Indianul Adani a fost listat pentru scurt timp ca fiind a doua cea mai bogată persoană din lume
Acțiunile companiei emblematice Adani Enterprises au crescut cu peste 2.700% din martie 2020.
MUMBAI: Industriașul indian Gautam Adani a devenit pentru scurt timp a doua cea mai bogată persoană din lume în clasamentul Forbes al miliardarilor în timp real, vineri, la câteva săptămâni după ce a devenit primul asiatic care a intrat în top trei.
Averea netă a miliardarului autohton a crescut cu 4 miliarde de dolari peste noapte la 154 miliarde de dolari, potrivit Forbes, plasându-l înaintea lui Bernard Arnault de la LVMH și Jeff Bezos de la Amazon.
Fondatorul Tesla, Elon Musk, a rămas bine plasat în frunte, cu o avere de peste 270 de miliarde de dolari.
Arnault – care a deținut uneori primul loc în mai 2021 – și Adani au tranzacționat poziția a doua pe parcursul zilei, în timp ce prețurile acțiunilor companiilor lor au fluctuat.
Adani, 60, și-a făcut averea în porturi și în comerțul cu mărfuri și acum operează al doilea cel mai mare conglomerat din India, cu interese care variază de la mineritul de cărbune și uleiurile comestibile la aeroporturi și mass-media de știri.
Averea sa netă în creștere reflectă o creștere stratosferică a capitalizării bursiere a companiilor sale listate la bursă, deoarece investitorii susțin expansiunea agresivă a grupului Adani în afaceri vechi și noi.
Acțiunile companiei emblematice Adani Enterprises – din care miliardarul deține 75 la sută – au crescut cu peste 2 700 la sută din martie 2020 și și-au dublat valoarea în ultimele șase luni.
Creșterea prețurilor acțiunilor altor companii din grup, inclusiv Adani Transmission, Adani Power, Adani Ports și Adani Green Energy, a catapultat Adani în fața colegului miliardar indian Mukesh Ambani în acest an.
Estimările analiștilor au indicat că, de asemenea, capitalizarea de piață a celor șapte companii listate ale lui Adani le-a depășit pentru scurt timp pe cele ale grupului Tata vineri dimineață, făcând din Adani Group cel mai mare conglomerat din India.
Născut în orașul Ahmedabad, în statul Gujarat din vestul țării, într-o familie din clasa de mijloc, Adani a renunțat la facultate pentru a lucra în industria diamantelor înainte de a-și începe afacerea de export în 1988.
În 1995, a câștigat un contract pentru a construi și a opera un port comercial de transport maritim la Mundra, în Gujarat, care de atunci a crescut și a devenit cel mai mare port din India.
În același timp, Adani s-a extins în producția de energie termică și în extracția de cărbune în India și în străinătate.
În ultimii ani, conglomeratul a pătruns în petrochimie, ciment, centre de date și rafinarea cuprului, pe lângă înființarea unei afaceri de energie regenerabilă cu obiective ambițioase.
Investițiile recente în mass-media indiene și o ofertă pentru undele radio 5G în acest an au stârnit speculații potrivit cărora imperiul miliardarului ar putea în curând să intervină în sectoarele dominate de Reliance Industries a lui Ambani.
Dar expansiunea rapidă a lui Adani în afaceri cu capital intensiv a ridicat, de asemenea, alarme financiare, Fitch Group’s CreditSights reiterând săptămâna trecută că “rămâne preocupat de efectul de levier al grupului Adani”.
Citeste si asta…
- Criza demografică a Japoniei: de ce îmbătrânește atât de rapid națiunea japoneză?Criza demografică a Japoniei reprezintă o provocare majoră, combinând schimbări sociale cu presiuni economice. Află mai multe despre cum se confruntă națiunea cu această situație și ce soluții propune guvernul.
- Nostradamus virtual: horoscopul săptămânii 9 -15 octombrieExplorăm împreună previziunile astrale pentru săptămâna 9-15 octombrie! Descoperă cum să navighezi prin provocările și surprizele astrelor.
- Premiul Nobel pentru Pace 2023 acordat activistei iraniene Narges Mohammadi pentru lupta împotriva opresiunii femeilor din IranActivista și scriitoarea iraniană Narges Mohammadi a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2023 pentru lupta sa pentru drepturile femeilor din Iran și promovarea drepturilor omului. Ea se află în închisoare în prezent. Ceremonia de premiere va avea loc pe 10 decembrie. #NobelPentruPace
- Un călugăr român și un călugăr belarus s-au luat la bătaie pe Muntele AthosBătălie surprinzătoare între un călugăr român și unul bielorus pe Muntele Athos! Incidentul, având la bază dezacorduri teologice, dezvăluie o față neștiută a vieții monahale. Descoperă acum detaliile acestui scandal monahal inedit!
- Haiti, cea mai săracă țară din AmericaHaiti, țara cea mai săracă din emisfera vestică. De la dezastre naturale până la probleme politice și economice, află ce face ca Haiti să fie o țară în dificultate.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.