O figură carismatică a publicității și a designului, pionierul greco-american George Lois, responsabil, printre altele, pentru unele dintre cele mai îndrăznețe și mai puternice imagini publicate în revistele americane din anii 1960, precum și pentru sloganuri publicitare iconice precum “I Want My MTV!”, a murit la vârsta de 91 de ani în locuința sa din Manhattan, New York, a anunțat fiul său, fotograful Luke Lois.
Supranumit “Grecul de aur” și, de asemenea, “The Original Mad Man” (o sintagmă care făcea aluzie la serialul de televiziune “Mad Men” și cu care nu era de acord), a fost unul dintre publiciștii responsabili de “Revoluția creativă” a presei americane de revistă de la sfârșitul anilor 1950 și pe parcursul anilor 1960.
Mic istoric
De la un cimpanzeu care arăta simplitatea unei imprimante Xerox la Mick Jagger și alte vedete rock care cereau “Vreau MTV-ul meu!”, până la Muhammad Ali personificându-l pe Sfântul Sebastian și Andy Warhol “înecându-se” în sucul de roșii Campbell’s, Lois a reinventat, cu campanii provocatoare și pline de imaginație, arta publicității împotriva convenționalismului și puritanismului vremii.
L-a prezentat pe boxerul negru și deținutul Sonny Liston drept Moș Crăciun, deconstruind fericirea compulsivă a sărbătorilor; l-a arătat pe președintele Nixon acoperit de pudră și ruj; a lansat o copertă neagră ca smoala, din jungla sălbatică a Vietnamului, cu doar fraza unui soldat (“Oh, Doamne, am lovit o fată!”) în timp ce ucidea o minoră.
Lois a fondat în vasta sa carieră de șase decenii și a condus numeroase agenții de publicitate, a scris cărți, a creat campanii premiate pentru orice, de la săpunuri la companii aeriene, și a fost recunoscut de colegi și non-colegii deopotrivă ca fiind unul dintre cei mai creativi și influenți exponenți ai artei sale.

Născut în Manhattan, la 26 iunie 1931, a fost unul dintre cei trei copii ai imigranților Harry Loy și Vasiliki Thanasoulis. George și surorile sale, Paraskevi și Chariclea, au crescut în Bronx. După cum a spus întotdeauna, rasismul pe care l-a experimentat în cartierul irlandez în care a crescut a devenit o motivație de durată “pentru a mă trezi, pentru a fi supărat, pentru a protesta”.
Și-a început cariera în publicitate în 1956, ca director artistic la Sudler &? Hennessey, mutându-se doi ani mai târziu în aceeași poziție la Doyle Dane Bernbach – o firmă care, sub conducerea proprietarului său, William Bernbach, a eliberat artiștii și copywriterii, cu brainstorming-uri frecvente, schimburi de idei și încredere în inspirația lor.
Multe dintre coperțile pe care le-a desenat între 1962 și 1972 pentru Esquire – acum expuse permanent la MOMA – au fost o critică elocventă, deși fără cuvinte, a societății, rasei, politicii și războiului.
S-a căsătorit cu Rosemary Lewandowski în 1951 și împreună au avut doi fii, Harry – care a murit în 1978 – și Luke.
Citește și asta…
- Criza demografică a Japoniei: de ce îmbătrânește atât de rapid națiunea japoneză?Criza demografică a Japoniei reprezintă o provocare majoră, combinând schimbări sociale cu presiuni economice. Află mai multe despre cum se confruntă națiunea cu această situație și ce soluții propune guvernul.
- Nostradamus virtual: horoscopul săptămânii 9 -15 octombrieExplorăm împreună previziunile astrale pentru săptămâna 9-15 octombrie! Descoperă cum să navighezi prin provocările și surprizele astrelor.
- Premiul Nobel pentru Pace 2023 acordat activistei iraniene Narges Mohammadi pentru lupta împotriva opresiunii femeilor din IranActivista și scriitoarea iraniană Narges Mohammadi a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2023 pentru lupta sa pentru drepturile femeilor din Iran și promovarea drepturilor omului. Ea se află în închisoare în prezent. Ceremonia de premiere va avea loc pe 10 decembrie. #NobelPentruPace
- Un călugăr român și un călugăr belarus s-au luat la bătaie pe Muntele AthosBătălie surprinzătoare între un călugăr român și unul bielorus pe Muntele Athos! Incidentul, având la bază dezacorduri teologice, dezvăluie o față neștiută a vieții monahale. Descoperă acum detaliile acestui scandal monahal inedit!
- Haiti, cea mai săracă țară din AmericaHaiti, țara cea mai săracă din emisfera vestică. De la dezastre naturale până la probleme politice și economice, află ce face ca Haiti să fie o țară în dificultate.
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.