La câțiva kilometri vest de Câmpulung Muscel, aparținând comunității din Bughea de Jos, se află Mănăstirea Ciocanu, un loc de meditație spirituală. În vechime a fost un loc de pustnicie, dar a devenit mai cunoscut după ce, în jurul anului 1700, a intrat sub jurisdicția Mănăstirii “Negru Vodă” din Câmpulung.
Locație
Manastirea Ciocanu Hram: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (biserica veche), Sfinţii Apostoli (biserica nouă)
Adresă: corn. Bughea de Jos, 117165, jud. Argeş
Acces: din Câmpulung-Muscel, DJ 732C spre V, Bughea de Jos (5 km), apoi încă 3 km până la mănăstire (ultimii 2 km, prin pădure, fără asfalt. Pe traseu, încă două porţiuni de drum neasfaltate (aprox. 1 km) (GPS: 45°16’2.00″N, 24°58’38.00″E)
Împrejurimi: Mănăstirea Negru Vodă, Câmpulung
Manastirea Ciocanu istorie
Originile Mănăstirii Ciocanu sunt acoperite de legende. Un nobil din Câmpulung, Nicolae Ispravnicul, ascunzându-se de tătari, s-a retras în pădurile de pe dealurile Ciocanului. După ce pericolul a trecut, nu s-a mai întors în patria sa, ci a construit un mic schit, luându-și numele de Neofit. Mănăstirea datează, conform documentelor, din 1572. În vechea biserică se află o piatră de mormânt din 1610-1611.

De-a lungul anilor, Mănăstirea Ciocanu a ars de mai multe ori. Vechea biserică, din bârne, a fost construită în 1825, prin grija “Kir Radovici Ctitor” și a călugărului Neofit. Ea păstrează, în cea mai mare parte, pictura originală de expresie naivă. În anul 1932, în timpul PF Miron Cristea, au fost efectuate ample lucrări de restaurare a mănăstirii.
Între 1960 și 1990, aici a trăit un singur călugăr, pustnicul Herodius Karaman, care a fost călugăr la Mănăstirea Neamț. Alegerea locului pentru noua biserică a mănăstirii, închinată Sfinților Apostoli, în 1994, de către monseniorul Calinic Argeșeanul, s-a dovedit profetică, întrucât locul unde se instalase anterior mănăstirea se va prăbuși în câțiva ani.
Mănăstirea are două biserici: una mică, din lemn, cu pictură neobizantină la exterior și autentic românească în interior, dedicată “Intrării Maicii Domnului în Biserică” și una nouă, mai mare, în care doar altarul este pictat, dedicată “Sfinților Petru și Pavel”.
Cel mai cunoscut stareţ este Irodion, om al rugăciunii, venit se pare din obştea mai marelui Schit din codrii Slănicului. Puţină vreme locaşul a fost îngrijit de maici cu metania din Mănăstirea Nămăieşti. Acum sunt 3 vieţuitori: preacuviosul părinte stareţ Teofil Ieromonahul, părintele Damian, tot ieromonah şi părintele Antonie.
Citește și asta…
- Hinduismul și budismul: asemănări și diferențeDescoperă asemănările dintre hinduism și budism, două religii cu origini comune în India. Află care sunt cele mai importante 7 deosebiri dintre ele, de la rolul karmei și al renunțării până la statutul lui Buddha și al zeilor.
- Care este diferența dintre religie și ideologieDescoperă diferența subtilă, dar crucială, dintre religie și ideologie și cum acestea influențează modul în care înțelegem lumea și ne raportăm la valorile noastre.
- Unde a fost Iisus între moartea și învierea Sa: clarificări bibliceDupă moartea lui Iisus, speculațiile cu privire la locul în care a fost în cele trei zile dintre moarte și înviere sunt discutate. Există mai multe interpretări, dar scripturile oferă puține informații precise. Un pasaj din Luca 23:42 sugerează că Iisus a mers în rai, unde a fost întâlnit de un tâlhar credincios. Un alt pasaj, 1 Petru 3:18-20, indică faptul că Iisus a anunțat spiritele din închisoare. Cu toate acestea, biblia nu detaliază aceste evenimente în mod clar.
- Isus s-a considerat Dumnezeu? Adevăr sau Interpretare?Dacă te întrebi dacă Isus s-a considerat pe sine Dumnezeu, răspunsurile diferă. Bart Ehrman argumentează că Isus nu s-a autoproclamat Dumnezeu. Vei descoperi mai multe în videoclipul său.
- Irod cel Mare: Regele Paranoic al Evreilor!Explorează viața controversată a lui Irod cel Mare, de la crimele îngrozitoare până la magnificele sale proiecte de construcție, explorează viața unui rege care a lăsat o amprentă indelibilă în istoria Israelului.