile recurente pot fi avertismente importante. Află mai multe în acest articol!
- Cel mai schimbător semn zodiacal, potrivit astrologieiGemenii, cunoscuți pentru ambiguitate și inconstantă, domină astrologia cu dualitatea lor. Guvernați de Mercur, acești nativi se adaptează ușor și fascinează prin energia lor schimbătoare.