Apropierea morții odată cu înaintarea în vârstă este percepută cu filozofie de mulți oameni în vârstă. Ei înțeleg inevitabilitatea părăsirii acestei lumi și o acceptă cu calm. Chiar și în vechime, se obișnuia să se strângă haine și accesorii funerare pentru propria moarte. În acest fel, bătrânul își arăta grija față de cei dragi și elimina nevoia de a căuta cele necesare în momentele de durere. Mai târziu, a apărut o tradiție nerostită de a economisi bani de mormânt.
Tinerii acceptă cu groază informațiile despre moarte, le este frică de moarte, realizând că mai sunt încă mulți ani de viață în față, care pot fi scurtați în mod neașteptat de moarte.
Este foarte dificil să înțelegi că viața părăsește corpul muritor și multora le este imposibil să se obișnuiască cu acest lucru. De aceea, de mult timp a apărut întrebarea: ce simte o persoană în ultimele momente ale vieții sale?
Ce spun oamenii de știință
O persoană nu are posibilitatea de a privi cealaltă parte a vieții, dar vrea cu adevărat să știe ce sentimente și senzații fizice sunt inerente cuiva care părăsește lumea celor vii. Oamenii de știință au început să ridice vălul misterului trecerii unei persoane într-o altă lume. Mulți cercetători susțin că procesele fiziologice care au loc în corpul uman, activitatea organelor interne pot semnala unei persoane că nu doar zilele, ci chiar orele și minutele din viața sa au început să fie numărate.

Bineînțeles, este vorba despre persoanele care au decedat treptat din cauza vârstei, după o boală îndelungată sau moarte clinică. Nu se poate stabili starea celor care au murit în urma unor accidente rutiere, a altor accidente, a unui stop cardiac brusc sau a unei morți violente și teribile.
Oamenii de știință americani studiază de câțiva ani reacția organismului la apropierea morții. Ca principale, ei au identificat următoarele schimbări în comportamentul omului și în funcționarea corpului său.
Refuzul de a mânca, pierderea poftei de mâncare. În același timp, rudelor nu li se recomandă să forțeze hrănirea unui muribund. În această perioadă, corpul său își pierde forța și chiar și un mic stres îi poate agrava starea și îi poate grăbi moartea.
Cei observați dormeau mult și se trezeau cu mare dificultate. Cu toate acestea, somnul nu adaugă energie. Dimpotrivă, o persoană devine din ce în ce mai slabă, nu vrea sau nu poate să se ridice din pat și adesea cade într-o stare de somnolență.
Plecarea din viață poate avea loc într-o stare de conștiență încețoșată sau, cum se spune, într-o minte sănătoasă și o memorie trează. În cel de-al doilea caz, o persoană poate înțelege că mai este un pas până la moarte, dar nu poate transmite acest lucru în cuvinte, deoarece îi provoacă o teamă panică. Dacă conștiința unui muribund este încețoșată, acesta devine adesea indiferent față de ceilalți, nu reacționează la ceea ce se întâmplă și nu îi recunoaște pe cei dragi. Unii oameni experimentează anxietate.

Pe acest fond, organele interne își încetinesc activitatea activă, deoarece într-un corp care se stinge munca lor necesită mai puțin oxigen. Respirația muribundului se schimbă și ea. Devine superficială, rarefiată și poate fi însoțită de respirație șuierătoare.
Rinichii încetează treptat să mai funcționeze. Ca urmare, apare umflarea picioarelor, iar numărul de urinări este redus semnificativ.
De asemenea, mișcarea sângelui își reduce viteza. Tensiunea arterială scade. Semnele prevestitoare ale morții pot fi o combinație de mai multe simptome.
Separat, merită menționată reacția creierului. Înainte ca o persoană să moară, activitatea creierului scade brusc. Acest parametru este deosebit de pronunțat la cei care părăsesc această lume ca urmare a unei boli grave sau a vârstei înaintate. Rezultatul este o pierdere a interesului pentru evenimentele din jur și cele în curs. Oprirea treptată a conexiunilor neuronale individuale poate provoca anxietate, pierderi de memorie și chiar delir.

Potrivit oamenilor de știință, moartea cerebrală este un marker al morții biologice umane. Totodată, mulți dintre cei care au observat muribunzii au observat că, chiar înainte de moarte, conștiința se limpezește, boala pare să se retragă și vine ușurarea.
De fapt, aceasta este ultima explozie de activitate neuronală înainte ca creierul să înceapă să se închidă. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că medicii documentează că, în unele cazuri, viața neuronilor continuă până la 20 de minute după ce alimentarea cu sânge a creierului se oprește
Persoana pe moarte simte durere?
Această întrebare nu are un răspuns clar și depinde de starea generală a persoanei. Dacă o persoană în vârstă sau cineva care a avut o boală gravă se stinge treptat, nu este neobișnuit ca aceasta să nu provoace senzații dureroase. În același timp, mulți “bătrâni” mor în somn.
Acest lucru este posibil datorită producției de endorfine. Aceasta facilitează procesul de moarte și ameliorează durerea. Dar pentru mulți, moartea este o încercare foarte dificilă, însoțită de dureri puternice. Dacă acesta este cazul, atunci administrarea de analgezice nu poate fi oprită.

Cei care au experimentat moartea clinică asociază adesea trecerea lor într-o stare crepusculară cu manifestarea anumitor viziuni, printre care mulți notează mișcarea de-a lungul unui coridor-tunel lung. Pentru alții, se manifestă printr-o stare de pace și liniște deplină, o senzație de lejeritate și chiar de zbor. Unii văd o lumină strălucitoare și aud un fel de zumzet.
Un număr de subiecți par să se vadă murind din exterior; au imagini cu rude, prieteni și persoane dragi care au părăsit deja această lume, care par să-i cheme la ei.
Dar a existat o altă reacție, mai puțin plăcută. La unii pacienți care au experimentat moartea clinică, intrarea în această stare a fost însoțită de coșmaruri, paralizia membrelor și un sentiment exagerat de frică de moarte.
În plus, mulți cercetători susțin că, în pragul morții, mulți oameni simt mirosuri. Este imposibil de transmis cu exactitate. Nu seamănă cu nimic cunoscut omului. Apariția sa este o dovadă a începerii proceselor de descompunere în organism.
Moartea și viața de apoi
Persoanei nu i se oferă posibilitatea de a se uita “de cealaltă parte a vieții”, dar vrea cu adevărat să știe ce se va întâmpla “mai târziu”, după moarte. Înțelegerea unei persoane nu se potrivește în retragerea completă din viață. De aceea, în cronicile istorice, precum și în imaginile și acțiunile basmelor și miturilor pe care le percepem, muribundul face o călătorie dificilă înainte de a ajunge la limitele “împărăției întunecate” sau ale “împărăției cerurilor”.

Un exemplu de astfel de călătorii sunt poveștile vechilor greci despre feribotul Charon. El a transportat sufletele morților peste râul Styx, care desparte împărăția celor vii de cea a celor morți. Dar nu i-a transportat pe toți cei care se aflau acolo, ci doar pe cei care au fost înmormântați cu toate tradițiile și convențiile funerare.
O cerință obligatorie era plata pentru Charon. De aceea, sub limba sau în spatele obrazului defunctului se punea o monedă în acest scop. Dacă nu era niciuna, Charon refuza să transporte sufletul defunctului și acesta era condamnat să rătăcească timp de o sută de ani pe malurile râurilor de după moarte.
Citește și asta…
- 5 Dintre cele mai frumoase drumuri din lume: un răsfăț atât pentru ochiCele mai frumoase drumuri din lume te așteaptă să descoperi peisaje de vis și rute captivante. De la Transfăgărășan la Great Ocean Road, experimentează o călătorie vizuală și culturală de neuitat. Citește acum pentru a afla mai multe despre aceste destinații extraordinare!
- De ce apare amnezia de travaliu? Ce experimentează bebelușul? Fapte surprinzătoare despre naștereNașterea aduce schimbări neobișnuite în organism, precum halucinații și furnicături. Durata travaliului diferă în funcție de sexul copilului. Aflați care sunt cele mai uimitoare lucruri despre naștere.
- Lucruri uimitoare despre caracatițe. Au sânge albastru, 3 inimi și pot merge pe uscatExplorați lumea fascinantă a caracatițelor cu sânge albastru și trei inimi. Aflați cum aceste creaturi marine demonstrează o inteligență remarcabilă și abilități unice de supraviețuire. Citiți acum pentru a descoperi secretele lor!
- 5 Cele mai mari labirinturi din lumeExplorați labirinturile uimitoare ale lumii și experimentați aventura în aceste structuri complexe și frumoase. De la labirinturi de molizi în Danemarca până la livezile de ananas din Hawaii, această listă vă va ghida spre experiențe unice și memorabile.
- Mai ieftin decât apa: 7 țări cu cea mai ieftină benzină din lumeBenzina ieftină în 7 țări uimește prin prețurile scăzute, uneori mai mici decât apa. Aflați cum diferite circumstanțe economice și politici guvernamentale contribuie la aceste prețuri incredibil de mici. Explorați motivele din spatele acestui fenomen și implicațiile sale economice globale. Citeste articolul pentru detalii captivante!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.