1.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023

Haiti, cea mai săracă țară din America

Date:

Share post:

Povestea complexă a Haiti, țara cea mai săracă din America, împovărată de probleme economice, politice și dezastre naturale. Află de ce, în ciuda resurselor abundente, Haiti rămâne prinsă într-un ciclu vicios de sărăcie și instabilitate.

zonia.ro

Haiti este o țară de culoare. Nu pentru că 95 % din populația sa este formată din descendenți ai africanilor cu pielea închisă la culoare. Ci pentru că trecutul, prezentul și viitorul său sunt negre ca noaptea. Încă de când caravelele lui Columb au acostat pe frumoasa insulă tropicală la sfârșitul secolului al XV-lea și a fost declarată spaniolă, istoria locală a urmat unul dintre cele mai violente scenarii din lume. Acesta continuă și în prezent.

Țara se află într-o devastare totală, autoritățile nu controlează situația, economia este practic inexistentă, populația este în sărăcie. Și, în plus, există dezastre naturale constante, care “au iubit” statul îndelung suferind – niciun cataclism natural din bazinul Mării Caraibelor nu poate face fără să afecteze Haiti. Acesta este chinuit de tsunami, cutremure, inundații. Se pare că forțele cerești au blestemat această țară, aruncând-o pentru totdeauna în abisul haosului natural, economic și politic.

Un loc unde nu există economie

Haiti, cea mai săracă țară din America dezastre naturale haiti
Haiti este cea mai săracă țară din emisfera vestică

Haiti ar putea fi numită “insula ghinionistă”.  În partea sa estică, Republica Dominicană o duce bine. Are sute de hoteluri de lux, drumuri bune, plaje nesfârșite și liniștite și mii de turiști pe ele. Țara are și zăcăminte de aur, ceea ce oferă un sprijin serios economiei. Vecinii Republicii Dominicane sunt Jamaica și Cuba. Prima exploatează bauxită și aluminiu, iar cea de-a doua exportă trabucuri, cafea și zahăr granulat în întreaga lume.

organicsfood.ro

Haiti are și el toate acestea. Trestie de zahăr și cafea, ca în Cuba, bauxită, ca în Jamaica, zăcăminte de aur aproape mai bogate decât în Republica Dominicană. Dar economia haitiană este un tranzit de droguri, o agricultură precară și o subzistență din ajutorul umanitar al ONU, care, abia ajuns pe teritoriul țării, este imediat furat și vândut la prețuri exorbitante pe piețe. 

Care este motivul unei asemenea stări de înapoiere, de ce trăiesc oamenii din Haiti mai rău decât strămoșii lor de acum 200 de ani? Modul “special” în care s-a dezvoltat țara este parțial de vină pentru acest lucru. Dar nu numai. Oamenii și atitudinea lor față de viață sunt motivul pentru care Haiti nu se poate ridica din genunchi și este puțin probabil să se ridice în viitorul apropiat.

Perlă a Antilelor

Spaniolii au numit insula tropicală pe care au descoperit-o Hispaniola, ceea ce înseamnă “mica Spanie”.  Din istoria incașilor, știm despre atrocitățile conchistadorilor din America de Sud. Dar istoria populației indigene de pe insula Haiti a rămas în umbră. Între timp, descendenții lui Columb i-au exterminat complet pe toți indienii din Hispaniola. Fără să lase în urmă nici măcar o persoană. Dar cumva a fost necesar să se exploateze aurul descoperit pe insulă, așa că caravele cu sclavi negri din Africa au navigat spre Haiti. Câteva decenii mai târziu, aceștia au devenit populația indigenă a insulei.

CITEȘTE ȘI
Avarii la conductele de încălzire din sectoarele 1, 2 și 4

Dar nu numai războaiele coloniale au avut loc în regiune, ci și împărțirea teritoriului între țările europene. În 1620, incapabili să reziste invaziei franceze, spaniolii s-au mutat în partea de est a insulei, iar partea de vest a devenit o posesiune colonială a Franței.

Saint-Domingue (așa cum numeau francezii partea lor de insulă) era adevărata “perlă a Antilelor” – cea mai valoroasă comoară din coroana colonială a Franței și cea mai bogată posesiune din întreaga Americă. Și nu era vorba doar de aur, ci și de cafea și zahăr, cu care Saint-Domingue aproviziona jumătate din Europa.

Haiti, cea mai săracă țară din America dezastre naturale haiti
Capitala Haiti, Port-au-Prince, văzută de sus

Pe insulă lucrau încă exclusiv negri, care erau 500 de mii. Alături de ei, 30 de mii de albi și un mic strat de colorați – copii ai francezilor din căsătorii mixte. Exploatarea nemiloasă a negrilor și-a dat “roadele” – în secolul al XIX-lea, în Haiti a izbucnit o revoltă împotriva proprietarilor de sclavi. 

Franța a luptat timp de mai mulți ani cu colonia rebelă, dar nu a reușit să îi închidă în cușcă pe sclavii de ieri. În 1825, ea a recunoscut independența statului Haiti. Dar înainte de asta, populația neagră rebelă a masacrat toți albii de pe insulă, inclusiv femei, bătrâni și copii. Mai mult, nu doar plantatorii bogați, ci în general pe toți cei a căror culoare a pielii era mai deschisă decât cea a majorității agresive.

Dictaturi și revolte

Haiti, cea mai săracă țară din America dezastre naturale haiti
Pe străzile capitalei haitiene

Ei bine, atunci a început construcția unui nou stat independent, cu nesfârșite lovituri de stat militare, dictaturi, revolte, rebeliuni și revoluții. Foștii sclavi care au obținut independența nu au simțit-o prea mult. Tot trebuiau să lucreze pe plantațiile de cafea și trestie de zahăr, numai că nu pentru proprietarii albi, ci pentru compatrioții lor mai norocoși care au reușit să pună mâna la timp pe o bucată grasă. 

Primul președinte al țării nu a văzut nimic în neregulă cu acest lucru, iar când a avut loc o revoltă a oamenilor nemulțumiți în Haiti, a decis să o suprime cu forța. Nu a funcționat. Mulțimea l-a făcut bucăți pe președinte. Și nu este o figură de stil – a fost literalmente făcut bucăți pe stradă.

De atunci, istoria statului Haiti a intrat într-un cerc vicios. Dictatorii se succed, dându-și titluri exotice. În scurta istorie a acestei țări au existat atât Regele Henry, cât și Împăratul Faustin I, iar întreaga lume cunoaște domnia celebrului “Baron Saturday” – dictatorul Francois Duvalier. Omul care a proclamat cultul voodoo ca religie oficială și principală a țării și care a înfipt cu sfidare ace în păpușa președintelui american a exterminat aproape un sfert din întreaga populație a Haitii.

Nu există pace pentru această țară nici până în ziua de azi. În 2021, atacatori necunoscuți l-au ucis pe președintele Republicii. Pur și simplu, au dat buzna în dormitorul său și l-au înjunghiat mortal în pat. Politicianul care l-a înlocuit, Ariel Henry, nu a putut face față valului de anarhie și a cerut lumii să trimită trupe străine în țară pentru a asigura legea și ordinea. Imediat după aceasta, mii de haitieni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva intervenției. Au început pogromurile din magazine, revoltele și împușcăturile. Nimic surprinzător – aceasta este viața de zi cu zi în Haiti.

Trăiește cum vrei tu

Ei bine, dar lumea ce a facut? ONU a păstrat tăcerea diplomatică, iar NATO și Statele Unite nu au observat “vocea disperării”. Și toate acestea pentru că comunitatea internațională nu vrea să se implice în niciun fel în Haiti. 

CITEȘTE ȘI
Guangzhou: Perla strălucitoare a Chinei de Sud

Asistența se limitează doar la avioanele care transportă ajutoare umanitare. Toate acestea ajung imediat pe piețele locale, unde sunt vândute la prețuri exorbitante. Iar oamenii cumpără pentru că nu au altă opțiune. Nu există nimic pentru a trăi în Haiti – 60% dintre locuitori se află sub pragul sărăciei, jumătate din populație moare de foame. În același timp, haitienii au o mentalitate ciudată – se vor limita la mâncare, vor economisi câțiva cenți timp de șase luni, iar apoi vor cumpăra adidași strălucitori la piață, aduși din Europa sub formă de ajutor umanitar.

Haiti, cea mai săracă țară din America dezastre naturale haiti
Animalele își caută propria hrană

Locuitorii din Haiti nu sunt deloc îngrijorați de situația lor mizerabilă; sunt convinși că o astfel de viață este norma și nu caută să schimbe nimic în această privință. În același timp, ura și suspiciunea față de omul alb au rămas în sângele lor. De aceea, sunt puțini turiști în Haiti – fiecare dintre ei devine obiectul unei atenții, iar fără o securitate bună, călătoriile în afara capitalei sunt periculoase.

A fi în Port-au-Prince în sine este inconfortabil pentru turiști. Acesta nu este un oraș în sensul obișnuit, ci o colecție de barăci și grămezi de pietre rămase în urma cutremurelor. Nu există străzi în oraș, ci mai degrabă spații deschise unde nu există reguli de circulație. Și peste tot sunt oameni, muzică creolă, piețe spontane și corturi. După cutremurul devastator din 2010, haitienii săraci încă trăiesc acolo.

Haiti, cea mai săracă țară din America dezastre naturale haiti
Corturi în capitala haitiană/ © dymontiger.livejournal.com

Țară în ruină

Tara a fost zguduită atât de tare încât, pe lângă victimele colosale (peste 200.000 de morți), a fost distrus întregul fond locativ al țării, toate entitățile economice și logistice. Sunt mormane de ruine și oameni plângând peste tot.

Întreaga lume a început apoi să restaureze Haiti, dar nu a funcționat. Ajutoarele au fost furate, populația locală a refuzat să lucreze la curățarea molozului și pe șantierele de construcții, casele construite de forțele ONU au fost ocupate de cei mai îndrăzneți, iar haitienii obișnuiți s-au înghesuit în corturi. 

De atunci, nimic nu a fost restaurat în capitala statului Haiti – nu există apă curentă, nu există sistem de canalizare, nu există sistem de colectare a deșeurilor. Au trecut mai bine de 10 ani, iar străzile sunt încă pline de mormane de pietre rămase de la casele distruse.

Dar cum rămâne cu forțele de ordine, cu armata, cu forțele de menținere a păcii ale ONU, în cele din urmă? Nu există o armată ca atare în țară, pentru că nu există un guvern capabil să o mențină. De fapt, o parte din țară și capitala sunt controlate de bande de bandiți complet legale, care se confruntă cu primul ministru. Acesta are gărzi care mențin un perimetru de apărare, și asta e tot ce înseamnă lege și ordine.

Haiti, cea mai săracă țară din America dezastre naturale haiti
Cutremurul din Haiti din 2010

În întunericul lipsei de speranță

Lumea pur și simplu nu are nevoie de Haiti. Preferă să nu observe situația dificilă a țării. Iar atitudinea populației față de albi răcește foarte mult orice fervoare de menținere a păcii. Statele Unite au intervenit în Haiti de trei ori de-a lungul istoriei, dar nu a ieșit nimic bun din asta. 

organicsfood.ro
CITEȘTE ȘI
Ucraina face publice imagini șocante înainte și după ce a fost capturat un soldat de către ruși

După eșecul misiunii din Afganistan, se pare că țara și-a dat seama că nici o cantitate de baionete nu poate ține în frâu populatia și au renunțat la bietul lor vecin. Și nici măcar faptul că Haiti este astăzi un mare centru transcontinental de droguri nu va forța America să-și introducă forțele armate în el.

ONU se află în aceeași situație. Înainte de pandemie, mai multe misiuni ale sale erau staționate în țară, care, însă, erau mai preocupate de propria lor siguranță decât de orice altă activitate. Iar după 2021, nu mai există niciunul dintre ei în Haiti. Astăzi economia sa constă în contrabandă, trafic de droguri, ajutor umanitar, benzină gratuită din Venezuela și câteva zeci de medici și profesori cubanezi în toată țara. Asta e tot.

Haiti, cea mai săracă țară din America dezastre naturale haiti
Sărăcia în Haiti

Soarta statului Haiti este învăluită în întuneric. Nu se știe ce așteaptă această cea mai săracă țară din emisfera vestică. Pentru a schimba situația, este nevoie de o intervenție decisivă în treburile statului și, cel mai important, de voința locuitorilor săi. Iar acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Haitienii sunt mulțumiți de starea actuală a lucrurilor, ceea ce înseamnă că sărăcia, loviturile de stat și dezastrele naturale vor continua să afecteze această “gaură neagră” din Caraibe.

Citește și asta…

  • 5 Cele mai scumpe case din lume: Te-ai muta în ele?
    Luxul imobiliar atinge noi culmi cu cele mai scumpe case ale lumii. Află cum arată și cine sunt proprietarii acestor reședințe de neimaginat, de la vilele franceze istorice la casele moderne high-tech. Fii pe fază pentru a descoperi luxul și eleganța la superlativ!
  • 5 Cele mai bune stațiuni de schi din lume de vizitat in 2024
    Descoperiți cele mai impresionante Stațiuni de schi pentru 2024, alese de experți. Acest articol vă ghidează prin locații spectaculoase cu servicii de top, perfecte pentru pasionații de schi. Planificați acum vacanța ideală pe pârtii de renume mondial!
  • Top 5 cele mai vechi restaurante din lume: deschise – și în activitate de zeci de ani
    Cele mai vechi restaurante din lume îmbină tradiția culinară cu istoria, oferind o experiență gastronomică unică. Află despre Sobrino de Botín, St. Peter Stiftskulinarium și altele, și lasă-te inspirat să explorezi bucătăriile lor ancestrale.
  • Ce este remarcabil la Peștera Dragonului de pe insula Mallorca?
    Peștera Dragonului de pe insula Mallorca oferă o experiență vizuală unică, cu stalactite impresionante și Lacul Martel. Descoperiți un spectacol de sunet și lumină subteran inedit, o invitație într-o lume de poveste. Vizitați acum pentru o aventură memorabilă!
  • 12 Motive întemeiate pentru a vizita Hong Kong
    Hong Kong își deschide porțile pentru călători oferind o gamă variată de atracții turistice, de la cumpărături până la gastronomie diversă. Acest articol vă ghidă prin cele 12 motive principale pentru care trebuie să vizitați acest oraș vibrant.
Haiti, cea mai săracă țară din America dezastre naturale haiti

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Top 5 hoteluri incredibile care îți vor lăsa gura căscată: aventură garantată în aceste locuri unice!

Un top 5 al celor mai originale hoteluri din lume care îți vor oferi o experiență unică de vacanță. Camere subacvatice, case în copaci sau hoteluri amplasate în peșteri - acestea sunt doar câteva dintre locurile incredibile unde te poți caza pentru o aventură de neuitat.

Teleșcoala și telemunca în Beijing a revenit datorită Covid

Elevii din mai multe districte din Beijing sunt chemați din nou la tele-școlarizare începând de astăzi, după ce...

Moartea Elisabetei a II-a: Petiție lansată pentru ca 8 septembrie să devină zi de sărbătoare în Marea Britanie

A fost lansată o petiție prin care se cere o nouă zi de sărbătoare bancară în Marea Britanie....

Formula de calcul a pensiilor se schimbă. Parlamentul pregătește o lege

Formula de calcul a pensiei se schimbă. Parlamentul pregătește legislația pentru o nouă formulă de calcul a indexării...

Un accident rutier în India a ucis 27 de pelerini hinduși: relatările presei

Un accident rutier în India a ucis 27 de pelerini hinduși: relatările presei spun ca cel puțin 27...

De ce este Japonia o lume complet diferită?

Unicitatea Japoniei, locul unde tradiția și inovația coexistă. O călătorie aici echivalează cu explorarea unei lumi diferite, pline de surprize și frumuseți unice.

O mașină a intrat într-o stație de autobuz: Cel puțin patru morți și șapte răniți

O mașină a intrat într-o stație de autobuz din Bratislava, Slovacia. Patru persoane au murit. Bratislava - O mașină...

Explozie la Istanbul: PKK neagă orice implicare în atentat

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a negat într-un comunicat că ar fi fost implicat în atentatul de ieri,...