Numele mănăstirii Bascovele provine de la “bascov”, un vârf acoperit de stejari. Situată într-o depresiune deschisă spre soare, adăpostită în jurul ei de păduri care o protejează de asprimea iernii și de căldura verii, mănăstirea se află într-o poziție geografică privilegiată, fiind la 25 km de Pitești, pe drumul care duce spre Râmnicu-Vâlcea.
Locație
Istoria locului

Acest sfânt lăcaș a fost construit în vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, de către comisul Vel Șerban Cantacuzino, care făcuse o promisiune lui Dumnezeu că, dacă îi va da un fiu, va construi o mănăstire.
Dorința i s-a împlinit și a avut o fiică pe care a numit-o Maria. Dumnezeu a vrut altfel, s-a născut fiica mult dorită, dar după naștere soția a murit și la vârsta de trei ani s-a născut fetița. În această grea încercare nu a cedat și a împlinit ceea ce își dorea, construind o mănăstire de maici, pe care a numit-o “Intrarea în Biserica Maicii Domnului”“.
Din întreaga istorie a mănăstirii până în 1835, nu cunoaștem nimic despre viața călugărițelor de aici. În 1835 aflăm că, în urma unui cutremur, biserica a fost distrusă și reconstruită abia în 1843, cu sprijinul evlaviosului creștin Ștefu Nicolau din Pitești, ocazie cu care au fost adăugate încă două hramuri, tot în cinstea Maicii Domnului, și anume Nașterea și Adormirea Maicii Domnului.
În 1863, odată cu secularizarea proprietății monahale, proprietatea Mănăstirii Bascovele, 17 hectare de teren arabil și 27 de hectare de grădini, a fost ocupată. În 1869, din cauza unui trăsnet, acoperișul bisericii și o parte din capele au fost arse și reconstruite.
În 1883, eparhia a cerut Ministerului Cultelor să desființeze mănăstirea pe motiv că aceasta era dărăpănată și cu personal insuficient.
Prezent
Cel care a reînviat viața duhovnicească a mănăstirii Bascovele a fost Prea Sfințitul Episcop Nichita Duma de Argeș, care, la sugestia preotului paroh Ion Bălășescu, a reînființat acest sfânt lăcaș.
În perioada arhimandritului Grigorie Uritescu, vicar provincial, mănăstirea a trecut printr-o perioadă de intensă renovare edilitară: construcții noi pentru chilii, restaurarea clădirilor vechi și a bisericii – repictată de Teodor Petrescu din Tutana – Argeș, între anii 1948-1950.
În 1959, acest sanctuar a fost desființat din nou, iar în celulele mănăstirii a fost înființat Centrul de îngrijire și asistență Bascovele. În 1991, sub purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, Sfântul Sinod a aprobat reînființarea a trei mănăstiri, monumente istorice.
După acest act de dreptate, patru dintre fostele călugărițe s-au întors la mănăstirea Metany, având la dispoziție doar trei capele, restul fiind ocupate de pacienții centrului. Această situație a durat până în iulie 2005, când, după lungi amânări cu autoritățile județene, întreaga mănăstire a fost eliberată.
În 2006 a fost construită mănăstirea. În iulie 2007, în urma unei furtuni, acoperișul bisericii s-a desprins și a fost reconstruit cu ardezie.
Mănăstirea Bascovele este un loc de mângâiere și de creștere spirituală pentru toți credincioșii.
Citește și asta…
- Hinduismul și budismul: asemănări și diferențeDescoperă asemănările dintre hinduism și budism, două religii cu origini comune în India. Află care sunt cele mai importante 7 deosebiri dintre ele, de la rolul karmei și al renunțării până la statutul lui Buddha și al zeilor.
- Care este diferența dintre religie și ideologieDescoperă diferența subtilă, dar crucială, dintre religie și ideologie și cum acestea influențează modul în care înțelegem lumea și ne raportăm la valorile noastre.
- Unde a fost Iisus între moartea și învierea Sa: clarificări bibliceDupă moartea lui Iisus, speculațiile cu privire la locul în care a fost în cele trei zile dintre moarte și înviere sunt discutate. Există mai multe interpretări, dar scripturile oferă puține informații precise. Un pasaj din Luca 23:42 sugerează că Iisus a mers în rai, unde a fost întâlnit de un tâlhar credincios. Un alt pasaj, 1 Petru 3:18-20, indică faptul că Iisus a anunțat spiritele din închisoare. Cu toate acestea, biblia nu detaliază aceste evenimente în mod clar.
- Isus s-a considerat Dumnezeu? Adevăr sau Interpretare?Dacă te întrebi dacă Isus s-a considerat pe sine Dumnezeu, răspunsurile diferă. Bart Ehrman argumentează că Isus nu s-a autoproclamat Dumnezeu. Vei descoperi mai multe în videoclipul său.
- Irod cel Mare: Regele Paranoic al Evreilor!Explorează viața controversată a lui Irod cel Mare, de la crimele îngrozitoare până la magnificele sale proiecte de construcție, explorează viața unui rege care a lăsat o amprentă indelibilă în istoria Israelului.