10.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Generația Alfa: Copiii Digitali care Vor Modela Viitorul

Date:

Share post:

Descoperă cum generația alfa, născută în era digitală, schimbă paradigmele educației și socializării. De la familiarizarea cu tehnologia până la efectele asupra dezvoltării lor, află ce îi așteaptă pe acești tineri într-un viitor tot mai tehnologizat.

zonia.ro

Pentru a atinge viitorul, nu este deloc necesar să il ghicesti cu ajutorul unui glob de cristal sau al cărților de tarot: poți “auzi chemarea viitorului” în vocile generației alfa. Acest nume a fost dat noii generații de persoane născute între 2010 și 2024 de către demograful și cercetătorul social australian Mark McCrindle.

Anterior, conform teoriei generațiilor, fiecărei noi formațiuni de vârstă i se atribuia o altă literă din alfabetul latin. Ultima literă, z, a fost atribuită celor de la Zoomers (1997-2010).

Numindu-i pe noii veniți Alfa, prima literă a alfabetului grecesc, McCrindle a dorit să sublinieze faptul că copiii de astăzi s-au născut într-o eră cu totul nouă. Ei nu au cunoscut viața fără noile tehnologii și au deja un picior în viitor – în cel mai futurist sens al cuvântului.

Conținut articol

organicsfood.ro

Semnele generației alfa

Ce știm despre alfa? Ei vor depăși baby-boomerii și vor deveni cea mai numeroasă generație din istorie: până în 2025 vor fi peste 2 miliarde. Cei mai mulți alphas provin din China, India și Indonezia – ei vor aduce mai aproape “secolul Asiei”. Potrivit firmei de cercetare McCrindle, copiii de astăzi vor avea o speranță de viață mai mare, condiții economice mai bune și o cultură mai diversă. Ca adulți, noua generație va avea parte de mutări frecvente și schimbări de carieră.

Generația Alfa: Copiii Digitali care Vor Modela Viitorul dezvoltare socială
pexels

Identitatea noii generații este construită în mare parte în jurul gadgeturilor, deoarece nașterea alfasilor mai mari a coincis cu apariția primelor iPad-uri, pe care părinții lor – milenialii – le-au folosit în mod activ ca dispozitive de divertisment și educaționale. Din acest motiv, alphas au fost supranumiți “copiii iPad-urilor” și “screenagers”, subliniind inseparabilitatea lor față de gadgeturi.

Consecințele unei astfel de familiarizări timpurii, literalmente din leagăn, cu ecranul sunt ambigue. Pe de o parte, copiii moderni au o alfabetizare tehnică mai dezvoltată și multitasking, pe de altă parte, ei au o scădere a concentrării, abilități sociale subdezvoltate și dependență de internet.

În plus, accesul timpuriu la cantități mari de informații a influențat viteza de maturizare a alfasilor: aceștia vor intra în adolescență și vor ajunge la maturitate psihologică mai devreme decât alte generații, dar mai târziu se vor despărți de părinți și vor începe să câștige bani pe cont propriu.

CITEȘTE ȘI
Sătulă de cele mai mari costuri de înmormântare din lume, o țară se schimbă

Un alt factor care a influențat formarea noii generații este dezvoltarea activă a rețelelor sociale. Alphas mențin bloguri personale , urmăresc influencerii și urmăresc tendințele. O caracteristică importantă a comunicării între copiii moderni a devenit schimbul de știri și informații sub formă de postări, meme-uri, snapstreaks și videoclipuri scurte.

Rețelele de socializare fac posibil ca alphas să fie în contact permanent unii cu alții și, astfel, să mențină și să consolideze legăturile sociale și să își arate potențialul creativ. Cu toate acestea, ei riscă să devină mai retrași și mai izolați de lumea exterioară, precum și să se confrunte cu hărțuirea cibernetică și să cadă sub influența unor autorități dubioase.

Generația Alfa: Copiii Digitali care Vor Modela Viitorul dezvoltare socială
pexels

Învățarea multimodală

Alphas vor studia mai mult timp decât orice altă generație, prevăd cercetătorii. Iar pentru a reuși la studii și pentru a deveni solicitați pe piața muncii, vor trebui să stăpânească un set de competențe în care valoarea principală va fi reprezentată de abilitățile de viață – adaptabilitate, capacitatea de a lua decizii, de a comunica eficient cu oamenii și de a rezolva conflicte.

Datorită noilor tehnologii, pentru alphas s-a deschis o lume de noi oportunități, în care pot reuși cu ușurință sau se pot pierde în lipsa orientărilor și a determinării necesare. În plus, sondajele arată că copiii din ziua de azi au o gândire critică, abilități de prezentare și abilități de conducere slabe.

Pe lângă transmiterea de cunoștințe academice, școlile, potrivit părinților, ar trebui să dezvolte adaptabilitatea, stabilirea obiectivelor și abilitățile 4K (gândire critică, creativitate, comunicare, coordonare).

Una dintre principalele caracteristici ale generației alfa este obiceiul de a interacționa activ cu diferite tipuri de conținut. Copiii de astăzi aleg în mod independent modalitățile și canalele de primire a informațiilor – ei decid ce să privească, să asculte, să citească. De asemenea, alfa sunt obișnuiți să primească conținut personalizat, oferit de algoritmi pe baza intereselor și nevoilor lor.

La școală, copiii se confruntă cu un sistem diferit, în care, de cele mai multe ori, ei rămân ascultători pasivi care nu influențează procesul. Concentrarea redusă a atenției și gândirea clipită îi împiedică să se concentreze și să perceapă cantități mari de informații, iar lipsa interactivității și a combinației de formate în lecții duce la faptul că își pierd rapid interesul.

O soluție la această problemă ar putea fi învățarea “profundă” multimodală, combinând diferite formate de interacțiune cu conținuturi bazate pe stilurile VARK:

  • vizual – imagini, videoclipuri, infografice;
  • auditiv – podcast-uri , prelegeri;
  • citire și scriere;
  • kinestezic – sarcini practice.
Generația Alfa: Copiii Digitali care Vor Modela Viitorul dezvoltare socială
Shutterstock

De obicei, formarea are loc prin intermediul unui sistem de gestionare a învățării (LMS), o aplicație software pentru administrarea cursurilor de formare online. Această strategie face ca învățarea să fie mai interactivă și mai distractivă, permițându-le copiilor să rămână concentrați mai mult timp și să rețină mai bine informațiile.

CITEȘTE ȘI
Liderii mondiali l-au felicitat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan după ce a câștigat alegerile

Astfel, studiul a arătat că 65,6% dintre tinerii intervievați preferă învățarea multimodală. Există un motiv pentru care se mai numește și “accesibilă” și “personalizată”, deoarece se adaptează la diferite stiluri și preferințe de învățare și încurajează creativitatea și capacitatea de a gândi în afara cutiei. Învățarea multimodală include: instruire prin studiu de caz, sarcini de grup, proiecte de cercetare multimedia și jocuri educaționale.

Generația Alfa: Copiii Digitali care Vor Modela Viitorul dezvoltare socială
pexels

Profesiile viitorului

Deoarece alfa vor studia mai mult timp, vor începe să lucreze mai târziu și nu se vor pensiona până la vârsta de 70 de ani. În același timp, își vor schimba adesea locul de muncă și domeniul de activitate, își vor îmbunătăți constant calificările și se vor recalifica. Acesta este motivul pentru care adaptabilitatea va fi cea mai valoroasă și cea mai solicitată abilitate a acestei generații.

Atunci când alphas vor intra pe piața muncii în următorul deceniu, multe profesii vor dispărea deja și vor apărea altele noi. Și dacă această listă include deja, în mod previzibil , “specialist în securitate cibernetică”, “pilot de drone”, “inginer de realitate augmentată și virtuală” și “agent de turism spațial”, atunci sunt surprinzătoare pozițiile de “manager de bunăstare”, “specialist în simplificarea vieții” (life simplifier), “somnolog” și “fermier urban”.

Generația Alfa: Copiii Digitali care Vor Modela Viitorul dezvoltare socială
Shutterstock

Relevanța profesiei de “wellbeing manager” se explică prin faptul că cultura wellness va atinge apogeul peste zece ani, când vor începe să muncească alfas. Atunci când își vor căuta un loc de muncă, factorul de bunăstare va fi decisiv pentru noua generație.

Sarcina “specialistului în simplificarea vieții” va fi cel mai probabil legată de personalizarea și simplificarea serviciilor. El va dezvolta aplicații care vor contribui la îmbunătățirea stării de bine și a calității vieții. Fermierii din orașe vor cultiva alimente pe acoperișuri, în subsoluri și în depozite transformate, folosind agricultura verticală.

Consumatori exigenți

În ciuda faptului că alphas abia au intrat în adolescență, majoritatea acestora, potrivit sondajului , influențează deciziile de cumpărare ale părinților și au deja putere de cumpărare. De cele mai multe ori, copiii iau inițiativa atunci când cumpără jucării, haine, alimente și băuturi.

Nu trebuie să uităm că alpha cresc în era personalizării și a personalizării maxime a bunurilor și serviciilor. Așadar, în primul rând, ei vor fi dispuși să plătească pentru ceva care să le reflecte valorile și interesele personale.

organicsfood.ro
Generația Alfa: Copiii Digitali care Vor Modela Viitorul dezvoltare socială
Freepik

O prezență activă pe rețelele de socializare, publicarea de conținut atractiv din punct de vedere vizual, un site web interactiv, colaborări cu influenceri, toate acestea sunt importante pentru a atrage atenția unei noi generații. Alphas vor face cumpărături online mai des decât să meargă în magazine.

CITEȘTE ȘI
Premiul Nobel pentru Pace 2023 acordat activistei iraniene Narges Mohammadi pentru lupta împotriva opresiunii femeilor din Iran

Este important ca aceștia să interacționeze cu brandul: să publice propriul conținut și să primească feedback. Interacțiunea ar trebui să aibă elemente de joc, cum ar fi concursurile, tombolele și căutările.

Mărcile cu o agendă socială și de mediu vor fi, de asemenea, populare în rândul noii generații. Interesul pentru agenda ecologică a fost transmis către alphas de către zoomeri care au atras în mod activ atenția asupra problemei încălzirii globale pe rețelele de socializare și au participat la eco-activism.

Citește și asta…

Generația Alfa: Copiii Digitali care Vor Modela Viitorul dezvoltare socială

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

UE: Problema migrației, pe masa miniștrilor de externe

Problema migrației a fost discutată astăzi la Consiliul miniștrilor de externe ai UE, a declarat Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borel.

Autoritățile japoneze îl expulzează pe consulul rus din Sapporo și îl obligă să părăsească țara în șase zile

Ministerul japonez de Externe a ordonat consulului rus din Sapporo să părăsească țara până la 10 octombrie. Decizia...

Testul nord-coreean cu rachete activează sistemul de alarmă: Populația trebuie să se adăpostească în case!

O rachetă nord-coreeană a survolat astăzi, marți, Japonia, activând o alertă publică de rachete în această țară, Japonia...

Tricoul purtat de Diego Maradona când a marcat faimosul său gol Mâna lui Dumnezeu va fi expus în Qatar în timpul Cupei Mondiale

Tricoul albastru, care a fost scos la licitație în mai pentru un record de 8,93 milioane de dolari...

Un chinez de 95 de ani a descoperit din greșeală că trăiește de 80 de ani cu un glonț înfipt în gât

Un veteran de război chinez în vârstă de 95 de ani a descoperit că trăiește de aproape opt...

Moartea unei femei arestate de poliția morală din Iran: protestele continuă, la fel și represiunea

În Iran, bărbați și femei, mulți dintre ei purtând eșarfe în semn de protest, continuă să se adune...

OMS: O singură doză de vaccin împotriva HPV este suficientă

Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat o întârziere semnificativă în ceea ce privește vaccinarea fetelor împotriva virusului papiloma...

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a fost numit prim-ministru de către regele Salman

Înainte de această numire, prințul moștenitor a fost vicepremier și ministru al apărării al regatului RIYADH: Regele Arabiei Saudite...